Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Poros Stands

Ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα του Πόρου κατά της ΠΟΑΥ

«δυνατὸν δὲ καὶ μὴ ἄρχοντα γῆς καὶ θαλάττης πράττειν τὰ καλά»

                                                                                    -Αριστοτέλης

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τασμανία συνάντησε τον Πόρο, με τον σκηνοθέτη Mike Sampey και την παραγωγό Kirsten Bacon από τη LOWCo AU να επισκέπτονται το νησί μας για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. Έχοντας συγκινηθεί από τη μοναδική ομορφιά του νησιού και τη φιλοξενία των ντόπιων, εμπνεύστηκαν από τον αγώνα της κοινότητάς μας ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες του σχεδίου ΠOAY. Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

Παρόμοιο με το ντοκιμαντέρ «The Heart of the Island», που παρουσιάζει τον αγώνα του νησιού Flinders της Τασμανίας να αποτρέψει την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών στις ακτές του, το «Poros Stands» είναι μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη και την αφοσίωση των κατοίκων του Πόρου να προστατεύσουν τον αγαπημένο τους τόπο. Το ντοκιμαντέρ «The Heart of the Island» αποτέλεσε ένα σημαντικό εργαλείο για να πειστεί η αυστραλιανή κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για εκβιομηχάνιση του νησιού Flinders. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνησή μας θα σεβαστεί με τον ίδιο τρόπο τη θέληση των κατοίκων της περιοχής, όπως καταδεικνύεται μέσα από την πληθώρα φωνών που ακούγονται στην ταινία, και θα αναγνωρίσει την περιβαλλοντική ζημιά που ήδη έχει επηρεάσει την περιοχή των ιχθυοκαλλιεργειών.

Ο Mike Sampey δηλώνει: “Από την Ελλάδα μέχρι την Τασμανία, αυτή η αντιδημοκρατική αρπαγή των πόρων συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Η ταινία μας προτρέπει σε πραγματικά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στη βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια. Ελπίζουμε ότι οι προβολές της ταινίας μας σε όλη την Ευρώπη θα κάνουν τη διαφορά”.

Η κοινότητα του Πόρου αντιτίθεται κατηγορηματικά στο σχέδιο ΠΟΑΥ, το οποίο απειλεί το νησί με τη μετατροπή του από δημοφιλή τουριστικό προορισμό σε βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας, με ολέθριες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες για τη μικρή νησιωτική κοινότητα. Με γνώμονα την αγάπη για τον τόπο τους και τη φύση, οι κάτοικοι αγωνίζονται για να διατηρήσουν τον μοναδικό χαρακτήρα του νησιού και δείχνουν το δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ευχαριστούμε θερμά τον Mike Sampey και την Kirsten Bacon για την υποστήριξη του αγώνα μας μέσα από τη δημιουργία του «Poros Stands». Επίσης, ευχαριστούμε πολύ τα μέλη της κοινότητας του Πόρου που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ. Η πρεμιέρα του «Poros Stands» θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 17 Απριλίου, 2:00 μμ., στο πλαίσιο του συνεδρίου Our Ocean. Ακόμη, στις 14 Απριλίου στις 8:00 μμ θα πραγματοποιηθεί ειδική προβολή για τους/τις κατοίκους του Πόρου στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βασιλική Κογιώνη» από τον Δήμο Πόρου. Στη συνέχεια, η ταινία θα προβληθεί στον Πόρο με ελεύθερη είσοδο στις 18 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Seas of Change: The Poros Summit on Industrial Fish Farming».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ντοκιμαντέρ και τους/τις συντελεστές/-ριες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://porosstands.film/.

Μπορείτε και εσείς να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην Καθετή. Συμπληρώστε την αίτηση εθελοντισμού και ξεκινήστε αυτό το υπέροχο ταξίδι μαζί μας!

Ως τοπικός/-ή εκπαιδευτικός ή μαθητής/-τρια πληροίτε τις προϋποθέσεις για δωρεάν συνδρομή στην Καθετή!

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Προηγουμενο Αρθρο
Περιβαλλοντικές οργανώσεις αφιερωμένες στη θαλάσσια προστασία
02 Απριλιου 2024
Επομενο Αρθρο
Poros Stands
03 Απριλιου 2024

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.  

02 Φεβρουαρίου 2024

Στις 25 Ιανουαρίου στην Καθετή, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ Γαλατά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γιατί λέμε όχι στις ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο»!