Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Resources about fish farms featured image

Ενημερωτικές πηγές για τις ιχθυοκαλλιέργειες

29 Ιουλίου 2023

Επειδή η γνώση είναι δύναμη, η Καθετή, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Rauch, δημιούργησε ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τις βιομηχανικής κλίμακας ιχθυοκαλλιέργειες, με αφορμή το σχέδιο δημιουργίας ΠΟΑΥ* στον Πόρο. Στον σύνδεσμο «Πληροφορίες για τις ιχθυοκαλλιέργειες», που θα βρείτε στο μενού του ιστότοπου της Καθετής, είναι συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο, αρθρογραφία, και περιπτώσεις άλλων περιοχών στην Ελλάδα και το εξωτερικό που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα με τον Πόρο σε σχέση με τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

Στόχος είναι η τοπική και η διεθνής κοινότητα να ενημερωθεί και να κατανοήσει τι ακριβώς είναι οι βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες: Ποιες είναι οι επιβλαβείς επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον. ποιες είναι οι καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία των περιοχών στις οποίες αναπτύσσονται. τέλος, αλλά πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, τι συνεπάγεται το σχέδιο για επέκτασή τους σε βιομηχανική κλίμακα συγκεκριμένα στον Πόρο. Υπάρχουν πηγές από όλο τον κόσμο σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, κάποιες και στις δύο γλώσσες.

Συγκεκριμένα, στον σύνδεσμο «Πληροφορίες για τις ιχθυοκαλλιέργειες» θα βρείτε:

  • Ηλεκτρονικές πληροφοριακές πηγές για τις ΠΟΑΥ, όπως ένας πλήρης κατάλογος των σχεδιαζόμενων ΠΟΑΥ στην Ελλάδα, το ειδικό χωροταξικό για τις ΠΟΑΥ, αναφορές στα ΜΜΕ κτλ.
  • Ιστοσελίδες για τον Πόρο, τα αξιοθέατα και τον πολιτισμό του.
  • Πληροφορίες για την ΠΟΑΥ Πόρου, όπως η σχετική ιστοσελίδα του Δήμου, η καμπάνια συλλογής υπογραφών, οι μελέτες της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν κάποια υποβρύχια πλάνα από τον υγιή βυθό σε άλλα σημεία του νησιού και από τον νεκρό βυθό κοντά στις υπάρχουσες, μικρές ιχθυοκαλλιέργειες!
  • Πληροφορίες για την Avramar, την εταιρεία που κατέχει το μονοπώλιο σχεδόν των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, και σχεδιάζει να αναπτύξει την ΠΟΑΥ Πόρου.
  • Πληροφορίες για τα προβλήματα που δημιουργούν οι ιχθυοκαλλιέργειες σε διεθνές επίπεδο.
  • Άρθρα της Καθετής για τις ιχθυοκαλλιέργειες, σε ελληνικά και αγγλικά.
  • Μελέτες περιπτώσεων ανά την Ελλάδα και τον κόσμο από κοινότητες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα με τον Πόρο, μεταξύ των οποίων και υποτιτλισμένα ντοκιμαντέρ. Ανάμεσά τους, αναδεικνύονται και περιπτώσεις όπου οι κοινότητες κατάφεραν να πετύχουν τον σκοπό τους, όπως ευελπιστούμε να συμβεί και στον Πόρο!

Η Καθετή ζητά την άμεση απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών από το μικρό, πανέμορφο, τουριστικό νησί του Πόρου. Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών και να επανεξετάσει τα ελλιπή και υπερβολικά επιθετικά σχέδια για την ΠΟΑΥ.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

1. Μοιραστείτε την έρευνα και τα μηνύματά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οικογένεια και τους φίλους σας

2. Υπογράψτε την αίτηση για την αφαίρεση του Πόρου από τα σχέδια για ΠΟΑΥ

3. Απαιτήστε ενημέρωση και δράση από τους πολιτικούς σας ηγέτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Πρόκειται για μια απειλή που επηρεάζει κοινότητες σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

*Το ακρωνύμιο Π.Ο.Α.Υ. καθιερώθηκε το 2011 και σημαίνει «Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών». Το σχέδιο για τις ΠΟΑΥ επεκτείνει τις περιοχές επιτρεπόμενων υδατοκαλλιεργειών κατά 25 φορές σε όλη την Ελλάδα, παραχωρώντας τεράστιες εκτάσεις της ακτογραμμής της χώρας στον έλεγχο ιδιωτικών, κυρίως ξένων, εταιρειών.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Προηγουμενο Αρθρο
Ψαρεύοντας για κέρδη
24 Ιουλιου 2023
Επομενο Αρθρο
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ & ταινιών μικρού μήκους
29 Ιουλιου 2023

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.