Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

sillogos poriotissa

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα»

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού. Η γνώση των παραδόσεων και την ιστορίας μας διαμορφώνουν τη μελλοντική κοινή πορεία μας ως κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος που η Καθετή στηρίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους που ενισχύουν με τη δράση τους την τοπική πολιτιστική ζωή και διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα»

Ο σκοπός 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα» ιδρύθηκε το 2003 με βασικό σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Τα μέλη του συλλόγου ερευνούν και προβάλλουν τη λαϊκή μας παράδοση και τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, ώστε να περάσει αυτή η γνώση στις νεότερες γενιές, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού. Πέρα από τις δικές του εκδηλώσεις, έχει ενεργή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνονται από άλλους φορείς στον Πόρο, αλλά και στην Τροιζηνία. 

Το Λαογραφικό Μουσείο 

Ένα πολύ σημαντικό δημιούργημα του συλλόγου είναι το Λαογραφικό Μουσείο του Πόρου. Το μουσείο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2007 από την Έλζα Λαμπράκη, επίτιμο μέλος και δωρήτρια του συλλόγου. Σήμερα στεγάζεται στο κτίριο Συγγρού και έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο των Λαογραφικών Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η επίσκεψη στο μουσείο αποτελεί ταξίδι στην καθημερινότητα μιας άλλης εποχής. Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται οικιακά σκεύη, εργαλεία της αγροτικής ζωής, έπιπλα, αργαλειός, εργόχειρα, φορεσιές, φωτογραφίες και πολλά άλλα.  

Τα εργαστήρια 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εργαστήρια που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα». Οι ομάδες των εργαστηρίων ασχολούνται με την υφαντική τέχνη, τα χειροτεχνήματα και τα χειροποιήματα. Καταγράφουν τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια και τα παραμύθια της περιοχής.

Συγκεντρώνουν παλιές συνταγές, παρμένες από τα συρτάρι των γιαγιάδων μας, και παρασκευάζουν γλυκίσματα και ποτά.

Και, φυσικά, από τα εργαστήρια δεν λείπουν τα τμήματα παραδοσιακού χορού. Επίσης, η χορωδία του συλλόγου αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας και έκφρασης, με σημαντική παρουσία σε διάφορες εκδηλώσεις. 

Οι γιορτές 

Στις δραστηριότητες του συλλόγου περιλαμβάνονται συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας και εκθέσεις παλιών κεντημάτων.

Ο σύλλογος διοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και παρουσιάσεις Ποριωτών με σημαντική προσφορά στον τόπο. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα γίνονται παζάρια και τα έσοδα διατίθενται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το Σάββατο του Λαζάρου είναι αφιερωμένο στην τρίτη ηλικία, με τσάι, τραγούδι, βιβλία και όχι μόνο. 

Κάθε καλοκαίρι, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, γίνεται η Γιορτή της Λεμονιάς, με πολλές εκδηλώσεις και σπιτικά προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι από τα μέλη του συλλόγου. 

Και ας μην ξεχνάμε τη Γιορτή του Άι Γιάννη του Κλήδονα, που περιλαμβάνει μουσική, χορό και μπουφέ με μεζέδες. Στήνεται φωτιά, πάνω από την οποία πηδάνε οι κάτοικοι. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά έχει καθαρτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Επίσης, γίνεται αναπαράσταση του εθίμου με το νερό στη στάμνα, που φανερώνει στις νεαρές κοπέλες τα μελλούμενα. 

Η Νάγια Μακρή, πρόεδρος του συλλόγου, μας λέει: «Δουλεύαμε με μεράκι και αγάπη. Τα τελευταία χρόνια, η πανδημία μάς έχει φέρει πολύ πίσω. Όμως ο σύλλογος θα συνεχίσει το έργο του. Αυτό που θα ήθελα για το μέλλον του συλλόγου είναι να αναλάβουν τα ηνία νεότερες ηλικίες». 

Η συμμετοχή «νέου αίματος», συνδυασμένη με την πείρα των μεγαλύτερων, ενισχύει τη δυναμική οποιασδήποτε δράσης. Όμως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιος κάνει τι και γιατί. Έτσι η Καθετή, με μια σειρά άρθρων, προβάλλει συλλόγους και φορείς οι οποίοι ενισχύουν την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Τέτοια παραδείγματα είναι η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμΕΑ «Άγιος Κήρυκος» και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου.  

Φωτογραφίες: Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα»

despina-kappi-talks-to-us
Προηγουμενο Αρθρο
Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά
24 Δεκεμβριου 2021
agios dimitrios
Επομενο Αρθρο
Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου
26 Ιανουαριου 2022

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.