Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Events

Εκδηλώσεις

Loading Events

Seas of Change: The Poros Summit on Industrial Fish Farming

18 Απριλίου 24
Πόρος
Venue map link
18 Απριλίου - 19 Απριλίου

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, η συμμετοχή στο συνέδριο είναι αποκλειστικά με πρόσκληση.

Seas of Change: The Poros Summit on Industrial Fish Farming

18 Απριλίου 24

Το συνέδριο «Seas of Change: The Poros Summit on Industrial Fish Farming» θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Απριλίου. Αυτή η κομβικής σημασίας συνάντηση θα φέρει κοντά κοινότητες, ακτιβιστές/-ριες, επιστήμονες/-ισσες, αιρετούς/-ές εκπροσώπους, καθώς και εκπροσώπους ιδρυμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από 4 ηπείρους και 14 χώρες. Μαζί, θα μοιραστούν έρευνες και αποτελεσματικές στρατηγικές για την εναντίωση στην ανεξέλεγκτη επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοτροφείων σαρκοφάγων ψαριών σε όλο τον κόσμο.

Το συνέδριο είναι εμπνευσμένο από την ιδέα ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν την επιστήμη, τα συνεργαζόμενα μέρη και τα οικονομικά στοιχεία που κρύβονται πίσω από τα σχέδια εγκατάστασης ιχθυοτροφείων βιομηχανικής κλίμακας σε παράκτιες κοινότητες, καθώς και τις επιπτώσεις που θα έχουν στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Πολύ συχνά αυτά τα γεγονότα αποκρύπτονται βολικά, κρυμμένα πίσω από καμπάνιες μάρκετινγκ και ανεπαρκείς ορισμούς της βιωσιμότητας, έως ότου τα σχέδια είναι σε πλήρη εφαρμογή.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες/-ουσες θα σχεδιάσουν συλλογικές δράσεις με σκοπό να φέρουν το ζήτημα των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης. Η ελπίδα είναι ότι, εφοδιασμένοι με πληροφορίες και εμπνευσμένοι από την επιτυχία των κοινοτήτων που αντιστάθηκαν με επιτυχία στη λεηλασία των ακτών και των υδάτων τους, οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν με γνώσεις στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση των δημόσιων πόρων τους.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Rauch (ΗΠΑ), την Καθετή (Ελλάδα) και την Global Salmon Farming Resistance (Αργεντινή) υπό την αιγίδα του Δήμου Πόρου και του Πανελλήνιου Δικτύου για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://seasofchange.world/

Χορηγός επικοινωνίας: Saronic Magazine

Η Καθετή στηρίζει έμπρακτα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Στο παρελθόν, στο πλαίσιο των εθελοντικών καθαρισμών που πραγματοποιούμε κάθε μήνα, έχουμε καθαρίσει σοκάκια και παραλίες της περιοχής με το ΚΔΑΠ Πόρου, το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας, το Γενικό Λύκειο Γαλατά και το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Τροιζήνας. Καθώς ο Πόρος απειλείται από τα σχέδια για ΠΟΑΥ, την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (8 Ιουνίου) 2023, προβάλαμε το ντοκιμαντέρ του Francesco De Augustinis «Saving Poros και τον Οκτώβριο διοργανώσαμε την προβολή δύο ντοκιμαντέρ της LOWCo σε Πόρο και Μέθανα. Παράλληλα, προσφέρουμε για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γιατί λέμε όχι στις Ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο». Στο κανάλι μας στο YouTube μπορείτε να παρακολουθήσετε υποτιτλισμένα ντοκιμαντέρ για τις ιχθυοκαλλιέργειες από διάφορα μέρη του κόσμου, ενώ στον ιστότοπο της Καθετής μπορείτε να βρείτε «Πληροφορίες για τις ιχθυοκαλλιέργειες» που αφορούν την Ελλάδα και άλλα παρόμοια μέρη παγκοσμίως.

Μπορείτε και εσείς να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην Καθετή. Συμπληρώστε την αίτηση εθελοντισμού και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί μας!

Ως τοπικός/-ή εκπαιδευτικός ή μαθητής/-τρια πληροίτε τις προϋποθέσεις για δωρεάν συνδρομή στην Καθετή!

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Κατηγορίες