Παραλίες της Τροιζηνίας
Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες! Οι παραλίες της Τροιζηνίας συμπληρώνουν τις παραλίες του Πόρου και μας προσφέρουν πολλές εναλλακτικές επιλογές. Επεκτείνουν τις δραστηριότητές μας σε όλη την περιοχή και προσφέρουν ποικιλία έτσι ώστε να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Καθετή αναδεικνύει αυτές τις παραλίες, γνωστές και άγνωστες.
Η νοτιοανατολική Τροιζηνία συνδέεται γεωγραφικά με το ηπειρωτικό τμήμα του Πόρου. Οι παραλίες αυτής της περιοχής έχουν παρουσιαστεί στο άρθρο για τις παραλίες του Πόρου.
Κεντρική Τροιζηνία
Στην κεντρική Τροιζηνία και περίπου 1 χλμ από τον Γαλατά προς το Λεμονοδάσος συναντάμε την Μπούγια. Μια παραλία δίπλα στον δρόμο, με ψιλό βότσαλο, άμμο και θέα στον στενό δίαυλο του Πόρου.
Δυτικά του Γαλατά πρώτα συναντάμε την παραλία της κατασκήνωσης. Μια εύκολα προσβάσιμη αμμουδιά με καθαρά νερά, που περιβάλλεται από ευκάλυπτους.
Προχωρώντας, περνάμε από την περιοχή όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας και η ομώνυμη βοτσαλωτή παραλία. Η περιοχή έχει λιγοστές όμορφες αγροτικές κατοικίες, πνιγμένες στο πράσινο και εκπληκτική θέα στο Νεώριο του Πόρου.
Συνεχίζοντας, φτάνουμε στις εγκαταστάσεις του έρημου σήμερα ξενοδοχειακού συγκροτήματος Stella Maris. Tο Stella Maris πριν από 20 περίπου χρόνια ήταν από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της ανατολικής Πελοποννήσου. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια από τις καλύτερες παραλίες δυτικά του Γαλατά.
Σε μικρή απόσταση από το Stella Maris βρίσκουμε την παραλία στη θέση «Τομπάζη» και τον πολύ μικρό όρμο Δρεπάνι.
Προχωρώντας, φτάνουμε στο Βίδι και στις παραλίες του κλειστού ασφαλούς όρμου του. Το Βίδι στους παλιούς χρόνους θεωρούνταν το επίνειο της Τροιζήνας και ονομαζόταν λιμάνι του Πώγωνα. Σήμερα, όλη η περιοχή αποτελεί χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο.
Η παράκτια ζώνη από το Βίδι μέχρι τη χερσόνησο των Μεθάνων έχει θαυμάσιες παραλίες. Στα 4 χλμ περίπου μετά το Βίδι βρίσκεται ο όρμος του Αγίου Νικολάου. Έχει μια μικρή παραλία και το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στην άκρη του.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει εδώ στην Ακτή της Αγάπης, που έχει και τουριστική ανάπτυξη.
Και μια μικρή παρένθεση
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε πως αν από τον εθνικό δρόμο συνεχίσουμε μετά το χωριό της Τροιζήνας, καταλήγουμε στο Διαβολογέφυρο.
Μια πανέμορφη χαράδρα με πλούσια βλάστηση, γεμάτη από πικροδάφνες, αιωνόβια δέντρα και πλατάνια. Στο βάθος της τρέχει ένα μικρό ποτάμι, που σε ορισμένα σημεία του δημιουργεί μικρές λίμνες με παγωμένο, πεντακάθαρο νερό, που προσφέρονται για μπάνιο.
Επειδή η περιοχή είναι σε πολλά σημεία απόκρημνη, για λόγους ασφάλειας, καλύτερα οι επισκέψεις να γίνονται οργανωμένα, με συνοδούς που γνωρίζουν την περιοχή.
Και συνεχίζουμε με τα «αλμυρά»
Ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο προς Καλλονή, συναντάμε τη λιμνοθάλασσα της Ψήφτας, που είναι από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, και την αντίστοιχη βοτσαλωτή και αμμώδη παραλία.
Αφού περάσουμε το γεφυράκι στο κανάλι της Ψήφτας και τη διασταύρωση προς Μεταμόρφωση, συναντάμε τη μεγάλη βοτσαλωτή και αμμώδη παραλία της Μεταμόρφωσης, που ονομάζεται Μελίσσι.
Μέσα στη θάλασσα, μπροστά στην παραλία της Μεταμόρφωσης, βρίσκεται βυθισμένη πολιτεία των ρωμαϊκών χρόνων. Υπολογίζεται ότι είχε έως και 70.000 κατοίκους και διακρίνονται στοιχεία τοιχοποιίας και σπαράγματα ρωμαϊκών αγγείων.
Πολύ κοντά είναι και η αμμώδης παραλία της Δάρδιζας, η μεγαλύτερη από όλες τις παραλίες που θα συναντήσουμε. Σε ένα σημείο της είναι οργανωμένη και διαθέτει beach volley.
Μετά τη Δάρδιζα είναι το λιμανάκι της Ξηρολίμνης, στο οποίο υπάρχουν λίγες ψαρόβαρκες και αποτελεί ιδανικό τόπο για κολύμπι και ψάρεμα.
Συνεχίζοντας, περνάμε διαδοχικά από μια ερημική βοτσαλωτή παραλία και από έναν άλλο γραφικό κολπίσκο, με έναν βράχο μέσα στη θάλασσα που χωρίζει την παραλία στα δύο.
Τέλος, συνεχίζοντας στον παραλιακό δρόμο, περνάμε από άλλη μια βοτσαλωτή παραλία και μετά από λίγο καταλήγουμε στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, με το ομώνυμο παλαιό εκκλησάκι του 1900.
Βορειοδυτική Τροιζηνία
Αφήνοντας την κεντρική Τροιζηνία, αν κατευθυνθούμε βορειοδυτικά, σε μικρή απόσταση από την Ψήφτα συναντάμε την παραλία του Ντιρλαντά. Μια όμορφη παραλία με άμμο και βότσαλο, που στην αρχή της τουλάχιστον καλύπτεται από πανύψηλους ευκαλύπτους, οι οποίοι δημιουργούν φυσική σκιά για τους λουόμενους.
Στη συνέχεια, συναντάμε την Καλλονή, έναν οικισμό του οποίου το όνομα αποδίδει και την πραγματικότητα. Στον παραλιακό δρόμο της Καλλονής, πριν και μετά το λιμανάκι της, εκτείνεται η βοτσαλωτή παραλία της.
Συνεχίζοντας, μετά το παλιό λιμανάκι, ο παραλιακός δρόμος ανηφορίζει και οδηγεί στην πανέμορφη παραλία Βοτσαλάκια, με ανοιχτόχρωμα, στρογγυλεμένα μικρά βότσαλα και πρασινογάλαζα πεντακάθαρα νερά, μια από τις καλύτερες παραλίες της Τροιζηνίας. Η παραλία έχει beach bar και προστατεύεται αριστερά και δεξιά από ψηλά βράχια.
Μετά την Καλλονή συνεχίζουμε στον εθνικό δρόμο και περίπου μετά από 2,5 με 3 χλμ οδηγούμαστε στη Νεράτζιζα, έναν παραθαλάσσιο οικισμό στον οποίο τα δέντρα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Η παραλία της Νεράτζιζας είναι αμμουδερή με ψιλό βότσαλο και έχει πρασινογάλαζα πεντακάθαρα νερά.
Ξαναγυρίζοντας στον εθνικό δρόμο και λίγο μετά τη Δρυόπη, φθάνουμε στη διασταύρωση προς Νήσιζα και Μύλο: Δύο πολύ όμορφους παραθαλάσσιους μικρούς οικισμούς με γραφικές παραλίες.
Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το νοητό οδοιπορικό μας στις παραλίες της Τροιζηνίας. Μιας περιοχής σχετικά ανεξερεύνητης, που μπορεί να προσφέρει πολλές και διαφορετικές επιλογές με την εναλλαγή τοπίου που διαθέτει. Η Καθετή έχει ξεκινήσει την εξερεύνηση της περιοχής μας με μια σειρά άρθρων που έχουν ως σκοπό την προβολή όλων των στοιχείων που συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Οι παραλίες του Πόρου, οι πεζοπορικές διαδρομές, οι εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως τα αλιευτικά ταξίδια, είναι λίγα μόνο παραδείγματα από τα πολλά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, που μπορούν να διασφαλίσουν την επιτυχημένη ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού σε αυτήν.
Πηγή του άρθρου: troizinia-methana.gr
Πηγή φωτογραφίας 1, 3, 4, 11, 12: exploring-greece.gr
Πηγή φωτογραφίας 2, 8, 10, 19: dimostroizinias-methanon.gr
Πηγή φωτογραφίας: 5, 6, 7, 9, 13, 14, 15, 16, 17, 18: troizinia-methana.gr
Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: Πάρης Καραμάνης