Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Περιβαλλοντικές οργανώσεις αφιερωμένες στη θαλάσσια προστασία

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων που ασχολούνται με την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός. Στην Ελλάδα oι οργανώσεις αυτές εργάζονται ακούραστα για τη διαφύλαξη των ωκεανών μας, μέσα από την υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών, τη διεξαγωγή ερευνών και την υλοποίηση πρωτοποριακών περιβαλλοντικών δράσεων.

OZON NGO

Η OZON δραστηριοποιείται στην έρευνα, την ευαισθητοποίηση, την κινητοποίηση των πολιτών, τη συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα και τοπικές αρχές και την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η έρευνά τους σχετικά με τις επιπτώσεις των υδατοκαλλιεργειών στη ρύπανση των ακτών του Σαρωνικού παρουσιάστηκε στην Ειδική Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής. Η ερευνητική μελέτη αποκάλυψε ότι το φελιζόλ, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από τις ιχθυοκαλλιέργειες και συχνά εγκαταλείπεται μετά τη λήξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αποτελεί σημαντική απειλή ρύπανσης. Ανταποκρινόμενη άμεσα στο ζήτημα, η OZON ξεκίνησε ένα πρόγραμμα καθαρισμού των ακτών με στόχο την απομάκρυνση του φελιζόλ.

Εναλεία

Η Εναλεία είναι ένας οργανισμός με όραμα να κάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο μέσω της κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας. Ο οργανισμός υλοποιεί ποικίλα έργα σε όλο τον κόσμο, από μεγάλα έργα καθαρισμού έως συμβουλευτικά και ερευνητικά προγράμματα. Το καινοτόμο πρόγραμμά τους για επαγγελματίες αλιείς «Mediterranean Cleanup» όχι μόνο απασχολεί πάνω 1500 άτομα από την Ελλάδα και την Ιταλία στη συλλογική προσπάθεια για τη διαφύλαξη των θαλασσών μας, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι τα σκουπίδια που συλλέγονται ανακυκλώνονται. Με τη συλλογή πλαστικών απορριμμάτων από τον ωκεανό, έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 900.000 κιλά θαλάσσιων απορριμμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο καθαρίζει τα νερά μας, αλλά δίνει επίσης τη δυνατότητα σε αλιείς να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας την αφοσίωσή τους στη διαφύλαξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Κοινωφελές ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

To Κοινωφελές ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης εστιάζει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ενίσχυση της απασχόλησης και της μικροεπιχειρηματικότητας, καθώς και την υποστήριξη πρωτοβουλιών που προασπίζονται το συλλογικό συμφέρον και ενισχύουν τη διαφάνεια. ο “Typhoon Project“, που ξεκίνησε το 2019, χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο σκάφος 72 μέτρων για τον καθαρισμό ολόκληρης της ελληνικής ακτογραμμής κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Εξοπλισμένο με 5 ταχύπλοα σκάφη και μεγάλα δοχεία διαλογής, το έργο στοχεύει στην ανακύκλωση των συλλεγόμενων αποβλήτων, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης της Μεσογείου. Είχαμε την μεγάλη χαρά να επισκεφθεί το πλοίο Typhoon τις βόρειες παραλίες του Πόρου το περασμένο καλοκαίρι.

Healthy Seas

Η Healthy Seas αντιμετωπίζει το φαινόμενο της αλιείας-φάντασμα, το οποίο ευθύνεται για τον αναίτιο θάνατο θαλάσσιων ζώων. Μέσω καθαρισμών με εθελοντές/-ριες δύτες και σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς του αλιευτικού τομέα για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων απορριμμάτων, ο οργανισμός συλλέγει τα άχρηστα δίχτυα και διασφαλίζει ότι θα μετατραπούν σε χρήσιμο πόρο. Τα νάιλον δίχτυα αλιείας ανακυκλώνονται μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα από την Aquafil σε νήματα ECONYL® για τη βιομηχανία μόδας και ειδών εσωτερικού χώρου. Η αποστολή της Healthy Seas στην Ιθάκη, που παρουσιάστηκε στο «Journey to Ithaca», μετέτρεψε την καταστροφή σε παράδεισο απομακρύνοντας 76 τόνους σκουπιδιών με μια ομάδα 45 εθελοντών/-ριων -μαζί με άλλες οργανώσεις όπως η Εναλεία- αποκαθιστώντας τη φυσική ομορφιά του νησιού.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν αφιερωθεί στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Ελλάδας. Η αφοσίωσή τους μας εμπνέει να αναλάβουμε δράση. Και εμείς, ατομικά, μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό, μειώνοντας τα πλαστικά μιας χρήσης, συμμετέχοντας ενεργά σε καθαρισμούς παραλιών και σε άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη των πολύτιμων θαλασσών μας. Μαζί, μέσα από συλλογική και ατομική δράση, μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική αλλαγή προς το καλύτερο για τις μελλοντικές γενιές.

Μπορείτε και εσείς να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην Καθετή. Συμπληρώστε την αίτηση εθελοντισμού και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί μας!

Ως τοπικός/-ή εκπαιδευτικός ή μαθητής/-τρια πληροίτε τις προϋποθέσεις για δωρεάν συνδρομή στην Καθετή!

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Προηγουμενο Αρθρο
Στη μνήμη του ποριώτη καλλιτέχνη Γιώργου Ξενούλη
28 Φεβρουαριου 2024
Επομενο Αρθρο
Poros Stands
03 Απριλιου 2024

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.  

02 Φεβρουαρίου 2024

Στις 25 Ιανουαρίου στην Καθετή, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ Γαλατά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γιατί λέμε όχι στις ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο»!