Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

support our work

Βοηθήστε το έργο μας 

Η Καθετή προσφέρει τις υπηρεσίες της στους κατοίκους του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων δωρεάν ή σε τιμή κόστους. Γνωρίστε καλύτερα την αποστολή και τους στόχους μας εδώ. Βοηθήστε το έργο μας. Ας μοιραστούμε το όραμά μας για αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.  

Τι κάναμε το 2021 

Μια τόσο δύσκολη χρονιά, λόγω πανδημίας, αλλά και τόσο γεμάτη!

Διοργανώσαμε την έκθεση «Γέφυρες», χάρη στην οποία δώσαμε σε 2.500 επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο μας αλλά και 14 τοπικούς εικαστικούς.  

Σχεδιάσαμε στρατηγική ανάπτυξης αειφόρου τουρισμού στην περιοχή ως μέλη της κοινοπραξίας Ec(h)o και μαζί με τους 37 εθελοντές του Project Resound από 9 πολιτείες των ΗΠΑ και άλλες 14 χώρες.  

vagionia beach cleaning 3

Κάναμε 4 δράσεις καθαρισμού παραλίας και καταγραφής απορριμμάτων, στη Βαγιωνιά του Πόρου και στην Αγία Σωτήρα του Γαλατά, στο πλαίσιο του προγράμματος citizens science «Υιοθέτησε μια παραλία». 

Με τη συνεργασία του Δήμου Πόρου, στηρίξαμε τις πυρόπληκτες περιοχές, ενεργοποιώντας 300 συμπολίτες μας, που πρόσφεραν πάνω από 300 σακούλες/κούτες με είδη πρώτης ανάγκης και 120 κιλά ζωοτροφής. 

passage

Καταγράψαμε θεατρικά την περιοχή μας και προσφέραμε συγκίνηση, γέλιο και γνώσεις για την περιοχή σε πάνω από 200 Έλληνες και ξένους με την παράσταση θεατρικού ντοκιμαντέρ «Πέρασμα». 

Αναδείξαμε την τοπική περιοχή με 3 νέες ιστοσελίδες και 12 νέα άρθρα για τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες, τα προϊόντα και τις τέχνες του τόπου μας. 

Διευκολύναμε την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχής με σεμινάρια/εργαστήρια (Ψηφιακό ΜάρκετινγκΉπιες ΔεξιότητεςΣχολική ΔιαμεσολάβησηΕργαστήρι ΖωγραφικήςΘεατρικό Εργαστήρι), και υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, coaching, mentoring και συμβουλευτικής καριέρας. 

Διοργανώσαμε το Εργαστήρι Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών. Μια τετράωρη εκδήλωση για παιδιά, με πρωτότυπες κατασκευές από απλά υλικά. 

xmas ornaments
culture geek

Συμμετείχαμε σε συνέδρια, δικτυωθήκαμε, ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους και οργανισμούς με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, ανταλλάξαμε πρακτικές και ιδέες. 

Για να συνεχίσουμε να παρέχουμε δωρεάν ή σε χαμηλές τιμές και να αυξήσουμε τις υπηρεσίες μας, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας. Βοηθήστε το έργο μας! Μπορείτε να μας υποστηρίξετε με διάφορους τρόπους: 

Συνδρομή 

Από την έναρξη του προγράμματος συνδρομών μας, το φθινόπωρο του 2020, περίπου 100 άτομα έχουν γίνει μέλη της Καθετής και απολαμβάνουν τα προνόμια των μελών. Μπορείτε να γίνετε μέλος της Καθετής, με ετήσια συνδρομή 20 ευρώ για τους ενήλικες και 10 για παιδιά και ανέργους. Ως μέλη, έχετε ονομαστική κάρτα μέλους, προτεραιότητα σε όλες μας τις δραστηριότητες, και το προνόμιο να δανείζεστε βιβλία από τη βιβλιοθήκη μας. Περάστε από την Καθετή με την ταυτότητά σας για να παραλάβετε την κάρτα μέλους σας και να αποκτήσετε πρόσβαση στα προνόμια που παρέχει! 

Δωρεά 

Βοηθήσετε το έργο μας με μια δωρεά. Είμαστε ευγνώμονες για κάθε ποσό που μπορείτε να προσφέρετε. Ενδεικτικά, στις παρακάτω επιλογές, αναφέρεται τι μπορούμε να πετύχουμε και με μία μόνο δωρεά: 

  • Με δωρεά 200 ευρώ θα αγοράσουμε ένα τάμπλετ για τον χώρο μας προς χρήση από τους μαθητές και τις εθελόντριές μας. 
  • Με δωρεά 500 ευρώ θα καλύψουμε την αμοιβή ενός εισηγητή ή μίας εισηγήτριας για ένα σεμινάριο απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων για τους κατοίκους της περιοχής μας.  
  • Με δωρεά 1.000 ευρώ θα συμβάλετε στη μετάφραση του «Λεμονοδάσους» του Κοσμά Πολίτη στα αγγλικά από επαγγελματία μεταφραστή. 
  • Με δωρεά 2.000 ευρώ θα διοργανώσουμε μία ακόμη έκθεση που θα αναδείξει την όμορφη περιοχή μας και τους καλλιτέχνες της. 

Με κάθε δωρεά από 25 ευρώ και πάνω, σας χαρίζουμε μια χειροποίητη μαύρη πάνινη τσάντα για τα ψώνια σας, με το λογότυπο της Καθετής κεντημένο στο χέρι, από το εργαστήριο υφαντικής ΕΡΓΑΝΗ. Ή το καλαίσθητο λεύκωμα “Γέφυρες”, μια συλλογή έργων σύγχρονων και παλαιών καλλιτεχνών, τα οποία συμμετείχαν στην ομώνυμη έκθεση. Με δωρεά από 200 ευρώ και πάνω σας χαρίζουμε και τα δύο. 

YouBeHero 

Ένας ακόμη τρόπος να βοηθήσετε την Καθετή στο έργο της, χωρίς καμία δική σας επιβάρυνση, είναι μέσω του YouBeHero. Το YouBeHero είναι μια online πλατφόρμα η οποία εξυπηρετεί κοινωφελείς οργανώσεις. Με μια απλή εγγραφή επιλέγετε την οργάνωση που ενδιαφέρεστε να στηρίξετε. Κάνετε τις αγορές σας διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας και τα καταστήματα από τα οποία ψωνίζετε δωρίζουν ποσοστό από το ποσό αγοράς στην οργάνωση. Οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εγγραφείτε εδώ και να επιλέξετε να υποστηρίξετε την Καθετή. Έπειτα, με κάθε διαδικτυακή σας αγορά, θα μας βοηθάτε να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε αναρτήσει στην πλατφόρμα. 

Εθελοντισμός 

Βοηθήστε το έργο μας και με εθελοντική εργασία. Ο εθελοντισμός είναι αναπόσπαστο τμήμα της λειτουργίας μας και χωρίς αυτόν δε θα μπορούσαμε να φέρουμε εις πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει. Κάθε μέλος της εθελοντικής ομάδας έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτό που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στην Καθετή. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εθελοντική εργασία στην Καθετή εδώ και να συμπληρώσετε αίτηση εθελοντικής εργασίας εδώ.  

agios dimitrios
Προηγουμενο Αρθρο
Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου
26 Ιανουαριου 2022
sundesmos-troizinioi
Επομενο Αρθρο
Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων 
28 Φεβρουαριου 2022

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!