Παραλίες του Πόρου

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. Οργανωμένες ή ελεύθερες, κοντινές ή απομακρυσμένες, οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές. 

Κανάλι

Η Καθετή αναδεικνύει τις παραλίες τόσο για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους όσο και για τις δυνατότητές τους. Μπορούν να συνδυάσουν αναψυχή και δραστηριότητες στα πλαίσια του αειφόρου τουρισμού.

Οργανωμένες και με πολλά προσόντα!

Ξεκινώντας από το γεφυράκι, προς τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, συναντάμε το Κανάλι και το πολυσύχναστο Ασκέλι. Δύο παραλίες με οργανωμένη και ελεύθερη πλαζ, ταβερνάκια, καφετέριες και beach bar.

Ασκέλι
Μοναστήρι

Συνεχίζοντας, στο τέρμα του οδικού άξονα, βρίσκεται η παραλία Μοναστήρι, με καταγάλανα νερά, οργανωμένη και ελεύθερη πλαζ και ένα εστιατόριο.

Από το γεφυράκι προς τη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, το πεύκο σμίγει με τη θάλασσα και η πρώτη οργανωμένη παραλία που συναντάμε είναι το Μικρό Νεώριο.

Μικρό Νεώριο
Καλυψώ

Ακολουθεί η πευκόφυτη Καλυψώ, με την πανέμορφη θέα στη δύση του ήλιου.

Μετά την Καλυψώ συναντάμε το Μεγάλο Νεώριο, μια οργανωμένη παραλία με beach bar, ταβερνάκια, σχολή θαλασσίων σπορ και πολλά σημεία για κολύμπι.

Μεγάλο Νεώριο
Λιμανάκι της Αγάπης

Σε μικρή απόσταση από το Μεγάλο Νεώριο βρίσκεται το Λιμανάκι της Αγάπης, αγκαλιασμένο από πυκνό πευκοδάσος. Ιδανική παραλία για ρομαντισμό, αλλά και για διασκέδαση.

Η τελευταία οργανωμένη παραλία προς τα δυτικά είναι ο Ρωσικός Ναύσταθμος. Στο κέντρο της παραλίας δεσπόζουν τα ερείπια του Ναυστάθμου του ρωσικού στόλου της Μεσογείου του 19ου αιώνα και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το νησάκι Δασκαλειό, που μπορείτε να επισκεφθείτε κολυμπώντας.

Ρωσικός Ναύσταθμος

Ελεύθερες και ωραίες!

Από την άλλη πλευρά, οι ελεύθερες παραλίες του Πόρου προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση.

Βαγιωνιά

Η Βαγιωνιά, στο βόρειο τμήμα του νησιού, περιβάλλεται από πευκόδασος, έχει ψιλό χαλίκι και βράχο για βουτιές. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον κόλπο της Βαγιωνιάς υπάρχει βυθισμένη πόλη. Στο δυτικό άκρο του νησιού, κοντά στον φάρο της Ντάνας, βρίσκεται ο Γερολιμένας, με δύο πλήρως ελεύθερες παραλίες.

Στις ελεύθερες παραλίες του Πόρου συμπεριλαμβάνεται και ο Άγιος Στέφανος. Η μοναδική παραλία της Σφαιρίας, με εύκολη πρόσβαση, πολύ κοντά στον οδικό άξονα. 

Και δεν τελειώνουν… 

Στο ηπειρωτικό τμήμα του Δήμου υπάρχουν δύο οργανωμένες παραλίες. Η πρώτη είναι η Πλάκα. Επίνειο του Λεμονοδάσους, με όμορφη αμμουδιά.

Πλάκα
Αλυκή

Πολύ κοντά βρίσκεται η Αλυκή, με τα αβαθή αμμώδη νερά και το ιδιαίτερο τοπίο, που συνδυάζει θάλασσα και λιμνοθάλασσα.

Ακολουθώντας το οδικό δίκτυο, συναντάμε την Άρτιμο, ελεύθερη παραλία με διαυγή νερά και πεντακάθαρο βυθό.

Συνεχίζοντας, η πρώτη από τις απομονωμένες παραλίες του ηπειρώτικου τμήματος του Δήμου είναι αυτή του Καραπολιτιού.

Καραπολίτι
Μακρογαννέικα

Λίγο μακρύτερα, χωματόδρομοι οδηγούν στις παραλίες Μακρογιαννέικα, 
Μπισέικα, Χαρμπίλα, Ψιλή Άμμο, Τσελεβίνια, Περγάρι και Σουπιά.

Μια ομάδα μη οργανωμένων παραλιών, που αξίζει να τις επισκεφθεί κανείς για τα κρυστάλλινα και τιρκουάζ νερά τους.

Η παραλία Μπούφι αποτελεί επιλογή για τους πλέον ψαγμένους. Σε απόσταση είκοσι λεπτά από τον Γαλατά, με προσανατολισμό προς την Ύδρα, αν καταφέρετε να την εντοπίσετε, θα αποζημιωθείτε από την καθαρή θάλασσα, την ησυχία και την καντίνα που λειτουργεί επί χρόνια, προσφέροντας μεζέδες παραγωγής και αλίευσης του ιδιοκτήτη της. 

Περγάρι

Το άρθρο για τις παραλίες του Πόρου είναι το πρώτο από μια σειρά άρθρων της Καθετής για όλη την περιοχή. Η ποικιλομορφία του τόπου και τα μικρά μυστικά του συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, που αξίζει να γνωρίσουμε καλά. Φύση, ιστορία, δραστηριότητες, τοπικά προϊόντα. Και η λίστα δεν τελειώνει! 

Πηγή του άρθρου: Visit poros

Πηγή φωτογραφίας «Μεγάλο Νεώριο»: saronic-islands.com

Πηγή φωτογραφίας «Ρωσικός Ναύσταθμος»: iporos.com

Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: Πάρης Καραμάνης

Προηγουμενο Αρθρο
Η Καθετή κάνει Zoom στην Ελένη Σβορώνου
27 Απριλιου 2021
Επομενο Αρθρο
Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο
27 Απριλιου 2021

Πρόσφατα Νέα

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

eleni petala
25 Νοεμβρίου 2021

Η Ελένη Πεταλά μάς μιλά για τη δουλειά της, τη συγγραφή του πρώτου της παραμυθιού και τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη ζωή. 

agios kyrikos
24 Νοεμβρίου 2021

Ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμΕΑ «Άγιος Κήρυκος», ιδρύθηκε με σκοπό να υποστηρίξει άτομα ειδικές ανάγκες στην περιοχή μας.

kdap & adopt a beach
24 Νοεμβρίου 2021

Παρέα με το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας στις παραλίες που «υιοθετήσαμε», συλλέξαμε δεδομένα που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες.