women's businesses

Τοπική γυναικεία επιχειρηματικότητα

Από την Olivia Wink

Ψωνίζοντας από την τοπική αγορά, όχι μόνο συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά εντείνουμε επίσης την αίσθηση του ανήκειν και της κοινότητας, μέσω της γνωριμίας με τους/τις ντόπιους/-ες επιχειρηματίες. Οι γυναίκες επιχειρηματίες βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση σε σύγκριση με τους ομολόγους τους. Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζουμε, όσο μπορούμε, την τοπική γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Magdalena Iwazco

Η περιοχή μας διαθέτει μια σειρά από τοπικές γυναικείες επιχειρήσεις, και οι σφιχτοί δεσμοί της κοινότητας αντανακλώνται στην υποστήριξη και τον θαυμασμό μεταξύ τους. Η Magdalena Iwazco είναι συνιδρύτρια της Live-Bio, μιας εταιρείας που επικεντρώνεται στην παροχή βιωματικής διαμονής στην περιοχή: η ίδια αναφέρει ότι βρίσκει κάτι ξεχωριστό σε όλες τις τοπικές επιχειρήσεις και ότι, όταν επιλέγουμε ποιον θα υποστηρίξουμε, πρέπει να δίνουμε έμφαση στους καλούς ανθρώπους.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε από κοινού με τον σύζυγό της, που είναι Έλληνας και ασχολείται με το οικονομικό κομμάτι της εταιρείας. Η ίδια κατάγεται από την Πολωνία και μας εξήγησε ότι «στην αρχή βασιζόμουνα στον σύζυγό μου για πολλά πράγματα, αλλά μετά σιγά σιγά μπόρεσα να γίνω πιο ανεξάρτητη και να επικοινωνώ περισσότερο με τους ανθρώπους. Μπορούσα να διαχειριστώ περισσότερο την επιχείρηση». Το ότι έμαθε τη γλώσσα και ένιωσε πιο άνετα στην Ελλάδα, μια νέα χώρα για τη Magdalena, τη βοήθησε να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία όσον αφορά την εταιρεία.

Νότα Παπαδάκη

Η Νότα Παπαδάκη είναι η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από το Elanova: παρέχει υπηρεσίες οργάνωσης γάμων και εκδηλώσεων, ανέλαβε την παλιά επιχείρηση των γονιών της και την ανακαίνισε εξ ολοκλήρου μόνη της, δίνοντας στην εταιρεία μια φρέσκια και μοντέρνα εμφάνιση. Αν και αγαπά τη δουλειά της, δεν είναι ρεαλιστικό να εργάζεται όλο το χρόνο ως μητέρα δύο παιδιών, καθώς θέλει και πρέπει να είναι παρούσα για τα παιδιά της. Η ίδια αναφέρει: «Το δύσκολο κομμάτι, νομίζω, για μια γυναίκα είναι να συνδυάσει το να είναι μαμά, καλή νοικοκυρά, αλλά και επιχειρηματίας, καθώς και να έχει λίγο χρόνο για τον εαυτό της. Ο άντρας μου κάνει μόνο μια δουλειά. Εμείς κάνουμε τόσα πολλά πράγματα μέσα στη μέρα».

Anna Finch και την Anouck Kouvaras-Brinkerink

Μια άλλη επιχείρηση, το ΩΨ Studio, διευθύνεται από την Anna Finch και την Anouck Kouvaras-Brinkerink. Η επιχείρησή τους «αργής μόδας» (slow fashion), αντικατοπτρίζει τις αξίες τους για χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, δίνοντας στην κοινότητα του Πόρου την ευκαιρία να ζει συνειδητά. Έχοντας έρθει από την Ολλανδία, η Anouck εξηγεί, «Φυσικά και είναι δύσκολο. Δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα, δεν είναι εύκολο να είσαι ξένος, δεν είναι εύκολο να είσαι μαύρος, σε έναν λευκό ανδροκρατούμενο πληθυσμό που αποφασίζει τι είναι καλό… είναι δύσκολο!».

Ενώ υπάρχουν δυσκολίες στη διοίκηση μιας μικρής γυναικείας επιχείρησης, ο χαρακτήρας της περιοχής βοηθά στη σύνδεση αυτών των γυναικών μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν δεσμό με επίκεντρο τις κοινές εμπειρίες και την υποστήριξη.

Η πρόθεση της Καθετής είναι να αναδείξει όλες αυτές τις δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας και παράλληλά δίνουν τοπικό «χρώμα». Ανάμεσα σε αυτές είναι και η τοπική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Στα πλαίσια μίας πολύπλευρης προσέγγισης στο παρελθόν έχει παρουσιάσει χειροποίητες δημιουργίες από τεχνίτες/-ριες της περιοχής, τοπικά προϊόντα, επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού ή κρασιού καθώς και επιχειρήσεις που προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες όπως τα αλιευτικά ταξίδια. Στο άμεσο μέλλον διοργανώνει το σεμινάριο «Επιχειρείν» που απευθύνεται σε όλους τους επιχειρηματίες, αλλά και σε όσους επιθυμούν να «επιχειρήσουν» μελλοντικά.

Το περιεχόμενο του άρθρου θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

performing arts
Προηγουμενο Αρθρο
Μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες
02 Δεκεμβριου 2022
what we accomplished
Επομενο Αρθρο
Αυτά που πετύχαμε το 2022
23 Δεκεμβριου 2022

Πρόσφατα Νέα

Saronic Chanber Music Festival
31 Ιουλίου 2023

Σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ο Πόρος θα φιλοξενήσει και πάλι από σπουδαστές μέχρι και καταξιωμένους εγχώριους και διεθνείς μουσικούς.

29 Ιουλίου 2023

Τον Ιούνιο, ταξιδέψαμε στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ, στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, μέσα από αληθινές ιστορίες, από όλο τον κόσμο.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

22 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση της κοινής γνώμης των κατοίκων του Πόρου και των Μεθάνων που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι το 87% των ατόμων που ερωτήθηκαν διαφωνεί με τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Saronic Chanber Music Festival
29 Αυγούστου 2023

Ο Αύγουστος του 2023 ήταν γεμάτος κλασική μουσική στον Πόρο, με σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις να επιστρέφουν μετά από καιρό.