Ο Μιχάλης Δαγκλής μάς μιλά

Ο Μιχάλης Δαγκλής μάς μιλά για τη συγγραφική του πορεία σε μια συνέντευξη στην Καθετή. Ο ντόπιος συγγραφέας Μιχάλης Δαγκλής γεννήθηκε μια ζεστή ημέρα τον Αύγουστο του 1980. Κατάγεται από τον Γαλατά Τροιζηνίας, ωστόσο μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Η αγάπη του για το βιβλίο αλλά και τη λογοτεχνία τρόμου ξεκίνησε από νωρίς. Αναζητά διαρκώς την ιστορία εκείνη που θα τον προκαλέσει ή θα τον τρομάξει περισσότερο. Έχει πτυχίο γραφιστικής και έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής.

Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Αγαλήνευτα Βάθη των εκδόσεων Ωκεανίδα. Έχει εκδώσει τη συλλογή τριών ιστοριών τρόμου Ζωώδες Ένστικτο. Επίσης, έχει γράψει τρεις μικρές ιστορίες φαντασίας και τρόμου, οι οποίες κέρδισαν σε διαγωνισμό και εκδόθηκαν σε συλλογικό έργο: 1) «Εννιά Λεπτά» (2009), που βρίσκεται στο βιβλίο Αποκάλυψη, από τις εκδόσεις Ανατολικός. 2) «Μορμολύκειο» (2016), που βρίσκεται στο βιβλίο Κόρες της Νύχτας, από τις εκδόσεις Nightread και 3) «Κληρονομιά» (2020), που βρίσκεται στη συλλογή Κοσμικό Έρεβος, από τις εκδόσεις Allbooks. Είναι μέλος της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας, όπου συχνά αρθρογραφεί, ενώ όσον αφορά το σινεμά θα βρείτε σκέψεις του στην ομάδα του Facebook Το Σινεμαδάκι.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Λέγομαι Μιχάλης Δαγκλής και είμαι ο συγγραφέας του βιβλίου Η Τελευταία Νύχτα της Αδέρας από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, καθώς και δύο συλλογών, του Αγαλήνευτα Βάθη, από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, και της αυτό-έκδοσης Ζωώδες Ένστικτο από Bookoo.

Η θεματολογία που καταπιάνομαι ανήκει κυρίως στο είδος του τρόμου και του θρίλερ, από τον ρεαλιστικό μέχρι τον υπερφυσικό τρόμο. Δεν μου αρκεί μόνο να προκαλέσω φόβο και σασπένς στον αναγνώστη, αλλά επιθυμώ μέσα από την ιστορία να θίξω και διάφορα θέματα. Θέλω τον αναγνώστη να τον ρουφήξει η ιστορία και να νοιαστεί για τους χαρακτήρες, καθώς και να βάλει τον εαυτό του στη θέση τους. Παράλληλα, προσπαθώ να κρατήσω την αγωνία μέχρι την τελευταία παράγραφο.

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Κατάγομαι από τον Γαλατά Τροιζηνίας -και οι δυο γονείς μου είναι ντόπιοι. Παρόλο που μεγάλωσα στον Πειραιά, τα καλοκαίρια μου και τις γιορτές τις περνούσα εδώ. Οι ωραιότερες αναμνήσεις μου πηγάζουν από τις μέρες που πέρασα σαν παιδί στο χωριό. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ο εργασιακός τομέας με έχει φέρει πάλι πίσω.

Πώς έχουν επηρεαστεί η εργασία και η ζωή σας από την οικονομική κρίση αρχικά και τώρα από την υγειονομική και πώς το αντιμετωπίζετε;

Την οικονομική κρίση την βίωσα από πρώτο χέρι, μια και υπήρξα για καιρό άνεργος ή αναγκαζόμουν να κάνω δουλειές που εκμεταλλεύονταν τον εργαζόμενο. Υπήρχε ανησυχία και θλίψη, όπως σε όλους μας, αλλά δεν την άφησα να με ισοπεδώσει.

Την πανδημία την αντιμετωπίζω με ψυχραιμία και κριτική σκέψη. Μπορεί να γράφω για υπερφυσικούς τρόμους και αλλόκοτα πλάσματα, μα παραμένω άνθρωπος της επιστήμης. Η ιστορία μας βρίθει από πανδημίες και πάντα οι επιστήμονες της εκάστοτε εποχής (εφόσον «γεννήθηκε» η επιστήμη όπως την ξέρουμε) ήταν αυτοί που τις σταμάτησαν. Εμπιστεύομαι την ιατρική και θεωρώ πως αν όλοι μας συμμορφωθούμε με τις συμβουλές της θα το ξεπεράσουμε σχετικά ανώδυνα.

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Είμαι ένας άνθρωπος που από μικρός διαβάζει πολύ. Κάθε χρόνο σπαταλώ πολλά χρήματα στα βιβλία. Ο Στίβεν Κινγκ είχε πει πως για να γίνει κάποιος καλός συγγραφέας πρέπει να διαβάζει πολύ. Ακριβώς αυτή η αγάπη μου για τα βιβλία ήταν αυτή που με έσπρωξε να ασχοληθώ με τη συγγραφή και που θεωρώ πως μου έχει δώσει τα κατάλληλα εφόδια.

Προσπαθώ όσο μπορώ να κρατώ ένα «ανοιχτό μυαλό» για διάφορα θέματα που με απασχολούν και είναι επίσης κάτι που με έχει βοηθήσει σχετικά με τη δημιουργία χαρακτήρων και των πιστεύω τους.

Είμαι μεγάλος φαν του σινεμά και ασχολούμαι θερμά. Αυτό με έχει βοηθήσει στο να στήνω καλύτερα μια ιστορία και να της δίνω αυτό που λέμε «κινηματογραφική δράση».

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Θα ήθελα να μπορώ να γράφω περισσότερο. Ένα αρνητικό μου είναι πως βαριέμαι εύκολα. Μπορεί π.χ. να γράψω μονοκοπανιά πέντε κεφάλαια και μετά να το παρατήσω για καιρό πριν το ξαναπιάσω. Χρειάζομαι περισσότερη πειθαρχία και οργάνωση, και φυσικά χρόνο.

Το να έχει χρόνο στην διάθεσή του είναι το πλέον βασικό για να ασχοληθεί κάποιος με τη συγγραφή, όμως πολλές φορές δεν αρκεί ούτε αυτό. Τα προβλήματα της καθημερινότητας λειτουργούν ως τροχοπέδη. Πολλές φορές η σκέψη μου χάνεται, ενώ ξέρω πως πρέπει να αδειάσω το μυαλό μου και να παραμείνω συγκεντρωμένος στην ιστορία. Κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από την ιστορία και τους χαρακτήρες.

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Χαίρομαι που βρήκα το θάρρος και αποφάσισα να ασχοληθώ με τη συγγραφή, ειδικά με αυτό το είδος που εκπροσωπώ, μια και στην Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση και είναι δύσκολο να βρεις εκδοτικό που θα ασχοληθεί. Παρά τις αντιξοότητες, το είχα βάλει σκοπό να εκδώσω το βιβλίο μου, έστω και με αυτο-έκδοση. Έτσι στρώθηκα, το έγραψα και ευτυχώς ένας εκδοτικός οίκος ενδιαφέρθηκε, και έτσι έγινε η αρχή. Ένα πράγμα που μετανιώνω είναι πως δεν ξεκίνησα να γράφω νωρίτερα. Η όρεξη και οι ιδέες υπήρχαν, αλλά μου έλειπε η αυτοπεποίθηση και ήταν κάτι που άργησα να βρω.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Θεωρείται δεδομένο πως κάποιος που θέλει να γράψει ένα βιβλίο προφανώς διαβάζει πολλά βιβλία, όμως θα το ξαναπώ: πρέπει να διαβάζει διαρκώς, πολλά βιβλία, και όχι κατ’ ανάγκη σε ένα είδος. Να ξέρει τι είναι αυτό που θα κάτσει να ασχοληθεί και πώς γίνεται, πώς το χρησιμοποιούν διάφοροι λογοτέχνες. Επίσης, πρέπει να ξεκινήσει να γράφει, να καταστρώνει την ιστορία και να σχεδιάζει ενδιαφέροντες, ρεαλιστικούς χαρακτήρες. Να νοιάζεται για όσα συμβαίνουν. Πρέπει να επενδύσει χρόνο σε έρευνα και σε προετοιμασία και να επιθεωρήσει αρκετές φορές αυτό που έγραψε.

Τέλος, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την αποτυχία. Οι εκδοτικοί οίκοι λαμβάνουν επί καθημερινής βάσης βιβλία επίδοξων συγγραφέων, που τα απορρίπτουν για διάφορους λόγους. Η απόρριψη είναι μέρος του «παιχνιδιού» και δεν είναι καθόλου κακή. Σε κάνει να αναθεωρείς το έργο σου και να εξελίσσεσαι. Επίσης, το ότι δεν σε δέχτηκε ο τάδε εκδοτικός οίκος δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι. Ίσως απλά δεν βρήκες τον κατάλληλο. Με όλα αυτά, θέλω να πω πως αν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν πρέπει το βάζεις κάτω, και είμαι σίγουρος πως αυτοί που πραγματικά το κάνουν από την καρδιά τους δεν έχουν ανάγκη να τους το πω εγώ αυτό.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Σχεδιάζω να ασχοληθώ περαιτέρω με τη συγγραφή. Ήδη έχω γράψει το μισό από το επόμενο βιβλίο μου, ενώ στα σκαριά έχω και το μεθεπόμενο. Παράλληλα, με ενδιαφέρει και η αρθρογραφία γύρω από τη λογοτεχνία αλλά και το σινεμά. Είχα την τύχη να γίνω μέλος μια διαδικτυακής λέσχης που αγαπά αυτό που κάνει, οπότε κείμενά μας μπορείτε να βρείτε στο lefalok.gr.

Κάτι άλλο με το οποίο έχω σκοπό να ασχοληθώ είναι τα κόμικς. Είναι κάτι που πάντα με ενδιέφερε και η περίοδος της καραντίνας μου έδωσε τον χρόνο για να ασχοληθώ και να δημιουργήσω δύο μικρά κόμικς, που τα ανέβασα σε μια online πλατφόρμα και πήραν θετικές αποκρίσεις από τον κόσμο. Το αποτέλεσμα με άφησε ικανοποιημένο, γι’ αυτό έχω σκοπό να το προχωρήσω.

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

Μια προτροπή μόνο. Να διαβάζετε όσο πιο πολλά βιβλία μπορείτε, ό,τι και αν είναι. Στην εποχή της τεχνολογίας, της άμεσης πληροφορίας και των γρήγορων μηνυμάτων, ο χρόνος που απαιτεί ένα καλό ανάγνωσμα κάνει τη διαφορά.

Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει το τελευταίο μου βιβλίο, που έχει και ένα «ντόπιο» αέρα, μπορεί να το βρει στα βιβλιοπωλεία ή να το παραγγείλει από εδώ.

Ευχαριστώ την Καθετή για τη φιλοξενία.

Προηγουμενο Αρθρο
Η μαγεία των δώρων
23 Νοεμβριου 2020
Επομενο Αρθρο
Βιβλία με τοπικό άρωμα
24 Νοεμβριου 2020

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.