Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Events

Εκδηλώσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις
Πολιτισμoς

Έκθεση ζωγραφικής “Τα χρώματα του κόσμου”

31 Ιουλίου 23
Καθετή, Πόρος, 18020
Venue website

Σαββατο 22 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2023

Καθημερινά: 7:00μμ – 11:00μμ

Είσοδος δωρεάν

Καθετή: 2298043825, info@katheti.gr

Πολιτισμoς

Έκθεση ζωγραφικής “Τα χρώματα του κόσμου”

31 Ιουλίου 23

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Τζίνα Παπαδοπούλου και ο πατέρας της Χρήστος Παπαδόπουλος εκθέτουν ζωγραφικά τους έργα, στην έκθεση με τίτλο «Τα χρώματα του κόσμου», που θα φιλοξενηθεί στο κτίριο της Καθετής στην Πούντα του Πόρου. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από τις 22 Ιουλίου μέχρι και τις 6 Αυγούστου 2023, καθημερινά 7-11 μ.μ.

Ο πατέρας Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στον Πόρο όπου και κατοικεί, έχει αφήσει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Η κόρη Τζίνα Παπαδοπούλου, πρώην δικηγόρος, ασχολείται με τη ζωγραφική τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια. Έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε τρεις ομαδικές εκθέσεις, έχει εκθέσει ατομικά δύο φορές (τη δεύτερη φορά πέρυσι, μαζί με τον πατέρα της, στον Πόρο), έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα διαφόρων CD, ρούχα (μπλούζες και φορέματα) και υφασμάτινες τσάντες.

Στην έκθεση «Τα χρώματα του κόσμου», πατέρας και κόρη καλούν το κοινό να μοιραστεί μαζί τους τα χρώματα ενός κόσμου που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό, παλλόμενο μέσα στην καρδιά τους, γεμάτο από έντονα χρώματα, φως και ζωή.

Οι καλλιτέχνες μάς λένε:

«Αυτόν τον κόσμο, που σιγά σιγά ξεθωριάζει και το γκρίζο απλώνεται παντού, εμείς έχουμε χρέος να τον κρατήσουμε ζωντανό. Με μοναδικό όπλο μας τα χρώματα. Να κλειδώσουμε τις ομορφιές του μήπως και καταλάβουμε πως, ακόμη και τώρα, μπορούμε να σώσουμε ό,τι σώζεται. Σε έναν κόσμο που ταλανίζεται από πολέμους, εξάπλωση της βίας, πανδημίες, οικονομική κρίση, κλιματική αλλαγή, περιβαλλοντικές και οικολογικές καταστροφές, φτώχεια και συνθήκες εξαθλίωσης, κραυγαλέες και προκλητικές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, ελλείψεις βασικών αγαθών για εκατομμύρια ανθρώπους σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, εμείς οι καλλιτέχνες κρατάμε τα χρώματα σαν όπλο. Επιλέγουμε να δείξουμε τις ομορφιές, που μέρα τη μέρα χάνονται, με την ελπίδα οι άνθρωποι να θυμηθούν, να νοσταλγήσουν, να αφυπνιστούν, να δράσουν.

Στις φαβέλες, κάπου στα περίχωρα του Σάο Πάολο, εκεί που η ανθρώπινη ζωή παλεύει με την έλλειψη παιδείας και βασικών αγαθών, όπως το νερό, με την εγκληματικότητα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, η Aurora αερίζει τα πολύχρωμα χάλια της και τραγουδά Guantanamera, ελπίζοντας ακόμη… Γιατί οι άνθρωποι, ακόμη και στην κόλαση, μπορούν να φτιάξουν μικρούς παραδείσους.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εμείς οι καλλιτέχνες νιώθουμε πως έχουμε χρέος να αναδείξουμε με τα έργα μας τον κόσμο που χάνεται. Μια λεοπάρδαλη παρέα με ένα πουλί, δύο μπλε τίγρεις (απειλούμενα είδη), ένας ρινόκερος που λατρεύει τις φράουλες, ένας όμορφος τσαλαπετεινός, ένα πανέμορφο λεοντόψαρο μετανάστης, απειλητικό για τη θαλάσσια ζωή, που με τη σειρά του μπορεί να απειληθεί από τον άνθρωπο, που πέταξε τα τσιγάρα του στη θάλασσα, οι γλάστρες με τις γαρδένιες κάτω από τη μπουκαμβίλια ενός νησιωτικού σπιτιού. Όλα αυτά είναι εικόνες που θα δείτε στην έκθεση και ελπίζουμε κάτι να σας πουν, κάπως να σας αγγίξουν. Βοηθήστε μας να ξαναφέρουμε τα χρώματα στον κόσμο αυτό».

Σκοπός της Καθετής είναι η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων μέσα από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Τέτοιες δράσεις, ενδεικτικά, είναι η εικαστική έκθεση «Γέφυρες» και η έκθεση φωτογραφίας «Athlesis», η κοινή έκθεση ζωγραφικής «Στα ίδια νερά» του Χρήστου Παπαδόπουλου και της Τζίνας Παπαδοπούλου, και το Poros Arts Festival 2023, τη διοργάνωση του οποίου έχει αναθέσει ο Δήμος Πόρου στην Καθετή.

Πληροφορίες έκθεσης

Εγκαίνια: 22 Ιουλίου 8:30 μ.μ.

Διάρκεια: 22 Ιουλίου-6 Αυγούστου 2023

Ώρες λειτουργίας: 7-11 μ.μ.

Πληροφορίες/επικοινωνία: info@katheti.gr, 2298043825 / ginapap7@gmail.com, 6944381155

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Κατηγορίες