Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

oi-filoi-tis-paradosis

Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης»

Η Καθετή, στο πλαίσιο της ανάδειξης των σημαντικών πρωτοβουλιών για την προώθηση της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης, παρουσιάζει ανθρώπους και φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης». Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό την προβολή της περιοχής του Γαλατά και τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

Τα χορευτικά τμήματα 

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» δημιούργησε τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα, αλλά και λαϊκών χορών, όπως το χασάπικο. Αυτή τη στιγμή, διατηρεί τμήματα χορών με 120 χορευτές, από παιδιά τεσσάρων ετών ως και ενήλικες. Εκτός από την ευρύτερη περιοχή μας, οι χορευτές έχουν φιλοξενηθεί στην Κόρινθο, στην Επίδαυρο, στον Πειραιά, στη Νάουσα, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα, στην Καλαμάτα και στην Κύπρο. Επίσης, έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ πανελλήνιας εμβέλειας, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μεταξύ 10.000 χορευτών από όλη την Ελλάδα. 

Τα Σαρώνεια 

Από το 1995 δημιουργήθηκε μια πολιτιστική γιορτή, γνωστή πλέον σε όλη την Ελλάδα, τα Σαρώνεια. Η γιορτή είναι δεκαήμερη, δωρεάν για τους επισκέπτες και γίνεται στα μέσα Ιουλίου. Συμπεριλαμβάνει συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις με μοντέρνους και παραδοσιακούς χορούς. Φιλοξενεί χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και συγχρόνως δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να εκθέτουν παραδοσιακά προϊόντα που παράγουν, όπως μέλι και γλυκά κουταλιού. Επιπρόσθετα, γίνονται εκθέσεις λουλουδιών, ζωγραφικής, φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις και παράσταση Καραγκιόζη. Στο παρελθόν έχουν αναβιώσει παραδοσιακά παιχνίδια, όπως τα κοπάνια, το κουτσό και οι τσουβαλοδρομίες, και έχουν καλέσει τους Ινδούς της περιοχής μας να παρουσιάσουν δικούς τους παραδοσιακούς χορούς. Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια των Σαρωνείων, γίνεται μια προσπάθεια αναβίωσης των παλιών Ανθεστηρίων. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ανθοπωλών Αττικής, το τελευταίο τριήμερο της γιορτής είναι αφιερωμένο στο λουλούδι και έχει προβληθεί ακόμα και στα εθνικά μέσα ενημέρωσης.  

Και πολλές άλλες δράσεις 

Το 1996 δημιουργήθηκε θεατρική ομάδα και έκαναν τρεις παραστάσεις τα πρώτα χρόνια. Η θεατρική ομάδα στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Θεατρική Σκηνή Τροιζηνίας» και παρουσίασε σημαντικό έργο.  

Ο σύλλογος τις Απόκριες έχει καθιερώσει μια γιορτή με σχετικά τραγούδια και μιμητικούς χορούς. Επίσης, έχει αναβιώσει το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα με τις φωτιές. Τα Χριστούγεννα διοργανώνει εκδηλώσεις με παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα και χριστουγεννιάτικες θεατρικές παραστάσεις. Στις δράσεις του συμπεριλαμβάνεται ακόμα και ο καθαρισμός παραλιών της περιοχής. 

Σε συνεργασία με τον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, διοργάνωσαν Παντροιζηνιακούς αγώνες στον δρόμο του Θησέα. Μια εκδήλωση με συμμετοχή πάνω από 400 αθλητών, Ελλήνων και ξένων, η οποία συνδύασε τον αθλητισμό και τη φύση με τον πολιτισμό και τις αρχαιότητες της περιοχής. Τα μέλη του συλλόγου συμμετείχαν στις ανασκαφές της Μαγούλας ως βοηθοί και ως φύλακες τα βράδια με βάρδιες.  

Φέτος διοργάνωσαν εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης στον προαύλιο χώρο του νηπιαγωγείου Γαλατά. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια της προεπαναστατικής περιόδου και της περιόδου της επανάστασης. 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης», εκτός των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, καταγράφει, μέσω συνεντεύξεων και έρευνας, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.  

Η διοργάνωση των εκδηλώσεων γίνεται με την εθελοντική δράση των μελών του συλλόγου και απαιτεί χρόνο και κόπο. Βασικό στοιχείο για την ενίσχυση του συλλόγου είναι η συμμετοχή όσο περισσότερων συμπολιτών μας στις δράσεις του. Ο Σπύρος Καρνέζης, πρόεδρος του συλλόγου, μας λέει: «Καλό είναι να μην είμαστε παθητικοί δέκτες ωραίων πραγμάτων, αλλά να είμαστε ενεργητικοί». 

Σχέδια για το μέλλον

Τα τελευταία χρόνια, λόγω πανδημίας, οι δράσεις του συλλόγου έχουν ανασταλεί. Αλλά τα σχέδιά του για το μέλλον είναι πολλά και σε αυτά περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου. Στο άμεσο μέλλον θέλουν να αυξήσουν τις ήδη υπάρχουσες 150 παραδοσιακές φορεσιές κατά 20. Επιπρόσθετα, στοχεύουν να αγοράσουν μουσικά όργανα και μικροφωνικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την πορεία του συλλόγου.  

Τα χρήματα για τις δράσεις του συλλόγου συγκεντρώνονται από τα μέλη του, από λαχειοφόρους, από ημερολόγια και από χορούς που γίνονται τις Απόκριες ή σε άλλες περιόδους. Επίσης, σημαντική ενίσχυση είναι οι χορηγίες, κυρίως των επαγγελματιών του Γαλατά και φίλων του συλλόγου, αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα. 

Η Καθετή, με μια σειρά άρθρων, προβάλλει συλλόγους και φορείς οι οποίοι ενισχύουν την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Τέτοια παραδείγματα είναι η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, Ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμΕΑ «Άγιος Κήρυκος» και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου. 

 

eleni petala
Προηγουμενο Αρθρο
Η Ελένη Πεταλά μάς μιλά
25 Νοεμβριου 2021
despina-kappi-talks-to-us
Επομενο Αρθρο
Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά
24 Δεκεμβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.