lemonodasos

Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους

Ένα από τα πιο γνωστά, σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, σημεία της περιοχής μας είναι το Λεμονοδάσος. Μια μεγάλη έκταση από κτήματα με λεμονιές, με μεγάλη ιστορία και πολλούς επώνυμους και ανώνυμους επισκέπτες. Η UNESCO το ανακήρυξε τοπίο φυσικού κάλλους και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Πηγή έμπνευσης του ομότιτλου διηγήματος του Κοσμά Πολίτη και σημαντική παραγωγική περιοχή κατά το παρελθόν, που τώρα σε μεγάλο βαθμό μαραζώνει. Η Καθετή, γνωρίζοντας τη σημασία της περιοχής, θέλησε να προβάλει τον ΤΟΕΒ 
(Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων) Λεμονοδάσους. Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους και έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο. 

Φωτ. 1: Μονοπάτι στο Λεμονοδάσος

«Δεν πρέπει να απαξιώνεται» 

Φωτ. 2: «Ψυγείο» για τα λεμόνια στην Άρτιμο

Ο Τάσος Γερασίμου, πρόεδρος του οργανισμού, μας λέει: «Το θέμα του Λεμονοδάσους δεν έχει να κάνει με την αξία του προϊόντος, γιατί κανείς δεν ζει με ένα στρέμμα λεμονιές, αλλά με την αξία της περιοχής. Δεν πρέπει να απαξιώνεται».  

Βασική πηγή ζωής για το Λεμονοδάσος είναι τα υδάτινα αποθέματα, που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους, η οποία εξαρτάται άμεσα από το νερό. Για τον λόγο αυτό, το έργο του σήμερα εστιάζει στην ορθολογική διαχείριση του νερού. 

Φωτ. 3: Η έξοδος του ρέματος στην Άρτιμο
Φωτ. 4: Αυλάκι ποτίσματος

Ο Τάσος Γερασίμου μάς λέει: «Μέχρι πριν από 20 χρόνια, υπήρχαν πολλές πηγές και το νερό τους συγκεντρωνόταν σε στέρνες και οδηγούνταν με τσιμεντένια αυλάκια στα κτήματα των παραγωγών. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοιχτεί γεωτρήσεις, αφού οι πηγές έχουν στερέψει, αλλά μέχρι το 2014 συνεχιζόταν η άρδευση με τα αυλάκια». 

Το έργο του ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους

Ο ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους είναι ένας από τους πρώτους της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1938.

Το 2014, ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούσε η έλλειψη νερού. Εγκατέστησε ελαστικούς σωλήνες και συντηρεί το δίκτυο, με σκοπό τον περιορισμό της απώλειας και της σπατάλης νερού. Σήμερα, από δύο γεωτρήσεις ποτίζονται 115 κτήματα, κάποια από αυτά με νεροποτιστές, που οδηγούν το νερό με σωλήνες από δέντρο σε δέντρο, και το 30% με μπεκ. Επιμήκυναν τους σωλήνες των γεωτρήσεων, διότι η στάθμη του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα κατέβηκε 12 μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια με την ανομβρία. Ρυθμίζουν το νερό, μειώνοντας την παροχή σε κάθε δέντρο και μικραίνοντας τον κύκλο ποτίσματος. Δηλαδή, λιγότερο νερό, περισσότερα ποτίσματα.

Φωτ. 5: Τούνελ των πηγών

Με το έργο του ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει μειωθεί η άντληση νερού κατά 40% και το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 60%.

Φωτ. 6: Κτήμα στο Λεμονοδάσος

Επίσης, υπάρχει συνεργασία του ΤΟΕΒ με τον Σύλλογο Φίλων Λεμονοδάσους και προωθούν από κοινού θέματα που τους αφορούν, όπως ο εξοπλισμός των γεωτρήσεων από την Περιφέρεια και η παροχή των υδρομετρητών.

Ο Τάσος Γερασίμου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σιγά σιγά, με μέθοδο και υπομονή, έχουμε αλλάξει το παλιό σύστημα της παροχής νερού και πλέον θα υπάρχει ένα δικαιότερο, μέσω υδρομετρητών». Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους που είναι πλέον εφικτή. 

Φωτ. 7: Μονοπάτι ανάμεσα στις λεμονιές

«Να φροντίσουμε να διατηρήσουμε το Λεμονοδάσος πράσινο» 

Αυτό είναι το όραμα του ΤΟΕΒ για το μέλλον. Όπως επίσης: «Να ενταχθεί, αν είναι δυνατόν, κάθε ιδιοκτήτης στο πλαίσιο του οργανισμού, να ξαναποτίσει και να ξανακαθαρίσει το περιβόλι του». Αυτό επιδιώκει ο Τάσος Γερασίμου και συνεχίζει: «Παροτρύνουμε τους νέους να φροντίσουν τα κτήματά τους λίγο περισσότερο. Και γίνεται αυτό. Τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί γύρω στα 800 δέντρα. Γενικά όμως απομακρύνονται, δεν θέλουν να ασχοληθούν. Όμως αν υπάρχει αποχή από τις δραστηριότητες του ΤΟΕΒ δεν θα υπάρχει και Λεμονοδάσος». 

Φωτ. 8: Ο παλιός καταρράκτης στου «Καρδάση»

Εκφράζει την άποψη πως υπάρχει λύση ακόμα και για τον καταρράκτη, που δεν υφίσταται πλέον, εφόσον το θελήσουν οι ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, μια εφικτή λύση είναι να μαζεύεται το νερό λίγο χαμηλότερα σε δεξαμενή και να λειτουργεί ένα σύστημα ανακύκλωσης. Όπως μας αναφέρει, είναι ένα μικρό τεχνικό έργο, που μπορεί να γίνει αν το θελήσουν οι ιδιοκτήτες. 

«Σιγά σιγά, με μέθοδο και υπομονή…» 

…να γίνει το Λεμονοδάσος πάλι πόλος έλξης, πυρήνας ζωής και πηγή έμπνευσης. Ένα όραμα που προάγει ο ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους αλλά και η Καθετή, η οποία προωθεί μια ανάπτυξη για την περιοχή που δεν θα την εξαντλεί και μπορεί να συνυπάρχει με δραστηριότητες αειφόρου τουρισμού

Πηγή φωτογραφιών: porosnews.gr

paralies troizinias
Προηγουμενο Αρθρο
Παραλίες της Τροιζηνίας
29 Ιουνιου 2021
Επομενο Αρθρο
Παραλίες των Μεθάνων
19 Ιουλιου 2021

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.