
Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης»
Η Καθετή, στο πλαίσιο της ανάδειξης των σημαντικών πρωτοβουλιών για την προώθηση της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης, παρουσιάζει ανθρώπους και φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης». Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό την προβολή της περιοχής του Γαλατά και τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου.
Τα χορευτικά τμήματα
Από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» δημιούργησε τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, αλλά και λαϊκών χορών, όπως το χασάπικο. Αυτή τη στιγμή, διατηρεί τμήματα χορών με 120 χορευτές, από παιδιά τεσσάρων ετών ως και ενήλικες. Εκτός από την ευρύτερη περιοχή μας, οι χορευτές έχουν φιλοξενηθεί στην Κόρινθο, στην Επίδαυρο, στον Πειραιά, στη Νάουσα, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα, στην Καλαμάτα και στην Κύπρο. Επίσης, έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ πανελλήνιας εμβέλειας, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μεταξύ 10.000 χορευτών από όλη την Ελλάδα.
Τα Σαρώνεια
Από το 1995 δημιουργήθηκε μια πολιτιστική γιορτή, γνωστή πλέον σε όλη την Ελλάδα, τα Σαρώνεια. Η γιορτή είναι δεκαήμερη, δωρεάν για τους επισκέπτες και γίνεται στα μέσα Ιουλίου. Συμπεριλαμβάνει συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις με μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς. Φιλοξενεί χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και συγχρόνως δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να εκθέτουν παραδοσιακά προϊόντα που παράγουν, όπως μέλι και γλυκά κουταλιού. Επιπρόσθετα, γίνονται εκθέσεις λουλουδιών, ζωγραφικής, φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις και παράσταση Καραγκιόζη. Στο παρελθόν έχουν αναβιώσει παραδοσιακά παιχνίδια, όπως τα κοπάνια, το κουτσό και οι τσουβαλοδρομίες, και έχουν καλέσει τους Ινδούς της περιοχής μας να παρουσιάσουν δικούς τους παραδοσιακούς χορούς. Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια των Σαρωνείων, γίνεται μια προσπάθεια αναβίωσης των παλιών Ανθεστηρίων. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ανθοπωλών Αττικής, το τελευταίο τριήμερο της γιορτής είναι αφιερωμένο στο λουλούδι και έχει προβληθεί ακόμα και στα εθνικά μέσα ενημέρωσης.
Και πολλές άλλες δράσεις
Το 1996 δημιουργήθηκε θεατρική ομάδα και έκαναν τρεις παραστάσεις τα πρώτα χρόνια. Η θεατρική ομάδα στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Θεατρική Σκηνή Τροιζηνίας» και παρουσίασε σημαντικό έργο.
Ο σύλλογος τις Απόκριες έχει καθιερώσει μια γιορτή με σχετικά τραγούδια και μιμητικούς χορούς. Επίσης, έχει αναβιώσει το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα με τις φωτιές. Τα Χριστούγεννα διοργανώνει εκδηλώσεις με παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα και χριστουγεννιάτικες θεατρικές παραστάσεις. Στις δράσεις του συμπεριλαμβάνεται ακόμα και ο καθαρισμός παραλιών της περιοχής.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, διοργάνωσαν Παντροιζηνιακούς αγώνες στον δρόμο του Θησέα. Μια εκδήλωση με συμμετοχή πάνω από 400 αθλητών, Ελλήνων και ξένων, η οποία συνδύασε τον αθλητισμό και τη φύση με τον πολιτισμό και τις αρχαιότητες της περιοχής. Τα μέλη του συλλόγου συμμετείχαν στις ανασκαφές της Μαγούλας ως βοηθοί και ως φύλακες τα βράδια με βάρδιες.
Φέτος διοργάνωσαν εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης στον προαύλιο χώρο του νηπιαγωγείου Γαλατά. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια της προεπαναστατικής περιόδου και της περιόδου της επανάστασης.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης», εκτός των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, καταγράφει, μέσω συνεντεύξεων και έρευνας, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.
Η διοργάνωση των εκδηλώσεων γίνεται με την εθελοντική δράση των μελών του συλλόγου και απαιτεί χρόνο και κόπο. Βασικό στοιχείο για την ενίσχυση του συλλόγου είναι η συμμετοχή όσο περισσότερων συμπολιτών μας στις δράσεις του. Ο Σπύρος Καρνέζης, πρόεδρος του συλλόγου, μας λέει: «Καλό είναι να μην είμαστε παθητικοί δέκτες ωραίων πραγμάτων, αλλά να είμαστε ενεργητικοί».
Σχέδια για το μέλλον
Τα τελευταία χρόνια, λόγω πανδημίας, οι δράσεις του συλλόγου έχουν ανασταλεί. Αλλά τα σχέδιά του για το μέλλον είναι πολλά και σε αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου. Στο άμεσο μέλλον θέλουν να αυξήσουν τις ήδη υπάρχουσες 150 παραδοσιακές φορεσιές κατά 20. Επιπρόσθετα, στοχεύουν να αγοράσουν μουσικά όργανα και μικροφωνικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την πορεία του συλλόγου.
Τα χρήματα για τις δράσεις του συλλόγου συγκεντρώνονται από τα μέλη του, από λαχειοφόρους, από ημερολόγια και από χορούς που γίνονται τις Απόκριες ή σε άλλες περιόδους. Επίσης, σημαντική ενίσχυση είναι οι χορηγίες, κυρίως των επαγγελματιών του Γαλατά και φίλων του συλλόγου, αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η Καθετή, με μια σειρά άρθρων, προβάλλει συλλόγους και φορείς οι οποίοι ενισχύουν την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Τέτοια παραδείγματα είναι η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, Ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμΕΑ «Άγιος Κήρυκος» και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου.