Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

kdap & adopt a beach

Παρέα με το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας στις παραλίες που «υιοθετήσαμε»

Η κυριαρχία του πλαστικού στη ζωή μας είναι γεγονός εδώ και χρόνια. Υπάρχουν δεκάδες χρηστικά αντικείμενα στην καθημερινότητά μας που, όμως, όταν καταλήγουν στα σκουπίδια έχουν άμεση επίδραση στην υγεία μας. Σημαντικός σύμμαχος στον πόλεμο κατά του πλαστικού είναι η γνώση. Η δράση της Καθετής και της κοινοπραξίας Echo στις παραλίες Βαγιωνιά και Αγία Σωτήρα για καθαρισμό και καταγραφή απορριμμάτων έχει ως στόχο την ενίσχυση αυτής της γνώσης. Αυτήν τη φορά, παρέα με το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας στις παραλίες που «υιοθετήσαμε», συλλέξαμε δεδομένα που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες. Αλλά θα πρέπει να συγκεντρώσουμε στοιχεία ενός χρόνου τουλάχιστον για να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένη εικόνα. 

Ενεργή συμμετοχή και ευαισθητοποίηση 

Αυτές οι δράσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» του WWF Greece και θα επαναλαμβάνονται 2-4 φορές τον χρόνο. Το 2021 οι παραλίες Βαγιωνιά και Αγία Σωτήρα συμμετείχαν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα και η δράση επαναλήφθηκε μέχρι τώρα δύο φορές.

Φωτ. 1: Στην παραλία της Βαγιωνιάς

Χάρη στη συμμετοχή των ενεργών πολιτών της περιοχής μας, μπορέσαμε να συλλέξουμε τα πρώτα δεδομένα από τις παραλίες που «υιοθετήσαμε» και να δώσουμε συνέχεια σε ένα πρόγραμμα που έχει τόσο τοπική όσο και πανελλαδική σημασία. 

Φωτ. 2: Παρέα με το ΚΔΑΠ στην παραλία της Αγίας Σωτήρας

Στη δεύτερη δράση, που έγινε στην παραλία της Αγίας Σωτήρας στον Γαλατά, είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε και με το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας. Η παρουσία των νεαρών μας φίλων είναι πολύ σημαντική και για την εθελοντική ομάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα αλλά και για τα ίδια τα παιδιά.

Το πρόγραμμα λειτουργεί στο πλαίσιο της «επιστήμης των πολιτών». Είναι δηλαδή μια δράση με την οποία παιδιά, αλλά και ενήλικες, έρχονται σε επαφή με την επιστημονική μεθοδολογία. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης από νωρίς στα παιδιά, γιατί η περιβαλλοντική υποβάθμιση αφορά κυρίως τα ίδια και το μέλλον τους. Γι’ αυτό και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως πήγαμε παρέα με το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας στις παραλίες που «υιοθετήσαμε». Ευχαριστούμε τον Γιάννη Παπαχατζή, που οργάνωσε την ομάδα του ΚΔΑΠ, για την εξαιρετική συνεργασία.  

Η Καθετή, στηρίζοντας έμπρακτα τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας, προγραμματίζει τις επόμενες δράσεις για την άνοιξη του 2022! Σε αυτό τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τις μέχρι τώρα καταγραφές της ομάδας μας: https://adoptabeach.wwf.gr/teams/ec(h)o

volunteering
Προηγουμενο Αρθρο
Εθελοντισμός και πρακτική άσκηση στην Καθετή
25 Οκτωβριου 2021
agios kyrikos
Επομενο Αρθρο
Ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμΕΑ «Άγιος Κήρυκος»
24 Νοεμβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.