winetasting-featured-image

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν καλά την τέχνη του κρασιού και αγαπούσαν την κατανάλωσή του. Ίσως πιο πολύ απ’ ότι θα έπρεπε μερικές φορές! Ο Αιγαίας, όταν πήγε στο Μαντείο των Δελφών για να ζητήσει συμβουλή σε σχέση με το πρόβλημά του ότι δεν μπορούσε να αποκτήσει γιο, έλαβε την απάντηση να μη λύσει το προεξέχον πόδι του ασκού πριν φτάσει στην πατρίδα του την Αθήνα. Δηλαδή να μην πιει πολύ και μεθύσει. Όμως δεν κατάλαβε τη σημασία του χρησμού, γι’ αυτό πήγε στον Πιτθέα, το βασιλιά της Τροιζήνας, που ήταν σοφός, και ζήτησε τη γνώμη του. Ο Πιτθέας μάντεψε τον χρησμό, αλλά, αντί να του τον εξηγήσει, οργάνωσε το ίδιο βράδυ βασιλικό γλέντι, μέθυσε τον Αιγαία και τον πάντρεψε με την κόρη του, Αίθρα. Έτσι γεννήθηκε ο Θησέας.

Παράδοση και σύγχρονη παραγωγή

Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό, αλλά και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν. Στην περιοχή μας καλλιεργούνται πελοποννησιακές ποικιλίες, όπως το ασπρούδι, ο ροδίτης αλεπού, το σαββατιανό, το αγιωργίτικο και το μοσχοφίλερο. Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει και νέες ποικιλίες, όπως το ασύρτικο.

Φωτ. 1: Ποικιλία σταφυλιού
Φωτ. 2: Αμπελώνας

Στα Μέθανα υπήρξε μεγάλη παραγωγή κρασιών κατά το παρελθόν και σε πολλά μέρη της χερσονήσου υπάρχουν ακόμα τα αρχαία πατητήρια. Ακόμα και σήμερα κάποιοι πηγαίνουν και μαζεύουν το αμπέλι με γαϊδουράκια, γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι. Το κρασί της χερσονήσου, λόγω υψόμετρου και ηφαιστειακού εδάφους, βγάζει συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και έχει ισορροπία στην οξύτητα και το αλκοόλ.

Στον Πόρο υπήρχε πολύ μεγάλη παράδοση στην παραγωγή κρασιού παλιότερα. Κυρίως ερχόταν μούστος από άλλες περιοχές και κάθε ταβέρνα οινοποιούσε το δικό της κρασί. Χαρακτηριστικό παραδοσιακό στοιχείο είναι πως την εποχή του τρύγου γέμιζαν οι παραλίες Πόρου και Γαλατά με βαρέλια για να τα πλύνουν.

Φωτ. 3: Ποικιλίες κρασιού

Άλλο ένα παραδοσιακό επάγγελμα που συνδεόταν με την παραγωγή κρασιού ήταν αυτό του ρετσινά. Οι ρετσινάδες αποτελούσαν μια ξεχωριστή επαγγελματική κατηγορία. Συνέλλεγαν και εμπορεύονταν πάνω από 500 τόνους ρετσίνι το χρόνο από το πευκόδασος.

Φωτ. 4: Οινοποιείο

Ο Νίκος Χατζηπέρος, τεχνολόγος τροφίμων/γεωπόνος, ασχολείται με οινολογικές αναλύσεις στην περιοχή μας και αναφέρει πως η παραγωγή επικεντρώνεται σε λίγα οινοποιεία και σε μικρά κτήματα καλλιεργητών, που καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εξέλιξη στα οινοποιεία, που συνοδεύεται από αναβάθμιση ποιοτική και ποσοτική, εμφιάλωση και έρευνα στις οινοποιητικές τεχνικές.

Όπως μας λέει, «Ο οινολόγος καθοδηγεί με τεχνικές και προτάσεις, αλλά την τελική απόφαση για τη διαδικασία την παίρνει ο οινοποιός».

Οινοποιείο Ανδρέου

Ο Νεκτάριος Ανδρέου ανήκει στην τρίτη γενιά οινοποιών της οικογένειάς του. Αναφέρει πως το 1960 όλη η περιοχή γύρω από το οινοποιείο ήταν φυτεμένη με αμπέλια και χρησιμοποιούσαν παραδοσιακό πατητήρι. Πήρε στα χέρια του το οινοποιείο πριν δέκα χρόνια και τώρα βρίσκεται στην τέταρτη χρονιά που εμφιαλώνει το κρασί που παράγει.

Φωτ. 5: Κελάρι με κρασιά στο οινοποιείο Ανδρέου
Φωτ. 6: Παλιό πιθάρι

Λειτουργώντας ένα σύγχρονο οινοποιείο, άρχισε τους πειραματισμούς. Ένα από τα πειράματα ήταν να παλαιώσει κρασί στη θάλασσα, σε 30 μέτρα βάθος περίπου. Όπως μας λέει, «Στη θάλασσα δεν υπάρχει πολύ οξυγόνο, η θερμοκρασία είναι 15 βαθμοί, σταθερή χειμώνα-καλοκαίρι, και έχει έλλειψη φωτός. Είναι ιδανικές συνθήκες για παλαίωση». Άλλο ένα πείραμα ήταν να φτιάξει ρετσίνα που ζυμώθηκε σε παλιά πιθάρια. Στη συνέχεια η ρετσίνα παρέμεινε για έξι μήνες σε βαρέλια, τα οποία είχαν γεμίσει για 24 ώρες με ένα τσάι 42 βοτάνων. Μια διαδικασία που παλιότερα ονόμαζαν στιφάρισμα.

Το οινοποιείο προσφέρεται για οινογνωσία, που συνδυάζεται με ξενάγηση στους χώρους του και στα αμπέλια. Οι επισκέπτες μαθαίνουν τη διαδικασία παραγωγής, βλέπουν την έκθεση με τα παλιά εργαλεία και δοκιμάζουν διαφορετικά κρασιά στο κελάρι, συνοδευμένα με τον αντίστοιχο μεζέ, μαθαίνοντας να ξεχωρίζουν την ηλικία και την ποικιλία του. Ειδικά οι ξένοι εξοικειώνονται με τις ελληνικές ποικιλίες.

Φωτ. 7: Εξωτερικός χώρος του οινοποιείου Ανδρέου

Ο ίδιος μάς λέει χαρακτηριστικά: «Το κρασί είναι ωραίο αλλά και η ιστορία πίσω από το κρασί σε κάνει να το σκέφτεσαι διαφορετικά, να νιώθεις διαφορετικά για αυτό».

Πόρου Άμπελος

Φωτ. 8: Λευκή και κόκκινη ρετσίνα

Το χόμπι του Γιάννη Δόσκαρη, να φτιάχνει ερασιτεχνικά κρασί, τον οδήγησε τελικά να ανοίξει το wine bar Πόρου Άμπελος. Το πρώτο κρασί που έφτιαξε σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν ρετσίνα, που συνδέεται με τον Πόρο λόγω του πεύκου και της παράδοσης που είχε το νησί παλιότερα με τους ρετσινάδες.

Μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας, φτιάχνει δέκα διαφορετικές ετικέτες κρασιού, με στόχο να είναι ευκολόπιοτα και να προσελκύσει μια ευρύτερη ομάδα καταναλωτών. Πριν την πανδημία, έκανε και γευσιγνωσία στο μαγαζί, συστήνοντας στους επισκέπτες το ελληνικό κρασί.

Φωτ. 9: Wine bar Πόρου Άμπελος

Ο ίδιος μάς λέει: «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί πολύ στο κρασί. Πολλές παλιές ποικιλίες έχουν αναγεννηθεί. Υπάρχει μια διαφορετικότητα από την υπόλοιπη Ευρώπη, διότι έχει πάρα πολλές γηγενείς ποικιλίες, ειδικά στο λευκό κρασί».

Φωτ. 10: Wine bar Πόρου Άμπελος

Και συνεχίζει: «Το κρασί είναι ατελείωτο. Μπορείς να μιλάς ώρες για αυτό. Χαίρομαι που τον τελευταίο καιρό καταφέραμε και προσελκύσαμε νεαρά άτομα στο κρασί, γιατί είναι δύσκολο ποτό σε αυτές τις ηλικίες, δεν το προτιμούν».

Η Καθετή προβάλλει το κρασί, όπως και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα, διότι συμβάλλουν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής μας. Μπορούν να μας δώσουν τη δυνατότητα να προσελκύσουμε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για ξεχωριστές εμπειρίες, όπως η γευσιγνωσία. Εμπειρίες που περιλαμβάνονται στην έννοια του αειφόρου τουρισμού, στου οποίου την προώθηση συμβάλλει μέσω της κοινοπραξίας Ec(h)o και του Project Resound.

Φωτογραφίες 1, 2, 4, 5, 6, 7: Οινοποιείο Ανδρέου

Φωτογραφίες 3, 8, 9, 10: Wine bar «Πόρου Άμπελος»

project-resound-featured-image
Προηγουμενο Αρθρο
Εντυπώσεις από τα εργαστήρια του Project Resound
02 Αυγούστου 2021
yuren-featured-image
Επομενο Αρθρο
Η εμπειρία ενός Κινέζου ασκούμενου από τον τόπο μας
01 Σεπτεμβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

poay
27 Μαρτίου 2023

Η τοπική κοινωνία λέει ξεκάθαρα: «Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!».

p.a.w.s.
24 Μαρτίου 2023

Στην περιοχή μας, την προστασία των αδέσποτων ζώων έχει αναλάβει από το 2002 η Φιλοζωική Εταιρεία Πόρου (PAWS).

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

screengs group article
24 Φεβρουαρίου 2023

Η Ομάδα Προβολών συνεχίζει με ταινίες μικρού μήκους, με τις συναντήσεις να πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.