Παραλίες των Μεθάνων

Το καλοκαίρι συνεχίζεται, το ίδιο και το αφιέρωμα της Καθετής στις παραλίες της περιοχής. Σειρά έχουν τα Μέθανα! Οι παραλίες των Μεθάνων προσθέτουν τον δικό τους χαρακτήρα στο ψηφιδωτό που συνθέτει τις ακτές τις περιοχής μας. Συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας και μας προσφέρουν άλλη μια ευκαιρία απόδρασης. 

Οργάνωση και άνεση! 

Ξεκινάμε την εξερεύνηση με την παραλία των Αγίων Αναργύρων. Βρίσκεται δίπλα στο ομώνυμο νησάκι, μέσα στην ακτογραμμή της Λουτρόπολης των Μεθάνων. Η παραλία είναι όμορφη, μεγάλη, με άμμο, ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Είναι οργανωμένη, διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, καθίσματα και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια και σπορ. 

Φωτ. 1: Παραλία Αγίων Αναργύρων

Η Ακτή Καρασταμάτη βρίσκεται κοντά στη Λουτρόπολη των Μεθάνων, στην περιοχή που βρισκόταν το εργοστάσιο εμφιάλωσης ιαματικού νερού Καρασταμάτη. 

Φωτ. 2: Ακτή Καρασταμάτη

Είναι μια οργανωμένη, όμορφη μικρή παραλία, με ψιλό βότσαλο, καφεκόκκινη άμμο και φυσική σκιά στο άκρο της.

Κοντά στα Μέθανα είναι επίσης και η παραλία του Αγίου Νικολάου Λουτρών, μπροστά στις ομώνυμες ιαματικές χλωριονατριούχες πηγές και στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. 

Φωτ. 3: Παραλία Αγίου Νικολάου Λουτρών
Φωτ. 4: Παραλία Λημνιώνα

Συνεχίζοντας, καταλήγουμε στη μεγαλύτερη και πιο τουριστική παραλία της χερσονήσου. Πρόκειται για τη Λημνιώνα, μια καταπράσινη οργανωμένη παραλία, με άμμο, ψιλό βότσαλο και πρασινογάλαζα νερά.  

Βοτσαλάκι σμιλευμένο απ’ το νερό! 

Κάτω από το χωριό των Αγίων Θεοδώρων και απέναντι από την Αίγινα, βρίσκεται η παραλία Φωφλάκας. Έχει σκουρόχρωμα, κοκκινόμαυρα μεγάλα βότσαλα και βαθύχρωμα πεντακάθαρα νερά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και οι ακτές γύρω της είναι βραχώδεις. 

Φωτ. 5: Παραλία Φωφλάκα
Φωτ. 6: Παραλία Αγίου Γεωργίου

Μέσα στο γραφικό λιμανάκι του, ο Άγιος Γεώργιος έχει μια αμμουδερή παραλία με ήσυχα, αβαθή νερά. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και τόσο ρηχά που μπορείς να περπατήσεις μέχρι το τσιμεντένιο γερμανικό πλοίο που βρίσκεται απέναντί της. Στην παραλία υπάρχουν δύο γραφικά ταβερνάκια, στα οποία μπορείς να γευματίσεις ή να πιεις τον καφέ σου.

Πριν φθάσουμε στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, συναντάμε μια μεγάλη παραλία που περιβάλλεται από θάμνους και έχει μεγάλα κόκκινα, γκρι, μαύρα βότσαλα και βραχώδη βυθό.

Φωτ. 7: Παραλία πριν από τον Άγιο Γεώργιο
Φωτ. 8: Παραλία μετά τον Άγιο Γεώργιο

Επίσης, μετά τον Άγιο Γεώργιο, στον παραλιακό δρόμο, όπως πηγαίνουμε για τον Άγιο Νικόλαο, συναντάμε άλλη μια μεγάλη παραλία, με παρόμοια χαρακτηριστικά.

 

Η παραλία του Αγίου Νικολάου έχει ακρογιαλιά με ξύλινες ομπρέλες και παγκάκια. Στην ακτή έχει ψιλό βοτσαλάκι, ενώ ο βυθός της έχει τα μεγάλα ηφαιστειογενή βότσαλα των Μεθάνων. Πρόκειται για μια πολύ ήσυχη παραλία, με πεντακάθαρα και διάφανα νερά, που βρίσκεται δίπλα στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. 

Φωτ. 9: Παραλία Αγίου Νικολάου

Στην αγκαλιά της Επιδαύρου… 

Φωτ. 10: Παραλία Μούχα

Δίπλα από τον παραλιακό δρόμο, από το Βαθύ προς την Καμμένη Χώρα, βρίσκεται η παραλία Μούχα. Πρόκειται για μια μικρή παραλία με κόκκινα, γκρι και μαύρα ηφαιστειογενή βότσαλα, που περιβάλλεται από πράσινο και λίγα σπίτια.

Η παραλία Βαθύ βρίσκεται στον Κόλπο της Επιδαύρου, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από το Στενό προς το Βαθύ. Είναι μεγάλου μήκους στενόμακρη παραλία, μπροστά στον δρόμο και στα σπίτια. Έχει ηφαιστειογενή, μεγάλα βότσαλα και είναι πολύ ήσυχη. 

Φωτ. 11: Παραλία Βαθύ

Τέλος, η παραλία Παλαιοκάστρου βρίσκεται και αυτή στον Κόλπο της Επιδαύρου, στον παραλιακό δρόμο από το Στενό προς το Βαθύ, λίγο μετά το Σπήλαιο της Περιστέρας.

Φωτ. 12: Παραλία Παλαιοκάστρου

Πρόκειται για μια μη οργανωμένη και ήσυχη παραλία, με τα χαρακτηριστικά μεγάλα κόκκινα-γκρι-μαύρα ηφαιστειογενή βότσαλα και τα γαλαζοπράσινα-σκούρα μπλε νερά των Μεθάνων. 

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το ταξίδι μας στις παραλίες των Μεθάνων. Μαζί του ολοκληρώνεται και το αφιέρωμα της Καθετής στις παραλίες της περιοχής. Όμως η εξερεύνηση της περιοχής μας δεν τελειώνει. Ακολουθεί σειρά άρθρων με σκοπό την προβολή όλων των στοιχείων που συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Οι παραλίες του Πόρου, οι παραλίες της Τροιζηνίας, οι πεζοπορικές διαδρομές,  τα αλιευτικά ταξίδια είναι λίγα μόνο παραδείγματα από τα πολλά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.  

Πηγή άρθρου: troizinia-methana.gr

Φωτογραφίες 1, 7, 8, 10: ExploringGreeceGr

Φωτογραφίες 2, 3, 4, 5, 11, 12: troizinia-methana.gr

Φωτογραφίες 6, 9: Argosaronikos

Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: UpDrones

lemonodasos
Προηγουμενο Αρθρο
Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους
01 Ιουλιου 2021
maniatis-featured-image
Επομενο Αρθρο
Ο Γιάννης Μανιάτης μάς μιλά
31 Ιουλιου 2021

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.