Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

poay

Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!

4 Απριλίου 2023

Η ίδρυση ΠΟΑΥ στον Πόρο είναι ενέργεια καθοριστική για τη μελλοντική πορεία του νησιού, με σημαντικές επιπτώσεις στον χαρακτήρα του αλλά και την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντός του. Όπως φαίνεται και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι τοπικές κοινωνίες απορρίπτουν τη δημιουργία ΠΟΑΥ, αλλά συχνά καταλήγουν σε ένα δύσκολο και άνισο αγώνα. Στην περίπτωση του Πόρου αναμένονται σύντομα εξελίξεις και, ίσως, τελικές αποφάσεις που συνδέονται και με τις επερχόμενες εκλογές. Η τοπική κοινωνία λέει ξεκάθαρα: «Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!» Με αφορμή τα παραπάνω δεδομένα κάνουμε μια αναδρομή στις σημαντικότερες ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Σημαντικά βήματα

  • 2.10.2020: Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου ψηφίζει ομόφωνα εναντίον της ίδρυσης ΠΟΑΥ. Το ψήφισμα γνωστοποιήθηκε στην Κυβέρνηση, τους τοπικούς βουλευτές και στις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  • 19.11.2020: Οι Δήμοι Πόρου και Ξηρομέρου ενημερώνουν με επιστολή όλους τους παράκτιους Δήμους της Ελλάδας για τις ΠΟΑΥ και τους καλούν να συμμετέχουν στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών».
  • 25.11.2020: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης δημιουργίας ΠΟΑΥ στον Πόρο και υιοθέτησε πλήρως τα αιτήματα του Δήμου Πόρου, αλλά και άλλων παράκτιων Δήμων της χώρας.
  • 10.12.2020: Σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Δημάρχων Αττικής, του Περιφερειάρχη και της ηγεσίας του Υπουργείου, ο Δήμαρχος Πόρου διαμαρτύρεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τους χειρισμούς του Υπουργείου στο ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο.
  • 4.11.2021: Επιστολή του Δημάρχου Πόρου προς τους βουλευτές Α΄ Πειραιά να καταψηφίσουν τρίτη παράταση της προθεσμίας ίδρυσης ΠΟΑΥ. Με την λήξη της δεύτερης προθεσμίας στις 5 Νοεμβρίου 2021 δεν επιτρέπεται πλέον η ίδρυση ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών στην Ελλάδα.
  • 26.11.2021: Σύσταση Επιτροπή Αγώνα με αποστολή το σχεδιασμό και συντονισμό δράσεων για την απόσυρση του σχεδιασμού της Πολιτείας για ίδρυση ΠΟΑΥ.
  • 22.12.2021: Η Κυβέρνηση εγκρίνει νέα παράταση της προθεσμίας ίδρυσης ΠΟΑΥ ως τις 4.11.2022.
  • 10.1.2022: Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, του Γεν. Γραμματέα Χωροταξίας του ΥΠΕΝ, των Δημάρχων των Δήμων της Π.Ε. Νήσων Αττικής και υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων ΠΕΝ και Αγρ. Ανάπτυξης και της Περιφέρειας. Τη συνάντηση χαρακτήρισε το μέτωπο που δημιουργείται σε επίπεδο Σαρωνικού, το παράθυρο που άφησε ο Γεν. Γραμματέας για εξαίρεση περιοχών με πολιτική απόφαση και η δέσμευσή του για μεταφορά της συζήτησης στην ανώτατη πολιτική ηγεσία.
  • 25.5.2022: Σε σύσκεψη για το θέμα των ΠΟΑΥ ο Δήμος Πόρου δηλώνει πως σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν αποσύρει άμεσα (πριν τις εθνικές εκλογές) τον σχεδιασμό θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και ολοκληρωτική σύγκρουση προκειμένου να προστατεύσει το νησί.
  • 28.7.2022: Η Κυβέρνηση δίνει παράταση δύο επιπλέον ετών στην προθεσμία ίδρυσης βιομηχανικών ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας.

Στο διάστημα αυτών των ετών ο Δήμος Πόρου έχει στείλει πλήθος επιστολών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το Υπουργείο Τουρισμού, σε βουλευτές ακόμα και στο Γραφείο Πρωθυπουργού.

Το «Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!» είναι απόλυτο και στηρίζεται σε τρεις βασικούς λόγους. Είναι ανεπιθύμητα διότι απειλούν την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Είναι ακραία απειλή κατά του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος της περιοχής μας. Είναι μια αναπτυξιακή κατεύθυνση που επιβάλλεται βίαια και έρχεται σε σύγκρουση με τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας και τις έως σήμερα επιλογές της.

Η Καθετή έχει θέσει ως πρώτη της προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος του Πόρου από τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε το κοινό για την απειλή των ιχθυοτροφείων για τον Πόρο, την οικονομία και το περιβάλλον μας.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: poros.gr

p.a.w.s
Προηγουμενο Αρθρο
Φιλοζωική Εταιρεία Πόρου
04 Απριλιου 2023
poros trails
Επομενο Αρθρο
Τα μονοπάτια του Πόρου
26 Απριλιου 2023

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.