Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Events

Εκδηλώσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις
Πολιτισμoς

«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας»

5 Αυγούστου 22
Κτίριο Συγγρού, Πόρος, Αττική, 18020
Venue map link

Organized by Δήμος Πόρου

Τοποθεσία:

Αμφιθέατρο Συγγρού, Πόρος

5 Αυγούστου, 2022 | 6:00 μμ - 11:00 μμ
Ημερομηνία:

5 Αυγούστου 2022

Ώρα:

9 μ.μ.

Είσοδος:

Ελεύθερη

Πολιτισμoς

«Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας»

5 Αυγούστου 22

Παρουσίαση του βιβλίου του Αναστάσιου Καράμπαμπα

Η ιστορία της χώρας μας έχει πάρα πολλές πτυχές. Σε κάποιες από αυτές αναφέρεται και το βιβλίο του Αναστάσιου Καράμπαμπα «Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας», το οποίο αποτελεί ένα ταξίδι από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα. Την Παρασκευή 5 Αυγούστου στις 9 μ.μ., θα γίνει στον Πόρο η παρουσίαση του βιβλίου και ομιλία με θέμα τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, τη διαχείριση της μνήμης και τον ρόλο της εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα του Δήμου Πόρου. Θα συμμετέχουν ως ομιλητές ο Αναστάσιος Καράμπαμπας, καθηγητής, ιστορικός και συγγραφέας, ο Γιάννης Μανιάτης, αξιωματικός ΠΝ Ε.Α. και διευθυντής της Χατζοπούλειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου, και η Μαρίνα Δωρή, φιλόλογος. Η παρουσίαση θα γίνει στο Αμφιθέατρο Συγγρού. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι οι εκδόσεις Ψυχογιός, ο Δήμος Πόρου και η Χατζοπούλειος Βιβλιοθήκη.

 

Το βιβλίο

Το βιβλίο «Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας» είναι η πρώτη προσπάθεια να παρουσιαστεί επιστημονικά στην ελληνική βιβλιογραφία μια πλήρης και συνολική εικόνα της ιστορίας των Εβραίων της Ελλάδας. Περιέχει μαρτυρίες, φωτογραφίες, ποιήματα και τραγούδια από τη στιγμή της εμφάνισής τους στον ελλαδικό χώρο μέχρι το Ολοκαύτωμα και μετέπειτα. Επίσης, επιχειρεί να αναδείξει τη συμβολή των Ελλήνων Εβραίων στην οικονομική, πολιτιστική, πνευματική και πολιτική ζωή της χώρας.

Μέσα από τις σελίδες του, μας αποκαλύπτει ότι ίσως σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα η εβραϊκή παρουσία δεν παρουσιάζει τέτοια ποικιλομορφία και ενδιαφέρον όσο στην Ελλάδα. Φέρνει στο φως στοιχεία, μαρτυρίες και ανθρώπινες ιστορίες που μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστα σε πολλούς από εμάς. Για παράδειγμα, τα πρώτα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στην Ελλάδα μαρτυρούνται κατά την αρχαιότητα. Η παλαιότερη συναγωγή της Ευρώπης εντοπίζεται στη Δήλο, από τον 2ο αιώνα π.Χ. Η Θεσσαλονίκη ήταν γνωστή ως η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων». Στα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα, την Άρτα και την Πάτρα οι Ισραηλίτες κατάφεραν να διατηρήσουν επί αιώνες τις παραδόσεις τους.

 

Ο συγγραφέας

Ο Αναστάσιος Καράμπαμπας είναι καθηγητής Ιστορίας, Γεωγραφίας, Ηθικής και Πολιτικής Αγωγής στο λύκειο της Alliance des Pavillons στο Παρίσι. Ειδικεύεται στο Ολοκαύτωμα και στην ιστορία του αντισημιτισμού. Είναι μέλος του διεθνούς δικτύου της Παγκόσμιας Ισραηλιτικής Συμμαχίας (Alliance Israélite Universelle–AIU).

Ο ίδιος μας λέει: «Έκανα μια παρουσίαση υπό την αιγίδα και του Δήμου Αθηναίων στις 27 Ιουνίου. Η επόμενες είναι στη Ρόδο στις 24 Ιουλίου και στον Πόρο στις 5 Αυγούστου. Το φθινόπωρο έρχονται τα Ιωάννινα και η Θεσσαλονίκη. Ο Πόρος και ο Γαλατάς είναι σημαντικοί για μένα, γιατί μεγάλωσα εκεί. Θέλω πολύ να παρουσιάσω την έρευνά μου στον τόπο μου».

Η Καθετή στηρίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις ομάδες που με τη δράση τους ενισχύουν τον πολιτισμό και τη γνώση. Μια σημαντική πτυχή του πολιτισμού είναι και ο γραπτός λόγος. Γι’ αυτό προβάλλει αλλά και διοργανώνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις, όπως η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τελικά μιλάνε τα βιβλία;». Επιπρόσθετα, η Καθετή φιλοξενεί στον χώρο της δανειστική βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο. Παράλληλα, προβάλλει τα βιβλία με τοπικό άρωμα και παρουσιάζει συγγραφείς και βιβλία που σχετίζονται με την περιοχή στη σελίδα της «Τοπικές Τέχνες».

Κατηγορίες

Συνδιοργανωτές