Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Η Καθετή κάνει Zoom στον Μελαχρινό Βελέντζα

Θυμάστε την θεατρική παράσταση «Lemon»; Η Καθετή κάνει Zoom στον Μελαχρινό Βελέντζα για να θυμηθούμε το τότε και να ακούσουμε για το τώρα. Ο Μελαχρινός Βελέντζας είναι ηθοποιός, πιανίστας και καλλιτεχνικός παραγωγός. Μέλος της ομάδας Experimento και ένας από τους πρωταγωνιστές της παράστασης «Lemon», που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2018 στο κτήμα Κλάδος στον Γαλατά και τον Ιούλιο στον Πόρο μέσα στο φεριμπότ. Εκτός αυτού, ο Μελαχρινός υλοποίησε και το διήμερο εργαστήριο «Από την ιδέα στην πράξη».  

Μνήμες και σύνδεση με την περιοχή μας

Μιλώντας στη Φαίη Ορφανίδου, αναφέρει: «Ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία. Είναι από τις παραστάσεις που μου αρέσει να κάνω γιατί είναι αποκεντρωμένες». Και συνεχίζει: «Είναι πολύ συγκινητικό το πώς μαζεύονται οι άνθρωποι. Σε επιστρέφει στα βασικά του θεάτρου. Κάποιος λέει μια ιστορία και κάποιος έρχεται να την ακούσει. Και έχει ενδιαφέρον πώς ενσωματώνεις τα στοιχεία της περιοχής, του τόπου, του σημείου που παίζεις». 

Πιστεύει πως οι περιοδείες δημιουργούν μικρές κοιτίδες και λέει: «Αυτός είναι και ο λόγος που μου αρέσει να ταξιδεύω με το θέατρο. Διεκδικώ τοπικά τη σύνδεση με τον θεατή. Αυτό που γίνεται εκεί πέρα είναι πολύ σπουδαίο, γιατί έχει νόημα. Συνδέεσαι με τους ανθρώπους αυτούς και δημιουργείται μνήμη». 

Η εποχή μας και η πανδημία 

Εκφράζει την άποψη ότι ζούμε σε μια εποχή που επιβάλλει γρήγορους ρυθμούς και γρήγορες αποφάσεις. Οπότε συχνά δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε τη διαδρομή της ζωής μας. Υποστηρίζει πως η λειτουργία μας δεν είναι τέτοια. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «Θέλει πιο μαλακά».

Και συνεχίζει: «Έρχεται μια ασθένεια η οποία σταματάει τον χρόνο και αποκαλύπτει αδυναμίες του τρόπου που ζούμε. Ένα μικρό θετικό της πανδημίας είναι ο χρόνος που μας δόθηκε». Υποστηρίζει πως μετά από ότι συνέβη δεν μπορούμε να περιμένουμε επιστροφή στην κανονικότητα, διότι τα πράγματα εξελίσσονται, «Δεν επιστρέφεις κάπου». 

«Το θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές»

Με αυτήν την ιδέα στο μυαλό, ξεκινάει φέτος η περιοδεία του «Lemon». Με παραστάσεις σε φεστιβάλ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και με αποκεντρωμένες παραστάσεις σε θέατρα, ανοιχτούς χώρους, ακόμα και εν πλω. Ο Μελαχρινός Βελέντζας το περιγράφει ως ένα έργο με ανοιχτό νόημα, που πυροδοτεί σκέψεις, αλλά δεν παίρνει θέση.  

Ως προς τα επόμενα σχέδιά του, από το φθινόπωρο θα είναι στο θέατρο «Πόρτα» με το «Πόσο κοστίζει να ζεις» (πρωτότυπος τίτλος «Cost of living») σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Ένα έργο βραβευμένο με Πούλιτζερ, το οποίο, με αφορμή τη σωματική αναπηρία, πραγματεύεται την αναπηρία στην επικοινωνία. Σε επίπεδο παραγωγής, ετοιμάζει το «Εκτελούνται μεταφοραί», βασισμένο σε δικό του διήγημα. Η ιστορία ενός μεταφορέα που ξετυλίγει το νήμα της ασθένειας, της σχέσης του ανθρώπου με τον χρόνο, της ζωής και της αποδοχής του θανάτου. 

«Πολιτισμός είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία ζει μια κοινωνία» 

Στην ευρύτερη έννοια του πολιτισμού συμπεριλαμβάνει τις μικρές αλλαγές με μεγάλη αξία που μπορούμε να κάνουμε. Τη διάθεση να υπερασπιζόμαστε τους συνανθρώπους μας, τον διαρκή επαναπροσδιορισμό ώστε να μην χάνεται το κέντρο μας, την παρατήρηση και τη σύνδεση με το σύνολο. 

Όλες αυτές οι αξίες προσδιορίζουν και τη στάση της Καθετής απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η Καθετή κάνει Zoom στον Μελαχρινό Βελέντζα, γιατί το στίγμα που αφήνει με την τέχνη του ξεπερνά τα όρια της πόλης και φτάνει στις μικρές δικές μας κοιτίδες. Γιατί είναι ένας άνθρωπος που μας θυμίζει να ζούμε μεστά, ουσιαστικά και να επιλέγουμε πράγματα με τα οποία συνδεόμαστε. «Η Καθετή κάνει Zoom» με μια σειρά συνεντεύξεων για να μας συνδέσει με ανθρώπους που εμπνέουν με τη σκέψη και τη στάση τους. 

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
Προηγουμενο Αρθρο
Πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα
28 Μαΐου 2021
exhibition
Επομενο Αρθρο
Οι «Γέφυρες» που μας ενώνουν
29 Ιουνιου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!