paralies troizinias

Παραλίες της Τροιζηνίας

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες! Οι παραλίες της Τροιζηνίας συμπληρώνουν τις παραλίες του Πόρου και μας προσφέρουν πολλές εναλλακτικές επιλογές. Επεκτείνουν τις δραστηριότητές μας σε όλη την περιοχή και προσφέρουν ποικιλία έτσι ώστε να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Καθετή αναδεικνύει αυτές τις παραλίες, γνωστές και άγνωστες. 

Η νοτιοανατολική Τροιζηνία συνδέεται γεωγραφικά με το ηπειρωτικό τμήμα του Πόρου. Οι παραλίες αυτής της περιοχής έχουν παρουσιαστεί στο άρθρο για τις παραλίες του Πόρου

Κεντρική Τροιζηνία 

Στην κεντρική Τροιζηνία και περίπου 1 χλμ από τον Γαλατά προς το Λεμονοδάσος συναντάμε την Μπούγια. Μια παραλία δίπλα στον δρόμο, με ψιλό βότσαλο, άμμο και θέα στον στενό δίαυλο του Πόρου.

Φωτ. 1: Παραλία Μπούγιας
Φωτ. 2: Παραλία Κατασκήνωσης

Δυτικά του Γαλατά πρώτα συναντάμε την παραλία της κατασκήνωσης. Μια εύκολα προσβάσιμη αμμουδιά με καθαρά νερά, που περιβάλλεται από ευκάλυπτους.

Προχωρώντας, περνάμε από την περιοχή όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας και η ομώνυμη βοτσαλωτή παραλία. Η περιοχή έχει λιγοστές όμορφες αγροτικές κατοικίες, πνιγμένες στο πράσινο και εκπληκτική θέα στο Νεώριο του Πόρου. 

Φωτ. 3: Παραλία Αγίας Σωτήρας
Φωτ. 4: Παραλία Stella Maris

Συνεχίζοντας, φτάνουμε στις εγκαταστάσεις του έρημου σήμερα ξενοδοχειακού συγκροτήματος Stella Maris. Tο Stella Maris πριν από 20 περίπου χρόνια ήταν από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της ανατολικής Πελοποννήσου. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια από τις καλύτερες παραλίες δυτικά του Γαλατά.

Σε μικρή απόσταση από το Stella Maris βρίσκουμε την παραλία στη θέση «Τομπάζη» και τον πολύ μικρό όρμο Δρεπάνι.

Φωτ. 5: Όρμος Τομπάζη και Δρεπάνι
Φωτ. 6: Βίδι

Προχωρώντας, φτάνουμε στο Βίδι και στις παραλίες του κλειστού ασφαλούς όρμου του. Το Βίδι στους παλιούς χρόνους θεωρούνταν το επίνειο της Τροιζήνας και ονομαζόταν λιμάνι του Πώγωνα. Σήμερα, όλη η περιοχή αποτελεί χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο. 

Η παράκτια ζώνη από το Βίδι μέχρι τη χερσόνησο των Μεθάνων έχει θαυμάσιες παραλίες. Στα 4 χλμ περίπου μετά το Βίδι βρίσκεται ο όρμος του Αγίου Νικολάου. Έχει μια μικρή παραλία και το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στην άκρη του.

Φωτ. 7: Παραλία Άγιου Νικολάου
Φωτ. 8: Ακτή Αγάπης

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει εδώ στην Ακτή της Αγάπης, που έχει και τουριστική ανάπτυξη. 

Και μια μικρή παρένθεση 

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε πως αν από τον εθνικό δρόμο συνεχίσουμε μετά το χωριό της Τροιζήνας, καταλήγουμε στο Διαβολογέφυρο.

Μια πανέμορφη χαράδρα με πλούσια βλάστηση, γεμάτη από πικροδάφνες, αιωνόβια δέντρα και πλατάνια. Στο βάθος της τρέχει ένα μικρό ποτάμι, που σε ορισμένα σημεία του δημιουργεί μικρές λίμνες με παγωμένο, πεντακάθαρο νερό, που προσφέρονται για μπάνιο.

Φωτ. 9: Διαβολογέφυρο

Επειδή η περιοχή είναι σε πολλά σημεία απόκρημνη, για λόγους ασφάλειας, καλύτερα οι επισκέψεις να γίνονται οργανωμένα, με συνοδούς που γνωρίζουν την περιοχή. 

Και συνεχίζουμε με τα «αλμυρά» 

Φωτ. 10: Λιμνοθάλασσα Ψήφτας

Ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο προς Καλλονή, συναντάμε τη λιμνοθάλασσα της Ψήφτας, που είναι από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, και την αντίστοιχη βοτσαλωτή και αμμώδη παραλία.

Αφού περάσουμε το γεφυράκι στο κανάλι της Ψήφτας και τη διασταύρωση προς Μεταμόρφωση, συναντάμε τη μεγάλη βοτσαλωτή και αμμώδη παραλία της Μεταμόρφωσης, που ονομάζεται Μελίσσι.

Φωτ. 11: Παραλία Μελίσσι

Μέσα στη θάλασσα, μπροστά στην παραλία της Μεταμόρφωσης, βρίσκεται βυθισμένη πολιτεία των ρωμαϊκών χρόνων. Υπολογίζεται ότι είχε έως και 70.000 κατοίκους και διακρίνονται στοιχεία τοιχοποιίας και σπαράγματα ρωμαϊκών αγγείων. 

Φωτ. 12: Παραλία Δάρδιζας

Πολύ κοντά είναι και η αμμώδης παραλία της Δάρδιζας, η μεγαλύτερη από όλες τις παραλίες που θα συναντήσουμε. Σε ένα σημείο της είναι οργανωμένη και διαθέτει beach volley.

Μετά τη Δάρδιζα είναι το λιμανάκι της Ξηρολίμνης, στο οποίο υπάρχουν λίγες ψαρόβαρκες και αποτελεί ιδανικό τόπο για κολύμπι και ψάρεμα. 

Φωτ. 13: Παραλία Ξηρολίμνης

Συνεχίζοντας, περνάμε διαδοχικά από μια ερημική βοτσαλωτή παραλία και από έναν άλλο γραφικό κολπίσκο, με έναν βράχο μέσα στη θάλασσα που χωρίζει την παραλία στα δύο.

Φωτ. 14: Παραλία Αγίου Νικολάου

Τέλος, συνεχίζοντας στον παραλιακό δρόμο, περνάμε από άλλη μια βοτσαλωτή παραλία και μετά από λίγο καταλήγουμε στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, με το ομώνυμο παλαιό εκκλησάκι του 1900. 

Βορειοδυτική Τροιζηνία 

Αφήνοντας την κεντρική Τροιζηνία, αν κατευθυνθούμε βορειοδυτικά, σε μικρή απόσταση από την Ψήφτα συναντάμε την παραλία του Ντιρλαντά. Μια όμορφη παραλία με άμμο και βότσαλο, που στην αρχή της τουλάχιστον καλύπτεται από πανύψηλους ευκαλύπτους, οι οποίοι δημιουργούν φυσική σκιά για τους λουόμενους.

Φωτ. 15: Παραλία Ντιρλαντά
Φωτ. 16: Παραλία Καλλονής

Στη συνέχεια, συναντάμε την Καλλονή, έναν οικισμό του οποίου το όνομα αποδίδει και την πραγματικότητα. Στον παραλιακό δρόμο της Καλλονής, πριν και μετά το λιμανάκι της, εκτείνεται η βοτσαλωτή παραλία της. 

Συνεχίζοντας, μετά το παλιό λιμανάκι, ο παραλιακός δρόμος ανηφορίζει και οδηγεί στην πανέμορφη παραλία Βοτσαλάκια, με ανοιχτόχρωμα, στρογγυλεμένα μικρά βότσαλα και πρασινογάλαζα πεντακάθαρα νερά, μια από τις καλύτερες παραλίες της Τροιζηνίας. Η παραλία έχει beach bar και προστατεύεται αριστερά και δεξιά από ψηλά βράχια.  

Φωτ. 17: Παραλία Βοτσαλάκια
Φωτ. 18: Παραλία Νεράτζιζας

Μετά την Καλλονή συνεχίζουμε στον εθνικό δρόμο και περίπου μετά από 2,5 με 3 χλμ οδηγούμαστε στη Νεράτζιζα, έναν παραθαλάσσιο οικισμό στον οποίο τα δέντρα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Η παραλία της Νεράτζιζας είναι αμμουδερή με ψιλό βότσαλο και έχει πρασινογάλαζα πεντακάθαρα νερά.

Ξαναγυρίζοντας στον εθνικό δρόμο και λίγο μετά τη Δρυόπη, φθάνουμε στη διασταύρωση προς Νήσιζα και Μύλο: Δύο πολύ όμορφους παραθαλάσσιους μικρούς οικισμούς με γραφικές παραλίες. 

Φωτ. 19: Παραλία Νήσιζας

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το νοητό οδοιπορικό μας στις παραλίες της Τροιζηνίας. Μιας περιοχής σχετικά ανεξερεύνητης, που μπορεί να προσφέρει πολλές και διαφορετικές επιλογές με την εναλλαγή τοπίου που διαθέτει. Η Καθετή έχει ξεκινήσει την εξερεύνηση της περιοχής μας με μια σειρά άρθρων που έχουν ως σκοπό την προβολή όλων των στοιχείων που συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Οι παραλίες του Πόρου, οι πεζοπορικές διαδρομές, οι εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως τα αλιευτικά ταξίδια, είναι λίγα μόνο παραδείγματα από τα πολλά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, που μπορούν να διασφαλίσουν την επιτυχημένη ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού σε αυτήν.  

Πηγή του άρθρου: troizinia-methana.gr

Πηγή φωτογραφίας 1, 3, 4, 11, 12: exploring-greece.gr

Πηγή φωτογραφίας 2, 8, 10, 19: dimostroizinias-methanon.gr

Πηγή φωτογραφίας: 5, 6, 7, 9, 13, 14, 15, 16, 17, 18: troizinia-methana.gr

Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: Πάρης Καραμάνης

exhibition
Προηγουμενο Αρθρο
Οι «Γέφυρες» που μας ενώνουν
29 Ιουνιου 2021
lemonodasos
Επομενο Αρθρο
Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους
01 Ιουλιου 2021

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.