sillogos poriotissa

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα»

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού. Η γνώση των παραδόσεων και την ιστορίας μας διαμορφώνουν τη μελλοντική κοινή πορεία μας ως κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος που η Καθετή στηρίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους που ενισχύουν με τη δράση τους την τοπική πολιτιστική ζωή και διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα»

Ο σκοπός 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα» ιδρύθηκε το 2003 με βασικό σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Τα μέλη του συλλόγου ερευνούν και προβάλλουν τη λαϊκή μας παράδοση και τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, ώστε να περάσει αυτή η γνώση στις νεότερες γενιές, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού. Πέρα από τις δικές του εκδηλώσεις, έχει ενεργή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνονται από άλλους φορείς στον Πόρο, αλλά και στην Τροιζηνία. 

Το Λαογραφικό Μουσείο 

Ένα πολύ σημαντικό δημιούργημα του συλλόγου είναι το Λαογραφικό Μουσείο του Πόρου. Το μουσείο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2007 από την Έλζα Λαμπράκη, επίτιμο μέλος και δωρήτρια του συλλόγου. Σήμερα στεγάζεται στο κτίριο Συγγρού και έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο των Λαογραφικών Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η επίσκεψη στο μουσείο αποτελεί ταξίδι στην καθημερινότητα μιας άλλης εποχής. Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται οικιακά σκεύη, εργαλεία της αγροτικής ζωής, έπιπλα, αργαλειός, εργόχειρα, φορεσιές, φωτογραφίες και πολλά άλλα.  

Τα εργαστήρια 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εργαστήρια που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα». Οι ομάδες των εργαστηρίων ασχολούνται με την υφαντική τέχνη, τα χειροτεχνήματα και τα χειροποιήματα. Καταγράφουν τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια και τα παραμύθια της περιοχής.

Συγκεντρώνουν παλιές συνταγές, παρμένες από τα συρτάρι των γιαγιάδων μας, και παρασκευάζουν γλυκίσματα και ποτά.

Και, φυσικά, από τα εργαστήρια δεν λείπουν τα τμήματα παραδοσιακού χορού. Επίσης, η χορωδία του συλλόγου αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας και έκφρασης, με σημαντική παρουσία σε διάφορες εκδηλώσεις. 

Οι γιορτές 

Στις δραστηριότητες του συλλόγου περιλαμβάνονται συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και εκθέσεις παλιών κεντημάτων.

Ο σύλλογος διοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και παρουσιάσεις Ποριωτών με σημαντική προσφορά στον τόπο. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα γίνονται παζάρια και τα έσοδα διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το Σάββατο του Λαζάρου είναι αφιερωμένο στην τρίτη ηλικία, με τσάι, τραγούδι, βιβλία και όχι μόνο. 

Κάθε καλοκαίρι, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, γίνεται η Γιορτή της Λεμονιάς, με πολλές εκδηλώσεις και σπιτικά προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι από τα μέλη του συλλόγου. 

Και ας μην ξεχνάμε τη Γιορτή του Άι Γιάννη του Κλήδονα, που περιλαμβάνει μουσική, χορό και μπουφέ με μεζέδες. Στήνεται φωτιά, πάνω από την οποία πηδάνε οι κάτοικοι. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά έχει καθαρτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Επίσης, γίνεται αναπαράσταση του εθίμου με το νερό στη στάμνα, που φανερώνει στις νεαρές κοπέλες τα μελλούμενα. 

Η Νάγια Μακρή, πρόεδρος του συλλόγου, μας λέει: «Δουλεύαμε με μεράκι και αγάπη. Τα τελευταία χρόνια, η πανδημία μάς έχει φέρει πολύ πίσω. Όμως ο σύλλογος θα συνεχίσει το έργο του. Αυτό που θα ήθελα για το μέλλον του συλλόγου είναι να αναλάβουν τα ηνία νεότερες ηλικίες». 

Η συμμετοχή «νέου αίματος», συνδυασμένη με την πείρα των μεγαλύτερων, ενισχύει τη δυναμική οποιασδήποτε δράσης. Όμως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιος κάνει τι και γιατί. Έτσι η Καθετή, με μια σειρά άρθρων, προβάλλει συλλόγους και φορείς οι οποίοι ενισχύουν την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Τέτοια παραδείγματα είναι η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμΕΑ «Άγιος Κήρυκος» και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου.  

Φωτογραφίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα»

despina-kappi-talks-to-us
Προηγουμενο Αρθρο
Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά
24 Δεκεμβριου 2021
agios dimitrios
Επομενο Αρθρο
Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου
26 Ιανουαριου 2022

Πρόσφατα Νέα

Saronic Chanber Music Festival
31 Ιουλίου 2023

Σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ο Πόρος θα φιλοξενήσει και πάλι από σπουδαστές μέχρι και καταξιωμένους εγχώριους και διεθνείς μουσικούς.

29 Ιουλίου 2023

Τον Ιούνιο, ταξιδέψαμε στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ, στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, μέσα από αληθινές ιστορίες, από όλο τον κόσμο.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

22 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση της κοινής γνώμης των κατοίκων του Πόρου και των Μεθάνων που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι το 87% των ατόμων που ερωτήθηκαν διαφωνεί με τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Saronic Chanber Music Festival
29 Αυγούστου 2023

Ο Αύγουστος του 2023 ήταν γεμάτος κλασική μουσική στον Πόρο, με σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις να επιστρέφουν μετά από καιρό.