Χειροποίητες δημιουργίες

Η έννοια της τέχνης συνδέεται με τη δημιουργία και την αισθητική. Τέχνες όπως η αργυροχρυσοχοΐα, η αγγειοπλαστική, η υφαντουργία, το πλέξιμο ανήκουν στην οικογένεια των εφαρμοσμένων τεχνών. Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν  πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν. Επηρεάζονται από αυτήν και ταυτόχρονα την επηρεάζουν. 

Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, εμπνέουν τον νου  ώστε να δημιουργήσει. Από την άλλη πλευρά, οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες προσφέρουν υψηλής ποιότητας χειροποίητα προϊόντα με την υπογραφή της μοναδικότητας. Αυτή η σκέψη οδηγεί σε δύο ερωτήματα: Υπάρχουν τέτοιοι τεχνίτες/-ριες στην περιοχή μας; Τι πρεσβεύουν; 

Εφαρμοσμένες τέχνες στον τόπο μας 

Μέσω αυτού του άρθρου, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τεχνίτες και τεχνίτριες του τόπου μας και τις χειροποίητες δημιουργίες τους. Δημιουργίες που ξεφεύγουν από το σκεπτικό της μαζικής παραγωγής. Αντικείμενα σχεδιασμένα με λεπτομέρεια και κατασκευασμένα με την «ενέργεια» των δημιουργών τους. 

Υφαντική

Η Ελένη Παύλου στο εργαστήριο υφαντικής Εργάνη δημιουργεί μια μεγάλη ποικιλία από υφαντά και διοργανώνει δημιουργικά εργαστήρια. Η ίδια λέει: «Από την πλευρά του δημιουργού, όποια τέχνη, παραδοσιακή ή μη, είναι τρόπος έκφρασης. Ως προς την αισθητική, δεν αντιμετωπίζω τα υφαντά με μουσειακό χαρακτήρα. Προσαρμόζονται στις ανάγκες του τώρα και στην αισθητική των ανθρώπων που τα ζητάνε. Βέβαια, την περίοδο που διανύουμε, με την υγειονομική κρίση, δεν υπάρχει επαφή με τους πελάτες. Αυτό, όμως, έδωσε χρόνο και ηρεμία για επανεξέταση στο δημιουργικό κομμάτι. Θέτουμε καινούριους στόχους και βρίσκουμε διέξοδο στη διαδικτυακή παρουσία». 

  

Πλέξιμο

Με ευφάνταστο τρόπο, η  Ζέφη Μητροπούλου μεταμορφώνει το νήμα σε κούκλες, τις Lalula dolls, για κάθε γούστο. Η ίδια μας λέει: «Μπορεί το πλέξιμο να είναι παραδοσιακή τέχνη, αλλά κάνω επίκαιρες κούκλες, μοντέρνες. Και εποχιακές, για Χριστούγεννα, Πάσχα. Ειδικά τώρα, με το lockdown, περνάω την ώρα μου ευχάριστα, μου δίνει ικανοποίηση. Υπάρχει δυσκολία να τις δώσω, διότι τα μαγαζιά είναι κλειστά, αλλά κινούμαι διαδικτυακά και στόμα με στόμα».

 

Ξυλογλυπτική

Ο Γιώργος Σαμαράς δίνει μορφή στο ξύλο, με δημιουργίες διακοσμητικές και χρηστικές. Μας λέει: «Αρχικά ξεκίνησε σαν χόμπι. Δεν είμαι επαγγελματίας. Συμμετείχα σε εκθέσεις και φεστιβάλ. Φτιάχνω το λιτό, το παλιό, το απλό, που είναι από φυσικό υλικό και πιο κοντά στον άνθρωπο. Χρηστικά και διακοσμητικά ξύλινα αντικείμενα. Αλλά και το διακοσμητικό χρηστικό είναι, αφού το βλέπει το μάτι και ευχαριστιέται. Τώρα, βέβαια, με το lockdown, αναβλήθηκαν όλα». 

Wood carving 

Αργυροχρυσοχοΐακοσμηματοποιία

Η Κατερίνα Καρούμπα δημιουργεί χειροποίητα κοσμήματα στο κατάστημα Artichaut. Συνθέσεις που συνδυάζουν το μέταλλο, το νήμα, το ύφασμα, και όχι μόνο. Κοσμήματα με χρώμα και φαντασία για κάθε ηλικία και γούστο. 

 

Οι χειροποίητες δημιουργίες της Μαρίνας Καράμπαμπα, τα Marineros jewellery, περιλαμβάνουν μέταλλο, χάντρα, ξύλο, κλωστή και δέρμα. Τι λέει η ίδια; «Δεν το κάνω επαγγελματικά. Για μένα είναι ψυχοθεραπεία. Προσαρμόζομαι στη μόδα και τη νέα τεχνολογία, προσπαθώντας να δημιουργήσω κάτι πρωτοποριακό. Ό,τι φτιάχνω το διαθέτω μέσα από τις κοινωνικές επαφές μου. Τώρα, βέβαια, με την απομόνωση, δεν μπορώ να λειτουργήσω όπως πριν». 

Η πρόθεση της Καθετής είναι να αναδείξει όλες αυτές τις δραστηριότητες που  συμβάλλουν στο τοπικό «χρώμα». Στα πλαίσια μίας πολύπλευρης προσέγγισης  έχει παρουσιάσει εικαστικούς της περιοχής, βιβλία με τοπικό άρωμα, αλλά και τοπικά προϊόντα. Το περιεχόμενο του άρθρου θα εμπλουτίζεται συνεχώς. 

Προηγουμενο Αρθρο
Αειφόρος τουρισμός
21 Δεκεμβριου 2020
Επομενο Αρθρο
Η Καθετή κάνει Zoom στον Μιλτιάδη Φιορέντζη
22 Ιανουαριου 2021

Πρόσφατα Νέα

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fires-featured-image
01 Σεπτεμβρίου 2021

Η στήριξη του τόπου μας στους πυρόπληκτους έδειξε την ανθρωπιά και την ενσυναίσθηση της μικρής μας κοινωνίας.

yuren-featured-image
01 Σεπτεμβρίου 2021

Ποια είναι η εμπειρία ενός Κινέζου ασκούμενου από τον τόπο μας και πώς περιγράφει ο ίδιος την πρώτη του επαφή με την Ελλάδα;

winetasting-featured-image
01 Σεπτεμβρίου 2021

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.