
Η Καθετή κάνει Zoom στον Μελαχρινό Βελέντζα
Θυμάστε την θεατρική παράσταση «Lemon»; Η Καθετή κάνει Zoom στον Μελαχρινό Βελέντζα για να θυμηθούμε το τότε και να ακούσουμε για το τώρα. Ο Μελαχρινός Βελέντζας είναι ηθοποιός, πιανίστας και καλλιτεχνικός παραγωγός. Μέλος της ομάδας Experimento και ένας από τους πρωταγωνιστές της παράστασης «Lemon», που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2018 στο κτήμα Κλάδος στον Γαλατά και τον Ιούλιο στον Πόρο μέσα στο φεριμπότ. Εκτός αυτού, ο Μελαχρινός υλοποίησε και το διήμερο εργαστήριο «Από την ιδέα στην πράξη».
Μνήμες και σύνδεση με την περιοχή μας
Μιλώντας στη Φαίη Ορφανίδου, αναφέρει: «Ήταν πάρα πολύ ωραία εμπειρία. Είναι από τις παραστάσεις που μου αρέσει να κάνω γιατί είναι αποκεντρωμένες». Και συνεχίζει: «Είναι πολύ συγκινητικό το πώς μαζεύονται οι άνθρωποι. Σε επιστρέφει στα βασικά του θεάτρου. Κάποιος λέει μια ιστορία και κάποιος έρχεται να την ακούσει. Και έχει ενδιαφέρον πώς ενσωματώνεις τα στοιχεία της περιοχής, του τόπου, του σημείου που παίζεις».
Πιστεύει πως οι περιοδείες δημιουργούν μικρές κοιτίδες και λέει: «Αυτός είναι και ο λόγος που μου αρέσει να ταξιδεύω με το θέατρο. Διεκδικώ τοπικά τη σύνδεση με τον θεατή. Αυτό που γίνεται εκεί πέρα είναι πολύ σπουδαίο, γιατί έχει νόημα. Συνδέεσαι με τους ανθρώπους αυτούς και δημιουργείται μνήμη».
Η εποχή μας και η πανδημία
Εκφράζει την άποψη ότι ζούμε σε μια εποχή που επιβάλλει γρήγορους ρυθμούς και γρήγορες αποφάσεις. Οπότε συχνά δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε τη διαδρομή της ζωής μας. Υποστηρίζει πως η λειτουργία μας δεν είναι τέτοια. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «Θέλει πιο μαλακά».
Και συνεχίζει: «Έρχεται μια ασθένεια η οποία σταματάει τον χρόνο και αποκαλύπτει αδυναμίες του τρόπου που ζούμε. Ένα μικρό θετικό της πανδημίας είναι ο χρόνος που μας δόθηκε». Υποστηρίζει πως μετά από ότι συνέβη δεν μπορούμε να περιμένουμε επιστροφή στην κανονικότητα, διότι τα πράγματα εξελίσσονται, «Δεν επιστρέφεις κάπου».
«Το θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές»
Με αυτήν την ιδέα στο μυαλό, ξεκινάει φέτος η περιοδεία του «Lemon». Με παραστάσεις σε φεστιβάλ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και με αποκεντρωμένες παραστάσεις σε θέατρα, ανοιχτούς χώρους, ακόμα και εν πλω. Ο Μελαχρινός Βελέντζας το περιγράφει ως ένα έργο με ανοιχτό νόημα, που πυροδοτεί σκέψεις, αλλά δεν παίρνει θέση.
Ως προς τα επόμενα σχέδιά του, από το φθινόπωρο θα είναι στο θέατρο «Πόρτα» με το «Πόσο κοστίζει να ζεις» (πρωτότυπος τίτλος «Cost of living») σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Ένα έργο βραβευμένο με Πούλιτζερ, το οποίο, με αφορμή τη σωματική αναπηρία, πραγματεύεται την αναπηρία στην επικοινωνία. Σε επίπεδο παραγωγής, ετοιμάζει το «Εκτελούνται μεταφοραί», βασισμένο σε δικό του διήγημα. Η ιστορία ενός μεταφορέα που ξετυλίγει το νήμα της ασθένειας, της σχέσης του ανθρώπου με τον χρόνο, της ζωής και της αποδοχής του θανάτου.
«Πολιτισμός είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία ζει μια κοινωνία»
Στην ευρύτερη έννοια του πολιτισμού συμπεριλαμβάνει τις μικρές αλλαγές με μεγάλη αξία που μπορούμε να κάνουμε. Τη διάθεση να υπερασπιζόμαστε τους συνανθρώπους μας, τον διαρκή επαναπροσδιορισμό ώστε να μην χάνεται το κέντρο μας, την παρατήρηση και τη σύνδεση με το σύνολο.
Όλες αυτές οι αξίες προσδιορίζουν και τη στάση της Καθετής απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η Καθετή κάνει Zoom στον Μελαχρινό Βελέντζα, γιατί το στίγμα που αφήνει με την τέχνη του ξεπερνά τα όρια της πόλης και φτάνει στις μικρές δικές μας κοιτίδες. Γιατί είναι ένας άνθρωπος που μας θυμίζει να ζούμε μεστά, ουσιαστικά και να επιλέγουμε πράγματα με τα οποία συνδεόμαστε. «Η Καθετή κάνει Zoom» με μια σειρά συνεντεύξεων για να μας συνδέσει με ανθρώπους που εμπνέουν με τη σκέψη και τη στάση τους.