Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

posidonia meadows

Το γρασίδι του Ποσειδώνα

Της Κατερίνας Τσαμαρδά, Γεωλόγου, MSc Βιώσιμη Ανάπτυξη-Διαχείριση Περιβάλλοντος

3 Απριλίου 2023

Είναι πολυετή ανώτερα φυτά και έχουν ρίζες, φύλλα, άνθη και καρπούς, όπως ακριβώς και τα φυτά της ξηράς. Οι Ιταλοί αποκαλούν την ποσειδωνία “ελιά της θάλασσας”, γεγονός που αποδεικνύει την τεράστια συμβολή της στο θαλάσσιο περιβάλλον, και όχι μόνο.

Η αξία

Το γρασίδι του Ποσειδώνα υπάρχει μόνο στη Μεσόγειο και καλύπτει λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου θαλάσσιου πυθμένα. Ένα εκτάριο αυτού του αρχαίου φυτού μπορεί να απορροφήσει 35 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα τροπικό δάσος αντίστοιχης έκτασης. Απελευθερώνει πολύτιμο οξυγόνο και, συνεπώς, περιορίζει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας συγκαταλέγονται στα πλέον παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Φιλοξενούν περισσότερα από 1.300 είδη πανίδας και χλωρίδας, μεταξύ των οποίων πολλά από τα ψάρια αλιευτικής σημασίας.

Επίσης, έχουν ρόλο καθαριστή του θαλάσσιου οικοσυστήματος από πλαστικά. Στη Μεσόγειο αιχμαλωτίζουν έως και 867 εκατ. κομμάτια πλαστικού τον χρόνο. Επιπρόσθετα, λειτουργούν ως φυσικός φράχτης, επειδή αποτρέπουν τη διάβρωση των παραλιών.

Η συμβολή τους επεκτείνεται και στον υποθαλάσσιο πολιτιστικό πλούτο, διότι αποτελούν ασπίδες προστασίας σε ενάλιες αρχαιότητες, όπως καταβυθισμένες πολιτείες και αρχαία ναυάγια.

Το γρασίδι του Ποσειδώνα έχει υπολογίσιμη οικονομική αξία. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, η αξία των υπηρεσιών του εκτιμάται ότι φτάνει τα €150.000.000/Km2. Επομένως, τα οφέλη από την προστασία και διατήρηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας είναι πολλαπλά.

Οι πιέσεις

Το γρασίδι του Ποσειδώνα είναι πολύτιμο, αλλά βρίσκεται υπό συνεχή απειλή. Η ανθρώπινη δραστηριότητα των τελευταίων 50 ετών ευθύνεται για τη μείωση της έκτασης των λιβαδιών ποσειδωνίας στη Μεσόγειο σε ποσοστό που ξεπερνάει το 34%. Η ανεξέλεγκτη αγκυροβολία, οι καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές, ο ευτροφισμός, οι παράκτιες υποδομές και δραστηριότητες, καθώς και η εντατική ιχθυοκαλλιέργεια κοντά στα λιβάδια αποτελούν κάποιους από τους βασικότερους παράγοντες επιβάρυνσης. Η επιβάρυνση από την εντατική ιχθυοκαλλιέργεια στα λιβάδια ποσειδωνίας είναι ένας από τους λόγους που η Καθετή είναι ενάντια στην ίδρυση ΠΟΑΥ στον Πόρο.

Η καταστροφή ενός λιβαδιού ποσειδωνίας συνεπάγεται τον αφανισμό ενός ολόκληρου οικοσυστήματος, αλλά και την εκ νέου απελευθέρωση όλης της ποσότητας υποθηκευμένου «μπλε άνθρακα».

Χρειάζονται περισσότερο από 100 χρόνια για να ανακάμψει ένα κατεστραμμένο λιβάδι. Αυτή η καταστροφή έρχεται με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας, την αλιεία και τον τουρισμό. Υποβαθμίζει το περιβάλλον που ζούμε, μειώνει την παραγωγικότητα των αλιευμάτων και εντείνει τα φαινόμενα διάβρωσης παραλιών.

Το μέλλον

Η πραγματικότητα αυτή είναι ακόμα αναστρέψιμη. Στις ελληνικές θάλασσες έχουν απομείνει κάποιες από τις σημαντικότερες εκτάσεις λιβαδιών ποσειδωνίας στη Μεσόγειο. Κάποιες από αυτές τις εκτάσεις βρίσκονται στην περιοχή μας. Ακόμα μας δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο να τις προστατεύσουμε, αλλά και να τις πολλαπλασιάσουμε.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έχουν προχωρήσει σε πειραματική επαναφύτευση θαλάσσιων λιβαδιών ποσειδωνίας, σε συνεργασία με εξειδικευμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Το γρασίδι του Ποσειδώνα, αυτό το υπέροχο και μοναδικό φυτό που παρασύρθηκε στο βυθό της θάλασσας πριν χιλιάδες χρόνια και κατάφερε να επιβιώσει κάτω από το νερό, είναι ο φύλακας άγγελος της θάλασσάς μας. Κάθε βήμα, κάθε επιλογή που κάνουμε έχει επιπτώσεις. Υπάρχουν δύο τρόποι να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε οικονομικά. Ο ένας είναι ήπιος, αειφόρος και εξασφαλίζει μια καλή ζωή για πολλές γενιές μετά από εμάς. Ο άλλος είναι επιθετικός και γυρνάει εναντίον μας.

Τι θα διαλέξουμε;

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα των ΠΟΑΥ εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα της ΠΟΑΥ στον Πόρο εδώ.

Ας δηλώσουμε την αντίθεσή μας με μια υπογραφή εδώ.

Γίνετε και εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: ertnews.gr

Φωτογραφία 1- Τ. Τσιμπίδης (πηγή: Αρχιπέλαγος)
Φωτογραφία 2- πηγή naturagraeca
Φωτογραφία 3- Γιώργος Σκούφας (πηγή: dasarxeio.com)
Φωτογραφία 4- J. Le Coz (πηγή: Αρχιπέλαγος)

katheti is relocating
Προηγουμενο Αρθρο
Η Καθετή μετακομίζει
03 Απριλιου 2023
screenings group
Επομενο Αρθρο
Η Ομάδα Προβολών συνεχίζει με ταινίες μικρού μήκους
04 Απριλιου 2023

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.