Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

poay western greece

Οι επιπτώσεις της ΠΟΑΥ στη Δυτική Ελλάδα

3 Απριλίου 2023

Οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) αποτελούν ζώνες αποκλειστικής δραστηριοποίησης ιχθυοτροφείων και άλλων ειδών υδατοκαλλιέργειας. Καταλαμβάνουν τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις. Οι επιπτώσεις της ΠΟΑΥ στη Δυτική Ελλάδα είναι σημαντικές τόσο στο θαλάσσιο περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Francesco De Augustinis εξερευνά τον αντίκτυπο της ΠΟΑΥ που σχεδιάζεται για την Αιτωλοακαρνανία και καταγράφει τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών σε ένα βίντεο.

Μερικά δεδομένα για τις ελληνικές ΠΟΑΥ

Τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα σχεδιάζει σημαντική αύξηση της παραγωγής. Η χώρα μας είναι ήδη ο κύριος ευρωπαϊκός παραγωγός λαβρακιού και τσιπούρας (150 χιλιάδες τόνοι το 2019). Το 83% της ελληνικής παραγωγής προορίζεται για εξαγωγή, ειδικά στην Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία. Το 33% των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών συγκεντρώνεται στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και την περιοχή του Ιονίου.

Αιτωλοακαρνανία, Δυτική Ελλάδα

Οι κλωβοί των ιχθυοκαλλιεργειών θα καταλάβουν 1.000 στρέμματα ενώ άλλα 1.000 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για υδρανάπαυση. Ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης, Δήμαρχος του Ξηρομέρου, πιστεύει πως αυτές οι μονάδες θα επηρεάσουν όλη την περιοχή, τις πόλεις, τον τουρισμό και τη θάλασσα. Ο Βασίλης Σούλας, δημοσιογράφος (Mytikaspress), δηλώνει: «Στην γύρω περιοχή υπάρχουν περιοχές κολύμβησης και σε πολύ μικρή απόσταση τα νησιά Κάλαμος και Καστός. Θα είναι μια καταστροφή για την περιοχή».

Οι κάτοικοι των γύρω νησιών και χωριών διαδηλώνουν ενάντια στις υδατοκαλλιέργειες και στα σχέδια επέκτασής τους. Εναντιώνονται, διότι πιστεύουν ότι οι υδατοκαλλιέργειες έχουν προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή στην θάλασσα και τους πληθυσμούς ψαριών. Σε διάστημα μιας δεκαετίας οι θάλασσές τους έγιναν πιο φτωχές. Οι επιπτώσεις της ΠΟΑΥ στη Δυτική Ελλάδα επεκτάθηκαν και στα λιβάδια ποσειδωνίας, τα οποία πλέον απουσιάζουν ή είναι πολύ υποβαθμισμένα.

Μια αποστολή από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» μελέτησε την ποιότητα του νερού και του βυθού γύρω από τις υδατοκαλλιέργειες. Κατέληξε στα ίδια συμπεράσματα.

Τα λιβάδια της ποσειδωνίας

Η σημασία των λιβαδιών της ποσειδωνίας είναι τεράστια. Μεταξύ άλλων, σταθεροποιούν με τις ρίζες τους το υπόστρωμα του βυθού, παράγουν μεγάλες ποσότητες οργανικής ύλης, αποδεσμεύουν οξυγόνο στο νερό, λειτουργούν ως ενδιαίτημα και καταφύγιο για τους θαλάσσιους οργανισμούς, ειδικά για τον γόνο, και προστατεύουν τις παραλίες από τη διάβρωση που προκαλούν τα κύματα.

Ας πούμε όχι στην ΠΟΑΥ Πόρου!

Οι επιπτώσεις της ΠΟΑΥ στη Δυτική Ελλάδα αποτελούν παράδειγμα που ενισχύει την αντίθεσή μας στις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο. Αλλά για να αποτραπεί ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας. Ας δηλώσουμε τη θέση μας με μια υπογραφή εδώ.

Έχουμε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση!

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

https://www.youtube.com/watch?v=DNPMad_7Aeg  
children's play
Προηγουμενο Αρθρο
«Η ζωή του Θησέα» από τα παιδιά
28 Απριλιου 2023
Cine Diana
Επομενο Αρθρο
Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας
30 Μαΐου 2023

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.