Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Events

Εκδηλώσεις

Φόρτωση Εκδηλώσεις
Πολιτισμoς

Ο ραφτάκος των λέξεων

8 Ιουλίου 22
Πόρος
Venue map link

Organized by Καθετή

Τοποθεσία

Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη Πόρου

Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη Πόρου

Παιδιά άνω των 4 ετών

8 Ιουλίου, 2022 | 7:30 μμ - 8:30 μμ
Ημερομηνία:

8 Ιουλίου 2022

Ώρα:

7:30 μ.μ.

Διάρκεια:

65 λεπτά

Είσοδος:

Δωρεάν, με προαιρετική ελεύθερη συνεισφορά για τα έξοδα της παράστασης

Πολιτισμoς

Ο ραφτάκος των λέξεων

8 Ιουλίου 22

του Αντώνη Παπαθεοδούλου, από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος

Η sold out παράσταση για παιδιά έρχεται στον Πόρο στις 8 Ιουλίου στις 7:30 μμ, στο στενό Ερμού. Η Καθετή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χειροτεχνίας Πόρου, φέρνει τη παράσταση για παιδιά «Ο ραφτάκος των λέξεων», του Αντώνη Παπαθεοδούλου, από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 ετών και πάνω και είναι δωρεάν, με προαιρετική ελεύθερη συνεισφορά για τα έξοδα της παράστασης.

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος ζωντανεύει το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Ο Ραφτάκος των λέξεων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου. Η παράσταση ξεκίνησε από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τον Οκτώβριο του 2019 και συνεχίζει να παίζεται με τεράστια επιτυχία σε αθηναϊκές σκηνές και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

 

Η ιστορία

Κάποτε, σε μια μικρή πόλη που έμοιαζε ακόμα με χωριό, ζούσε ένας ράφτης μοναδικός. Μοναδικός όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε άλλος ράφτης στην πόλη, μα επειδή ο ράφτης αυτός έφτιαχνε τα ρούχα του με λέξεις! Διάλεγε προσεχτικά τις λέξεις του για κάθε έναν άνθρωπο ξεχωριστά, και έτσι, φορώντας τα ρούχα του, περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί.

Ο καιρός όμως πέρασε, η πόλη μεγάλωσε κι οι άνθρωποι έγιναν βιαστικοί και ξεχασιάρηδες και ξέχασαν τον Ραφτάκο. Κι έπεσε ένας χειμώνας τόσο βαρύς που κανένα από τα καινούργια τους ρούχα δεν μπορούσε να τους ζεστάνει. Τότε θυμήθηκαν τον Ραφτάκο τους, που τόσο ωραία έπλεκε τις λέξεις, και ξαναζεστάθηκαν. Γιατί οι λέξεις είναι αυτές που ζεσταίνουν, δροσίζουν και παρηγορούν τελικά κάθε καρδιά.

«Ο ραφτάκος των λέξεων» είναι ένα πρωτότυπο παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου για τη δύναμη των λέξεων και την ανάγκη για ανθρώπινη επικοινωνία. Είναι μια ιστορία τρυφερή, συγκινητική και επίκαιρη όσο ποτέ. μιλά για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Επίσης, ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα του Φεστιβάλ Χειροτεχνίας, που διοργανώνεται από επαγγελματίες του Πόρου κάθε χρόνο.

 

Η παράσταση

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί από το 2012 διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική από γνωστά, παραδοσιακά, αλλά και πρωτότυπα μουσικά όργανα, ενώ αντλεί τα θέματά της από ιστορίες, μύθους και παραμύθια της λαϊκής παράδοσης.

Η παράσταση «Ο ραφτάκος των λέξεων», που θα δούμε στο Φεστιβάλ Χειροτεχνίας, είναι μια «χειροποίητη» παράσταση, τόσο ζεστή και τόσο πολύχρωμη, όσο και η κουβέρτα του Ραφτάκου, που τύλιξε και ζέστανε τελικά όλους τους ανθρώπους της πόλης του. Το παραμύθι ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας με αγνά υλικά, ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα.

 

Οι συντελεστές

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου Θεατρική διασκευή-στίχοι τραγουδιών: Τίνα Γιωτοπούλου Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας Καλλιτεχνική επιμέλεια-επιμέλεια κειμένου-βοηθός σκηνοθέτις: Χρύσα Διαμαντοπούλου Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Πλατύραχος Εικαστική επιμέλεια-ενδυματολόγος: Γεωργία Μπούρδα Επιμέλεια κίνησης: Άννα Ανουσάκη Ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Έλσα Λουμπαρδιά Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος Σχεδιασμός-διδασκαλία ρυθμικού τοπίου: Γιώργος Τζαβάρας Διδασκαλία τραγουδιών: Νίκος Πλατύραχος Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου Γραφιστικός σχεδιασμός υλικού: k2design Υπεύθυνη Τύπου: Ευαγγελία Σκρομπόλα Οργάνωση Παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου Παραγωγή: ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ ΑΜΚΕ

Η Καθετή, με τις δράσεις της, όπως το εργαστήρι θεατρικής καταγραφής Πόρου, Τροιζηνίας και Μεθάνων, η παράσταση «Πέρασμα», η φιλοξενία της παράστασης «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» και η διοργάνωση του σεμιναρίου «Από τις φυλές του κόσμου στη δική μας “φυλή”» με τον Κώστα Γάκη, στοχεύει να ενισχύσει τη σύνδεσή μας με το θέατρο, μια τέχνη που εμπεριέχει όλες τις άλλες. Επίσης, θεωρεί πολύ σημαντική την επαφή των παιδιών με την τέχνη, γι’ αυτό διοργάνωσε την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τελικά μιλάνε τα βιβλία;» από τη συγγραφέα Ελένη Πεταλά και το Εργαστήρι Κατασκευής Χριστουγεννιάτικων Στολιδιών, στο οποίο τα παιδιά έμαθαν να φτιάχνουν τα δικά τους στολίδια με διαφορετικές μεθόδους χειροτεχνίας. Χορηγός της παράστασης είναι ο Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου.

Κατηγορίες

Συνδιοργανωτές