Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events
syniehizoume stis paralies
Δραστηριoτητες

Συνεχίζουμε στις παραλίες που «υιοθετήσαμε»

13 Δεκεμβρίου 22
Παραλία Αγίας Σωτήρας, Γαλατάς
13 Δεκεμβρίου, 2022 | 11:00 πμ - 3:00 μμ
2298043825

info@katheti.gr

Δραστηριoτητες

Συνεχίζουμε στις παραλίες που «υιοθετήσαμε»

13 Δεκεμβρίου 22

Κάθε χρόνο καταλήγουν στη Μεσόγειο 11.500 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Σχεδόν το 70% αυτών ρυπαίνει τις ελληνικές ακτές, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά και την τουριστική, ναυτιλιακή και αλιευτική οικονομία. Η Καθετή, ως μέλος της πρωτοβουλίας Ec(h)o, από τον Ιούνιο 2021 ένταξε στο πρόγραμμα του WWF «Υιοθέτησε μια παραλία» την Αγία Σωτήρα στον Γαλατά και τη Βαγιωνιά στον Πόρο. Στις 13 Δεκεμβρίου δίνουμε ξανά ραντεβού στην παραλία Αγία Σωτήρα παρέα με το Γενικό Λύκειο Γαλατά. Οι λόγοι που συνεχίζουμε στις παραλίες που «υιοθετήσαμε» είναι αφενός τα προφανή οφέλη του καθαρισμού και αφετέρου τα πολύτιμα στοιχεία της καταγραφής απορριμμάτων, διότι υποδεικνύουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούν ρύπανση σε κάθε περιοχή.

 

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία»

Το πρόγραμμα του WWF «Υιοθέτησε μια παραλία» είναι πανελλαδικής εμβέλειας. Στο πλαίσιό του, γίνεται παρακολούθηση της παράκτιας ρύπανσης, σύμφωνα με έγκριτα επιστημονικά πρωτόκολλα, και παράλληλη καταγραφή δεδομένων. Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση οδηγούν στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και της υγείας μας, αφού μέσω της τροφής καταπίνουμε ποσότητες πλαστικού με τη μορφή μικροπλαστικών.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη χρονοσειρών που θα επιτρέψει την αναγνώριση των τάσεων σε σχέση με τα «στιγμιότυπα» των απλών καθαρισμών. Η γνώση αυτή οδηγεί στον προσδιορισμό αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης και κατά συνέπεια στην επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης στις θάλασσες και στη βιώσιμη ανάπτυξη ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η παρουσία των νεαρών μας φίλων είναι πολύ σημαντική και για την εθελοντική ομάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα αλλά και για τα ίδια τα παιδιά. Το πρόγραμμα λειτουργεί στο πλαίσιο της «επιστήμης των πολιτών». Είναι δηλαδή μια δράση με την οποία παιδιά, αλλά και ενήλικες, έρχονται σε επαφή με την επιστημονική μεθοδολογία. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης από νωρίς στα παιδιά, γιατί η περιβαλλοντική υποβάθμιση αφορά κυρίως τα ίδια και το μέλλον τους.

Η Καθετή στηρίζει έμπρακτα τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας. Έτσι, λοιπόν, συνεχίζουμε στις παραλίες που «υιοθετήσαμε», με συνέπεια και αμείωτο ενδιαφέρον.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι στο έργο της Καθετής!

Κατηγορίες

Συνδιοργανωτές