Πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα
Άσκηση, αναψυχή και ταξίδι στον χρόνο
Γύρω μάς απλώνεται μια έκταση με μικρά όμορφα μυστικά. Ας τα ανακαλύψουμε!
Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ακολουθούν μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για τις μετακινήσεις του ακόμα και από την αρχαιότητα. Μας οδηγούν σε χώρους ιστορικού, γεωλογικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος.
Η Καθετή θέλησε να προβάλει τις πεζοπορικές διαδρομές, γιατί ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου. Μας προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για απόδραση από την καθημερινότητα και αναψυχή.
Αποτελούν πόλο έλξης για ανθρώπους που ως τουρίστες λειτουργούν με αειφορικό τρόπο και σεβασμό για τον τόπο.
Οδοιπορικό στη χερσόνησο των Μεθάνων
Άγρια ομορφιά, απότομα ηφαιστειακά βουνά, απόκρημνες ακτές, πεύκο, θάλασσα και ένας καταγάλανος ορίζοντας που σου ανοίγει την ψυχή. Τα μονοπάτια των Μεθάνων, αρχαίοι δρόμοι που κάποια στιγμή ξεχάστηκαν και έκλεισαν, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε για να μας οδηγήσουν πιο κοντά στη φύση και στον εαυτό μας.
Ο Tobias Schorr ασχολείται με τα μονοπάτια των Μεθάνων από το 1990. Μετά από αρκετά χρόνια, το 2001, ξεκίνησε μαζί με τον Σπύρο Παπαϊωάννου τη διάνοιξη, συντήρηση και σηματοδότησή τους. Ως οργανωτής ταξιδιών έχει ξεναγήσει πολλές ομάδες επισκεπτών στη χερσόνησο όλα αυτά τα χρόνια.
Ο ίδιος μας λέει: «Τα Μέθανα είναι ένας παράδεισος, ένας θησαυρός που κοιμάται». Και συνεχίζει: «Όποια εποχή του χρόνου και να περπατήσω, βρίσκω το πράσινο, ένα δάσος, έναν βοσκό. Βλέπω τη θάλασσα, φυσάει ο αέρας, μυρίζει ωραία, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Και τον χειμώνα περπατάω και μαζεύω μανιτάρια, τρώω τα κούμαρα, βλέπω αλεπούδες. Βλέπεις ό,τι θέλεις εκεί πέρα, δεν λείπει τίποτα».
Το 2015 συνεχίστηκε η περιπέτεια της διάνοιξης, συντήρησης και σηματοδότησης των μονοπατιών από τον Ηλία Ρίζο, με τη βοήθεια του Νίκου Δημητρίου και μικρών ομάδων εθελοντών/-ντριών. Τα Μέθανα πλέον έχουν πάνω από 30 χιλιόμετρα ανοιχτών μονοπατιών και προσελκύουν ορειβατικούς συλλόγους, αλλά και μεμονωμένες παρέες περιπατητών.
Σε αυτό το επίτευγμα έχουν συμβάλει με τον κόπο τους, αλλά και οικονομικά, ντόπιοι, επιχειρήσεις της περιοχής, ξένοι και Έλληνες φίλοι των Μεθάνων.
Ο Ηλίας Ρίζος μάς λέει: «Τα Μέθανα έχουν μια ηρεμία και μια αυθεντικότητα στα χωριά. Πάνω στα βουνά υπάρχει μεγάλο και άγνωστο λαογραφικό ενδιαφέρον. Χωρίς τα μονοπάτια θα χαθεί». Και συνεχίζει: «Οι παλιοί δρόμοι με συγκινούν, γιατί σε αυτούς έχουν διαδραματιστεί γεγονότα του παρελθόντος.
Έρχονται στο μυαλό μου εικόνες, σαν να βιώνω πράγματα του παρελθόντος, και με κάνουν να νιώθω ότι είμαι η συνέχεια αυτού του πράγματος».
Τα μονοπάτια των ρετσινάδων στον Πόρο
Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκόδασος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Μονοπάτια της πανέμορφης Καλαυρίας, που οδηγούσαν σε παλιούς οικισμούς και τα περπατούσαν καθημερινά οι ρετσινάδες, μαζεύοντας πάνω από 500 τόνους ρετσίνι το χρόνο από το πευκόδασος. Αρκετά μονοπάτια διατηρούνται και πολλά έχουν κλείσει.
Πριν από επτά χρόνια περίπου ξεκίνησε η προσπάθεια καταγραφής πεζοπορικών διαδρομών στο νησί από την Κατερίνα Σακελλίου και τον Βαγγέλη Παπαθυμιόπουλο. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τον καθαρισμό, τη σηματοδότηση και τη δημιουργία χαρτών πεζοπορικών διαδρομών από τον οργανισμό «Paths of Greece».
Η Κατερίνα Σακελλίου μάς λέει: «Η πεζοπορία στη φύση βοηθά την ψυχική και σωματική μας υγεία και αλλάζει τη σχέση μας με το βουνό. Επίσης, το βουνό προστατεύεται από φωτιές, γιατί καθαρίζεται το δάσος. Και εμείς το προσέχουμε περισσότερο, γιατί δημιουργείται σύνδεση».
Και ο Αντώνης Πάνου, μέλος της ομάδας φίλων πεζοπορίας Πόρου «Όλοι μαζί περπατάμε» και συνεργάτης του «Paths of Greece», συμπληρώνει: «Είμαστε μια παρέα που οργανώνουμε τις Κυριακές πεζοπορίες για να γνωρίσουμε το νησί. Υπάρχουν όμορφα σημεία που οι περισσότεροι δεν έχουν πάει ποτέ».
Και συνεχίζει: «Ετοιμάζουμε πεζοπορικές διαδρομές στο πευκόδασος της Καλαυρίας, διαδρομές μέσα στη Σφαιρία, αλλά και στην Πλάκα-Λεμονοδάσος, συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων».
Οι γιδόστρατες και οι φρυκτωρίες στις Αδέρες
Ατελείωτες οι διαδρομές στο βουνό, που από το ύψος του μας χαρίζει μια μοναδική πανοραμική θέα στον Σαρωνικό Κόλπο και τα νησιά του. Διαδρομές που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι άνθρωποι και τώρα πατούν τα κατσίκια. Ο Γιάννης Γκοτζιάς, ιδρυτής του «Greek explorers» και της φάρμας «In the land of the wolf», εξερευνά τέτοιες διαδρομές.
Μάς λέει πως στις φρυκτωρίες, ένα δίκτυο σημείων που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για να επικοινωνούν με σήματα φωτιάς από περιοχή σε περιοχή, υπάρχουν τοποθεσίες με θέα 270 μοιρών στον Σαρωνικό και τον Αργολικό Κόλπο. Και άλλα σημεία, που το μάτι φτάνει μέχρι τις κορυφές της Δίρφης και τον Πάρνωνα.
Και δηλώνει: «Οι πεζοπορικές διαδρομές της ευρύτερης περιοχής είναι πόλος έλξης, με σύμμαχο και ανταγωνιστή του βουνού τη θάλασσα».
Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα αποκαλύπτουν την ομορφιά του τόπου μας. Ο φυσικός και ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής μας οδήγησαν την Καθετή στην απόφαση να δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων για όλα όσα αξίζει να επισκεφτούμε και να αξιοποιήσουμε.
Από τις γνωστές και άγνωστες παραλίες και τα αξιοθέατα, μέχρι τα τοπικά προϊόντα, τις χειροποίητες δημιουργίες ντόπιων τεχνιτών/-τριών, τους εικαστικούς της περιοχής και τα βιβλία με τοπικό άρωμα, αυτά τα άρθρα συνδυάζονται και συμπληρώνουν το γενικότερο εγχείρημα της Καθετής και της ομάδας Ec(h)o να προάγουν την περιοχή ως προορισμό αειφόρου τουρισμού.
Πηγές:
Φωτογραφία 1: poros.com
Φωτογραφία 2, 13: troizinia-methana.gr
Φωτογραφία 3, 11, 12: In the land of the wolf
Φωτογραφία 4: Tobias Schorr
Φωτογραφίες 5, 6: volcanotrails.gr
Φωτογραφίες 7, 8, 9: Αντώνης Πάνου
Φωτογραφία 10: iporos.com