Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

women's businesses

Τοπική γυναικεία επιχειρηματικότητα

Από την Olivia Wink

Ψωνίζοντας από την τοπική αγορά, όχι μόνο συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά εντείνουμε επίσης την αίσθηση του ανήκειν και της κοινότητας, μέσω της γνωριμίας με τους/τις ντόπιους/-ες επιχειρηματίες. Οι γυναίκες επιχειρηματίες βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση σε σύγκριση με τους ομολόγους τους. Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζουμε, όσο μπορούμε, την τοπική γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Magdalena Iwazco

Η περιοχή μας διαθέτει μια σειρά από τοπικές γυναικείες επιχειρήσεις, και οι σφιχτοί δεσμοί της κοινότητας αντανακλώνται στην υποστήριξη και τον θαυμασμό μεταξύ τους. Η Magdalena Iwazco είναι συνιδρύτρια της Live-Bio, μιας εταιρείας που επικεντρώνεται στην παροχή βιωματικής διαμονής στην περιοχή: η ίδια αναφέρει ότι βρίσκει κάτι ξεχωριστό σε όλες τις τοπικές επιχειρήσεις και ότι, όταν επιλέγουμε ποιον θα υποστηρίξουμε, πρέπει να δίνουμε έμφαση στους καλούς ανθρώπους.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε από κοινού με τον σύζυγό της, που είναι Έλληνας και ασχολείται με το οικονομικό κομμάτι της εταιρείας. Η ίδια κατάγεται από την Πολωνία και μας εξήγησε ότι «στην αρχή βασιζόμουνα στον σύζυγό μου για πολλά πράγματα, αλλά μετά σιγά σιγά μπόρεσα να γίνω πιο ανεξάρτητη και να επικοινωνώ περισσότερο με τους ανθρώπους. Μπορούσα να διαχειριστώ περισσότερο την επιχείρηση». Το ότι έμαθε τη γλώσσα και ένιωσε πιο άνετα στην Ελλάδα, μια νέα χώρα για τη Magdalena, τη βοήθησε να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία όσον αφορά την εταιρεία.

Νότα Παπαδάκη

Η Νότα Παπαδάκη είναι η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από το Elanova: παρέχει υπηρεσίες οργάνωσης γάμων και εκδηλώσεων, ανέλαβε την παλιά επιχείρηση των γονιών της και την ανακαίνισε εξ ολοκλήρου μόνη της, δίνοντας στην εταιρεία μια φρέσκια και μοντέρνα εμφάνιση. Αν και αγαπά τη δουλειά της, δεν είναι ρεαλιστικό να εργάζεται όλο το χρόνο ως μητέρα δύο παιδιών, καθώς θέλει και πρέπει να είναι παρούσα για τα παιδιά της. Η ίδια αναφέρει: «Το δύσκολο κομμάτι, νομίζω, για μια γυναίκα είναι να συνδυάσει το να είναι μαμά, καλή νοικοκυρά, αλλά και επιχειρηματίας, καθώς και να έχει λίγο χρόνο για τον εαυτό της. Ο άντρας μου κάνει μόνο μια δουλειά. Εμείς κάνουμε τόσα πολλά πράγματα μέσα στη μέρα».

Anna Finch και την Anouck Kouvaras-Brinkerink

Μια άλλη επιχείρηση, το ΩΨ Studio, διευθύνεται από την Anna Finch και την Anouck Kouvaras-Brinkerink. Η επιχείρησή τους «αργής μόδας» (slow fashion), αντικατοπτρίζει τις αξίες τους για χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, δίνοντας στην κοινότητα του Πόρου την ευκαιρία να ζει συνειδητά. Έχοντας έρθει από την Ολλανδία, η Anouck εξηγεί, «Φυσικά και είναι δύσκολο. Δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα, δεν είναι εύκολο να είσαι ξένος, δεν είναι εύκολο να είσαι μαύρος, σε έναν λευκό ανδροκρατούμενο πληθυσμό που αποφασίζει τι είναι καλό… είναι δύσκολο!».

Ενώ υπάρχουν δυσκολίες στη διοίκηση μιας μικρής γυναικείας επιχείρησης, ο χαρακτήρας της περιοχής βοηθά στη σύνδεση αυτών των γυναικών μεταξύ τους, δημιουργώντας έναν δεσμό με επίκεντρο τις κοινές εμπειρίες και την υποστήριξη.

Η πρόθεση της Καθετής είναι να αναδείξει όλες αυτές τις δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας και παράλληλά δίνουν τοπικό «χρώμα». Ανάμεσα σε αυτές είναι και η τοπική γυναικεία επιχειρηματικότητα. Στα πλαίσια μίας πολύπλευρης προσέγγισης στο παρελθόν έχει παρουσιάσει χειροποίητες δημιουργίες από τεχνίτες/-ριες της περιοχής, τοπικά προϊόντα, επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού ή κρασιού καθώς και επιχειρήσεις που προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες όπως τα αλιευτικά ταξίδια. Στο άμεσο μέλλον διοργανώνει το σεμινάριο «Επιχειρείν» που απευθύνεται σε όλους τους επιχειρηματίες, αλλά και σε όσους επιθυμούν να «επιχειρήσουν» μελλοντικά.

Το περιεχόμενο του άρθρου θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

performing arts
Προηγουμενο Αρθρο
Μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες
02 Δεκεμβριου 2022
what we accomplished
Επομενο Αρθρο
Αυτά που πετύχαμε το 2022
23 Δεκεμβριου 2022

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.