Τα «έξυπνα χωριά»
Τι να σημαίνει αυτό άραγε; Υπάρχουν πάντα τρόποι, έξω από τα καθιερωμένα, που οδηγούν μικρές κοινότητες στην ευημερία και μακριά από φαύλους κύκλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους αναζητήσουμε. Αυτό έκανε και η Καθετή, με τη συμμετοχή της Φαίης Ορφανίδου στην αποστολή του Δικτύου Νήσων Αττικής για την εκπαιδευτική συνάντηση του «Smart Village Leader Network», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5-8 Απριλίου στη Λετονία. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση των καλών πρακτικών με τις οποίες τα «έξυπνα χωριά» ευημερούν.
Τον Οκτώβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη συνάντηση στον Πόρο. Συμμετέχουσες και συμμετέχοντες του προγράμματος από Λετονία και Φινλανδία επισκέφθηκαν διάφορες «έξυπνες» δραστηριότητες στην περιοχή μας, μεταξύ των οποίων την έκθεση «Γέφυρες». Στο κτίριο Συγγρού, ενημερώθηκαν για «έξυπνες» δράσεις από όλη την περιοχή των νήσων Αττικής και παρακολούθησαν υποτιτλισμένο στα αγγλικά 20 λεπτών απόσπασμα από την παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου «Πέρασμα» της Καθετής.
Τι είναι τα «έξυπνα χωριά»
Τα «έξυπνα χωριά» είναι μικρές κοινότητες οι οποίες αξιοποιούν τα δυνατά τους σημεία και τα προωθούν με πρωτοποριακούς τρόπους. Ουσιαστικά, επωφελούνται από την ψηφιακή και κοινωνική καινοτομία για να ενισχύσουν τη μετάβασή τους σε μια πιο «πράσινη», ακμάζουσα και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.
Τι είναι το «Smart Village Leader Network»
Το «Διακρατικό Σχέδιο Συνεργασίας “Smart Village Leader Network”» είναι μια συνεργασία ευρωπαϊκών αγροτικών περιοχών.
Έχει σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. Συμμετέχουν συνολικά έξι Ομάδες Τοπικής Δράσης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, τη Φιλανδία, τη Λετονία και την Ελλάδα με το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Νήσων Αττικής. Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη της τοπικής οικονομίας, μέσω έξυπνων και καινοτόμων στρατηγικών.
Οι στόχοι για την περιοχή μας
Με έμπνευση από τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλα μέρη, σε συνδυασμό με τη γνώση των δικών μας πλεονεκτημάτων, μπορούμε να ενισχύσουμε με «έξυπνους» τρόπους τους τομείς του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. Μπορούμε να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα. Μπορούμε να συνδέσουμε, για παράδειγμα, την αγροτική παραγωγή και την αλιεία με την τουριστική επιχειρηματικότητα.
Επίσης, δυνατά στοιχεία είναι η πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά μας. Εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αναδεικνύουν αυτά τα στοιχεία έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν πόλο έλξης.
Το μέλλον της περιοχής μας
Η Καθετή αναγνωρίζει την ανάγκη της περιοχής μας για οικονομική και κοινωνική σταθερότητα με στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Έτσι στηρίζει τα «έξυπνα χωριά» και συμμετέχει στο πρόγραμμα Incircle. Για τον ίδιο λόγο, μαζί με την πρωτοβουλία Ec(h)o, της οποίας είναι μέλος, διοργάνωσαν το διεθνές εργαστήριο Project Resound. Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν ο σχεδιασμός ενός πρότυπου συστήματος αειφόρου τουρισμού, προσαρμοσμένου στα χαρακτηριστικά της περιοχής μας.
Φωτογραφίες: από το ταξίδι της Φαίης Ορφανίδου στη Λετονία.