
Ομάδες νέων από το Βέλγιο στα σοκάκια της Σφαιρίας
Η Καθετή διοργάνωσε και πρόσφερε ένα περιπετειώδες, διασκεδαστικό παιχνίδι σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες νεαρών προσκόπων/-ινών από το Βέλγιο, που επισκέφθηκαν τον Γαλατά και τον Πόρο αυτόν τον Ιούνιο και Ιούλιο. Το παιχνίδι διεξήχθη στα υπέροχα σοκάκια της Σφαιρίας και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να φωτογραφίσουν κύρια τοπόσημα του νησιού, ενώ περιπλανιόντουσαν στα σοκάκια. Η Καθετή ονόμασε το παιχνίδι «Σοκάκια» και η καθημερινή δραστηριότητα, εκτός από το παιχνίδι, περιλάμβανε πεζοπορία από τον παλιό ανεμόμυλο (Μύλο) στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα στη Σφαιρία. Αν λοιπόν τις περασμένες εβδομάδες είδατε ομάδες νέων από το Βέλγιο στα σοκάκια της Σφαιρίας να περιπλανιούνται, τώρα ξέρετε τι έκαναν εκεί!
Τα σοκάκια της Σφαιρίας
Τα σοκάκια, τι καταπληκτικό μέρος για να χαθείς! Τόσα πολλά διαφορετικά σοκάκια, που οδηγούν στον ίδιο προορισμό. Σοκάκια που κάποιοι ντόπιοι περπατάνε μια ολόκληρη ζωή. Σοκάκια όπου ντόπια παιδιά μαζί με τους καλοκαιρινούς τους φίλους έπαιζαν κρυφτό ή ακόμα και ποδόσφαιρο.
Σοκάκια που οδηγούν στον κεντρικό δρόμο του λιμανιού και άλλα που οδηγούν σε ψηλούς λόφους, προσφέροντας πανοραμική θέα του νησιού, καθώς και της Πελοποννήσου.


Σοκάκια που μπορεί να σας πάρουν εβδομάδες αν προσπαθήσετε να τα περπατήσετε όλα. Σοκάκια με κρυφές ιστορίες που αξίζει ένας επισκέπτης να τα εξερευνήσει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.
Το παιχνίδι Σοκάκια
Η βασική ιδέα του παιχνιδιού είναι να βρεθούν τα παιδιά χαμένα στα σοκάκια της Σφαιρίας. Να εξερευνήσουν, να γνωρίσουν ντόπιους και να φτάσουν στον επόμενο προορισμό χρησιμοποιώντας διαφορετικό σοκάκι κάθε φορά.
Οι τέσσερις ομάδες (6-8 άτομα ανά ομάδα) πήραν έναν πάπυρο ο οποίος περιείχε τις οδηγίες και τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο πάπυρος περιλάμβανε και αρκετούς γρίφους, που τα παιδιά έπρεπε να λύσουν, καθώς και τον χάρτη της Σφαιρίας, για να τους βοηθήσει να προσανατολιστούν.


Το παιχνίδι έγινε μόνο στα σοκάκια και όλες οι ομάδες κατέληξαν στην εκκλησία του Αγίου Θανάση, αφού περιπλανήθηκαν στα κύρια τοπόσημα του Πόρου.
Σε εκείνο το σημείο κάθε ομάδα έπρεπε να λύσει τον τελευταίο και πιο δύσκολο γρίφο, που τις περισσότερες φορές ήταν και ο γρίφος που έδινε τους πόντους της νίκης. Και μιας και αναφερόμαστε σε γρίφους, γιατί δεν προσπαθείτε να λύσετε αυτόν τον τελευταίο γρίφο;

«Μία φορά την ημέρα φορώ το πιο λαμπερό μου στέμμα. Είμαι η πιο ψηλή τριγύρω. Ξαπλωμένη ανάσκελα, αγγίζω τον ουρανό. Ψάξε για την ομορφιά μου εκεί που δύει ο ήλιος. Περίγραψέ με και δώσε μου ένα όνομα».
Η Καθετή δημιούργησε και πρόσφερε το παιχνίδι Σοκάκια, διότι ένας από τους σκοπούς της είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού στην περιοχή μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συμμετέχει ενεργά σε δράσεις όπως τα προγράμματα Υιοθέτησε μια παραλία, Smart Villages και o INCIRCLE.
Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους παρακάτω ανθρώπους:
Στην Eliane Pauwels, η οποία μας παρείχε συνεχή υποστήριξη στην επικοινωνία μας με τις ομάδες νέων. Τον Σωτήρη Γεωργίου, ιδιοκτήτη της ταβέρνας Παλιός Πλάτανος, την Τζένη Ζεντέλη, ιδιοκτήτρια του μεζεδοπωλείου Σπιλιάδα, τον Άκη Μπότση, ιδιοκτήτη του εστιατορίου BO, και την Άντα Ακιοζίδου, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας Γευσιπλοΐα, για τη φιλοξενία και τον επαγγελματισμό τους, και για το καλό φαγητό που μας ετοίμασαν. Επίσης, τον Αντώνη Κορμό, με τη βάρκα «Μάνος», που μας βοήθησε στις μετακινήσεις μας. Και βέβαια τη φίλη ποιήτρια Αλίς Πονηρού, για τη βοήθειά της στη δημιουργία κάποιων από τους γρίφους.
Δικαιώματα φωτογραφιών: Τάσος Ρόδης