Στην εποχή του κοροναϊού

Η Κατερίνα Σακελλίου του «Odyssey» μάς κρατά συντροφιά με το ιστολόγιό της «Katerina’s Kouzina» από τον Οκτώβριο του 2014. Τώρα, έξι χρόνια αργότερα, η Καθετή επιλέγει και παρουσιάζει αποσπάσματα από τα δύο άρθρα της «Odyssey in times of Corona Part 1 and 2» (Το «Odyssey» στην εποχή του κοροναϊού) σε ένα άρθρο. Πιστεύουμε ότι τα συναισθήματα και οι εμπειρίες που μεταφέρει είναι αντιπροσωπευτικά εκείνων της τοπικής κοινωνίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Της αναγνώρισης και της υπέρβασης του άγχους και του φόβου, της διατήρησης της αισιοδοξίας και της ευγνωμοσύνης για τα καλά πράγματα, της προσπάθειας για διατήρηση του χαμόγελού μας στην εποχή του κοροναϊού.

Προετοιμασίες αναστέλλονται και εορτασμοί ακυρώνονται

Μέσα σε σύντομο διάστημα, όλη μας η ζωή ήρθε τα πάνω κάτω λόγω του κοροναϊού. Το καθημερινό μας πρόγραμμα άλλαξε δραματικά. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα και κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το κοντινό μέλλον. Κάθε μέρα ακούμε και κάτι νέο που δεν είχαμε σκεφτεί την προηγούμενη. Στο «Odyssey», θα έπρεπε τώρα να προετοιμάζουμε το κτίριο και να ολοκληρώνουμε τις εργασίες συντήρησης των δωματίων. Θα έπρεπε να καθαρίζουμε με τα μέλη της οικογένειας και του προσωπικού, να ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα και να περιμένουμε με ανυπομονησία τις αφίξεις των πρώτων πελατών και την έναρξη της σεζόν μας. […] Αντίθετα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες και να μένουμε σπίτι.

[…] Το 2020 γιορτάζουμε την 25η επέτειο του «Odyssey». Τις ερχόμενες εβδομάδες θα είχαμε τους πρώτους εορτασμούς, που ετοιμάσαμε με αγάπη και χαρά. Είκοσι πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς, διασκέδασης, χαράς, καθώς και κάποιων προβλημάτων και δυσκολιών, που ξεπεράσαμε για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Είχαμε σχεδιάσει κάποια πάρτι και όμορφες στιγμές γι’ αυτό το καλοκαίρι. Ένα πάρτι με μερικά δώρα για όλους τους φίλους μας και τα μέλη της διευρυμένης «οικογένειας του “Odyssey”, που όλα αυτά τα χρόνια πίστευαν σ’ εμάς και μας στήριζαν με την παρουσία τους και τις κατ’ επανάληψη επισκέψεις τους. Όμως και αυτό είναι σε αναστολή φέτος.

Αμοιβαία φροντίδα

Δεν πρέπει να παραπονιόμαστε, φυσικά, γιατί έχουμε ο ένας τον άλλον (μέσω τηλεφώνου) και είμαστε σε έναν μικρό παράδεισο, όπου ακόμα και ένα βλέμμα έξω από το παράθυρο κάτι υπέροχες μέρες μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση.

Θα φροντίσουμε την οικογένειά μας και τη διευρυμένη οικογένεια του «Odyssey». Θα φροντίσουμε τους υπόλοιπους ανθρώπους μένοντας σπίτι. Θα φροντίσουμε τον κήπο μας, ώστε το καλοκαίρι να μπορούμε να μαγειρέψουμε με τα προϊόντα μας και να μαζέψουμε τις ελιές μας τον Οκτώβριο. Θα περιμένουμε με πάθος τη στιγμή που θα μπορέσουμε να καλωσορίσουμε τους επισκέπτες, τους φίλους και την οικογένειά μας ξανά στο «Odyssey». Όπως όλα τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν, μικρά και μεγάλα, και αυτό θα περάσει. Θα το θυμόμαστε και θα μιλάμε γι’ αυτό με ένα ποτήρι κρασί και με φανταστικό φαγητό και μουσική.

Μετά από ένα μοναχικό καλοκαίρι…

Τώρα, η καλοκαιρινή περίοδος του 2020 τελειώνει. Ήταν ένα καλοκαίρι που δεν είχα ξαναζήσει και ελπίζω να μην ξαναζήσω ποτέ. Ουσιαστικά, τίποτα δεν πήγε όπως το είχαμε σχεδιάσει ή όπως το περιμέναμε στην αρχή της χρονιάς. […]

Επανέναρξη

Οι περισσότεροι επισκέπτες και φίλοι μας που είχαν σχεδιάσει τις διακοπές τους μαζί μας φέτος αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την κράτησή τους επειδή δεν μπορούσαν να έρθουν. Για ένα διάστημα νομίζαμε ότι ούτε τα διαμερίσματα ούτε το glamping του «Odyssey» θα άνοιγαν φέτος. Τελικά, είπαμε να μην τα παρατήσουμε και αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, ανοίγοντας στα τέλη Ιουνίου. Υποδεχτήκαμε αρκετούς φίλους και επισκέπτες, για παράδειγμα από την Αθήνα, που άρχισαν σταδιακά να έρχονται στον Πόρο. Πρώτα τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου, αργότερα τον Ιούλιο και στις αρχές του Αυγούστου. Τότε, όλα τα μέτρα για τον COVID ήταν σχετικά ήπια σε όλη την Ελλάδα, καθώς τα καθημερινά κρούσματα ήταν εξαιρετικά χαμηλά.

Ένας άδειος Πόρος

Δυστυχώς, αυτό άλλαξε. Κάποια στιγμή τον Αύγουστο, υπήρξε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στον Πόρο και επιβλήθηκαν στο νησί αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Αυτή η κατάσταση προβλήθηκε πολύ από τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ, μόνο που ανέφεραν ότι ο Πόρος είχε πλήρες lockdown, κάτι που δεν ίσχυε καθόλου. Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι επισκέπτες μας να φύγουν από τη μία μέρα στην άλλη και όλοι όσοι είχαν κάνει κράτηση για τον υπόλοιπο Αύγουστο να ακυρώσουν. Ήταν εξωπραγματικό να βλέπεις τον Πόρο χωρίς καθόλου επισκέπτες και τουρίστες στα μέσα Αυγούστου. Εξωπραγματικό να κλείνει το «Odyssey» για πρώτη φορά σε 25 χρόνια τον καλοκαιρινό μήνα με τον περισσότερο κόσμο. […]

Μια νέα χρονιά έρχεται

Ως τώρα, το 2020 δεν ήταν πολύ καλό μαζί μας και με τον υπόλοιπο κόσμο, όμως η ζωή συνεχίζεται, και ελπίζουμε ότι το 2021 θα είναι πολύ καλύτερο. Μια χρονιά με χαρές, μαγειρέματα και ευτυχισμένες βραδιές με μουσική και διασκέδαση. Ανυπομονούμε (και ελπίζουμε) να σας δούμε τότε! […]

Διαβάστε και το άρθρο της Φαίης Ορφανίδου «Το καλοκαίρι στον Πόρο» για τα άνευ κοροναϊού περασμένα καλοκαίρια στο αγαπημένο μας νησί.

Προηγουμενο Αρθρο
Μαθήματα στην Καθετή
29 Οκτωβριου 2020
Επομενο Αρθρο
Τοπικά προϊόντα
29 Οκτωβριου 2020

Πρόσφατα Νέα

21 Δεκεμβριου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβριου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

23 Νοεμβριου 2020

Ο Μιχάλης Δαγκλής μάς μιλά για την συγγραφική του πορεία, την σχέση του με την περιοχή και για πολλά άλλα σε μια συνέντευξη στην Καθετή.