Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

performing arts

Μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες

Από την  Olivia Wink

Για όποιον ενδιαφέρεται να συνδεθεί ακόμα περισσότερο με την τοπική κοινότητα, η γνώση και η ενασχόληση με την καλλιτεχνική σκηνή της περιοχής αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία. Με τον όρο “τοπική”, αναφερόμαστε στην περιοχή του Πόρου, της Τροιζηνίας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Μεθάνων. Το δημιουργικό έργο των κατοίκων αυτών των περιοχών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την καλλιέργεια και ενίσχυση της αίσθησης ταυτότητας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

Μουσική

Αρκετοί μουσικοί της περιοχής ζουν ή κατάγονται από τον Πόρο. Η Λαρίσα Ιασωνίδου, για παράδειγμα είναι μουσικός και σοπράνο, η οποία, παράλληλα, παραδίδει σεμινάρια φωνητικής και έχει κάνει εμφανίσεις σε ταινίες. Η Κατερίνα Οικονόμου είναι, επίσης, γνωστή σοπράνο και ερμηνεύει, κυρίως, κλασική μουσική.

Ο Δήμος Κουμαρίδης και ο Θοδωρής Ζήρας είναι και οι δύο κιθαρίστες. Ο Θοδωρής, εκτός από τη δημιουργική δουλειά του, έχει ανεβάσει μια σειρά από βίντεο με τεχνικές κιθάρας στο κανάλι του στο YouTube.

Οι 2+2 είναι ένα τριμελές συγκρότημα με καταγωγή από τον Πόρο, που παίζουν παραδοσιακή ελληνική μουσική. Οι Sabotaz είναι, επίσης, ένα μουσικό σχήμα τριών ατόμων, και ο Μάριος Καρυστινός (Krino) είναι μουσικός παραγωγός που ασχολείται με τη σύγχρονη μουσική και δημιουργία διαφόρων beats.

Εκτός από τους ντόπιους μουσικούς, στη περιοχή φιλοξενούνται κάθε χρόνο δύο διεθνή φεστιβάλ που διοργανώνουν μουσικές εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, ενώ η Διεθνής Θερινή Ακαδημία Πιάνου Πόρου, που γίνεται κάθε Αύγουστο, δίνει την ευκαιρία σε άτομα όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων να εμφανιστούν και να μοιραστούν το ταλέντο τους. 

Κινηματογράφος

Στην περιοχή υπάρχουν, επίσης, πολλοί καλλιτέχνες που ασχολούνται με τον κινηματογράφο. Η Kimberly Barrios είναι γνωστή για τους ρόλους της στον κινηματογράφο, όπως το Trance (2013), ενώ η Εριφύλη Κιτζόγλου και η Δανάη Σκιάδη είναι και οι δύο ντόπιες καλλιτέχνιδες, γνωστές τόσο μέσα από την παρουσία τους στη μικρή οθόνη όσο και στο θέατρο. Ο Γιάννης Ρούσσος είναι, επίσης, νεαρός ηθοποιός που ασχολείται κυρίως με το θέατρο.

Η Ηρώ Κυριακάκη, ηθοποιός που δραστηριοποιήθηκε τόσο στον Πόρο, όσο και στην Αθήνα, υποδύθηκε τον ρόλο της “Κατερίνας” στην ταινία “Τα κόκκινα φώτα” του Βασίλη Γεωργιάδη. 

Ο Βασίλης Κολοκυθάς και ο John Straw είναι και οι δύο σύγχρονοι κινηματογραφιστές. Η δουλειά του Βασίλη ειδικεύεται σε ζωντανές εκδηλώσεις, βίντεο κλιπ, μόδα και ντοκιμαντέρ, ενώ ο John επικεντρώνεται σε διαφημιστικά βίντεο και ταινίες μικρού μήκους. Μπορείτε να βρείτε στο YouTube ένα βίντεο του με τίτλο “A Taste of Poros Island”.

Είτε σας γοητεύει περισσότερο η μουσική είτε ο κινηματογράφος, οι ντόπιοι καλλιτέχνες, με την παρουσία τους στην τοπική σκηνή, παρέχουν ένα μέσο ψυχαγωγίας και σύνδεσης μεταξύ της κοινότητας, που ενισχύει την αίσθηση ταυτότητας.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι στο έργο της Καθετής!

kyouka
Προηγουμενο Αρθρο
ΚΙΟΥΚΑ
03 Νοεμβριου 2022
women's businesses
Επομενο Αρθρο
Τοπική γυναικεία επιχειρηματικότητα
22 Δεκεμβριου 2022

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!