Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους
Ένα από τα πιο γνωστά, σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, σημεία της περιοχής μας είναι το Λεμονοδάσος. Μια μεγάλη έκταση από κτήματα με λεμονιές, με μεγάλη ιστορία και πολλούς επώνυμους και ανώνυμους επισκέπτες. Η UNESCO το ανακήρυξε τοπίο φυσικού κάλλους και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Πηγή έμπνευσης του ομότιτλου διηγήματος του Κοσμά Πολίτη και σημαντική παραγωγική περιοχή κατά το παρελθόν, που τώρα σε μεγάλο βαθμό μαραζώνει. Η Καθετή, γνωρίζοντας τη σημασία της περιοχής, θέλησε να προβάλει τον ΤΟΕΒ
(Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων) Λεμονοδάσους. Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους και έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο.
«Δεν πρέπει να απαξιώνεται»
Ο Τάσος Γερασίμου, πρόεδρος του οργανισμού, μας λέει: «Το θέμα του Λεμονοδάσους δεν έχει να κάνει με την αξία του προϊόντος, γιατί κανείς δεν ζει με ένα στρέμμα λεμονιές, αλλά με την αξία της περιοχής. Δεν πρέπει να απαξιώνεται».
Βασική πηγή ζωής για το Λεμονοδάσος είναι τα υδάτινα αποθέματα, που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους, η οποία εξαρτάται άμεσα από το νερό. Για τον λόγο αυτό, το έργο του σήμερα εστιάζει στην ορθολογική διαχείριση του νερού.
Ο Τάσος Γερασίμου μάς λέει: «Μέχρι πριν από 20 χρόνια, υπήρχαν πολλές πηγές και το νερό τους συγκεντρωνόταν σε στέρνες και οδηγούνταν με τσιμεντένια αυλάκια στα κτήματα των παραγωγών. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοιχτεί γεωτρήσεις, αφού οι πηγές έχουν στερέψει, αλλά μέχρι το 2014 συνεχιζόταν η άρδευση με τα αυλάκια».
Το έργο του ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους
Ο ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους είναι ένας από τους πρώτους της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1938.
Το 2014, ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούσε η έλλειψη νερού. Εγκατέστησε ελαστικούς σωλήνες και συντηρεί το δίκτυο, με σκοπό τον περιορισμό της απώλειας και της σπατάλης νερού. Σήμερα, από δύο γεωτρήσεις ποτίζονται 115 κτήματα, κάποια από αυτά με νεροποτιστές, που οδηγούν το νερό με σωλήνες από δέντρο σε δέντρο, και το 30% με μπεκ. Επιμήκυναν τους σωλήνες των γεωτρήσεων, διότι η στάθμη του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα κατέβηκε 12 μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια με την ανομβρία. Ρυθμίζουν το νερό, μειώνοντας την παροχή σε κάθε δέντρο και μικραίνοντας τον κύκλο ποτίσματος. Δηλαδή, λιγότερο νερό, περισσότερα ποτίσματα.
Με το έργο του ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει μειωθεί η άντληση νερού κατά 40% και το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 60%.
Επίσης, υπάρχει συνεργασία του ΤΟΕΒ με τον Σύλλογο Φίλων Λεμονοδάσους και προωθούν από κοινού θέματα που τους αφορούν, όπως ο εξοπλισμός των γεωτρήσεων από την Περιφέρεια και η παροχή των υδρομετρητών.
Ο Τάσος Γερασίμου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σιγά σιγά, με μέθοδο και υπομονή, έχουμε αλλάξει το παλιό σύστημα της παροχής νερού και πλέον θα υπάρχει ένα δικαιότερο, μέσω υδρομετρητών». Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους που είναι πλέον εφικτή.
«Να φροντίσουμε να διατηρήσουμε το Λεμονοδάσος πράσινο»
Αυτό είναι το όραμα του ΤΟΕΒ για το μέλλον. Όπως επίσης: «Να ενταχθεί, αν είναι δυνατόν, κάθε ιδιοκτήτης στο πλαίσιο του οργανισμού, να ξαναποτίσει και να ξανακαθαρίσει το περιβόλι του». Αυτό επιδιώκει ο Τάσος Γερασίμου και συνεχίζει: «Παροτρύνουμε τους νέους να φροντίσουν τα κτήματά τους λίγο περισσότερο. Και γίνεται αυτό. Τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί γύρω στα 800 δέντρα. Γενικά όμως απομακρύνονται, δεν θέλουν να ασχοληθούν. Όμως αν υπάρχει αποχή από τις δραστηριότητες του ΤΟΕΒ δεν θα υπάρχει και Λεμονοδάσος».
Εκφράζει την άποψη πως υπάρχει λύση ακόμα και για τον καταρράκτη, που δεν υφίσταται πλέον, εφόσον το θελήσουν οι ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, μια εφικτή λύση είναι να μαζεύεται το νερό λίγο χαμηλότερα σε δεξαμενή και να λειτουργεί ένα σύστημα ανακύκλωσης. Όπως μας αναφέρει, είναι ένα μικρό τεχνικό έργο, που μπορεί να γίνει αν το θελήσουν οι ιδιοκτήτες.
«Σιγά σιγά, με μέθοδο και υπομονή…»
…να γίνει το Λεμονοδάσος πάλι πόλος έλξης, πυρήνας ζωής και πηγή έμπνευσης. Ένα όραμα που προάγει ο ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους αλλά και η Καθετή, η οποία προωθεί μια ανάπτυξη για την περιοχή που δεν θα την εξαντλεί και μπορεί να συνυπάρχει με δραστηριότητες αειφόρου τουρισμού.
Πηγή φωτογραφιών: porosnews.gr