Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events
aegina
Δραστηριoτητες

Τριήμερο κυκλικού τουρισμού στην Αίγινα

13 Μαΐου 22
Αίγινα
Venue map link

13-15 Μαΐου 2022

Καθετή: 2298043825, info@katheti.gr

Δραστηριoτητες

Τριήμερο κυκλικού τουρισμού στην Αίγινα

13 Μαΐου 22

Ένα τριήμερο δραστηριότητας, μοιράσματος και καινοτομίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13 και 15 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος Incircle. Το τριήμερο κυκλικού τουρισμού στην Αίγινα σκοπό είχε να αναδείξει τρόπους και πρακτικές που οδηγούν στην αποφόρτιση της τοπικής κοινωνίας από τα ζητήματα που δημιουργεί η απότομη αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού. Η δράση έγινε με την υποστήριξη του δικτύου CIVINET Greece-Cyprus και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Αίγινας, το Δίκτυο Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, την ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης, τη δική μας πρωτοβουλία Ec(h)o για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού σε Πόρο, Τροιζηνία και Μέθανα, την Καθετή και τον εξειδικευμένο φορέα πεζοπορικού τουρισμού Trace Your Eco.

 

Κυκλικός τουρισμός και ευρωπαϊκό έργο Incircle

Το τριήμερο κυκλικού τουρισμού στην Αίγινα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Incircle του Interreg MED. Σε αυτό συμπράττουν 14 εταίροι από πέντε διαφορετικές χώρες της Μεσογείου.

 

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες απαιτήσεις όσον αφορά το νερό, την ενέργεια, τα απορρίμματα και τις μετακινήσεις που δημιουργεί ο κατά τα άλλα καλοδεχούμενος τουρισμός; Πώς μπορούμε να επιτύχουμε οικονομική ανάπτυξη χωρίς να εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους και να υποβαθμίζουμε το βιοτικό επίπεδό μας; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αναζητά το Incircle μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.

Η εμπειρία στην Αίγινα

Το τριήμερο κυκλικού τουρισμού στην Αίγινα είχε πεζοπορία στα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού, περπάτημα στην πόλη, κολύμπι και ποδηλατάδα. Επιπλέον, έγινε μια ενημερωτική συζήτηση, με παρουσιάσεις των οργανώσεων που συμμετείχαν.  
Κοινή διαπίστωση, μέσα από τις συζητήσεις και την ανταλλαγή εμπειριών, ήταν πως αναδύεται η ανάγκη για μια νέα αγορά ζήτησης και προσφοράς. Τα νησιά μας χρειάζονται συνειδητοποιημένους επισκέπτες, οι οποίοι σέβονται αυτό που βρίσκουν και σκέφτονται αυτό που θα αφήσουν φεύγοντας. Όμως, για να προσελκύσουμε επισκέπτες αυτού του είδους, είναι αναγκαίο να διαμορφώσουμε ανάλογα τον χαρακτήρα και τις παροχές των επιχειρήσεων τουρισμού.

 

Η Φαίη Ορφανίδου, περιγράφοντας την εμπειρία της από το τριήμερο, αναφέρει: «Πού να πρωτοσταθώ; Στις ενδιαφέρουσες συζητήσεις, στις νέες γνωριμίες με ανθρώπους με παρόμοιες ανησυχίες, στις συναρπαστικές δραστηριότητες; Αν ήταν να κρατήσω μία εικόνα από αυτό το τριήμερο θα ήταν δυο ελιές 2.000 ετών: Τη μία την κυκλώσαμε εμείς ενώνοντας τα χέρια μας γύρω της και η δεύτερη κύκλωσε εμάς με το γέρικο, σοφό κορμί της. Η φύση είναι γεμάτη καμπύλες και το σχήμα του κύκλου είναι η βάση του κυκλικού τουρισμού».
Ο Τάσος Ρόδης μάς λέει: «Μέσα σε ένα τριήμερο είχα τη δυνατότητα να γευτώ τι σημαίνει κυκλικός τουρισμός και οικονομία. Ήταν ένα τριήμερο στο οποίο γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους κατά τη διάρκεια ποδηλατάδας, πεζοπορίας και χαλαρών συζητήσεων κοντά στη φύση. Παράλληλα, είδα όμορφα και ιδιαίτερα μέρη της Αίγινας, που οι περισσότεροι τουρίστες δεν έχουν καν φανταστεί ότι υπάρχουν στο νησί. Θα το ξαναέκανα με μεγάλη ευχαρίστηση».

Η πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η αλλαγή πορείας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Αυτός είναι ο λόγος που η Καθετή αναζητά νέες ιδέες και πρακτικές. Αναζητά απαντήσεις για το πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, το τοπίο, την ταυτότητά μας και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε το βιοτικό επίπεδό μας και να ευημερήσουμε ως κοινότητα. Ο κυκλικός τουρισμός, τα «έξυπνα χωριά», τα εργαστήρια του Project Resound και το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα αναδεικνύουν αποτελεσματικές πρακτικές και εμπεριέχουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Κατηγορίες