Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana

Πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα

Άσκηση, αναψυχή και ταξίδι στον χρόνο

Γύρω μάς απλώνεται μια έκταση με μικρά όμορφα μυστικά. Ας τα ανακαλύψουμε!

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ακολουθούν μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για τις μετακινήσεις του ακόμα και από την αρχαιότητα. Μας οδηγούν σε χώρους ιστορικού, γεωλογικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος.

Φωτ. 1: Λιμνοθάλασσα Ψήφτας.
Φωτ 2: Δρεπάνι.

Η Καθετή θέλησε να προβάλει τις πεζοπορικές διαδρομές, γιατί ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου. Μας προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για απόδραση από την καθημερινότητα και αναψυχή. 

Αποτελούν πόλο έλξης για ανθρώπους που ως τουρίστες λειτουργούν με αειφορικό τρόπο και σεβασμό για τον τόπο. 

Οδοιπορικό στη χερσόνησο των Μεθάνων

Άγρια ομορφιά, απότομα ηφαιστειακά βουνά, απόκρημνες ακτές, πεύκο, θάλασσα και ένας καταγάλανος ορίζοντας που σου ανοίγει την ψυχή. Τα μονοπάτια των Μεθάνων, αρχαίοι δρόμοι που κάποια στιγμή ξεχάστηκαν και έκλεισαν, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε για να μας οδηγήσουν πιο κοντά στη φύση και στον εαυτό μας. 

Φωτ. 3: Μέθανα.

Ο Tobias Schorr ασχολείται με τα μονοπάτια των Μεθάνων από το 1990. Μετά από αρκετά χρόνια, το 2001, ξεκίνησε μαζί με τον Σπύρο Παπαϊωάννου τη διάνοιξη, συντήρηση και σηματοδότησή τους. Ως οργανωτής ταξιδιών έχει ξεναγήσει πολλές ομάδες επισκεπτών στη χερσόνησο όλα αυτά τα χρόνια.

Φωτ. 4: Θέα στο βορειοδυτικό ακρωτήρι της Κρασοπαναγιάς

Ο ίδιος μας λέει: «Τα Μέθανα είναι ένας παράδεισος, ένας θησαυρός που κοιμάται». Και συνεχίζει: «Όποια εποχή του χρόνου και να περπατήσω, βρίσκω το πράσινο, ένα δάσος, έναν βοσκό. Βλέπω τη θάλασσα, φυσάει ο αέρας, μυρίζει ωραία, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Και τον χειμώνα περπατάω και μαζεύω μανιτάρια, τρώω τα κούμαρα, βλέπω αλεπούδες. Βλέπεις ό,τι θέλεις εκεί πέρα, δεν λείπει τίποτα». 

Το 2015 συνεχίστηκε η περιπέτεια της διάνοιξης, συντήρησης και σηματοδότησης των μονοπατιών από τον Ηλία Ρίζο, με τη βοήθεια του Νίκου Δημητρίου και μικρών ομάδων εθελοντών/-ντριών. Τα Μέθανα πλέον έχουν πάνω από 30 χιλιόμετρα ανοιχτών μονοπατιών και προσελκύουν ορειβατικούς συλλόγους, αλλά και μεμονωμένες παρέες περιπατητών.

Φωτ. 5: Η χερσόνησος των Μεθάνων

Σε αυτό το επίτευγμα έχουν συμβάλει με τον κόπο τους, αλλά και οικονομικά, ντόπιοι, επιχειρήσεις της περιοχής, ξένοι και Έλληνες φίλοι των Μεθάνων. 

Φωτ. 6: Μέθανα, το μονοπάτι για Κάτω Μούσκα

Ο Ηλίας Ρίζος μάς λέει: «Τα Μέθανα έχουν μια ηρεμία και μια αυθεντικότητα στα χωριά. Πάνω στα βουνά υπάρχει μεγάλο και άγνωστο λαογραφικό ενδιαφέρον. Χωρίς τα μονοπάτια θα χαθεί». Και συνεχίζει: «Οι παλιοί δρόμοι με συγκινούν, γιατί σε αυτούς έχουν διαδραματιστεί γεγονότα του παρελθόντος. 

Έρχονται στο μυαλό μου εικόνες, σαν να βιώνω πράγματα του παρελθόντος, και με κάνουν να νιώθω ότι είμαι η συνέχεια αυτού του πράγματος».

Τα μονοπάτια των ρετσινάδων στον Πόρο

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκόδασος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Μονοπάτια της πανέμορφης Καλαυρίας, που οδηγούσαν σε παλιούς οικισμούς και τα περπατούσαν καθημερινά οι ρετσινάδες, μαζεύοντας πάνω από 500 τόνους ρετσίνι το χρόνο από το πευκόδασος. Αρκετά μονοπάτια διατηρούνται και πολλά έχουν κλείσει.  

Φωτ. 7: Ο Πόρος και το πευκόδασος
Φωτ. 8: Μονοπάτι στην Καλαυρία

Πριν από επτά χρόνια περίπου ξεκίνησε η προσπάθεια καταγραφής πεζοπορικών διαδρομών στο νησί από την Κατερίνα Σακελλίου και τον Βαγγέλη Παπαθυμιόπουλο. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τον καθαρισμό, τη σηματοδότηση και τη δημιουργία χαρτών πεζοπορικών διαδρομών από τον οργανισμό «Paths of Greece». 

Η Κατερίνα Σακελλίου μάς λέει: «Η πεζοπορία στη φύση βοηθά την ψυχική και σωματική μας υγεία και αλλάζει τη σχέση μας με το βουνό. Επίσης, το βουνό προστατεύεται από φωτιές, γιατί καθαρίζεται το δάσος. Και εμείς το προσέχουμε περισσότερο, γιατί δημιουργείται σύνδεση».

Φωτ 9: Πεζοπορία στην Καλαυρία
Φωτ 10: Πεζοπορική διαδρομή στην Σφαιρία

Και ο Αντώνης Πάνου, μέλος της ομάδας φίλων πεζοπορίας Πόρου «Όλοι μαζί περπατάμε» και συνεργάτης του «Paths of Greece», συμπληρώνει: «Είμαστε μια παρέα που οργανώνουμε τις Κυριακές πεζοπορίες για να γνωρίσουμε το νησί. Υπάρχουν όμορφα σημεία που οι περισσότεροι δεν έχουν πάει ποτέ».

Και συνεχίζει: «Ετοιμάζουμε πεζοπορικές διαδρομές στο πευκόδασος της Καλαυρίας, διαδρομές μέσα στη Σφαιρία, αλλά και στην Πλάκα-Λεμονοδάσος, συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων».  

Οι γιδόστρατες και οι φρυκτωρίες στις Αδέρες

Ατελείωτες οι διαδρομές στο βουνό, που από το ύψος του μας χαρίζει μια μοναδική πανοραμική θέα στον Σαρωνικό Κόλπο και τα νησιά του. Διαδρομές που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι άνθρωποι και τώρα πατούν τα κατσίκια. Ο Γιάννης Γκοτζιάς, ιδρυτής του «Greek explorers» και της φάρμας «In the land of the wolf», εξερευνά τέτοιες διαδρομές. 

Φωτ. 11: Θέα από τις Αδέρες
Φωτ. 12: Μονοπάτι στις Αδέρες

Μάς λέει πως στις φρυκτωρίες, ένα δίκτυο σημείων που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για να επικοινωνούν με σήματα φωτιάς από περιοχή σε περιοχή, υπάρχουν τοποθεσίες με θέα 270 μοιρών στον Σαρωνικό και τον Αργολικό Κόλπο. Και άλλα σημεία, που το μάτι φτάνει μέχρι τις κορυφές της Δίρφης και τον Πάρνωνα.

Και δηλώνει: «Οι πεζοπορικές διαδρομές της ευρύτερης περιοχής είναι πόλος έλξης, με σύμμαχο και ανταγωνιστή του βουνού τη θάλασσα». 

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα αποκαλύπτουν την ομορφιά του τόπου μας. Ο φυσικός και ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής μας οδήγησαν την Καθετή στην απόφαση να δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων για όλα όσα αξίζει να επισκεφτούμε και να αξιοποιήσουμε. 

Φωτ. 13: Διαβολογέφυρο

Από τις γνωστές και άγνωστες παραλίες και τα αξιοθέατα, μέχρι τα τοπικά προϊόντα, τις χειροποίητες δημιουργίες ντόπιων τεχνιτών/-τριών, τους εικαστικούς της περιοχής και τα βιβλία με τοπικό άρωμα, αυτά τα άρθρα συνδυάζονται και συμπληρώνουν το γενικότερο εγχείρημα της Καθετής και της ομάδας Ec(h)o να προάγουν την περιοχή ως προορισμό αειφόρου τουρισμού. 

Πηγές:

Φωτογραφία 1: poros.com

Φωτογραφία 2, 13: troizinia-methana.gr

Φωτογραφία 3, 11, 12: In the land of the wolf

Φωτογραφία 4: Tobias Schorr

Φωτογραφίες 5, 6: volcanotrails.gr

Φωτογραφίες 7, 8, 9: Αντώνης Πάνου

Φωτογραφία 10: iporos.com

Women's consulting center of Salamina Municipality
Προηγουμενο Αρθρο
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σαλαμίνας
27 Μαΐου 2021
Επομενο Αρθρο
Η Καθετή κάνει Zoom στον Μελαχρινό Βελέντζα
29 Ιουνιου 2021

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.