Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana

Πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα

Άσκηση, αναψυχή και ταξίδι στον χρόνο

Γύρω μάς απλώνεται μια έκταση με μικρά όμορφα μυστικά. Ας τα ανακαλύψουμε!

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ακολουθούν μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για τις μετακινήσεις του ακόμα και από την αρχαιότητα. Μας οδηγούν σε χώρους ιστορικού, γεωλογικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος.

Φωτ. 1: Λιμνοθάλασσα Ψήφτας.
Φωτ 2: Δρεπάνι.

Η Καθετή θέλησε να προβάλει τις πεζοπορικές διαδρομές, γιατί ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου. Μας προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για απόδραση από την καθημερινότητα και αναψυχή. 

Αποτελούν πόλο έλξης για ανθρώπους που ως τουρίστες λειτουργούν με αειφορικό τρόπο και σεβασμό για τον τόπο. 

Οδοιπορικό στη χερσόνησο των Μεθάνων

Άγρια ομορφιά, απότομα ηφαιστειακά βουνά, απόκρημνες ακτές, πεύκο, θάλασσα και ένας καταγάλανος ορίζοντας που σου ανοίγει την ψυχή. Τα μονοπάτια των Μεθάνων, αρχαίοι δρόμοι που κάποια στιγμή ξεχάστηκαν και έκλεισαν, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο και περιμένουν να τα ανακαλύψουμε για να μας οδηγήσουν πιο κοντά στη φύση και στον εαυτό μας. 

Φωτ. 3: Μέθανα.

Ο Tobias Schorr ασχολείται με τα μονοπάτια των Μεθάνων από το 1990. Μετά από αρκετά χρόνια, το 2001, ξεκίνησε μαζί με τον Σπύρο Παπαϊωάννου τη διάνοιξη, συντήρηση και σηματοδότησή τους. Ως οργανωτής ταξιδιών έχει ξεναγήσει πολλές ομάδες επισκεπτών στη χερσόνησο όλα αυτά τα χρόνια.

Φωτ. 4: Θέα στο βορειοδυτικό ακρωτήρι της Κρασοπαναγιάς

Ο ίδιος μας λέει: «Τα Μέθανα είναι ένας παράδεισος, ένας θησαυρός που κοιμάται». Και συνεχίζει: «Όποια εποχή του χρόνου και να περπατήσω, βρίσκω το πράσινο, ένα δάσος, έναν βοσκό. Βλέπω τη θάλασσα, φυσάει ο αέρας, μυρίζει ωραία, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Και τον χειμώνα περπατάω και μαζεύω μανιτάρια, τρώω τα κούμαρα, βλέπω αλεπούδες. Βλέπεις ό,τι θέλεις εκεί πέρα, δεν λείπει τίποτα». 

Το 2015 συνεχίστηκε η περιπέτεια της διάνοιξης, συντήρησης και σηματοδότησης των μονοπατιών από τον Ηλία Ρίζο, με τη βοήθεια του Νίκου Δημητρίου και μικρών ομάδων εθελοντών/-ντριών. Τα Μέθανα πλέον έχουν πάνω από 30 χιλιόμετρα ανοιχτών μονοπατιών και προσελκύουν ορειβατικούς συλλόγους, αλλά και μεμονωμένες παρέες περιπατητών.

Φωτ. 5: Η χερσόνησος των Μεθάνων

Σε αυτό το επίτευγμα έχουν συμβάλει με τον κόπο τους, αλλά και οικονομικά, ντόπιοι, επιχειρήσεις της περιοχής, ξένοι και Έλληνες φίλοι των Μεθάνων. 

Φωτ. 6: Μέθανα, το μονοπάτι για Κάτω Μούσκα

Ο Ηλίας Ρίζος μάς λέει: «Τα Μέθανα έχουν μια ηρεμία και μια αυθεντικότητα στα χωριά. Πάνω στα βουνά υπάρχει μεγάλο και άγνωστο λαογραφικό ενδιαφέρον. Χωρίς τα μονοπάτια θα χαθεί». Και συνεχίζει: «Οι παλιοί δρόμοι με συγκινούν, γιατί σε αυτούς έχουν διαδραματιστεί γεγονότα του παρελθόντος. 

Έρχονται στο μυαλό μου εικόνες, σαν να βιώνω πράγματα του παρελθόντος, και με κάνουν να νιώθω ότι είμαι η συνέχεια αυτού του πράγματος».

Τα μονοπάτια των ρετσινάδων στον Πόρο

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκόδασος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Μονοπάτια της πανέμορφης Καλαυρίας, που οδηγούσαν σε παλιούς οικισμούς και τα περπατούσαν καθημερινά οι ρετσινάδες, μαζεύοντας πάνω από 500 τόνους ρετσίνι το χρόνο από το πευκόδασος. Αρκετά μονοπάτια διατηρούνται και πολλά έχουν κλείσει.  

Φωτ. 7: Ο Πόρος και το πευκόδασος
Φωτ. 8: Μονοπάτι στην Καλαυρία

Πριν από επτά χρόνια περίπου ξεκίνησε η προσπάθεια καταγραφής πεζοπορικών διαδρομών στο νησί από την Κατερίνα Σακελλίου και τον Βαγγέλη Παπαθυμιόπουλο. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τον καθαρισμό, τη σηματοδότηση και τη δημιουργία χαρτών πεζοπορικών διαδρομών από τον οργανισμό «Paths of Greece». 

Η Κατερίνα Σακελλίου μάς λέει: «Η πεζοπορία στη φύση βοηθά την ψυχική και σωματική μας υγεία και αλλάζει τη σχέση μας με το βουνό. Επίσης, το βουνό προστατεύεται από φωτιές, γιατί καθαρίζεται το δάσος. Και εμείς το προσέχουμε περισσότερο, γιατί δημιουργείται σύνδεση».

Φωτ 9: Πεζοπορία στην Καλαυρία
Φωτ 10: Πεζοπορική διαδρομή στην Σφαιρία

Και ο Αντώνης Πάνου, μέλος της ομάδας φίλων πεζοπορίας Πόρου «Όλοι μαζί περπατάμε» και συνεργάτης του «Paths of Greece», συμπληρώνει: «Είμαστε μια παρέα που οργανώνουμε τις Κυριακές πεζοπορίες για να γνωρίσουμε το νησί. Υπάρχουν όμορφα σημεία που οι περισσότεροι δεν έχουν πάει ποτέ».

Και συνεχίζει: «Ετοιμάζουμε πεζοπορικές διαδρομές στο πευκόδασος της Καλαυρίας, διαδρομές μέσα στη Σφαιρία, αλλά και στην Πλάκα-Λεμονοδάσος, συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων».  

Οι γιδόστρατες και οι φρυκτωρίες στις Αδέρες

Ατελείωτες οι διαδρομές στο βουνό, που από το ύψος του μας χαρίζει μια μοναδική πανοραμική θέα στον Σαρωνικό Κόλπο και τα νησιά του. Διαδρομές που χρησιμοποιούσαν παλιότερα οι άνθρωποι και τώρα πατούν τα κατσίκια. Ο Γιάννης Γκοτζιάς, ιδρυτής του «Greek explorers» και της φάρμας «In the land of the wolf», εξερευνά τέτοιες διαδρομές. 

Φωτ. 11: Θέα από τις Αδέρες
Φωτ. 12: Μονοπάτι στις Αδέρες

Μάς λέει πως στις φρυκτωρίες, ένα δίκτυο σημείων που χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα για να επικοινωνούν με σήματα φωτιάς από περιοχή σε περιοχή, υπάρχουν τοποθεσίες με θέα 270 μοιρών στον Σαρωνικό και τον Αργολικό Κόλπο. Και άλλα σημεία, που το μάτι φτάνει μέχρι τις κορυφές της Δίρφης και τον Πάρνωνα.

Και δηλώνει: «Οι πεζοπορικές διαδρομές της ευρύτερης περιοχής είναι πόλος έλξης, με σύμμαχο και ανταγωνιστή του βουνού τη θάλασσα». 

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα αποκαλύπτουν την ομορφιά του τόπου μας. Ο φυσικός και ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής μας οδήγησαν την Καθετή στην απόφαση να δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων για όλα όσα αξίζει να επισκεφτούμε και να αξιοποιήσουμε. 

Φωτ. 13: Διαβολογέφυρο

Από τις γνωστές και άγνωστες παραλίες και τα αξιοθέατα, μέχρι τα τοπικά προϊόντα, τις χειροποίητες δημιουργίες ντόπιων τεχνιτών/-τριών, τους εικαστικούς της περιοχής και τα βιβλία με τοπικό άρωμα, αυτά τα άρθρα συνδυάζονται και συμπληρώνουν το γενικότερο εγχείρημα της Καθετής και της ομάδας Ec(h)o να προάγουν την περιοχή ως προορισμό αειφόρου τουρισμού. 

Πηγές:

Φωτογραφία 1: poros.com

Φωτογραφία 2, 13: troizinia-methana.gr

Φωτογραφία 3, 11, 12: In the land of the wolf

Φωτογραφία 4: Tobias Schorr

Φωτογραφίες 5, 6: volcanotrails.gr

Φωτογραφίες 7, 8, 9: Αντώνης Πάνου

Φωτογραφία 10: iporos.com

Women's consulting center of Salamina Municipality
Προηγουμενο Αρθρο
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σαλαμίνας
27 Μαΐου 2021
Επομενο Αρθρο
Η Καθετή κάνει Zoom στον Μελαχρινό Βελέντζα
29 Ιουνιου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.