Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Χειροποίητες δημιουργίες

Η έννοια της τέχνης συνδέεται με τη δημιουργία και την αισθητική. Τέχνες όπως η αργυροχρυσοχοΐα, η αγγειοπλαστική, η υφαντουργία, το πλέξιμο ανήκουν στην οικογένεια των εφαρμοσμένων τεχνών. Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν  πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν. Επηρεάζονται από αυτήν και ταυτόχρονα την επηρεάζουν. 

Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, εμπνέουν τον νου  ώστε να δημιουργήσει. Από την άλλη πλευρά, οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες προσφέρουν υψηλής ποιότητας χειροποίητα προϊόντα με την υπογραφή της μοναδικότητας. Αυτή η σκέψη οδηγεί σε δύο ερωτήματα: Υπάρχουν τέτοιοι τεχνίτες/-ριες στην περιοχή μας; Τι πρεσβεύουν; 

Εφαρμοσμένες τέχνες στον τόπο μας 

Μέσω αυτού του άρθρου, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τεχνίτες και τεχνίτριες του τόπου μας και τις χειροποίητες δημιουργίες τους. Δημιουργίες που ξεφεύγουν από το σκεπτικό της μαζικής παραγωγής. Αντικείμενα σχεδιασμένα με λεπτομέρεια και κατασκευασμένα με την «ενέργεια» των δημιουργών τους. 

Υφαντική

Η Ελένη Παύλου στο εργαστήριο υφαντικής Εργάνη δημιουργεί μια μεγάλη ποικιλία από υφαντά και διοργανώνει δημιουργικά εργαστήρια. Η ίδια λέει: «Από την πλευρά του δημιουργού, όποια τέχνη, παραδοσιακή ή μη, είναι τρόπος έκφρασης. Ως προς την αισθητική, δεν αντιμετωπίζω τα υφαντά με μουσειακό χαρακτήρα. Προσαρμόζονται στις ανάγκες του τώρα και στην αισθητική των ανθρώπων που τα ζητάνε. Βέβαια, την περίοδο που διανύουμε, με την υγειονομική κρίση, δεν υπάρχει επαφή με τους πελάτες. Αυτό, όμως, έδωσε χρόνο και ηρεμία για επανεξέταση στο δημιουργικό κομμάτι. Θέτουμε καινούριους στόχους και βρίσκουμε διέξοδο στη διαδικτυακή παρουσία». 

  

Πλέξιμο

Με ευφάνταστο τρόπο, η  Ζέφη Μητροπούλου μεταμορφώνει το νήμα σε κούκλες, τις Lalula dolls, για κάθε γούστο. Η ίδια μας λέει: «Μπορεί το πλέξιμο να είναι παραδοσιακή τέχνη, αλλά κάνω επίκαιρες κούκλες, μοντέρνες. Και εποχιακές, για Χριστούγεννα, Πάσχα. Ειδικά τώρα, με το lockdown, περνάω την ώρα μου ευχάριστα, μου δίνει ικανοποίηση. Υπάρχει δυσκολία να τις δώσω, διότι τα μαγαζιά είναι κλειστά, αλλά κινούμαι διαδικτυακά και στόμα με στόμα».

 

Ξυλογλυπτική

Ο Γιώργος Σαμαράς δίνει μορφή στο ξύλο, με δημιουργίες διακοσμητικές και χρηστικές. Μας λέει: «Αρχικά ξεκίνησε σαν χόμπι. Δεν είμαι επαγγελματίας. Συμμετείχα σε εκθέσεις και φεστιβάλ. Φτιάχνω το λιτό, το παλιό, το απλό, που είναι από φυσικό υλικό και πιο κοντά στον άνθρωπο. Χρηστικά και διακοσμητικά ξύλινα αντικείμενα. Αλλά και το διακοσμητικό χρηστικό είναι, αφού το βλέπει το μάτι και ευχαριστιέται. Τώρα, βέβαια, με το lockdown, αναβλήθηκαν όλα». 

Wood carving 

Αργυροχρυσοχοΐακοσμηματοποιία

Η Κατερίνα Καρούμπα δημιουργεί χειροποίητα κοσμήματα στο κατάστημα Artichaut. Συνθέσεις που συνδυάζουν το μέταλλο, το νήμα, το ύφασμα, και όχι μόνο. Κοσμήματα με χρώμα και φαντασία για κάθε ηλικία και γούστο. 

 

Οι χειροποίητες δημιουργίες της Μαρίνας Καράμπαμπα, τα Marineros jewellery, περιλαμβάνουν μέταλλο, χάντρα, ξύλο, κλωστή και δέρμα. Τι λέει η ίδια; «Δεν το κάνω επαγγελματικά. Για μένα είναι ψυχοθεραπεία. Προσαρμόζομαι στη μόδα και τη νέα τεχνολογία, προσπαθώντας να δημιουργήσω κάτι πρωτοποριακό. Ό,τι φτιάχνω το διαθέτω μέσα από τις κοινωνικές επαφές μου. Τώρα, βέβαια, με την απομόνωση, δεν μπορώ να λειτουργήσω όπως πριν». 

Η πρόθεση της Καθετής είναι να αναδείξει όλες αυτές τις δραστηριότητες που  συμβάλλουν στο τοπικό «χρώμα». Στα πλαίσια μίας πολύπλευρης προσέγγισης  έχει παρουσιάσει εικαστικούς της περιοχής, βιβλία με τοπικό άρωμα, αλλά και τοπικά προϊόντα. Το περιεχόμενο του άρθρου θα εμπλουτίζεται συνεχώς. 

Προηγουμενο Αρθρο
Αειφόρος τουρισμός
21 Δεκεμβριου 2020
Επομενο Αρθρο
Η Καθετή κάνει Zoom στον Μιλτιάδη Φιορέντζη
22 Ιανουαριου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.