Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

lemonodasos

Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους

Ένα από τα πιο γνωστά, σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, σημεία της περιοχής μας είναι το Λεμονοδάσος. Μια μεγάλη έκταση από κτήματα με λεμονιές, με μεγάλη ιστορία και πολλούς επώνυμους και ανώνυμους επισκέπτες. Η UNESCO το ανακήρυξε τοπίο φυσικού κάλλους και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Πηγή έμπνευσης του ομότιτλου διηγήματος του Κοσμά Πολίτη και σημαντική παραγωγική περιοχή κατά το παρελθόν, που τώρα σε μεγάλο βαθμό μαραζώνει. Η Καθετή, γνωρίζοντας τη σημασία της περιοχής, θέλησε να προβάλει τον ΤΟΕΒ 
(Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων) Λεμονοδάσους. Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους και έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο. 

Φωτ. 1: Μονοπάτι στο Λεμονοδάσος

«Δεν πρέπει να απαξιώνεται» 

Φωτ. 2: «Ψυγείο» για τα λεμόνια στην Άρτιμο

Ο Τάσος Γερασίμου, πρόεδρος του οργανισμού, μας λέει: «Το θέμα του Λεμονοδάσους δεν έχει να κάνει με την αξία του προϊόντος, γιατί κανείς δεν ζει με ένα στρέμμα λεμονιές, αλλά με την αξία της περιοχής. Δεν πρέπει να απαξιώνεται».  

Βασική πηγή ζωής για το Λεμονοδάσος είναι τα υδάτινα αποθέματα, που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους, η οποία εξαρτάται άμεσα από το νερό. Για τον λόγο αυτό, το έργο του σήμερα εστιάζει στην ορθολογική διαχείριση του νερού. 

Φωτ. 3: Η έξοδος του ρέματος στην Άρτιμο
Φωτ. 4: Αυλάκι ποτίσματος

Ο Τάσος Γερασίμου μάς λέει: «Μέχρι πριν από 20 χρόνια, υπήρχαν πολλές πηγές και το νερό τους συγκεντρωνόταν σε στέρνες και οδηγούνταν με τσιμεντένια αυλάκια στα κτήματα των παραγωγών. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοιχτεί γεωτρήσεις, αφού οι πηγές έχουν στερέψει, αλλά μέχρι το 2014 συνεχιζόταν η άρδευση με τα αυλάκια». 

Το έργο του ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους

Ο ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους είναι ένας από τους πρώτους της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1938.

Το 2014, ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούσε η έλλειψη νερού. Εγκατέστησε ελαστικούς σωλήνες και συντηρεί το δίκτυο, με σκοπό τον περιορισμό της απώλειας και της σπατάλης νερού. Σήμερα, από δύο γεωτρήσεις ποτίζονται 115 κτήματα, κάποια από αυτά με νεροποτιστές, που οδηγούν το νερό με σωλήνες από δέντρο σε δέντρο, και το 30% με μπεκ. Επιμήκυναν τους σωλήνες των γεωτρήσεων, διότι η στάθμη του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα κατέβηκε 12 μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια με την ανομβρία. Ρυθμίζουν το νερό, μειώνοντας την παροχή σε κάθε δέντρο και μικραίνοντας τον κύκλο ποτίσματος. Δηλαδή, λιγότερο νερό, περισσότερα ποτίσματα.

Φωτ. 5: Τούνελ των πηγών

Με το έργο του ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους, τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει μειωθεί η άντληση νερού κατά 40% και το κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 60%.

Φωτ. 6: Κτήμα στο Λεμονοδάσος

Επίσης, υπάρχει συνεργασία του ΤΟΕΒ με τον Σύλλογο Φίλων Λεμονοδάσους και προωθούν από κοινού θέματα που τους αφορούν, όπως ο εξοπλισμός των γεωτρήσεων από την Περιφέρεια και η παροχή των υδρομετρητών.

Ο Τάσος Γερασίμου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σιγά σιγά, με μέθοδο και υπομονή, έχουμε αλλάξει το παλιό σύστημα της παροχής νερού και πλέον θα υπάρχει ένα δικαιότερο, μέσω υδρομετρητών». Ο ΤΟΕΒ αγωνίζεται για την αναζωογόνηση του Λεμονοδάσους που είναι πλέον εφικτή. 

Φωτ. 7: Μονοπάτι ανάμεσα στις λεμονιές

«Να φροντίσουμε να διατηρήσουμε το Λεμονοδάσος πράσινο» 

Αυτό είναι το όραμα του ΤΟΕΒ για το μέλλον. Όπως επίσης: «Να ενταχθεί, αν είναι δυνατόν, κάθε ιδιοκτήτης στο πλαίσιο του οργανισμού, να ξαναποτίσει και να ξανακαθαρίσει το περιβόλι του». Αυτό επιδιώκει ο Τάσος Γερασίμου και συνεχίζει: «Παροτρύνουμε τους νέους να φροντίσουν τα κτήματά τους λίγο περισσότερο. Και γίνεται αυτό. Τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί γύρω στα 800 δέντρα. Γενικά όμως απομακρύνονται, δεν θέλουν να ασχοληθούν. Όμως αν υπάρχει αποχή από τις δραστηριότητες του ΤΟΕΒ δεν θα υπάρχει και Λεμονοδάσος». 

Φωτ. 8: Ο παλιός καταρράκτης στου «Καρδάση»

Εκφράζει την άποψη πως υπάρχει λύση ακόμα και για τον καταρράκτη, που δεν υφίσταται πλέον, εφόσον το θελήσουν οι ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, μια εφικτή λύση είναι να μαζεύεται το νερό λίγο χαμηλότερα σε δεξαμενή και να λειτουργεί ένα σύστημα ανακύκλωσης. Όπως μας αναφέρει, είναι ένα μικρό τεχνικό έργο, που μπορεί να γίνει αν το θελήσουν οι ιδιοκτήτες. 

«Σιγά σιγά, με μέθοδο και υπομονή…» 

…να γίνει το Λεμονοδάσος πάλι πόλος έλξης, πυρήνας ζωής και πηγή έμπνευσης. Ένα όραμα που προάγει ο ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους αλλά και η Καθετή, η οποία προωθεί μια ανάπτυξη για την περιοχή που δεν θα την εξαντλεί και μπορεί να συνυπάρχει με δραστηριότητες αειφόρου τουρισμού

Πηγή φωτογραφιών: porosnews.gr

paralies troizinias
Προηγουμενο Αρθρο
Παραλίες της Τροιζηνίας
29 Ιουνιου 2021
Επομενο Αρθρο
Παραλίες των Μεθάνων
19 Ιουλιου 2021

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.