Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events
Δραστηριoτητες | Πολιτισμoς

Μαθήματα ποριώτικου χασάπικου και λαϊκών χορών

29 Απριλίου 24
Καθετή, Πόρος, 18020
Venue website Venue map link

Συνάντηση γνωριμίας: 9 Οκτωβρίου 2023, 6:00 μμ

Έναρξη μαθημάτων: 16 Οκτωβρίου 2023, 6:00 μμ

Ημέρα και ώρα μαθημάτων: Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, 6:00 – 8:00 μμ

Κόστος: 20 ευρώ/μήνα (15 ευρώ/μήνα για μέλη της Καθετής, άτομα κάτω των 18 και άνεργους/-ες)

Πληροφορίες/εγγραφές: info@katheti.gr, +302298043825

Δραστηριoτητες | Πολιτισμoς

Μαθήματα ποριώτικου χασάπικου και λαϊκών χορών

29 Απριλίου 24

Το ποριώτικο χασάπικο επιστρέφει στην Πούντα! Ο φετινός χειμώνας στην Πούντα, τη γειτονιά των ψαράδων, της ταβέρνας και του ποριώτικου χασάπικου, θα είναι πιο μουσικός και χορευτικός. Από τον Οκτώβριο, η Καθετή σε συνεργασία με τον Γιώργο Κληροδοτάκο, προσφέρει μαθήματα ποριώτικου χασάπικου και λαϊκών χορών. Παράλληλα, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε να χορεύουμε χασαποσέρβικο και ζεϊμπέκικο. Σας περιμένουμε στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας, που θα γίνει την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 6:00 μμ στην Καθετή. Τα μαθήματα ξεκινούν την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στις 6:00 μμ και θα πραγματοποιούνται κάθε  Δευτέρα 6:00 – 8:00 μμ. Το κόστος είναι 15 ευρώ/μήνα για τα μέλη της Καθετής, τα άτομα κάτω των 18 και τους/τις άνεργους/-ες, και 20 ευρώ/μήνα για το γενικό κοινό. Τα μαθήματα χορού, πέρα από τις χορευτικές γνώσεις και τη διατήρηση της παράδοσης, μας προσφέρουν έναν πολύ ευχάριστο τρόπο κοινωνικοποίησης και διασκέδασης. Ανυπομονούμε να σας δούμε όλους και όλες εκεί!

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, ο Γιώργος μας εξιστορεί πώς εξελίχθηκε το χασάπικο και το χασαποσέρβικο στον Πόρο. «Τη δεκαετία του ’50 οι Κουλουριώτες ψαράδες μετά το ψάρεμα έβγαιναν για να φάνε στις ταβέρνες της Πούντας.  Οι Κουλουριώτες, εκτός από καλοί ψαράδες, ήταν και εξαιρετικοί χορευτές στο αντικρυστό και στο απτάλικο ζεϊμπέκικο, καθώς και στο χασαποσέρβικο. Η νότες του γραμμοφώνου γέμιζαν με μουσική την Πούντα, όπου επισκέπτες του νησιού και ντόπιοι μαζεύονταν στις ταβέρνες για να φάνε, να ακούσουν μουσική και να χορέψουν».  Ο Γιώργος έμαθε τις πρώτες του χορευτικές φιγούρες από τον μπάρμπα Σταύρο τον Κορμό και ξεκίνησε να χορεύει μαζί του. «Τις δεκαετίες του ’60-’70 οι Ποριώτες πρόσθεσαν σταδιακά στο χασάπικο τις δικές τους φιγούρες, όπως το μέσα-έξω, το σουρτό, τον Πειραιά, το κουτσό, την Κούλουρη και άλλες, και έτσι γεννήθηκε το ποριώτικο χασάπικο».

Η Καθετή αγαπά και στηρίζει τη μουσική και τις τέχνες, μέσα από δράσεις της όπως το μουσικό εργαστήρι Synthesis & Anasynthesis και το χορωδιακό εργαστήρι, που οδήγησε σε συναυλία με τα τραγούδια από το «Παραμύθι χωρίς όνομα». Παράλληλα, θέλοντας να αναδείξει την ιστορία, την παράδοση και τους ανθρώπους του τόπου μας, πραγματοποίησε στο παρελθόν την ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Γέφυρες» και το εργαστήρι Θεατρικής καταγραφής Πόρου Τροιζηνίας και Μεθάνων, που οδήγησε στην επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Πέρασμα».

Βιογραφικό Γιώργου Κληροδοτάκου

Η μεγάλη αγάπη του Γιώργου είναι ο χορός. Από τα 24 του χορεύει επαγγελματικά ελληνικούς χορούς και, μέσα από αυτήν την ενασχόλησή του, ταξίδεψε τον κόσμο, έκανε φιλίες, γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους και συνεργάστηκε μαζί τους. Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και ελληνικές ταινίες, με πιο γνωστές την ταινία «Επιχείρηση Απόλλων» (1968), με την Έλενα Ναθαναήλ και τον Τόμας Φριτς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκαλενάκη, και την τηλεοπτική σειρά «Της Αγάπης Μαχαιριά» (2006), σε σκηνοθεσία Στράτου Μακρίδη. Πιο πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2023, ο Γιώργος πραγματοποίησε στην Καθετή τη δική του έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Από τον Πόρο στην Κορνουάλη».

Ευχαριστούμε των Γιώργο, που προσφέρει τα μαθήματα χορού εθελοντικά, με μοναδικό σκοπό να μην ξεχαστεί το ποριώτικο χασάπικο και να συνεχιστεί μια όμορφη παράδοση του τόπου μας.

Πληροφορίες μαθημάτων

Συνάντηση γνωριμίας: 9 Οκτωβρίου 2023, 6:00 μμ

Έναρξη μαθημάτων: 16 Οκτωβρίου 2023, 6:00 μμ

Τοποθεσία: Καθετή

Ημέρα και ώρα μαθημάτων: Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, 6:00 – 8:00 μμ

Κόστος: 20 ευρώ/μήνα (15 ευρώ/μήνα για μέλη της Καθετής, άτομα κάτω των 18 και άνεργους/-ες)

Πληροφορίες/εγγραφές: info@katheti.gr, +302298043825

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Κατηγορίες