posidonia meadows

Το γρασίδι του Ποσειδώνα

Της Κατερίνας Τσαμαρδά, Γεωλόγου, MSc Βιώσιμη Ανάπτυξη-Διαχείριση Περιβάλλοντος

Στη θάλασσα της περιοχής μας υπάρχουν εκτάσεις με λιβάδια ποσειδωνίας, ενός ανεκτίμητου θησαυρού παγκόσμιας κλίμακας. Το γρασίδι του Ποσειδώνα είναι τα γνώριμα σε όλους μας φύκια, που δεν είναι φύκια.

Φωτ.1: Ανθοφορία ποσειδωνίας

Είναι πολυετή ανώτερα φυτά και έχουν ρίζες, φύλλα, άνθη και καρπούς, όπως ακριβώς και τα φυτά της ξηράς. Οι Ιταλοί αποκαλούν την ποσειδωνία “ελιά της θάλασσας”, γεγονός που αποδεικνύει την τεράστια συμβολή της στο θαλάσσιο περιβάλλον, και όχι μόνο.

Η αξία

Το γρασίδι του Ποσειδώνα υπάρχει μόνο στη Μεσόγειο και καλύπτει λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου θαλάσσιου πυθμένα. Ένα εκτάριο αυτού του αρχαίου φυτού μπορεί να απορροφήσει 35 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα τροπικό δάσος αντίστοιχης έκτασης. Απελευθερώνει πολύτιμο οξυγόνο και, συνεπώς, περιορίζει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας συγκαταλέγονται στα πλέον παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Φιλοξενούν περισσότερα από 1.300 είδη πανίδας και χλωρίδας, μεταξύ των οποίων πολλά από τα ψάρια αλιευτικής σημασίας.

Φωτ. 2: Λιβάδια ποσειδωνίας

Επίσης, έχουν ρόλο καθαριστή του θαλάσσιου οικοσυστήματος από πλαστικά. Στη Μεσόγειο αιχμαλωτίζουν έως και 867 εκατ. κομμάτια πλαστικού τον χρόνο. Επιπρόσθετα, λειτουργούν ως φυσικός φράχτης, επειδή αποτρέπουν τη διάβρωση των παραλιών.

Η συμβολή τους επεκτείνεται και στον υποθαλάσσιο πολιτιστικό πλούτο, διότι αποτελούν ασπίδες προστασίας σε ενάλιες αρχαιότητες, όπως καταβυθισμένες πολιτείες και αρχαία ναυάγια.

Το γρασίδι του Ποσειδώνα έχει υπολογίσιμη οικονομική αξία. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, η αξία των υπηρεσιών του εκτιμάται ότι φτάνει τα €150.000.000/Km2. Επομένως, τα οφέλη από την προστασία και διατήρηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας είναι πολλαπλά.

Οι πιέσεις

Το γρασίδι του Ποσειδώνα είναι πολύτιμο, αλλά βρίσκεται υπό συνεχή απειλή. Η ανθρώπινη δραστηριότητα των τελευταίων 50 ετών ευθύνεται για τη μείωση της έκτασης των λιβαδιών ποσειδωνίας στη Μεσόγειο σε ποσοστό που ξεπερνάει το 34%. Η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία, οι καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές, ο ευτροφισμός, οι παράκτιες υποδομές και δραστηριότητες, καθώς και η εντατική ιχθυοκαλλιέργεια κοντά στα λιβάδια αποτελούν κάποιους από τους βασικότερους παράγοντες επιβάρυνσης. Η επιβάρυνση από την εντατική ιχθυοκαλλιέργεια στα λιβάδια ποσειδωνίας είναι ένας από τους λόγους που η Καθετή είναι ενάντια στην ίδρυση ΠΟΑΥ στον Πόρο.

posidonia flower 2
Φωτ. 3: Άνθος ποσειδωνίας

Η καταστροφή ενός λιβαδιού ποσειδωνίας συνεπάγεται τον αφανισμό ενός ολόκληρου οικοσυστήματος, αλλά και την εκ νέου απελευθέρωση όλης της ποσότητας υποθηκευμένου «μπλε άνθρακα».

Χρειάζονται περισσότερο από 100 χρόνια για να ανακάμψει ένα κατεστραμμένο λιβάδι. Αυτή η καταστροφή έρχεται με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας, την αλιεία και τον τουρισμό. Υποβαθμίζει το περιβάλλον που ζούμε, μειώνει την παραγωγικότητα των αλιευμάτων και εντείνει τα φαινόμενα διάβρωσης παραλιών.

Το μέλλον

Η πραγματικότητα αυτή είναι ακόμα αναστρέψιμη. Στις ελληνικές θάλασσες έχουν απομείνει κάποιες από τις σημαντικότερες εκτάσεις λιβαδιών ποσειδωνίας στη Μεσόγειο. Κάποιες από αυτές τις εκτάσεις βρίσκονται στην περιοχή μας. Ακόμα μας δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να τις προστατεύσουμε, αλλά και να τις πολλαπλασιάσουμε.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έχουν προχωρήσει σε πειραματική επαναφύτευση θαλάσσιων λιβαδιών ποσειδωνίας, σε συνεργασία με εξειδικευμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, με πολύ καλά αποτελέσματα.

planting posidonia
Φωτ. 4: Φύτευση ποσειδώνιας

Το γρασίδι του Ποσειδώνα, αυτό το υπέροχο και μοναδικό φυτό που παρασύρθηκε στο βυθό της θάλασσας πριν χιλιάδες χρόνια και κατάφερε να επιβιώσει κάτω από το νερό, είναι ο φύλακας άγγελος της θάλασσάς μας. Κάθε βήμα, κάθε επιλογή που κάνουμε έχει επιπτώσεις. Υπάρχουν δύο τρόποι να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε οικονομικά. Ο ένας είναι ήπιος, αειφόρος και εξασφαλίζει μια καλή ζωή για πολλές γενιές μετά από εμάς. Ο άλλος είναι επιθετικός και γυρνάει εναντίον μας.

Τι θα διαλέξουμε;

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα των ΠΟΑΥ εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα της ΠΟΑΥ στον Πόρο εδώ.

Ας δηλώσουμε την αντίθεσή μας με μια υπογραφή εδώ.

Γίνετε και εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: ertnews.gr

Φωτογραφία 1- Τ. Τσιμπίδης (πηγή: Αρχιπέλαγος)
Φωτογραφία 2- πηγή naturagraeca
Φωτογραφία 3- Γιώργος Σκούφας (πηγή: dasarxeio.com)
Φωτογραφία 4- J. Le Coz (πηγή: Αρχιπέλαγος)

poay w greece
Προηγουμενο Αρθρο
Οι επιπτώσεις της ΠΟΑΥ στη Δυτική Ελλάδα
26 Ιανουαριου 2023
screengs group article
Επομενο Αρθρο
Η Ομάδα Προβολών συνεχίζει με ταινίες μικρού μήκους
24 Φεβρουαριου 2023

Πρόσφατα Νέα

poay
27 Μαρτίου 2023

Η τοπική κοινωνία λέει ξεκάθαρα: «Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!».

p.a.w.s.
24 Μαρτίου 2023

Στην περιοχή μας, την προστασία των αδέσποτων ζώων έχει αναλάβει από το 2002 η Φιλοζωική Εταιρεία Πόρου (PAWS).

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

screengs group article
24 Φεβρουαρίου 2023

Η Ομάδα Προβολών συνεχίζει με ταινίες μικρού μήκους, με τις συναντήσεις να πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.