sokakia-game

Ομάδες νέων από το Βέλγιο στα σοκάκια της Σφαιρίας

Η Καθετή διοργάνωσε και πρόσφερε ένα περιπετειώδες, διασκεδαστικό παιχνίδι σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες νεαρών προσκόπων/-ινών από το Βέλγιο, που επισκέφθηκαν τον Γαλατά και τον Πόρο αυτόν τον Ιούνιο και Ιούλιο. Το παιχνίδι διεξήχθη στα υπέροχα σοκάκια της Σφαιρίας και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να φωτογραφίσουν κύρια τοπόσημα του νησιού, ενώ περιπλανιόντουσαν στα σοκάκια. Η Καθετή ονόμασε το παιχνίδι «Σοκάκια» και η καθημερινή δραστηριότητα, εκτός από το παιχνίδι, περιλάμβανε πεζοπορία από τον παλιό ανεμόμυλο (Μύλο) στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και  δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα στη Σφαιρία. Αν λοιπόν τις περασμένες εβδομάδες είδατε ομάδες νέων από το Βέλγιο στα σοκάκια της Σφαιρίας να περιπλανιούνται, τώρα ξέρετε τι έκαναν εκεί!

Τα σοκάκια της Σφαιρίας

Τα σοκάκια, τι καταπληκτικό μέρος για να χαθείς! Τόσα πολλά διαφορετικά σοκάκια, που οδηγούν στον ίδιο προορισμό. Σοκάκια που κάποιοι ντόπιοι περπατάνε μια ολόκληρη ζωή. Σοκάκια όπου ντόπια παιδιά μαζί με τους καλοκαιρινούς τους φίλους έπαιζαν κρυφτό ή ακόμα και ποδόσφαιρο.

Σοκάκια που οδηγούν στον κεντρικό δρόμο του λιμανιού και άλλα που οδηγούν σε ψηλούς λόφους, προσφέροντας πανοραμική θέα του νησιού, καθώς και της Πελοποννήσου.

Σοκάκια που μπορεί να σας πάρουν εβδομάδες αν προσπαθήσετε να τα περπατήσετε όλα. Σοκάκια με κρυφές ιστορίες που αξίζει ένας επισκέπτης να τα εξερευνήσει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

Το παιχνίδι Σοκάκια

Η βασική ιδέα του παιχνιδιού είναι να βρεθούν τα παιδιά χαμένα στα σοκάκια της Σφαιρίας. Να εξερευνήσουν, να γνωρίσουν ντόπιους και να φτάσουν στον επόμενο προορισμό χρησιμοποιώντας διαφορετικό σοκάκι κάθε φορά.

Οι τέσσερις ομάδες (6-8 άτομα ανά ομάδα) πήραν έναν πάπυρο ο οποίος περιείχε τις οδηγίες και τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο πάπυρος περιλάμβανε και αρκετούς γρίφους, που τα παιδιά έπρεπε να λύσουν, καθώς και τον χάρτη της Σφαιρίας, για να τους βοηθήσει να προσανατολιστούν.

Το παιχνίδι έγινε μόνο στα σοκάκια και όλες οι ομάδες κατέληξαν στην εκκλησία του Αγίου Θανάση, αφού περιπλανήθηκαν στα κύρια τοπόσημα του Πόρου.

Σε εκείνο το σημείο κάθε ομάδα έπρεπε να λύσει τον τελευταίο και πιο δύσκολο γρίφο, που τις περισσότερες φορές ήταν και ο γρίφος που έδινε τους πόντους της νίκης. Και μιας και αναφερόμαστε σε γρίφους, γιατί δεν προσπαθείτε να λύσετε αυτόν τον τελευταίο γρίφο;

«Μία φορά την ημέρα φορώ το πιο λαμπερό μου στέμμα. Είμαι η πιο ψηλή τριγύρω. Ξαπλωμένη ανάσκελα, αγγίζω τον ουρανό. Ψάξε για την ομορφιά μου εκεί που δύει ο ήλιος. Περίγραψέ με και δώσε μου ένα όνομα».

Η Καθετή δημιούργησε και πρόσφερε το παιχνίδι Σοκάκια, διότι ένας από τους σκοπούς της είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού στην περιοχή μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συμμετέχει ενεργά σε δράσεις όπως τα προγράμματα Υιοθέτησε μια παραλία, Smart Villages και o INCIRCLE.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους παρακάτω ανθρώπους:

Στην Eliane Pauwels, η οποία μας παρείχε συνεχή υποστήριξη στην επικοινωνία μας με τις ομάδες νέων. Τον Σωτήρη Γεωργίου, ιδιοκτήτη της ταβέρνας Παλιός Πλάτανος, την Τζένη Ζεντέλη, ιδιοκτήτρια του μεζεδοπωλείου Σπιλιάδα, τον Άκη Μπότση, ιδιοκτήτη του εστιατορίου BO, και την Άντα Ακιοζίδου, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας Γευσιπλοΐα, για τη φιλοξενία και τον επαγγελματισμό τους, και για το καλό φαγητό που μας ετοίμασαν. Επίσης, τον Αντώνη Κορμό, με τη βάρκα «Μάνος», που μας βοήθησε στις μετακινήσεις μας. Και βέβαια τη φίλη ποιήτρια Αλίς Πονηρού, για τη βοήθειά της στη δημιουργία κάποιων από τους γρίφους.

Δικαιώματα φωτογραφιών: Τάσος Ρόδης

lefkoma athlesis
Προηγουμενο Αρθρο
Λεύκωμα «Athlesis»
28 Ιουνιου 2022
free-membership
Επομενο Αρθρο
Δωρεάν κάρτα μέλους σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ριες
24 Αυγούστου 2022

Πρόσφατα Νέα

Saronic Chanber Music Festival
31 Ιουλίου 2023

Σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ο Πόρος θα φιλοξενήσει και πάλι από σπουδαστές μέχρι και καταξιωμένους εγχώριους και διεθνείς μουσικούς.

29 Ιουλίου 2023

Τον Ιούνιο, ταξιδέψαμε στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ, στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, μέσα από αληθινές ιστορίες, από όλο τον κόσμο.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

22 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση της κοινής γνώμης των κατοίκων του Πόρου και των Μεθάνων που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι το 87% των ατόμων που ερωτήθηκαν διαφωνεί με τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Saronic Chanber Music Festival
29 Αυγούστου 2023

Ο Αύγουστος του 2023 ήταν γεμάτος κλασική μουσική στον Πόρο, με σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις να επιστρέφουν μετά από καιρό.