Παραλίες του Πόρου

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. Οργανωμένες ή ελεύθερες, κοντινές ή απομακρυσμένες, οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές. 

Κανάλι

Η Καθετή αναδεικνύει τις παραλίες τόσο για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους όσο και για τις δυνατότητές τους. Μπορούν να συνδυάσουν αναψυχή και δραστηριότητες στα πλαίσια του αειφόρου τουρισμού.

Οργανωμένες και με πολλά προσόντα!

Ξεκινώντας από το γεφυράκι, προς τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, συναντάμε το Κανάλι και το πολυσύχναστο Ασκέλι. Δύο παραλίες με οργανωμένη και ελεύθερη πλαζ, ταβερνάκια, καφετέριες και beach bar.

Ασκέλι
Μοναστήρι

Συνεχίζοντας, στο τέρμα του οδικού άξονα, βρίσκεται η παραλία Μοναστήρι, με καταγάλανα νερά, οργανωμένη και ελεύθερη πλαζ και ένα εστιατόριο.

Από το γεφυράκι προς τη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, το πεύκο σμίγει με τη θάλασσα και η πρώτη οργανωμένη παραλία που συναντάμε είναι το Μικρό Νεώριο.

Μικρό Νεώριο
Καλυψώ

Ακολουθεί η πευκόφυτη Καλυψώ, με την πανέμορφη θέα στη δύση του ήλιου.

Μετά την Καλυψώ συναντάμε το Μεγάλο Νεώριο, με ταβερνάκια, σχολή θαλασσίων σπορ και πολλά σημεία για κολύμπι.

Μεγάλο Νεώριο
Λιμανάκι της Αγάπης

Σε μικρή απόσταση από το Μεγάλο Νεώριο βρίσκεται το Λιμανάκι της Αγάπης, αγκαλιασμένο από πυκνό πευκοδάσος. Ιδανική παραλία για ρομαντισμό, αλλά και για διασκέδαση.

Η τελευταία οργανωμένη παραλία προς τα δυτικά είναι ο Ρωσικός Ναύσταθμος. Στο κέντρο της παραλίας δεσπόζουν τα ερείπια του Ναυστάθμου του ρωσικού στόλου της Μεσογείου του 19ου αιώνα και σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το νησάκι Δασκαλειό, που μπορείτε να επισκεφθείτε κολυμπώντας.

Ρωσικός Ναύσταθμος

Ελεύθερες και ωραίες!

Από την άλλη πλευρά, οι ελεύθερες παραλίες του Πόρου προσφέρουν ηρεμία και χαλάρωση.

Βαγιωνιά

Η Βαγιωνιά, στο βόρειο τμήμα του νησιού, περιβάλλεται από πευκόδασος, έχει ψιλό χαλίκι και βράχο για βουτιές. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον κόλπο της Βαγιωνιάς υπάρχει βυθισμένη πόλη. Στο δυτικό άκρο του νησιού, κοντά στον φάρο της Ντάνας, βρίσκεται ο Γερολιμένας, με δύο πλήρως ελεύθερες παραλίες.

Στις ελεύθερες παραλίες του Πόρου συμπεριλαμβάνεται και ο Άγιος Στέφανος. Η μοναδική παραλία της Σφαιρίας, με εύκολη πρόσβαση, πολύ κοντά στον οδικό άξονα. 

Και δεν τελειώνουν… 

Στο ηπειρωτικό τμήμα του Δήμου υπάρχουν δύο οργανωμένες παραλίες. Η πρώτη είναι η Πλάκα. Επίνειο του Λεμονοδάσους, με όμορφη αμμουδιά.

Πλάκα
Αλυκή

Πολύ κοντά βρίσκεται η Αλυκή, με τα αβαθή αμμώδη νερά και το ιδιαίτερο τοπίο, που συνδυάζει θάλασσα και λιμνοθάλασσα.

Ακολουθώντας το οδικό δίκτυο, συναντάμε την Άρτιμο, ελεύθερη παραλία με διαυγή νερά και πεντακάθαρο βυθό.

Συνεχίζοντας, η πρώτη από τις απομονωμένες παραλίες του ηπειρώτικου τμήματος του Δήμου είναι αυτή του Καραπολιτιού.

Καραπολίτι
Μακρογαννέικα

Λίγο μακρύτερα, χωματόδρομοι οδηγούν στις παραλίες Μακρογιαννέικα, 
Μπισέικα, Χαρμπίλα, Ψιλή Άμμο, Τσελεβίνια, Περγάρι και Σουπιά.

Μια ομάδα μη οργανωμένων παραλιών, που αξίζει να τις επισκεφθεί κανείς για τα κρυστάλλινα και τιρκουάζ νερά τους.

Η παραλία Μπούφι αποτελεί επιλογή για τους πλέον ψαγμένους. Σε απόσταση είκοσι λεπτά από τον Γαλατά, με προσανατολισμό προς την Ύδρα, αν καταφέρετε να την εντοπίσετε, θα αποζημιωθείτε από την καθαρή θάλασσα, την ησυχία και την καντίνα που λειτουργεί επί χρόνια, προσφέροντας μεζέδες παραγωγής και αλίευσης του ιδιοκτήτη της. 

Περγάρι

Το άρθρο για τις παραλίες του Πόρου είναι το πρώτο από μια σειρά άρθρων της Καθετής για όλη την περιοχή. Η ποικιλομορφία του τόπου και τα μικρά μυστικά του συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, που αξίζει να γνωρίσουμε καλά. Φύση, ιστορία, δραστηριότητες, τοπικά προϊόντα. Και η λίστα δεν τελειώνει! 

Πηγή του άρθρου: Visit poros

Πηγή φωτογραφίας «Μεγάλο Νεώριο»: saronic-islands.com

Πηγή φωτογραφίας «Ρωσικός Ναύσταθμος»: iporos.com

Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: Πάρης Καραμάνης

Προηγουμενο Αρθρο
Η Καθετή κάνει Zoom στην Ελένη Σβορώνου
27 Απριλιου 2021
Επομενο Αρθρο
Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο
27 Απριλιου 2021

Πρόσφατα Νέα

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.