oi-filoi-tis-paradosis

Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης»

Η Καθετή, στο πλαίσιο της ανάδειξης των σημαντικών πρωτοβουλιών για την προώθηση της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης, παρουσιάζει ανθρώπους και φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης». Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό την προβολή της περιοχής του Γαλατά και τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

Τα χορευτικά τμήματα 

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» δημιούργησε τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, αλλά και λαϊκών χορών, όπως το χασάπικο. Αυτή τη στιγμή, διατηρεί τμήματα χορών με 120 χορευτές, από παιδιά τεσσάρων ετών ως και ενήλικες. Εκτός από την ευρύτερη περιοχή μας, οι χορευτές έχουν φιλοξενηθεί στην Κόρινθο, στην Επίδαυρο, στον Πειραιά, στη Νάουσα, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα, στην Καλαμάτα και στην Κύπρο. Επίσης, έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ πανελλήνιας εμβέλειας, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μεταξύ 10.000 χορευτών από όλη την Ελλάδα. 

Τα Σαρώνεια 

Από το 1995 δημιουργήθηκε μια πολιτιστική γιορτή, γνωστή πλέον σε όλη την Ελλάδα, τα Σαρώνεια. Η γιορτή είναι δεκαήμερη, δωρεάν για τους επισκέπτες και γίνεται στα μέσα Ιουλίου. Συμπεριλαμβάνει συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις με μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς. Φιλοξενεί χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και συγχρόνως δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να εκθέτουν παραδοσιακά προϊόντα που παράγουν, όπως μέλι και γλυκά κουταλιού. Επιπρόσθετα, γίνονται εκθέσεις λουλουδιών, ζωγραφικής, φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις και παράσταση Καραγκιόζη. Στο παρελθόν έχουν αναβιώσει παραδοσιακά παιχνίδια, όπως τα κοπάνια, το κουτσό και οι τσουβαλοδρομίες, και έχουν καλέσει τους Ινδούς της περιοχής μας να παρουσιάσουν δικούς τους παραδοσιακούς χορούς. Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια των Σαρωνείων, γίνεται μια προσπάθεια αναβίωσης των παλιών Ανθεστηρίων. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ανθοπωλών Αττικής, το τελευταίο τριήμερο της γιορτής είναι αφιερωμένο στο λουλούδι και έχει προβληθεί ακόμα και στα εθνικά μέσα ενημέρωσης.  

Και πολλές άλλες δράσεις 

Το 1996 δημιουργήθηκε θεατρική ομάδα και έκαναν τρεις παραστάσεις τα πρώτα χρόνια. Η θεατρική ομάδα στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Θεατρική Σκηνή Τροιζηνίας» και παρουσίασε σημαντικό έργο.  

Ο σύλλογος τις Απόκριες έχει καθιερώσει μια γιορτή με σχετικά τραγούδια και μιμητικούς χορούς. Επίσης, έχει αναβιώσει το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα με τις φωτιές. Τα Χριστούγεννα διοργανώνει εκδηλώσεις με παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα και χριστουγεννιάτικες θεατρικές παραστάσεις. Στις δράσεις του συμπεριλαμβάνεται ακόμα και ο καθαρισμός παραλιών της περιοχής. 

Σε συνεργασία με τον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, διοργάνωσαν Παντροιζηνιακούς αγώνες στον δρόμο του Θησέα. Μια εκδήλωση με συμμετοχή πάνω από 400 αθλητών, Ελλήνων και ξένων, η οποία συνδύασε τον αθλητισμό και τη φύση με τον πολιτισμό και τις αρχαιότητες της περιοχής. Τα μέλη του συλλόγου συμμετείχαν στις ανασκαφές της Μαγούλας ως βοηθοί και ως φύλακες τα βράδια με βάρδιες.  

Φέτος διοργάνωσαν εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης στον προαύλιο χώρο του νηπιαγωγείου Γαλατά. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια της προεπαναστατικής περιόδου και της περιόδου της επανάστασης. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης», εκτός των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, καταγράφει, μέσω συνεντεύξεων και έρευνας, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.  

Η διοργάνωση των εκδηλώσεων γίνεται με την εθελοντική δράση των μελών του συλλόγου και απαιτεί χρόνο και κόπο. Βασικό στοιχείο για την ενίσχυση του συλλόγου είναι η συμμετοχή όσο περισσότερων συμπολιτών μας στις δράσεις του. Ο Σπύρος Καρνέζης, πρόεδρος του συλλόγου, μας λέει: «Καλό είναι να μην είμαστε παθητικοί δέκτες ωραίων πραγμάτων, αλλά να είμαστε ενεργητικοί». 

Σχέδια για το μέλλον

Τα τελευταία χρόνια, λόγω πανδημίας, οι δράσεις του συλλόγου έχουν ανασταλεί. Αλλά τα σχέδιά του για το μέλλον είναι πολλά και σε αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου. Στο άμεσο μέλλον θέλουν να αυξήσουν τις ήδη υπάρχουσες 150 παραδοσιακές φορεσιές κατά 20. Επιπρόσθετα, στοχεύουν να αγοράσουν μουσικά όργανα και μικροφωνικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την πορεία του συλλόγου.  

Τα χρήματα για τις δράσεις του συλλόγου συγκεντρώνονται από τα μέλη του, από λαχειοφόρους, από ημερολόγια και από χορούς που γίνονται τις Απόκριες ή σε άλλες περιόδους. Επίσης, σημαντική ενίσχυση είναι οι χορηγίες, κυρίως των επαγγελματιών του Γαλατά και φίλων του συλλόγου, αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα. 

Η Καθετή, με μια σειρά άρθρων, προβάλλει συλλόγους και φορείς οι οποίοι ενισχύουν την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Τέτοια παραδείγματα είναι η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, Ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμΕΑ «Άγιος Κήρυκος» και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου. 

 

eleni petala
Προηγουμενο Αρθρο
Η Ελένη Πεταλά μάς μιλά
25 Νοεμβριου 2021
despina-kappi-talks-to-us
Επομενο Αρθρο
Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά
24 Δεκεμβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.