Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

sokakia-game

Ομάδες νέων από το Βέλγιο στα σοκάκια της Σφαιρίας

Η Καθετή διοργάνωσε και πρόσφερε ένα περιπετειώδες, διασκεδαστικό παιχνίδι σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες νεαρών προσκόπων/-ινών από το Βέλγιο, που επισκέφθηκαν τον Γαλατά και τον Πόρο αυτόν τον Ιούνιο και Ιούλιο. Το παιχνίδι διεξήχθη στα υπέροχα σοκάκια της Σφαιρίας και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να φωτογραφίσουν κύρια τοπόσημα του νησιού, ενώ περιπλανιόντουσαν στα σοκάκια. Η Καθετή ονόμασε το παιχνίδι «Σοκάκια» και η καθημερινή δραστηριότητα, εκτός από το παιχνίδι, περιλάμβανε πεζοπορία από τον παλιό ανεμόμυλο (Μύλο) στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και  δείπνο σε παραδοσιακή ταβέρνα στη Σφαιρία. Αν λοιπόν τις περασμένες εβδομάδες είδατε ομάδες νέων από το Βέλγιο στα σοκάκια της Σφαιρίας να περιπλανιούνται, τώρα ξέρετε τι έκαναν εκεί!

Τα σοκάκια της Σφαιρίας

Τα σοκάκια, τι καταπληκτικό μέρος για να χαθείς! Τόσα πολλά διαφορετικά σοκάκια, που οδηγούν στον ίδιο προορισμό. Σοκάκια που κάποιοι ντόπιοι περπατάνε μια ολόκληρη ζωή. Σοκάκια όπου ντόπια παιδιά μαζί με τους καλοκαιρινούς τους φίλους έπαιζαν κρυφτό ή ακόμα και ποδόσφαιρο.

Σοκάκια που οδηγούν στον κεντρικό δρόμο του λιμανιού και άλλα που οδηγούν σε ψηλούς λόφους, προσφέροντας πανοραμική θέα του νησιού, καθώς και της Πελοποννήσου.

Σοκάκια που μπορεί να σας πάρουν εβδομάδες αν προσπαθήσετε να τα περπατήσετε όλα. Σοκάκια με κρυφές ιστορίες που αξίζει ένας επισκέπτης να τα εξερευνήσει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

Το παιχνίδι Σοκάκια

Η βασική ιδέα του παιχνιδιού είναι να βρεθούν τα παιδιά χαμένα στα σοκάκια της Σφαιρίας. Να εξερευνήσουν, να γνωρίσουν ντόπιους και να φτάσουν στον επόμενο προορισμό χρησιμοποιώντας διαφορετικό σοκάκι κάθε φορά.

Οι τέσσερις ομάδες (6-8 άτομα ανά ομάδα) πήραν έναν πάπυρο ο οποίος περιείχε τις οδηγίες και τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο πάπυρος περιλάμβανε και αρκετούς γρίφους, που τα παιδιά έπρεπε να λύσουν, καθώς και τον χάρτη της Σφαιρίας, για να τους βοηθήσει να προσανατολιστούν.

Το παιχνίδι έγινε μόνο στα σοκάκια και όλες οι ομάδες κατέληξαν στην εκκλησία του Αγίου Θανάση, αφού περιπλανήθηκαν στα κύρια τοπόσημα του Πόρου.

Σε εκείνο το σημείο κάθε ομάδα έπρεπε να λύσει τον τελευταίο και πιο δύσκολο γρίφο, που τις περισσότερες φορές ήταν και ο γρίφος που έδινε τους πόντους της νίκης. Και μιας και αναφερόμαστε σε γρίφους, γιατί δεν προσπαθείτε να λύσετε αυτόν τον τελευταίο γρίφο;

«Μία φορά την ημέρα φορώ το πιο λαμπερό μου στέμμα. Είμαι η πιο ψηλή τριγύρω. Ξαπλωμένη ανάσκελα, αγγίζω τον ουρανό. Ψάξε για την ομορφιά μου εκεί που δύει ο ήλιος. Περίγραψέ με και δώσε μου ένα όνομα».

Η Καθετή δημιούργησε και πρόσφερε το παιχνίδι Σοκάκια, διότι ένας από τους σκοπούς της είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού στην περιοχή μας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συμμετέχει ενεργά σε δράσεις όπως τα προγράμματα Υιοθέτησε μια παραλία, Smart Villages και o INCIRCLE.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στους παρακάτω ανθρώπους:

Στην Eliane Pauwels, η οποία μας παρείχε συνεχή υποστήριξη στην επικοινωνία μας με τις ομάδες νέων. Τον Σωτήρη Γεωργίου, ιδιοκτήτη της ταβέρνας Παλιός Πλάτανος, την Τζένη Ζεντέλη, ιδιοκτήτρια του μεζεδοπωλείου Σπιλιάδα, τον Άκη Μπότση, ιδιοκτήτη του εστιατορίου BO, και την Άντα Ακιοζίδου, ιδιοκτήτρια της ταβέρνας Γευσιπλοΐα, για τη φιλοξενία και τον επαγγελματισμό τους, και για το καλό φαγητό που μας ετοίμασαν. Επίσης, τον Αντώνη Κορμό, με τη βάρκα «Μάνος», που μας βοήθησε στις μετακινήσεις μας. Και βέβαια τη φίλη ποιήτρια Αλίς Πονηρού, για τη βοήθειά της στη δημιουργία κάποιων από τους γρίφους.

Δικαιώματα φωτογραφιών: Τάσος Ρόδης

lefkoma athlesis
Προηγουμενο Αρθρο
Λεύκωμα «Athlesis»
28 Ιουνιου 2022
free-membership
Επομενο Αρθρο
Δωρεάν κάρτα μέλους σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ριες
24 Αυγούστου 2022

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.