Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

maniatis-featured-image

Ο Γιάννης Μανιάτης μάς μιλά

Ο Γιάννης Μανιάτης μάς μιλά για την πορεία του και τη σχέση του με τη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου, σε μια συνέντευξη στην Καθετή. Σταδιοδρόμησε στο πολεμικό ναυτικό και έφτασε το βαθμό του ναυάρχου. Την περίοδο 1994-1998 ήταν ναυτικός διοικητής Ιονίου Πελάγους, με πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, παράλληλα με τις επιχειρήσεις, έδωσε βαρύτητα και στον πολιτισμό. Συνέβαλε στη διοργάνωση ναυτικών εβδομάδων, εκθέσεων βιβλίων και εκθέσεων με ναυτικά θέματα.

Παρά τη σταδιοδρομία του στο ναυτικό, ο ίδιος δηλώνει πως το μεράκι του ήταν πάντα τα βιβλία, το πνεύμα και ο πολιτισμός. Εδώ και περίπου 20 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά στη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου και έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Ουσιαστικά είναι η ψυχή της βιβλιοθήκης. Ψηφιοποίησε ιστορικά αρχεία και βιβλία που συνδέονται με την περιοχή, μερικά πολύ σπάνια, συγκεντρώνει πληροφορίες για τις οικογένειες και το γενεαλογικό τους δέντρο και έχει και ο ίδιος δωρίσει πολλά βιβλία σε αυτήν.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Είμαι υπεύθυνος της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου και του Μουσείου Κοχυλιών. Η ενασχόλησή μου είναι εθελοντική. Προέρχομαι από το στράτευμα.

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Κατάγομαι από τον Πόρο, όπου και μένω μόνιμα.

Πώς έχουν επηρεαστεί η εργασία και η ζωή σας από την οικονομική κρίση αρχικά και τώρα από την υγειονομική και πώς το αντιμετωπίζετε;

Έχουν απομειωθεί αισθητά τα εισοδήματά μου με την οικονομική κρίση και έχω περιορίσει κατά πολύ τις βιοτικές δαπάνες της οικογένειάς μου. Σε ό,τι αφορά την υγειονομική κρίση, δεν αντιμετώπισα ευτυχώς στην οικογένειά μου ψυχολογικό πρόβλημα, ακολουθώ τις οδηγίες για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, εμβολιάστηκα, αλλά εξακολουθώ και είμαι επιφυλακτικός στις κοινωνικές επαφές μου.

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Επειδή προέρχομαι από το στράτευμα, έχω από νέος εθιστεί στη μεθοδευμένη και προγραμματισμένη, στο μέτρο του δυνατού, ζωή, και αυτά τα στοιχεία με συνοδεύουν και στην τωρινή ζωή μου και βοηθούν αποτελεσματικά στις ενασχολήσεις μου.

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Αυτό που έχω να αναφέρω είναι ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που έχω αποκτήσει στη ζωή μου με έχουν βοηθήσει, ώστε να διδάσκομαι από τα λάθη μου και να διορθώνω κατάλληλα την πορεία μου.

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Δεν θα έκανα κάτι θεσμικά διαφορετικό πέρα από όσα έχω κάνει στη ζωή μου.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Να διδάσκεται από τα λάθη του και να διορθώνει κατάλληλα την πορεία της ζωής του.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Στην ηλικία μου κρίνω πως δεν απαιτείται κάποιο παραπέρα σχέδιο για το μέλλον, πέρα από τη βελτίωση της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου.

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

Τίποτα άλλο. Ευχαριστώ.

Ο Γιάννης Μανιάτης μάς μιλά συγκρατημένα και με σεμνότητα, αλλά το έργο του μιλά από μόνο του. Ένα έργο που δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα. Μεταξύ άλλων, δηλώνει πως θέλει να καταχωρίσει τους 9.500 τίτλους βιβλίων της Βιβλιοθήκης σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα βιβλιοθηκονομίας. Έτσι θα διευκολυνθεί η αναζήτηση όχι μόνο τοπικά αλλά και από οποιαδήποτε συνδεδεμένη βιβλιοθήκη.

Προηγουμενο Αρθρο
Παραλίες των Μεθάνων
19 Ιουλιου 2021
Gakis-Kosmidou-featured-image
Επομενο Αρθρο
Η Καθετή κάνει Zoom στον Κώστα Γάκη και τη Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου
02 Αυγούστου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.