Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Παραλίες των Μεθάνων

Το καλοκαίρι συνεχίζεται, το ίδιο και το αφιέρωμα της Καθετής στις παραλίες της περιοχής. Σειρά έχουν τα Μέθανα! Οι παραλίες των Μεθάνων προσθέτουν τον δικό τους χαρακτήρα στο ψηφιδωτό που συνθέτει τις ακτές τις περιοχής μας. Συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας και μας προσφέρουν άλλη μια ευκαιρία απόδρασης. 

Οργάνωση και άνεση! 

Ξεκινάμε την εξερεύνηση με την παραλία των Αγίων Αναργύρων. Βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο νησάκι, μέσα στην ακτογραμμή της Λουτρόπολης των Μεθάνων. Η παραλία είναι όμορφη, μεγάλη, με άμμο, ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Είναι οργανωμένη, διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, καθίσματα και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια και σπορ. 

Φωτ. 1: Παραλία Αγίων Αναργύρων

Η Ακτή Καρασταμάτη βρίσκεται κοντά στη Λουτρόπολη των Μεθάνων, στην περιοχή που βρισκόταν το εργοστάσιο εμφιάλωσης ιαματικού νερού Καρασταμάτη. 

Φωτ. 2: Ακτή Καρασταμάτη

Είναι μια οργανωμένη, όμορφη μικρή παραλία, με ψιλό βότσαλο, καφεκόκκινη άμμο και φυσική σκιά στο άκρο της.

Κοντά στα Μέθανα είναι επίσης και η παραλία του Αγίου Νικολάου Λουτρών, μπροστά στις ομώνυμες ιαματικές χλωριονατριούχες πηγές και στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. 

Φωτ. 3: Παραλία Αγίου Νικολάου Λουτρών
Φωτ. 4: Παραλία Λημνιώνα

Συνεχίζοντας, καταλήγουμε στη μεγαλύτερη και πιο τουριστική παραλία της χερσονήσου. Πρόκειται για τη Λημνιώνα, μια καταπράσινη οργανωμένη παραλία, με άμμο, ψιλό βότσαλο και πρασινογάλαζα νερά.  

Βοτσαλάκι σμιλευμένο απ’ το νερό! 

Κάτω από το χωριό των Αγίων Θεοδώρων και απέναντι από την Αίγινα, βρίσκεται η παραλία Φωφλάκας. Έχει σκουρόχρωμα, κοκκινόμαυρα μεγάλα βότσαλα και βαθύχρωμα πεντακάθαρα νερά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και οι ακτές γύρω της είναι βραχώδεις. 

Φωτ. 5: Παραλία Φωφλάκα
Φωτ. 6: Παραλία Αγίου Γεωργίου

Μέσα στο γραφικό λιμανάκι του, ο Άγιος Γεώργιος έχει μια αμμουδερή παραλία με ήσυχα, αβαθή νερά. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και τόσο ρηχά που μπορείς να περπατήσεις μέχρι το τσιμεντένιο γερμανικό πλοίο που βρίσκεται απέναντί της. Στην παραλία υπάρχουν δύο γραφικά ταβερνάκια, στα οποία μπορείς να γευματίσεις ή να πιεις τον καφέ σου.

Πριν φθάσουμε στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, συναντάμε μια μεγάλη παραλία που περιβάλλεται από θάμνους και έχει μεγάλα κόκκινα, γκρι, μαύρα βότσαλα και βραχώδη βυθό.

Φωτ. 7: Παραλία πριν από τον Άγιο Γεώργιο
Φωτ. 8: Παραλία μετά τον Άγιο Γεώργιο

Επίσης, μετά τον Άγιο Γεώργιο, στον παραλιακό δρόμο, όπως πηγαίνουμε για τον Άγιο Νικόλαο, συναντάμε άλλη μια μεγάλη παραλία, με παρόμοια χαρακτηριστικά.

 

Η παραλία του Αγίου Νικολάου έχει ακρογιαλιά με ξύλινες ομπρέλες και παγκάκια. Στην ακτή έχει ψιλό βοτσαλάκι, ενώ ο βυθός της έχει τα μεγάλα ηφαιστειογενή βότσαλα των Μεθάνων. Πρόκειται για μια πολύ ήσυχη παραλία, με πεντακάθαρα και διάφανα νερά, που βρίσκεται δίπλα στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. 

Φωτ. 9: Παραλία Αγίου Νικολάου

Στην αγκαλιά της Επιδαύρου… 

Φωτ. 10: Παραλία Μούχα

Δίπλα από τον παραλιακό δρόμο, από το Βαθύ προς την Καμμένη Χώρα, βρίσκεται η παραλία Μούχα. Πρόκειται για μια μικρή παραλία με κόκκινα, γκρι και μαύρα ηφαιστειογενή βότσαλα, που περιβάλλεται από πράσινο και λίγα σπίτια.

Η παραλία Βαθύ βρίσκεται στον Κόλπο της Επιδαύρου, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από το Στενό προς το Βαθύ. Είναι μεγάλου μήκους στενόμακρη παραλία, μπροστά στον δρόμο και στα σπίτια. Έχει ηφαιστειογενή, μεγάλα βότσαλα και είναι πολύ ήσυχη. 

Φωτ. 11: Παραλία Βαθύ

Τέλος, η παραλία Παλαιοκάστρου βρίσκεται και αυτή στον Κόλπο της Επιδαύρου, στον παραλιακό δρόμο από το Στενό προς το Βαθύ, λίγο μετά το Σπήλαιο της Περιστέρας.

Φωτ. 12: Παραλία Παλαιοκάστρου

Πρόκειται για μια μη οργανωμένη και ήσυχη παραλία, με τα χαρακτηριστικά μεγάλα κόκκινα-γκρι-μαύρα ηφαιστειογενή βότσαλα και τα γαλαζοπράσινα-σκούρα μπλε νερά των Μεθάνων. 

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το ταξίδι μας στις παραλίες των Μεθάνων. Μαζί του ολοκληρώνεται και το αφιέρωμα της Καθετής στις παραλίες της περιοχής. Όμως η εξερεύνηση της περιοχής μας δεν τελειώνει. Ακολουθεί σειρά άρθρων με σκοπό την προβολή όλων των στοιχείων που συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Οι παραλίες του Πόρου, οι παραλίες της Τροιζηνίας, οι πεζοπορικές διαδρομές,  τα αλιευτικά ταξίδια είναι λίγα μόνο παραδείγματα από τα πολλά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.  

Πηγή άρθρου: troizinia-methana.gr

Φωτογραφίες 1, 7, 8, 10: ExploringGreeceGr

Φωτογραφίες 2, 3, 4, 5, 11, 12: troizinia-methana.gr

Φωτογραφίες 6, 9: Argosaronikos

Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: UpDrones

lemonodasos
Προηγουμενο Αρθρο
Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους
01 Ιουλιου 2021
maniatis-featured-image
Επομενο Αρθρο
Ο Γιάννης Μανιάτης μάς μιλά
31 Ιουλιου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!