Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

smart villages

Τα «έξυπνα χωριά»

Τι να σημαίνει αυτό άραγε; Υπάρχουν πάντα τρόποι, έξω από τα καθιερωμένα, που οδηγούν μικρές κοινότητες στην ευημερία και μακριά από φαύλους κύκλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους αναζητήσουμε. Αυτό έκανε και η Καθετή, με τη συμμετοχή της Φαίης Ορφανίδου στην αποστολή του Δικτύου Νήσων Αττικής για την εκπαιδευτική συνάντηση του «Smart Village Leader Network», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5-8 Απριλίου στη Λετονία. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των καλών πρακτικών με τις οποίες τα «έξυπνα χωριά» ευημερούν.

Τον Οκτώβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη συνάντηση στον Πόρο. Συμμετέχουσες και συμμετέχοντες του προγράμματος από Λετονία και Φινλανδία επισκέφθηκαν διάφορες «έξυπνες» δραστηριότητες στην περιοχή μας, μεταξύ των οποίων την έκθεση «Γέφυρες». Στο κτίριο Συγγρού, ενημερώθηκαν για «έξυπνες» δράσεις από όλη την περιοχή των νήσων Αττικής και παρακολούθησαν υποτιτλισμένο στα αγγλικά 20 λεπτών απόσπασμα από την παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου «Πέρασμα» της Καθετής.

Τι είναι τα «έξυπνα χωριά»

Τα «έξυπνα χωριά» είναι μικρές κοινότητες οι οποίες αξιοποιούν τα δυνατά τους σημεία και τα προωθούν με πρωτοποριακούς τρόπους. Ουσιαστικά, επωφελούνται από την ψηφιακή και κοινωνική καινοτομία για να ενισχύσουν τη μετάβασή τους σε μια πιο «πράσινη», ακμάζουσα και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

Τι είναι το «Smart Village Leader Network»

Το «Διακρατικό Σχέδιο Συνεργασίας “Smart Village Leader Network”» είναι μια συνεργασία ευρωπαϊκών αγροτικών περιοχών.

Έχει σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. Συμμετέχουν συνολικά έξι Ομάδες Τοπικής Δράσης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, τη Φιλανδία, τη Λετονία και την Ελλάδα με το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Νήσων Αττικής. Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη της τοπικής οικονομίας, μέσω έξυπνων και καινοτόμων στρατηγικών.

Οι στόχοι για την περιοχή μας

Με έμπνευση από τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλα μέρη, σε συνδυασμό με τη γνώση των δικών μας πλεονεκτημάτων, μπορούμε να ενισχύσουμε με «έξυπνους» τρόπους τους τομείς του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. Μπορούμε να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα. Μπορούμε να συνδέσουμε, για παράδειγμα, την αγροτική παραγωγή και την αλιεία με την τουριστική επιχειρηματικότητα.

Επίσης, δυνατά στοιχεία είναι η πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά μας. Εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αναδεικνύουν αυτά τα στοιχεία έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν πόλο έλξης.

Το μέλλον της περιοχής μας

Η Καθετή αναγνωρίζει την ανάγκη της περιοχής μας για οικονομική και κοινωνική σταθερότητα με στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Έτσι στηρίζει τα «έξυπνα χωριά» και συμμετέχει στο πρόγραμμα Incircle. Για τον ίδιο λόγο, μαζί με την πρωτοβουλία Ec(h)o, της οποίας είναι μέλος, διοργάνωσαν το διεθνές εργαστήριο Project Resound. Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν ο σχεδιασμός ενός πρότυπου συστήματος αειφόρου τουρισμού, προσαρμοσμένου στα χαρακτηριστικά της περιοχής μας.

Φωτογραφίες: από το ταξίδι της Φαίης Ορφανίδου στη Λετονία.

epal musical theater play
Προηγουμενο Αρθρο
Μουσικοθεατρική παράσταση «Η Μεγάλη Βδομάδα του Χρίστου Νεζερίτη»
21 Απριλιου 2022
agios georgios
Επομενο Αρθρο
Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου
26 Μαΐου 2022

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!