Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Seas of Change: The Poros Summit on Industrial Fish Farming

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους. Οι συμμετέχοντες/-ουσες μοιράστηκαν τη σκοτεινή πραγματικότητα των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και αποτελεσματικές στρατηγικές για την ανεξέλεγκτη επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοτροφείων σαρκοφάγων ψαριών σε όλο τον κόσμο. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Rauch (ΗΠΑ), την Καθετή (Ελλάδα) και την Global Salmon Farming Resistance (Αργεντινή) υπό την αιγίδα του Δήμου Πόρου και του Πανελλήνιου Δικτύου για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες, με το Saronic Magazine να είναι ο χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Στη σύνοδο συμμετείχαν ακτιβιστές/-ριες, επιστήμονες/-ισσες, πολιτικοί σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι ιδρυμάτων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και ΜΚΟ, καθώς και εκπρόσωποι κοινοτήτων από την Ελλάδα, τη Χιλή, την Τασμανία-Αυστραλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις ανέδειξαν αρκετές κρίσιμες απειλές, τις οποίες παραβλέπουν τόσο η ΕΕ όσο και ο FAO του ΟΗΕ στη ρύθμιση των υδατοκαλλιεργειών. Μεταξύ των βασικών προβληματισμών συγκαταλέγονται:

  • Η απουσία ενός σαφούς ορισμού για τη «βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια» επιτρέπει επιβλαβείς πρακτικές, όπως την εκτροφή σαρκοφάγων ψαριών σε ανοιχτούς κλωβούς.
  • Τα νομοθετικά κενά επιτρέπουν τη λειτουργία ιχθυοτροφείων κοντά σε ευαίσθητα περιβάλλοντα, όπως τα λιβάδια Ποσειδωνίας, με ανεπαρκείς εκτιμήσεις επιπτώσεων και περιορισμένη συμβολή των ενδιαφερομένων μερών.
  • Η κλιματική αλλαγή ενισχύει τους κινδύνους, όπως οι επιβλαβείς εξάρσεις άλγης και οι μαζικοί θάνατοι ψαριών που εκτρέφονται.
  • Τα ψάρια που δραπετεύουν από τις ιχθυοκαλλιέργειες απειλούν τους άγριους πληθυσμούς, ενώ η ρύπανση από τις ιχθυοκαλλιέργειες, ιδίως από τα πλαστικά, κλιμακώνεται.
  • Η έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τις πηγές ζωοτροφών, τη χρήση αντιβιοτικών και την εγκατάλειψη των ιχθυοτροφείων εντείνουν περαιτέρω τους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την άμεση εφαρμογή ρυθμιστικών μέτρων.

Κατά τη διάρκεια του Seas of Change, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις μη βιώσιμες και περιβαλλοντικά επιβλαβείς πτυχές της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας. Μετά τη σύνοδο κορυφής, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στην Καθετή με  εκπροσώπους ελληνικών ΜΜΕ, οι οποίοι παρακολούθησαν μια παρουσίαση από το Ίδρυμα Rauch σχετικά με το σχέδιο ΠΟΑΥ και τις καταστροφικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες όσους/-ες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις Seas of Change. Εκτιμούμε βαθύτατα την αφοσίωσή σας στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου περιβαλλοντικού ζητήματος και τη συμβολή σας στον αγώνα για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Μπορείτε και εσείς να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην Καθετή. Συμπληρώστε την αίτηση εθελοντισμού και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί μας!

Ως τοπικός/-ή εκπαιδευτικός ή μαθητής/-τρια πληροίτε τις προϋποθέσεις για δωρεάν συνδρομή στην Καθετή!

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Προηγουμενο Αρθρο
Katheti Summer Arts 2024
10 Μαΐου 2024
Επομενο Αρθρο
Seas of Change: The Poros Summit on Industrial Fish Farming
10 Μαΐου 2024

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.