Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

winetasting-featured-image

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν καλά την τέχνη του κρασιού και αγαπούσαν την κατανάλωσή του. Ίσως πιο πολύ απ’ ότι θα έπρεπε μερικές φορές! Ο Αιγαίας, όταν πήγε στο Μαντείο των Δελφών για να ζητήσει συμβουλή σε σχέση με το πρόβλημά του ότι δεν μπορούσε να αποκτήσει γιο, έλαβε την απάντηση να μη λύσει το προεξέχον πόδι του ασκού πριν φτάσει στην πατρίδα του την Αθήνα. Δηλαδή να μην πιει πολύ και μεθύσει. Όμως δεν κατάλαβε τη σημασία του χρησμού, γι’ αυτό πήγε στον Πιτθέα, το βασιλιά της Τροιζήνας, που ήταν σοφός, και ζήτησε τη γνώμη του. Ο Πιτθέας μάντεψε τον χρησμό, αλλά, αντί να του τον εξηγήσει, οργάνωσε το ίδιο βράδυ βασιλικό γλέντι, μέθυσε τον Αιγαία και τον πάντρεψε με την κόρη του, Αίθρα. Έτσι γεννήθηκε ο Θησέας.

Παράδοση και σύγχρονη παραγωγή

Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό, αλλά και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν. Στην περιοχή μας καλλιεργούνται πελοποννησιακές ποικιλίες, όπως το ασπρούδι, ο ροδίτης αλεπού, το σαββατιανό, το αγιωργίτικο και το μοσχοφίλερο. Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει και νέες ποικιλίες, όπως το ασύρτικο.

Φωτ. 1: Ποικιλία σταφυλιού
Φωτ. 2: Αμπελώνας

Στα Μέθανα υπήρξε μεγάλη παραγωγή κρασιών κατά το παρελθόν και σε πολλά μέρη της χερσονήσου υπάρχουν ακόμα τα αρχαία πατητήρια. Ακόμα και σήμερα κάποιοι πηγαίνουν και μαζεύουν το αμπέλι με γαϊδουράκια, γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι. Το κρασί της χερσονήσου, λόγω υψόμετρου και ηφαιστειακού εδάφους, βγάζει συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και έχει ισορροπία στην οξύτητα και το αλκοόλ.

Στον Πόρο υπήρχε πολύ μεγάλη παράδοση στην παραγωγή κρασιού παλιότερα. Κυρίως ερχόταν μούστος από άλλες περιοχές και κάθε ταβέρνα οινοποιούσε το δικό της κρασί. Χαρακτηριστικό παραδοσιακό στοιχείο είναι πως την εποχή του τρύγου γέμιζαν οι παραλίες Πόρου και Γαλατά με βαρέλια για να τα πλύνουν.

Φωτ. 3: Ποικιλίες κρασιού

Άλλο ένα παραδοσιακό επάγγελμα που συνδεόταν με την παραγωγή κρασιού ήταν αυτό του ρετσινά. Οι ρετσινάδες αποτελούσαν μια ξεχωριστή επαγγελματική κατηγορία. Συνέλλεγαν και εμπορεύονταν πάνω από 500 τόνους ρετσίνι το χρόνο από το πευκόδασος.

Φωτ. 4: Οινοποιείο

Ο Νίκος Χατζηπέρος, τεχνολόγος τροφίμων/γεωπόνος, ασχολείται με οινολογικές αναλύσεις στην περιοχή μας και αναφέρει πως η παραγωγή επικεντρώνεται σε λίγα οινοποιεία και σε μικρά κτήματα καλλιεργητών, που καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια εξέλιξη στα οινοποιεία, που συνοδεύεται από αναβάθμιση ποιοτική και ποσοτική, εμφιάλωση και έρευνα στις οινοποιητικές τεχνικές.

Όπως μας λέει, «Ο οινολόγος καθοδηγεί με τεχνικές και προτάσεις, αλλά την τελική απόφαση για τη διαδικασία την παίρνει ο οινοποιός».

Οινοποιείο Ανδρέου

Ο Νεκτάριος Ανδρέου ανήκει στην τρίτη γενιά οινοποιών της οικογένειάς του. Αναφέρει πως το 1960 όλη η περιοχή γύρω από το οινοποιείο ήταν φυτεμένη με αμπέλια και χρησιμοποιούσαν παραδοσιακό πατητήρι. Πήρε στα χέρια του το οινοποιείο πριν δέκα χρόνια και τώρα βρίσκεται στην τέταρτη χρονιά που εμφιαλώνει το κρασί που παράγει.

Φωτ. 5: Κελάρι με κρασιά στο οινοποιείο Ανδρέου
Φωτ. 6: Παλιό πιθάρι

Λειτουργώντας ένα σύγχρονο οινοποιείο, άρχισε τους πειραματισμούς. Ένα από τα πειράματα ήταν να παλαιώσει κρασί στη θάλασσα, σε 30 μέτρα βάθος περίπου. Όπως μας λέει, «Στη θάλασσα δεν υπάρχει πολύ οξυγόνο, η θερμοκρασία είναι 15 βαθμοί, σταθερή χειμώνα-καλοκαίρι, και έχει έλλειψη φωτός. Είναι ιδανικές συνθήκες για παλαίωση». Άλλο ένα πείραμα ήταν να φτιάξει ρετσίνα που ζυμώθηκε σε παλιά πιθάρια. Στη συνέχεια η ρετσίνα παρέμεινε για έξι μήνες σε βαρέλια, τα οποία είχαν γεμίσει για 24 ώρες με ένα τσάι 42 βοτάνων. Μια διαδικασία που παλιότερα ονόμαζαν στιφάρισμα.

Το οινοποιείο προσφέρεται για οινογνωσία, που συνδυάζεται με ξενάγηση στους χώρους του και στα αμπέλια. Οι επισκέπτες μαθαίνουν τη διαδικασία παραγωγής, βλέπουν την έκθεση με τα παλιά εργαλεία και δοκιμάζουν διαφορετικά κρασιά στο κελάρι, συνοδευμένα με τον αντίστοιχο μεζέ, μαθαίνοντας να ξεχωρίζουν την ηλικία και την ποικιλία του. Ειδικά οι ξένοι εξοικειώνονται με τις ελληνικές ποικιλίες.

Φωτ. 7: Εξωτερικός χώρος του οινοποιείου Ανδρέου

Ο ίδιος μάς λέει χαρακτηριστικά: «Το κρασί είναι ωραίο αλλά και η ιστορία πίσω από το κρασί σε κάνει να το σκέφτεσαι διαφορετικά, να νιώθεις διαφορετικά για αυτό».

Πόρου Άμπελος

Φωτ. 8: Λευκή και κόκκινη ρετσίνα

Το χόμπι του Γιάννη Δόσκαρη, να φτιάχνει ερασιτεχνικά κρασί, τον οδήγησε τελικά να ανοίξει το wine bar Πόρου Άμπελος. Το πρώτο κρασί που έφτιαξε σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν ρετσίνα, που συνδέεται με τον Πόρο λόγω του πεύκου και της παράδοσης που είχε το νησί παλιότερα με τους ρετσινάδες.

Μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας, φτιάχνει δέκα διαφορετικές ετικέτες κρασιού, με στόχο να είναι ευκολόπιοτα και να προσελκύσει μια ευρύτερη ομάδα καταναλωτών. Πριν την πανδημία, έκανε και γευσιγνωσία στο μαγαζί, συστήνοντας στους επισκέπτες το ελληνικό κρασί.

Φωτ. 9: Wine bar Πόρου Άμπελος

Ο ίδιος μάς λέει: «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί πολύ στο κρασί. Πολλές παλιές ποικιλίες έχουν αναγεννηθεί. Υπάρχει μια διαφορετικότητα από την υπόλοιπη Ευρώπη, διότι έχει πάρα πολλές γηγενείς ποικιλίες, ειδικά στο λευκό κρασί».

Φωτ. 10: Wine bar Πόρου Άμπελος

Και συνεχίζει: «Το κρασί είναι ατελείωτο. Μπορείς να μιλάς ώρες για αυτό. Χαίρομαι που τον τελευταίο καιρό καταφέραμε και προσελκύσαμε νεαρά άτομα στο κρασί, γιατί είναι δύσκολο ποτό σε αυτές τις ηλικίες, δεν το προτιμούν».

Η Καθετή προβάλλει το κρασί, όπως και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα, διότι συμβάλλουν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής μας. Μπορούν να μας δώσουν τη δυνατότητα να προσελκύσουμε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για ξεχωριστές εμπειρίες, όπως η γευσιγνωσία. Εμπειρίες που περιλαμβάνονται στην έννοια του αειφόρου τουρισμού, στου οποίου την προώθηση συμβάλλει μέσω της κοινοπραξίας Ec(h)o και του Project Resound.

Φωτογραφίες 1, 2, 4, 5, 6, 7: Οινοποιείο Ανδρέου

Φωτογραφίες 3, 8, 9, 10: Wine bar «Πόρου Άμπελος»

poros trails
Προηγουμενο Αρθρο
Τα μονοπάτια του Πόρου
26 Απριλιου 2023
monk seal
Επομενο Αρθρο
Η μεσογειακή φώκια κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ Πόρου
27 Απριλιου 2023

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.