Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Σχετικά με εμάς

Η Καθετή είναι ένα πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο που εξυπηρετεί τους κατοίκους του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων. Υποστηρίζουμε ντόπιους τεχνίτες και επιχειρηματίες, μαθητές και μαθήτριες που προετοιμάζονται για τη μελλοντική τους ζωή και όλους όσοι επιδιώκουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να μοιραστούν τη γνώση και να απολαύσουν τον πλούτο του πολιτισμού μας.

Αποστολή μας είναι να θέσουμε σε κίνηση τη βαθιά εμπειρία και τη δημιουργικότητα που ήδη υπάρχει στην κοινότητα της περιοχής και να παρέχουμε τα επιπλέον εφόδια που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τι σημαίνει το όνομα «Καθετή»;

Η καθετή είναι ο παραδοσιακός αλιευτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από πολλές γενιές ντόπιων οικογενειών. Αποτελείται από ορθογώνια κομμάτια φελλού, ένα βαρίδι και απλά αγκίστρια και είναι σύμβολο εφευρετικότητας και αυτάρκειας.

Το όνομά μας επίσης αντανακλά την αδιαμφισβήτητη διορατικότητα του ρητού: «Δώσε σε έναν άνθρωπο ένα ψάρι και θα τον ταΐσεις για μία ημέρα. Μάθε σε έναν άνθρωπο να ψαρεύει και θα τον χορτάσεις για μια ζωή».

Η Καθετή είναι μια οργάνωση με βαθιές ρίζες στον Πόρο. Οι συνιδρύτριες Εύα και Φαίη εμπνεύστηκαν από τις γιαγιάδες τους Λιλή και Φρόσω, δύο εκπληκτικές αδερφές που πέρασαν όλη τους τη ζωή στον Πόρο. Το όνομα “Καθετή” τιμά τη δική τους κληρονομιά αυτάρκειας και την αγάπη τους για το ψάρεμα και τις πολιτιστικές παραδόσεις του νησιού.

Ως αρχή, η Καθετή δεν υποστηρίζει καμία πολιτική παράταξη. Η Καθετή συνεργάζεται με τις εκλεγμένες δημοτικές αρχές και το συμβούλιο που επιλέγουν οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και με παράγοντες, φορείς και συλλόγους για το καλό της περιοχής μας.

Οι άνθρωποι

Φαίη Ορφανίδου
Ιδρυτικό μέλος - Διευθύντρια
Εύα Δουζίνα
Ιδρυτικό μέλος - Πρόεδρος
Τάσος Ρόδης
Συντονιστής Προγραμμάτων
Σοφία Ζαράνη
Συντονίστρια Προγραμμάτων
Ηρώ Λαμπίρη
Συντονίστρια Επικοινωνίας
Φλώρα Γιοβά
Υπεύθυνη Χρηματοοικονομικών
Ηλίας Παπαθεοδώρου
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής
Nancy Douzinas
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής
Τίμων Καραμάνος
Ιδρυτικό μέλος - Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής
Ηλίας Ρίζος
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής

Διοίκηση

Φαίη Ορφανίδου

Η διευθύντρια και ιδρυτικό μέλος της Καθετής Φαίη Ορφανίδου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στον Ελληνικό Πολιτισμό και είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στις Κοινωνικές Επιστήμες καθώς και σε Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επί 20ετία εργαζόταν ως μεταφράστρια αγγλικών, ισπανικών, ιταλικών και γερμανικών, και παράλληλα στο πεδίο της κοινωνίας των πολιτών, για το WWF Ελλάς και για τη Fair Trade Ελλάς. Το 2013, ίδρυσε από κοινού το Λιτρίβι, έναν πολιτιστικό φορέα στον Πόρο. Προέρχεται από οικογένεια με βαθιές ρίζες στον Πόρο και επέλεξε το νησί ως μόνιμη κατοικία της.

Εύα Δουζίνα

Η πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Καθετής Εύα Δουζίνα είναι η τρέχουσα πρόεδρος του Ιδρύματος Rauch. με έδρα το Βερμόντ. Προηγουμένως, υπήρξε συνιδρύτρια της Veson Nautical Corporation, μιας εταιρείας ναυτιλιακού λογισμικού, με γραφεία σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Σιγκαπούρη και Ιαπωνία, και διατέλεσε μέλος της ηγετικής ομάδας της για σχεδόν 15 χρόνια. Ως έμπειρη επιχειρηματίας, έχει τώρα εστιάσει στην εδραίωση της Καθετής ως προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης και εξέλιξης της κοινότητας. Επιπλέον, η Εύα είναι μέλος του Δ.Σ. του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε Οικονομικές και Κλασικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Wesleyan και απέκτησε MBA από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Με διπλή υπηκοότητα σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, η Εύα μπορεί να μην είναι μόνιμη κάτοικος του Πόρου, αλλά παραμένει αφοσιωμένο μέλος της κοινότητας του νησιού όλη της τη ζωή.

Προσωπικό & εθελοντές/-όντριες

Τάσος Ρόδης

Ο συντονιστής Προγραμμάτων Τάσος Ρόδης είναι αθλητικός επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Φυσιολογία της Άσκησης και την Αθλητική Ψυχολογία. Μεγάλωσε στον Πόρο και είναι μόνιμος κάτοικος του νησιού. Είναι ένα άτομο με υψηλά κίνητρα, δυναμισμό, με καριέρα στον αθλητισμό, την άσκηση και την υγεία που εκτείνεται σε περισσότερα από 20 χρόνια. Έχει εργαστεί ως αθλητικός ψυχολόγος με κορυφαίους Σουηδούς κολυμβητές. Έχει επίσης συνεργαστεί αποτελεσματικά ως εργοφυσιολόγος με επίλεκτες αθλητικές ομάδες, μεμονωμένους αθλητές, καθώς και ασθενείς με μυοσκελετικές κακώσεις και καρδιακά προβλήματα. Έχει συντονίσει αρκετές δράσεις της Καθετής, με αγαπημένες του να είναι αυτές που σχετίζονται με τη φωτογραφία, το περιβάλλον και την υγεία.

Σοφία Ζαράνη

Η συντονίστρια Προγραμμάτων Σοφία Ζαράνη είναι διπλωματούχος μουσικός, με ειδίκευση στο κλασικό και μοντέρνο τραγούδι, απόφοιτη του Ωδείου Φ. Νάκας και του Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου. Έχει τραγουδήσει σε οπερατικές παραστάσεις, κοντσέρτα και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ορχήστρες ή μικρότερα ανεξάρτητα μουσικά σύνολα. Έχει συνεργαστεί με συνθέτες και ποιητές σε νέα έργα, συμμετείχε φωνητικά στη δισκογραφία διάσημων και λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών και σε παιδικά τραγούδια των εκδόσεων Φ. Νάκας. Τα τελευταία 10 χρόνια έχει διδάξει παράλληλα μουσική θεωρία και τραγούδι σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία του Λονδίνου και σε ενήλικες. Μεγάλωσε στον Πόρο και τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει μόνιμα στο νησί.

Ηρώ Λαμπίρη

Η συντονίστρια Επικοινωνίας Ηρώ Λαμπίρη είναι πτυχιούχος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Ασχολείται με τον κλασσικό και σύγχρονο χορό από πολύ μικρή ηλικία, λαμβάνοντας μέρος σε ερασιτεχνικές παραστάσεις και φιλανθρωπικά γκαλά. Με την αγάπη της για την τέχνη και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, επιθυμεί να συνεισφέρει στον τόπο όπου πέρασε όλα της τα καλοκαίρια.

Φλώρα Γιοβά

Η υπεύθυνη Χρηματοοικονομικών Φλώρα Γιοβά είναι απόφοιτη της ΑΣΟΕΕ και του DEREE College, κάτοχος μεταπτυχιακού στα λογιστικά και χρηματοοικονομικά από το PACE University στην Νέα Υόρκη. Για σχεδόν 25 χρόνια εργάστηκε σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα και του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου με διάφορα καθήκοντα και θέσεις ευθύνης. Eχει καταγωγή από τον Πόρο, μοιράζει τον χρόνο της στον Πόρο και τον Πειραιά και γνωρίζει από κοντά την ιστορία του νησιού και της περιοχής. Σαν γνήσια Ποριώτισσα, έχει μεγάλη αγάπη για την θάλασσα αλλά και τη γη την οποία φροντίζει.

 

Συμβουλευτική Επιτροπή

Ηλίας Παπαθεοδώρου

Ο σύμβουλος της Καθετής Ηλίας Παπαθεοδώρου είναι εποχιακός κάτοικος Πόρου. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νέων θεραπειών κυρίως για ορφανά νοσήματα. Διαθέτει 30 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες. Έχει συνεργαστεί με πολλές διεθνείς εταιρείες βιοτεχνολογίας ως εκτελεστικό διευθυντικό στέλεχος ή μέλος του Δ.Σ. Είναι ενεργό μέλος του Πράσινου Οικολογικού Κινήματος εδώ και πολλά χρόνια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευζωία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την αειφόρο κινητικότητα και τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία μηδενικών εκπομπών. Έχει διατελέσει γραμματέας, διεθνής γραμματέας και εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Σπούδασε στο Ithaca College και στο Cornell University.

Nancy Rauch Douzinas

Η σύμβουλος της Καθετής Nancy Rauch Douzinas έγινε πρόεδρος του Ιδρύματος Rauch το 1990 μετά από 20 χρόνια καριέρας ως ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπεύτρια. Με γνώμονα τα ευρεία κοινωνικά και προσωπικά της ενδιαφέροντα, η Nancy συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια του Teachers College του Πανεπιστημίου Columbia, του Greentree Foundation, της North Shore Land Alliance, του Stony Brook Foundation και του Accelerate Long Island. Η Nancy αποφοίτησε από το Smith College και έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στην κοινοτική ψυχολογία. Έχει ισχυρούς δεσμούς με το νησί του Πόρου μέσω της οικογένειάς της και είναι εποχιακή κάτοικος.

Τίμων Καραμάνος

Ο σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος της Καθετής Τίμων Καραμάνος είναι δικηγόρος, με εξειδίκευση κυρίως σε ναυτιλιακές, διεθνείς εμπορικές και εμπορευματικές διαφορές, με πελάτες σε όλο τον κόσμο. Έχει εμπειρία στον χειρισμό διαδικασιών στο Ανώτατο Δικαστήριο και σε διαδικασίες διαιτησίας που διεξάγονται σύμφωνα με τους όρους των μεγάλων εμπορικών συλλόγων. Ο Τίμων απέκτησε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, και το PGDL και το LPC στο BPP στο Λονδίνο. Κατάγεται από τη φημισμένη οικογένεια Καραμάνου του Πόρου και έχει ισχυρό δεσμό με το νησί, περνώντας σημαντικό χρόνο εκεί όλα αυτά τα χρόνια.

Ηλίας Ρίζος

Ο σύμβουλος της Καθετής Ηλίας Ρίζος σπούδασε Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ και εργάζεται ως Τεχνικός Διευθυντής σε Ναυτιλιακή εταιρεία. Έζησε μεγάλες περιόδους στο εξωτερικό και κυρίως σε Ασιατικές χώρες συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Κορέας και της Σιγκαπούρης. Όταν οι επαγγελματικές συνθήκες το επέτρεψαν, μετοίκησε μόνιμα σε ένα μικρό χωριό των ορεινών Μεθάνων και ενεπλάκη ενεργά με την  αειφόρο ανάπτυξη της χερσονήσου των Μεθάνων, πρωτοστατώντας στην εξερεύνηση, διάνοιξη και συντήρηση των αρχαίων μονοπατιών των Μεθάνων και ιδρύοντας το Volcanotrails, που αποτελεί βασική πηγή πληροφόρησης και ενημέρωσης για την περιοχή.

 

Εθελοντές/-ριες

Από το ξεκίνημα της Καθετής, αρκετοί άνθρωποι έχουν υποστηρίξει εθελοντικά το έργο της. Κάθε εθελοντής/-όντρια έχει παίξει έναν ρόλο σε αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε στην Καθετή: διδάσκοντας ελληνικά ή άλλα γνωστικά αντικείμενα, μεταφράζοντας, οργανώνοντας εκδηλώσεις και δραστηριότητες και ενημερώνοντας το κοινό για το έργο της Καθετής. Διαβάστε περισσότερα για τον εθελοντισμό στην Καθετή εδώ.

Έλα κοντά μας

Μπορείς να υποστηρίξεις την Καθετή με διάφορους τρόπους, όπως με δωρεά σε χρήματα ή σε είδος ή με εθελοντική εργασία. με την οποία θα αποκτήσεις χρήσιμη επαγγελματική εμπειρία σε διάφορα προγράμματα δουλεύοντας δίπλα σε καταρτισμένους μέντορες και λαμβάνοντας πιστοποιητικό εθελοντισμού, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεις. Επικοινώνησε μαζί μας αφήνοντας το όνομα και το email σου στη συνέχεια για να σου στείλουμε περισσότερες πληροφορίες.

Το όραμά μας

  • Να μοιραστούμε την αγάπη μας για την Ελλάδα και την πεποίθησή μας για τις σπουδαίες προοπτικές της
  • Να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε την ανάπτυξη της περιοχής μέσω της ενίσχυσης της επαγγελματικής, καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής
  • Να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο και να κάνουμε την τοπική περιοχή πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης

Αξίες

  • Να κάνουμε το σωστό
  • Να βοηθούμε τους άλλους να αξιοποιούν τις ικανότητές τους και να βοηθούν τον εαυτό τους
  • Να προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε και να αναζητούμε καλές πρακτικές
  • Να αναλαμβάνουμε την ευθύνη του εαυτού μας και της μελλοντικής μας ζωής
  • Να μην έχουμε προκαταλήψεις και να στηρίζουμε τη συμπερίληψη

Ο χώρος μας

Η Καθετή ξεκίνησε τις δράσεις της το 2017 στον Γαλατά και από τον Μάιο του 2023 στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο στην Πούντα του Πόρου. Πρόκειται για το ιστορικό κτίριο της παλιάς ταβέρνας «Σωτήρης», το οποίο ανακαινίστηκε με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική του νησιού. Από το νέο της “σπίτι”, διοργανώνει τα προγράμματα και τις εκδηλώσεις της, στο κτίριό της αλλά και σε άλλους χώρους της περιοχής. Οι δράσεις της περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές δράσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις ντόπιων και μη καλλιτεχνών, σεμινάρια και υπηρεσίες ανάπτυξης δεξιοτήτων και προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης και μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Η συμμετοχή σας είναι πολύ σημαντική για μας! Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα.