poay

Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!

4 Απριλίου 2023

Η ίδρυση ΠΟΑΥ στον Πόρο είναι ενέργεια καθοριστική για τη μελλοντική πορεία του νησιού, με σημαντικές επιπτώσεις στον χαρακτήρα του αλλά και την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντός του. Όπως φαίνεται και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι τοπικές κοινωνίες απορρίπτουν τη δημιουργία ΠΟΑΥ, αλλά συχνά καταλήγουν σε ένα δύσκολο και άνισο αγώνα. Στην περίπτωση του Πόρου αναμένονται σύντομα εξελίξεις και, ίσως, τελικές αποφάσεις που συνδέονται και με τις επερχόμενες εκλογές. Η τοπική κοινωνία λέει ξεκάθαρα: «Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!» Με αφορμή τα παραπάνω δεδομένα κάνουμε μια αναδρομή στις σημαντικότερες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Σημαντικά βήματα

  • 2.10.2020: Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου ψηφίζει ομόφωνα εναντίον της ίδρυσης ΠΟΑΥ. Το ψήφισμα γνωστοποιήθηκε στην Κυβέρνηση, τους τοπικούς βουλευτές και στις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  • 19.11.2020: Οι Δήμοι Πόρου και Ξηρομέρου ενημερώνουν με επιστολή όλους τους παράκτιους Δήμους της Ελλάδας για τις ΠΟΑΥ και τους καλούν να συμμετέχουν στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών».
  • 25.11.2020: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης δημιουργίας ΠΟΑΥ στον Πόρο και υιοθέτησε πλήρως τα αιτήματα του Δήμου Πόρου, αλλά και άλλων παράκτιων Δήμων της χώρας.
  • 10.12.2020: Σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Δημάρχων Αττικής, του Περιφερειάρχη και της ηγεσίας του Υπουργείου, ο Δήμαρχος Πόρου διαμαρτύρεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τους χειρισμούς του Υπουργείου στο ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο.
  • 4.11.2021: Επιστολή του Δημάρχου Πόρου προς τους βουλευτές Α΄ Πειραιά να καταψηφίσουν τρίτη παράταση της προθεσμίας ίδρυσης ΠΟΑΥ. Με την λήξη της δεύτερης προθεσμίας στις 5 Νοεμβρίου 2021 δεν επιτρέπεται πλέον η ίδρυση ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών στην Ελλάδα.
  • 26.11.2021: Σύσταση Επιτροπή Αγώνα με αποστολή το σχεδιασμό και συντονισμό δράσεων για την απόσυρση του σχεδιασμού της Πολιτείας για ίδρυση ΠΟΑΥ.
  • 22.12.2021: Η Κυβέρνηση εγκρίνει νέα παράταση της προθεσμίας ίδρυσης ΠΟΑΥ ως τις 4.11.2022.
  • 10.1.2022: Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, του Γεν. Γραμματέα Χωροταξίας του ΥΠΕΝ, των Δημάρχων των Δήμων της Π.Ε. Νήσων Αττικής και υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων ΠΕΝ και Αγρ. Ανάπτυξης και της Περιφέρειας. Τη συνάντηση χαρακτήρισε το μέτωπο που δημιουργείται σε επίπεδο Σαρωνικού, το παράθυρο που άφησε ο Γεν. Γραμματέας για εξαίρεση περιοχών με πολιτική απόφαση και η δέσμευσή του για μεταφορά της συζήτησης στην ανώτατη πολιτική ηγεσία.
  • 25.5.2022: Σε σύσκεψη για το θέμα των ΠΟΑΥ ο Δήμος Πόρου δηλώνει πως σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν αποσύρει άμεσα (πριν τις εθνικές εκλογές) τον σχεδιασμό θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και ολοκληρωτική σύγκρουση προκειμένου να προστατεύσει το νησί.
  • 28.7.2022: Η Κυβέρνηση δίνει παράταση δύο επιπλέον ετών στην προθεσμία ίδρυσης βιομηχανικών ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας.

Στο διάστημα αυτών των ετών ο Δήμος Πόρου έχει στείλει πλήθος επιστολών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Υπουργείο Τουρισμού, σε βουλευτές ακόμα και στο Γραφείο Πρωθυπουργού.

Το «Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!» είναι απόλυτο και στηρίζεται σε τρεις βασικούς λόγους. Είναι ανεπιθύμητα διότι απειλούν την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Είναι ακραία απειλή κατά του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος της περιοχής μας. Είναι μια αναπτυξιακή κατεύθυνση που επιβάλλεται βίαια και έρχεται σε σύγκρουση με τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας και τις έως σήμερα επιλογές της.

Η Καθετή έχει θέσει ως πρώτη της προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος του Πόρου από τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε το κοινό για την απειλή των ιχθυοτροφείων για τον Πόρο, την οικονομία και το περιβάλλον μας.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: poros.gr

p.a.w.s
Προηγουμενο Αρθρο
Φιλοζωική Εταιρεία Πόρου
04 Απριλιου 2023
poros trails
Επομενο Αρθρο
Τα μονοπάτια του Πόρου
26 Απριλιου 2023

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.