Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Παραλίες του Πόρου

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. Οργανωμένες ή ελεύθερες, κοντινές ή απομακρυσμένες, οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές. 

Κανάλι

Η Καθετή αναδεικνύει τις παραλίες τόσο για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους όσο και για τις δυνατότητές τους. Μπορούν να συνδυάσουν αναψυχή και δραστηριότητες στα πλαίσια του αειφόρου τουρισμού.

Οργανωμένες και με πολλά προσόντα!

Ξεκινώντας από το γεφυράκι, προς τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, συναντάμε το Κανάλι και το πολυσύχναστο Ασκέλι. Δύο παραλίες με οργανωμένη και ελεύθερη πλαζ, ταβερνάκια, καφετέριες και beach bar.

Ασκέλι
Μοναστήρι

Συνεχίζοντας, στο τέρμα του οδικού άξονα, βρίσκεται η παραλία Μοναστήρι, με καταγάλανα νερά, οργανωμένη και ελεύθερη πλαζ και ένα εστιατόριο.

Από το γεφυράκι προς τη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, το πεύκο σμίγει με τη θάλασσα και η πρώτη οργανωμένη παραλία που συναντάμε είναι το Μικρό Νεώριο.

Μικρό Νεώριο
Καλυψώ

Ακολουθεί η πευκόφυτη Καλυψώ, με την πανέμορφη θέα στη δύση του ήλιου.

Μετά την Καλυψώ συναντάμε το Μεγάλο Νεώριο, μια οργανωμένη παραλία με beach bar, ταβερνάκια, σχολή θαλασσίων σπορ και πολλά σημεία για κολύμπι.

Μεγάλο Νεώριο
Λιμανάκι της Αγάπης

Σε μικρή απόσταση από το Μεγάλο Νεώριο βρίσκεται το Λιμανάκι της Αγάπης, αγκαλιασμένο από πυκνό πευκοδάσος. Ιδανική παραλία για ρομαντισμό, αλλά και για διασκέδαση.

Η τελευταία οργανωμένη παραλία προς τα δυτικά είναι ο Ρωσικός Ναύσταθμος. Στο κέντρο της παραλίας δεσπόζουν τα ερείπια του Ναυστάθμου του ρωσικού στόλου της Μεσογείου του 19ου αιώνα και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το νησάκι Δασκαλειό, που μπορείτε να επισκεφθείτε κολυμπώντας.

Ρωσικός Ναύσταθμος

Ελεύθερες και ωραίες!

Από την άλλη πλευρά, οι ελεύθερες παραλίες του Πόρου προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση.

Βαγιωνιά

Η Βαγιωνιά, στο βόρειο τμήμα του νησιού, περιβάλλεται από πευκόδασος, έχει ψιλό χαλίκι και βράχο για βουτιές. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον κόλπο της Βαγιωνιάς υπάρχει βυθισμένη πόλη. Στο δυτικό άκρο του νησιού, κοντά στον φάρο της Ντάνας, βρίσκεται ο Γερολιμένας, με δύο πλήρως ελεύθερες παραλίες.

Στις ελεύθερες παραλίες του Πόρου συμπεριλαμβάνεται και ο Άγιος Στέφανος. Η μοναδική παραλία της Σφαιρίας, με εύκολη πρόσβαση, πολύ κοντά στον οδικό άξονα. 

Και δεν τελειώνουν… 

Στο ηπειρωτικό τμήμα του Δήμου υπάρχουν δύο οργανωμένες παραλίες. Η πρώτη είναι η Πλάκα. Επίνειο του Λεμονοδάσους, με όμορφη αμμουδιά.

Πλάκα
Αλυκή

Πολύ κοντά βρίσκεται η Αλυκή, με τα αβαθή αμμώδη νερά και το ιδιαίτερο τοπίο, που συνδυάζει θάλασσα και λιμνοθάλασσα.

Ακολουθώντας το οδικό δίκτυο, συναντάμε την Άρτιμο, ελεύθερη παραλία με διαυγή νερά και πεντακάθαρο βυθό.

Συνεχίζοντας, η πρώτη από τις απομονωμένες παραλίες του ηπειρώτικου τμήματος του Δήμου είναι αυτή του Καραπολιτιού.

Καραπολίτι
Μακρογαννέικα

Λίγο μακρύτερα, χωματόδρομοι οδηγούν στις παραλίες Μακρογιαννέικα, 
Μπισέικα, Χαρμπίλα, Ψιλή Άμμο, Τσελεβίνια, Περγάρι και Σουπιά.

Μια ομάδα μη οργανωμένων παραλιών, που αξίζει να τις επισκεφθεί κανείς για τα κρυστάλλινα και τιρκουάζ νερά τους.

Η παραλία Μπούφι αποτελεί επιλογή για τους πλέον ψαγμένους. Σε απόσταση είκοσι λεπτά από τον Γαλατά, με προσανατολισμό προς την Ύδρα, αν καταφέρετε να την εντοπίσετε, θα αποζημιωθείτε από την καθαρή θάλασσα, την ησυχία και την καντίνα που λειτουργεί επί χρόνια, προσφέροντας μεζέδες παραγωγής και αλίευσης του ιδιοκτήτη της. 

Περγάρι

Το άρθρο για τις παραλίες του Πόρου είναι το πρώτο από μια σειρά άρθρων της Καθετής για όλη την περιοχή. Η ποικιλομορφία του τόπου και τα μικρά μυστικά του συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, που αξίζει να γνωρίσουμε καλά. Φύση, ιστορία, δραστηριότητες, τοπικά προϊόντα. Και η λίστα δεν τελειώνει! 

Πηγή του άρθρου: Visit poros

Πηγή φωτογραφίας «Μεγάλο Νεώριο»: saronic-islands.com

Πηγή φωτογραφίας «Ρωσικός Ναύσταθμος»: iporos.com

Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: Πάρης Καραμάνης

Μπορείτε τώρα να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας για τις παραλίες του Πόρου με αυτό το παιχνίδι!

Προηγουμενο Αρθρο
Η Καθετή κάνει Zoom στην Ελένη Σβορώνου
27 Απριλιου 2021
Επομενο Αρθρο
Αλιευτικός τουρισμός
27 Απριλιου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!