Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Στην εποχή του κοροναϊού

Η Κατερίνα Σακελλίου του «Odyssey» μάς κρατά συντροφιά με το ιστολόγιό της «Katerina’s Kouzina» από τον Οκτώβριο του 2014. Τώρα, έξι χρόνια αργότερα, η Καθετή επιλέγει και παρουσιάζει αποσπάσματα από τα δύο άρθρα της «Odyssey in times of Corona Part 1 and 2» (Το «Odyssey» στην εποχή του κοροναϊού) σε ένα άρθρο. Πιστεύουμε ότι τα συναισθήματα και οι εμπειρίες που μεταφέρει είναι αντιπροσωπευτικά εκείνων της τοπικής κοινωνίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Της αναγνώρισης και της υπέρβασης του άγχους και του φόβου, της διατήρησης της αισιοδοξίας και της ευγνωμοσύνης για τα καλά πράγματα, της προσπάθειας για διατήρηση του χαμόγελού μας στην εποχή του κοροναϊού.

Προετοιμασίες αναστέλλονται και εορτασμοί ακυρώνονται

Μέσα σε σύντομο διάστημα, όλη μας η ζωή ήρθε τα πάνω κάτω λόγω του κοροναϊού. Το καθημερινό μας πρόγραμμα άλλαξε δραματικά. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα και κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το κοντινό μέλλον. Κάθε μέρα ακούμε και κάτι νέο που δεν είχαμε σκεφτεί την προηγούμενη. Στο «Odyssey», θα έπρεπε τώρα να προετοιμάζουμε το κτίριο και να ολοκληρώνουμε τις εργασίες συντήρησης των δωματίων. Θα έπρεπε να καθαρίζουμε με τα μέλη της οικογένειας και του προσωπικού, να ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα και να περιμένουμε με ανυπομονησία τις αφίξεις των πρώτων πελατών και την έναρξη της σεζόν μας. […] Αντίθετα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες και να μένουμε σπίτι.

[…] Το 2020 γιορτάζουμε την 25η επέτειο του «Odyssey». Τις ερχόμενες εβδομάδες θα είχαμε τους πρώτους εορτασμούς, που ετοιμάσαμε με αγάπη και χαρά. Είκοσι πέντε χρόνια σκληρής δουλειάς, διασκέδασης, χαράς, καθώς και κάποιων προβλημάτων και δυσκολιών, που ξεπεράσαμε για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Είχαμε σχεδιάσει κάποια πάρτι και όμορφες στιγμές γι’ αυτό το καλοκαίρι. Ένα πάρτι με μερικά δώρα για όλους τους φίλους μας και τα μέλη της διευρυμένης «οικογένειας του “Odyssey”, που όλα αυτά τα χρόνια πίστευαν σ’ εμάς και μας στήριζαν με την παρουσία τους και τις κατ’ επανάληψη επισκέψεις τους. Όμως και αυτό είναι σε αναστολή φέτος.

Αμοιβαία φροντίδα

Δεν πρέπει να παραπονιόμαστε, φυσικά, γιατί έχουμε ο ένας τον άλλον (μέσω τηλεφώνου) και είμαστε σε έναν μικρό παράδεισο, όπου ακόμα και ένα βλέμμα έξω από το παράθυρο κάτι υπέροχες μέρες μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση.

Θα φροντίσουμε την οικογένειά μας και τη διευρυμένη οικογένεια του «Odyssey». Θα φροντίσουμε τους υπόλοιπους ανθρώπους μένοντας σπίτι. Θα φροντίσουμε τον κήπο μας, ώστε το καλοκαίρι να μπορούμε να μαγειρέψουμε με τα προϊόντα μας και να μαζέψουμε τις ελιές μας τον Οκτώβριο. Θα περιμένουμε με πάθος τη στιγμή που θα μπορέσουμε να καλωσορίσουμε τους επισκέπτες, τους φίλους και την οικογένειά μας ξανά στο «Odyssey». Όπως όλα τα προβλήματα που είχαμε στο παρελθόν, μικρά και μεγάλα, και αυτό θα περάσει. Θα το θυμόμαστε και θα μιλάμε γι’ αυτό με ένα ποτήρι κρασί και με φανταστικό φαγητό και μουσική.

Μετά από ένα μοναχικό καλοκαίρι…

Τώρα, η καλοκαιρινή περίοδος του 2020 τελειώνει. Ήταν ένα καλοκαίρι που δεν είχα ξαναζήσει και ελπίζω να μην ξαναζήσω ποτέ. Ουσιαστικά, τίποτα δεν πήγε όπως το είχαμε σχεδιάσει ή όπως το περιμέναμε στην αρχή της χρονιάς. […]

Επανέναρξη

Οι περισσότεροι επισκέπτες και φίλοι μας που είχαν σχεδιάσει τις διακοπές τους μαζί μας φέτος αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την κράτησή τους επειδή δεν μπορούσαν να έρθουν. Για ένα διάστημα νομίζαμε ότι ούτε τα διαμερίσματα ούτε το glamping του «Odyssey» θα άνοιγαν φέτος. Τελικά, είπαμε να μην τα παρατήσουμε και αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, ανοίγοντας στα τέλη Ιουνίου. Υποδεχτήκαμε αρκετούς φίλους και επισκέπτες, για παράδειγμα από την Αθήνα, που άρχισαν σταδιακά να έρχονται στον Πόρο. Πρώτα τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου, αργότερα τον Ιούλιο και στις αρχές του Αυγούστου. Τότε, όλα τα μέτρα για τον COVID ήταν σχετικά ήπια σε όλη την Ελλάδα, καθώς τα καθημερινά κρούσματα ήταν εξαιρετικά χαμηλά.

Ένας άδειος Πόρος

Δυστυχώς, αυτό άλλαξε. Κάποια στιγμή τον Αύγουστο, υπήρξε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στον Πόρο και επιβλήθηκαν στο νησί αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Αυτή η κατάσταση προβλήθηκε πολύ από τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ, μόνο που ανέφεραν ότι ο Πόρος είχε πλήρες lockdown, κάτι που δεν ίσχυε καθόλου. Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι επισκέπτες μας να φύγουν από τη μία μέρα στην άλλη και όλοι όσοι είχαν κάνει κράτηση για τον υπόλοιπο Αύγουστο να ακυρώσουν. Ήταν εξωπραγματικό να βλέπεις τον Πόρο χωρίς καθόλου επισκέπτες και τουρίστες στα μέσα Αυγούστου. Εξωπραγματικό να κλείνει το «Odyssey» για πρώτη φορά σε 25 χρόνια τον καλοκαιρινό μήνα με τον περισσότερο κόσμο. […]

Μια νέα χρονιά έρχεται

Ως τώρα, το 2020 δεν ήταν πολύ καλό μαζί μας και με τον υπόλοιπο κόσμο, όμως η ζωή συνεχίζεται, και ελπίζουμε ότι το 2021 θα είναι πολύ καλύτερο. Μια χρονιά με χαρές, μαγειρέματα και ευτυχισμένες βραδιές με μουσική και διασκέδαση. Ανυπομονούμε (και ελπίζουμε) να σας δούμε τότε! […]

Διαβάστε και το άρθρο της Φαίης Ορφανίδου «Το καλοκαίρι στον Πόρο» για τα άνευ κοροναϊού περασμένα καλοκαίρια στο αγαπημένο μας νησί.

Προηγουμενο Αρθρο
Μαθήματα στην Καθετή
29 Οκτωβριου 2020
Επομενο Αρθρο
Τοπικά προϊόντα
29 Οκτωβριου 2020

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.