Χειροποίητες δημιουργίες

Η έννοια της τέχνης συνδέεται με τη δημιουργία και την αισθητική. Τέχνες όπως η αργυροχρυσοχοΐα, η αγγειοπλαστική, η υφαντουργία, το πλέξιμο ανήκουν στην οικογένεια των εφαρμοσμένων τεχνών. Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν  πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν. Επηρεάζονται από αυτήν και ταυτόχρονα την επηρεάζουν. 

Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, εμπνέουν τον νου  ώστε να δημιουργήσει. Από την άλλη πλευρά, οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες προσφέρουν υψηλής ποιότητας χειροποίητα προϊόντα με την υπογραφή της μοναδικότητας. Αυτή η σκέψη οδηγεί σε δύο ερωτήματα: Υπάρχουν τέτοιοι τεχνίτες/-ριες στην περιοχή μας; Τι πρεσβεύουν; 

Εφαρμοσμένες τέχνες στον τόπο μας 

Μέσω αυτού του άρθρου, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τεχνίτες και τεχνίτριες του τόπου μας και τις χειροποίητες δημιουργίες τους. Δημιουργίες που ξεφεύγουν από το σκεπτικό της μαζικής παραγωγής. Αντικείμενα σχεδιασμένα με λεπτομέρεια και κατασκευασμένα με την «ενέργεια» των δημιουργών τους. 

Υφαντική

Η Ελένη Παύλου στο εργαστήριο υφαντικής Εργάνη δημιουργεί μια μεγάλη ποικιλία από υφαντά και διοργανώνει δημιουργικά εργαστήρια. Η ίδια λέει: «Από την πλευρά του δημιουργού, όποια τέχνη, παραδοσιακή ή μη, είναι τρόπος έκφρασης. Ως προς την αισθητική, δεν αντιμετωπίζω τα υφαντά με μουσειακό χαρακτήρα. Προσαρμόζονται στις ανάγκες του τώρα και στην αισθητική των ανθρώπων που τα ζητάνε. Βέβαια, την περίοδο που διανύουμε, με την υγειονομική κρίση, δεν υπάρχει επαφή με τους πελάτες. Αυτό, όμως, έδωσε χρόνο και ηρεμία για επανεξέταση στο δημιουργικό κομμάτι. Θέτουμε καινούριους στόχους και βρίσκουμε διέξοδο στη διαδικτυακή παρουσία». 

  

Πλέξιμο

Με ευφάνταστο τρόπο, η  Ζέφη Μητροπούλου μεταμορφώνει το νήμα σε κούκλες, τις Lalula dolls, για κάθε γούστο. Η ίδια μας λέει: «Μπορεί το πλέξιμο να είναι παραδοσιακή τέχνη, αλλά κάνω επίκαιρες κούκλες, μοντέρνες. Και εποχιακές, για Χριστούγεννα, Πάσχα. Ειδικά τώρα, με το lockdown, περνάω την ώρα μου ευχάριστα, μου δίνει ικανοποίηση. Υπάρχει δυσκολία να τις δώσω, διότι τα μαγαζιά είναι κλειστά, αλλά κινούμαι διαδικτυακά και στόμα με στόμα».

 

Ξυλογλυπτική

Ο Γιώργος Σαμαράς δίνει μορφή στο ξύλο, με δημιουργίες διακοσμητικές και χρηστικές. Μας λέει: «Αρχικά ξεκίνησε σαν χόμπι. Δεν είμαι επαγγελματίας. Συμμετείχα σε εκθέσεις και φεστιβάλ. Φτιάχνω το λιτό, το παλιό, το απλό, που είναι από φυσικό υλικό και πιο κοντά στον άνθρωπο. Χρηστικά και διακοσμητικά ξύλινα αντικείμενα. Αλλά και το διακοσμητικό χρηστικό είναι, αφού το βλέπει το μάτι και ευχαριστιέται. Τώρα, βέβαια, με το lockdown, αναβλήθηκαν όλα». 

Wood carving 

Αργυροχρυσοχοΐακοσμηματοποιία

Η Κατερίνα Καρούμπα δημιουργεί χειροποίητα κοσμήματα στο κατάστημα Artichaut. Συνθέσεις που συνδυάζουν το μέταλλο, το νήμα, το ύφασμα, και όχι μόνο. Κοσμήματα με χρώμα και φαντασία για κάθε ηλικία και γούστο. 

 

Οι χειροποίητες δημιουργίες της Μαρίνας Καράμπαμπα, τα Marineros jewellery, περιλαμβάνουν μέταλλο, χάντρα, ξύλο, κλωστή και δέρμα. Τι λέει η ίδια; «Δεν το κάνω επαγγελματικά. Για μένα είναι ψυχοθεραπεία. Προσαρμόζομαι στη μόδα και τη νέα τεχνολογία, προσπαθώντας να δημιουργήσω κάτι πρωτοποριακό. Ό,τι φτιάχνω το διαθέτω μέσα από τις κοινωνικές επαφές μου. Τώρα, βέβαια, με την απομόνωση, δεν μπορώ να λειτουργήσω όπως πριν». 

Η πρόθεση της Καθετής είναι να αναδείξει όλες αυτές τις δραστηριότητες που  συμβάλλουν στο τοπικό «χρώμα». Στα πλαίσια μίας πολύπλευρης προσέγγισης  έχει παρουσιάσει εικαστικούς της περιοχής, βιβλία με τοπικό άρωμα, αλλά και τοπικά προϊόντα. Το περιεχόμενο του άρθρου θα εμπλουτίζεται συνεχώς. 

Προηγουμενο Αρθρο
Αειφόρος τουρισμός
21 Δεκεμβριου 2020
Επομενο Αρθρο
Μιλτιάδης Φιορέντζης
22 Ιανουαριου 2021

Πρόσφατα Νέα

22 Φεβρουαριου 2021

Η Καθετή, ορμώμενη από το βαθύ ενδιαφέρον της για τις συνθήκες διαβίωσης στον τόπο μας, επέλεξε να προβάλει μερικές πρότυπες κοινότητες που λειτουργούν ως παράδειγμα, με τη συλλογική προσπάθεια, την πρόοδο που σημείωσαν και την ευημερία που απολαμβάνουν.

22 Φεβρουαριου 2021

Η Καθετή θα λάβει μέρος στο project «Η τέχνη μας ενώνει όλους-Art unites us all», που διοργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με ζωγραφική και φωτογραφία! Το project θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου 2021.

22 Φεβρουαριου 2021

Όταν κοπιάζεις για έναν σκοπό, είναι σημαντικό να νιώθεις τον αντίκτυπο των προσπαθειών σου. Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν την Καθετή δουλεύουν ασταμάτητα με κύριους πυλώνες δράσης τον άνθρωπο, τον πολιτισμό, τον τόπο, το περιβάλλον. Όμως τι αντίκτυπο έχει αυτή η συνεχής προσπάθεια; Ένας τρόπος να διερευνήσουμε αυτό το ερώτημα είναι να δούμε τι είπαν για μας τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των χρόνων δράσης μας.