Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Ο Πόρος, η Καθετή και 160+ οργανώσεις και κοινότητες αναλαμβάνουν δράση την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

H Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ευαισθητοποίηση για τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου, καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2008, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι ωκεανοί στο οικοσύστημά μας και την προώθηση δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

Ενημέρωση στον ΟΗΕ έπειτα από ελληνική πρωτοβουλία υποστηριζόμενη από 160 διεθνείς οργανισμούς και προβολή από το BBC.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, η Καθετή μαζί με περισσότερες από 160 κοινότητες και οργανώσεις απέστειλαν επιστολή στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ζητώντας να εξαιρεθεί η καλλιέργεια σαρκοφάγων ψαριών από τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια. Η επιστολή υπογραμμίζει τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την καλλιέργεια σαρκοφάγων ψαριών, όπως η καταστροφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας, οι μαζικοί θάνατοι ψαριών και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και φορμαλδεΰδης. Όλα τα στοιχεία βασίζονται σε εμπεριστατωμένες μελέτες διεθνώς αναγνωρισμένων ιδρυμάτων και φορέων, όπως οι Feedback Global, Greenpeace και Changing Markets.

Παράλληλα, η Εύα Δουζίνα, Πρόεδρος του Ιδρύματος Rauch και συνιδρύτρια της Καθετής παραχώρησε συνέντευξη στο BBC, σε εκατομμύρια τηλεθεατές/-ριες παγκοσμίως, όπου ανέλυσε τις σοβαρές επιπτώσεις της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας και την ανάγκη για αυστηρότερες προδιαγραφές.

Ανάμεσα στα αποτελέσματα των διεθνών μελετών τα οποία επισημαίνονται στην επιστολή και τη συνέντευξη περιλαμβάνονται: 

  • Αύξηση των επιβλαβών εξάρσεων άλγης: Η καλλιέργεια σαρκοφάγων ψαριών συμβάλλει στην αύξηση των επιβλαβών εξάρσεων άλγης, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
  • Καταστροφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας: Οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν αρνητική επίδραση στα λιβάδια Ποσειδωνίας, στο «μαιευτήριο» του βυθού.
  • Μαζικοί θάνατοι ψαριών: Σοβαροί μαζικοί θάνατοι ψαριών έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές.
  • Υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και φορμαλδεΰδης: Η βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα αντιβιοτικά και φορμαλδεΰδη, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την υγεία.
  • Μικροπλαστικά και απορρίμματα: Μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών και απορριμμάτων αφήνονται πίσω από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Διαβάστε την απαντητική επιστολή του FAO και την απάντηση των οργανώσεων και κοινοτήτων εδώ.

Fish Farms Out

Το fishfarmsout.org είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε μετά το συνέδριο Seas of Change και αντιτίθεται στις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες σαρκοφάγων ειδών, όπως ο σολομός, το λαβράκι και η τσιπούρα. Ο ιστότοπος παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο των ιχθυοκαλλιεργειών και προωθεί πραγματικά βιώσιμες επιλογές. Ακόμη, παροτρύνει τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής να αποκλείσουν την εκτροφή σαρκοφάγων ψαριών από τις βιώσιμες πολιτικές και ενθαρρύνει τους/τις καταναλωτές/-ριες να αποφεύγουν την αγορά σαρκοφάγων ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. Τέλος, το Fish Farms Out περιλαμβάνει πληροφορίες για ακτιβισμό και πρόσφατες ταινίες για το θέμα.

ΑΚΤΑΙΑ

Καθώς σχετικές έρευνες καταδεικνύουν τις καταστροφικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του σχεδίου επέκτασης των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών κατά 24 φορές στη χώρα μας, κοινότητες από όλη την Ελλάδα ενώνονται μέσω της συμμαχίας «ΑKTAIA: Πανελλήνιο Δίκτυο για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες». Κατά την Ελληνική μυθολογία, η Ακταία ήταν Νηρηίδα Νύμφη, υπεύθυνη για το διακανονισμό των σχέσεων της θάλασσας με τις ακτές. Το δίκτυο «ΑΚΤΑΙΑ» είναι μία ομάδα πολιτών, φορέων και οργανώσεων από όλη την Ελλάδα που αγωνίζεται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη επέκταση των υδατοκαλλιεργειών κυριολεκτικά πάνω στις ελληνικές ακτές. Η «ΑΚΤΑΙΑ» εκπροσωπεί κοινότητες που απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ και υποστηρίζει το δικαίωμα τους να έχουν φωνή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή και το μέλλον τους.

Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Seas of Change τον Απρίλιο στον Πόρο, κατατέθηκε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις μη βιώσιμες και περιβαλλοντικά επιβλαβείς πτυχές της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας. Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως έχει θεσπίσει στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του τομέα της υδατοκαλλιέργειας για την περίοδο 2021-2030. Τονίζει πως οι εθνικές αρχές πρέπει να συμμορφώνονται με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ και να ευθυγραμμίζουν τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) με τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως εκπονεί αυτή τη στιγμή ένα έγγραφο καθοδήγησης, ενώ το 2025 θα διενεργήσει ενδιάμεση αξιολόγηση για την εφαρμογή και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις αυτών των κατευθυντήριων γραμμών.

Η απουσία ενός ξεκάθαρου ορισμού για τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια αφήνει περιθώρια για επενδύσεις με καταστροφικές πρακτικές, όπως αυτές που παρατηρούνται στον Πόρο, χωρίς την απαιτούμενη συναίνεση των κοινοτήτων. Ελπίζουμε πως η ευαισθητοποίηση και οι συντονισμένες εγχώριες, ευρωπαϊκές και διεθνείς δράσεις θα οδηγήσουν σε πιο βιώσιμες πρακτικές υδατοκαλλιέργειας, που θα προστατεύουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τα τοπικά οικοσυστήματα, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για όλους και όλες.

Προηγουμενο Αρθρο
Παίξε και εξερεύνησε τον Πόρο με τα «Σοκάκια»
02 Ιουλιου 2024
Επομενο Αρθρο
Ο Πόρος, η Καθετή και 160+ οργανώσεις και κοινότητες αναλαμβάνουν δράση την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών
03 Ιουλιου 2024

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.