
Ο Βασίλης Κολοκύθας μάς μιλά
Με αφορμή την επερχόμενη έκθεση φωτογραφίας για την ταβέρνα «Σωτήρης» που θα φιλοξενήσει η Καθετή από τις 13 Ιουλίου έως το τέλος του Οκτώβρη, μιλήσαμε με τον Βασίλη Κολοκύθα, τον επαγγελματία κινηματογραφιστή και ερασιτέχνη φωτογράφο που αποτύπωσε το εσωτερικό της ιστορικής ταβέρνας του Πόρου, η οποία σε λίγο καιρό θα αποτελεί το σπίτι της Καθετής. Ο Βασίλης επισκέφθηκε και φωτογράφησε το κτίριο-ορόσημο του νησιού που παρέμεινε κλειστό για δεκαέξι χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της έκθεσης να ρίξουν μια ματιά στο εσωτερικό του.
Ο Βασίλης μάς μίλησε για τη δουλειά του και για τα μελλοντικά του σχέδια.
Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.
Είμαι κινηματογραφιστής και μοντέρ, δυο δουλειές που άλλες φορές πάνε παρέα και άλλες όχι. Μετά από μερικά χρόνια ως επαγγελματίας στον χώρο, μόνο θετικά πράγματα μπορώ να σκεφτώ για τη δουλειά μου. Με γεμίζει, με κάνει να θέλω να γίνω κάθε μέρα καλύτερος και ποτέ μέχρι τώρα δεν έχω σκεφτεί να σταματήσω. Δουλεύω παράλληλα σε εταιρείες παραγωγής, σε βίντεο κλιπ και σε άλλα πρότζεκτ.
Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;
Μεγάλωσα στον Πόρο και θεωρώ τη γενιά μου μια γέφυρα ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Έζησα σε ένα νησί στο οποίο συνέχεια κάτι άλλαζε, αλλά ταυτόχρονα ζούσα και μέσα από τις ιστορίες είτε των δικών μου ανθρώπων ή άλλων. Ιστορίες για έναν Πόρο με πραγματική γαλήνη, παραδοσιακά στοιχεία και παρθένα φύση. Η εξέλιξη είναι φυσική και δεν γίνεται να την αποφύγουμε τόσο σε υλικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Δυστυχώς, όμως, μαζί με τα τσιμέντα που έπεσαν «τσιμεντώσαμε» αρκετά τη γαλήνη, τον ρομαντισμό και την παράδοση του νησιού. Αυτή την περίοδο της ζωής μου βρίσκομαι συνέχεια μακριά από τον Πόρο καθώς η δουλειά με κρατάει συνέχεια στην Αθήνα.
Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;
Η κρίση… η οικονομική κρίση επηρέασε τις κινήσεις μου αλλά ποτέ δεν περιόρισε τη δουλειά μου και τη δημιουργικότητά μου. Η εγκεφαλική κρίση είναι αυτή που με έφτασε πολλές φορές στα όρια μου. Αρκετοί άνθρωποι έκαναν την κρίση «θεό» τους, εμπόδισαν την εξέλιξή τους, σταμάτησαν να σκέφτονται ή άρχισαν να σκέφτονται χωρίς καμία κριτική ικανότητα.
Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σάς έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;
Νομίζω ότι στη δουλειά μου αυτό που με βοήθησε πιο πολύ από όλα είναι οι πατέντες και οι έξυπνες λύσεις που σκέφτομαι γρήγορα για να ξεπεράσω ένα πρόβλημα.
Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;
Πιστεύω πως όσο ζεις μαθαίνεις, έχω μια αρκετά καλή βάση για την έως τώρα εμπειρία μου αλλά ποτέ δεν μου είναι αρκετή. Πάντα ψάχνω για κάτι καινούργιο. Ωστόσο, προσπαθώ να καλύπτω κενά από τις γνώσεις μου όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να μην επηρεάζουν τη δουλειά μου.
Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;
Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάνει κάτι λάθος − αν γύριζα πίσω τον χρόνο θα τα έκανα όλα με τον ίδιο τρόπο. Ίσως θα ήθελα να είχα σπουδάσει στο εξωτερικό, γιατί προσφέρει πιο πολλές επιλογές. Αυτό που μπορώ να πω ότι έχω κάνει αρκετά καλά είναι οι χρόνοι στους οποίους έγιναν κάποια πράγματα. Ποτέ δεν πίεσα καταστάσεις. Τις άφηνα να έρθουν σιγά σιγά ώστε να μπορέσω να τις δεχτώ και να τις επεξεργαστώ σωστά.
Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;
Ο κινηματογράφος και ο χώρος της εικόνας και του ήχου είναι ένας χώρος που χρειάζεται ανθρώπους με δημιουργικότητα και υπομονή. Υπάρχει μια συνεχής εξέλιξη και όσο την ακολουθείς γίνεσαι καλύτερος. Αλλά το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι μέσα από τις οπτικοακουστικές τέχνες μπόρεσα να καταλάβω καλύτερα τους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο τον κόσμο γύρω μου. Πάντα είμαι δίπλα σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο για να τους πω γι’ αυτό το υπέροχο ταξίδι που έχω διανύσει ως τώρα μέσα από την κάμερα μου.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;
Τα σχέδια για το άμεσο μέλλον είναι να συνεχίσουν τα πρότζεκτ μου με τον ίδιο ρυθμό, όπως η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουμε με την «Καθετή» για την ιστορική ταβέρνα του Κερρά, και στο μέλλον να καταφέρω να τα βγάλω και εκτός Ελλάδας.
Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη φωτογραφική καταγραφή της ταβέρνας του Σωτήρη Κερρά που ολοκληρώσατε;
Πριν από αρκετούς μήνες, για τις ανάγκες ενός επερχόμενου ντοκιμαντέρ βρέθηκα στην ιστορική ταβέρνα του Κερρά για ρεπεράζ. Όπως κάθε φορά, έτσι και τότε τραβούσα φωτογραφίες του χώρου για να μπορέσω να μελετήσω τα πλάνα μου καλύτερα. Βάζοντας όλες εκείνες τις φωτογραφίες στη σειρά δημιουργήθηκε μια μικρή οπτική ιστορία που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως μια σεκάνς έναρξης. Έτσι, αυτή η έκθεση φωτογραφίας δεν είναι τίποτα παραπάνω από μερικές σκαστές ματιές σε αυτή την ιστορική ταβέρνα, ώστε να γίνει μια πρώτη γνωριμία του κοινού με όλα αυτά που θα ακολουθήσουν.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Βασίλης Κολοκύθας μεγάλωσε στον Πόρο και πλέον ζει μόνιμα στην Αθήνα. Είναι επαγγελματίας κινηματογραφιστής, με σπουδές στις οπτικοακουστικές τέχνες. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον τομέα της διαφήμισης και των live events.