Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events
Δραστηριoτητες | Ευεξια | Καταρτιση

Διήμερο Φιλοσοφίας και Κινηματογράφου

19 Οκτωβρίου 19
Καθετή, Πόρος, 18020
Venue website

19 – 20 Οκτωβρίου, 2019

11:00πμ – 8:00μμ

Θα υπάρχει μία μικρή συμμετοχή έως 5 ευρώ για να καλυφθούν τα μεταφορικά έξοδα των εκπαιδευτών.

Συνεργάτες: Γεωργία Σερμαμόγλου-Σουλμαΐδη
Λύσανδρος Τσιχριτζής

Καθετή: 2298043825, info@katheti.gr

Δραστηριoτητες | Ευεξια | Καταρτιση

Διήμερο Φιλοσοφίας και Κινηματογράφου

19 Οκτωβρίου 19

Η φιλόλογος Γεωργία Σερμαμόγλου-Σουλμαΐδη και ο κινηματογραφιστής Λύσανδρος Τσιχριτζής θα είναι μαζί μας για ένα σαββατοκύριακο αφιερωμένο στη φιλοσοφία και τον κινηματογράφο. Το θέμα που θα μας απασχολήσει είναι εάν και κατά πόσο μπορεί ένα πολιτικό σύστημα να περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες στην υπηρεσία ενός κοινωνικού καλού, με βάση την Πολιτεία του Πλάτωνα και θα το εξερευνήσουμε μέσα από προβολές ταινιών και συζήτηση.

Στη συζήτηση πραγματευόμαστε τα μέρη εκείνα της Πολιτείας στα οποία ο Πλάτων παρουσιάζει τις απόψεις του για το ιδεώδες πολιτικό σύστημα. Η ιδανική πολιτεία κατά Πλάτωνα αποσκοπεί στην κατάκτηση της αρετής, αλλά ενέχει και στοιχεία επιβολής και πατερναλισμού. Μπορεί ένα πολιτικό σύστημα να περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες στην υπηρεσία ενός κοινωνικού καλού και αν ναι, σε ποιον βαθμό;

Με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά, οι ταινίες που θα προβληθούν πραγματεύονται το ζήτημα της ελευθερίας και, στον αντίποδα αυτής, το ζήτημα της αυτοπαγίδευσης. Οι ταινίες αναφέρονται παρακάτω.

Μετά την προβολή των ταινιών, ακολουθεί συζήτηση σε μορφή debate, με επιχειρήματα που αντλούνται από τα κείμενα και τις ταινίες: αγιάζει ο σκοπός τα μέσα; Ως ποιο βαθμό θα επιτρέπαμε τον περιορισμό των ελευθεριών μας; Πώς αποφεύγει κανείς τον κίνδυνο της προπαγάνδας και της χειραγώγησης;

Περισσότερα για τους εκπαιδευτές:

Η Γεωργία Σερμαμόγλου-Σουλμαΐδη είναι φιλόλογος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Virginia. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, και έχει απασχοληθεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Goettingen. Έχει συγγράψει τη μονογραφία με τίτλο “Playful Philosophy and Serious Sophistry: A Reading of Plato’s Euthydemus“, καθώς επίσης και άρθρα για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει επιμεληθεί το συλλογικό τόμο “Wisdom, Love and Friendship in Ancient Greek Philosophy”, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο De Gruyter. Το 2013 ίδρυσε τον εκπαιδευτικό οργανισμό Greek Studies on Site, ο οποίος οργανώνει σεμινάρια για αγγλόφωνους φοιτητές κλασικής φιλολογίας και φιλοσοφίας.

Ο Λύσανδρος Τσιχριτζής τελείωσε το Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Κρήτης και πήρε το μεταπτυχιακό του στην Επιστήμη Υπολογιστών στο City College of ΝΥ στις Η.Π.Α. Παράλληλα με τις σπουδές του και μέχρι σήμερα ασχολείται με την παραγωγή ταινιών δουλεύοντας σε διάφορα πόστα είτε ως εργαζόμενος σε ιδιωτικές εταιρείες είτε ως ανεξάρτητος κινηματογραφιστής οργανώνοντας προσωπικά projects. Πιστεύει ότι για να βρει κανείς την ισορροπία στην ζωή, θα πρέπει να βρει εξίσου την ισορροπία μεταξύ λογικής και συναισθήματος μέσα του. Το σεμινάριο είναι το πάντρεμα αυτών των δύο.

Πρόγραμμα:

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019

11:00 – 2:00 Φιλοσοφία
Ανάλυση επιλεγμένων αποσπασμάτων από την πλατωνική Πολιτεία

5:00 – 8:00 Κινηματογράφος
Ταινία (Διάρκεια: 106’)
Διάλειμμα (15’)
Συζήτηση ταινίας (60’)

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019

11:00 – 2:00 Κινηματογράφος
Ταινία (1984, Διάρκεια: 110’)
Διάλειμμα (15’)
Συζήτηση ταινίας (60’)

5:00 – 8:00 Φιλοσοφία
Τελική συζήτηση σε μορφή αντιπαράθεσης (debate) σχετικά με το πλατωνικό πολιτικό σύστημα και τον περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών, με επιχειρήματα που αντλούνται από τα κείμενα και τις ταινίες.

Κατηγορίες