Ο Γιάννης Μανιάτης μάς μιλά
Ο Γιάννης Μανιάτης μάς μιλά για την πορεία του και τη σχέση του με τη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου, σε μια συνέντευξη στην Καθετή. Σταδιοδρόμησε στο πολεμικό ναυτικό και έφτασε το βαθμό του ναυάρχου. Την περίοδο 1994-1998 ήταν ναυτικός διοικητής Ιονίου Πελάγους, με πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, παράλληλα με τις επιχειρήσεις, έδωσε βαρύτητα και στον πολιτισμό. Συνέβαλε στη διοργάνωση ναυτικών εβδομάδων, εκθέσεων βιβλίων και εκθέσεων με ναυτικά θέματα.
Παρά τη σταδιοδρομία του στο ναυτικό, ο ίδιος δηλώνει πως το μεράκι του ήταν πάντα τα βιβλία, το πνεύμα και ο πολιτισμός. Εδώ και περίπου 20 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά στη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου και έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Ουσιαστικά είναι η ψυχή της βιβλιοθήκης. Ψηφιοποίησε ιστορικά αρχεία και βιβλία που συνδέονται με την περιοχή, μερικά πολύ σπάνια, συγκεντρώνει πληροφορίες για τις οικογένειες και το γενεαλογικό τους δέντρο και έχει και ο ίδιος δωρίσει πολλά βιβλία σε αυτήν.
Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.
Είμαι υπεύθυνος της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου και του Μουσείου Κοχυλιών. Η ενασχόλησή μου είναι εθελοντική. Προέρχομαι από το στράτευμα.
Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;
Κατάγομαι από τον Πόρο, όπου και μένω μόνιμα.
Πώς έχουν επηρεαστεί η εργασία και η ζωή σας από την οικονομική κρίση αρχικά και τώρα από την υγειονομική και πώς το αντιμετωπίζετε;
Έχουν απομειωθεί αισθητά τα εισοδήματά μου με την οικονομική κρίση και έχω περιορίσει κατά πολύ τις βιοτικές δαπάνες της οικογένειάς μου. Σε ό,τι αφορά την υγειονομική κρίση, δεν αντιμετώπισα ευτυχώς στην οικογένειά μου ψυχολογικό πρόβλημα, ακολουθώ τις οδηγίες για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, εμβολιάστηκα, αλλά εξακολουθώ και είμαι επιφυλακτικός στις κοινωνικές επαφές μου.
Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;
Επειδή προέρχομαι από το στράτευμα, έχω από νέος εθιστεί στη μεθοδευμένη και προγραμματισμένη, στο μέτρο του δυνατού, ζωή, και αυτά τα στοιχεία με συνοδεύουν και στην τωρινή ζωή μου και βοηθούν αποτελεσματικά στις ενασχολήσεις μου.
Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;
Αυτό που έχω να αναφέρω είναι ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που έχω αποκτήσει στη ζωή μου με έχουν βοηθήσει, ώστε να διδάσκομαι από τα λάθη μου και να διορθώνω κατάλληλα την πορεία μου.
Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;
Δεν θα έκανα κάτι θεσμικά διαφορετικό πέρα από όσα έχω κάνει στη ζωή μου.
Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;
Να διδάσκεται από τα λάθη του και να διορθώνει κατάλληλα την πορεία της ζωής του.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;
Στην ηλικία μου κρίνω πως δεν απαιτείται κάποιο παραπέρα σχέδιο για το μέλλον, πέρα από τη βελτίωση της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου.
Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;
Τίποτα άλλο. Ευχαριστώ.
Ο Γιάννης Μανιάτης μάς μιλά συγκρατημένα και με σεμνότητα, αλλά το έργο του μιλά από μόνο του. Ένα έργο που δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα. Μεταξύ άλλων, δηλώνει πως θέλει να καταχωρίσει τους 9.500 τίτλους βιβλίων της Βιβλιοθήκης σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα βιβλιοθηκονομίας. Έτσι θα διευκολυνθεί η αναζήτηση όχι μόνο τοπικά αλλά και από οποιαδήποτε συνδεδεμένη βιβλιοθήκη.