Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων
Οι άνθρωποι, σε όλη την ιστορία τους, οργανώνονται σε κοινότητες, αναπτύσσουν δεσμούς και μέσα από τα ήθη και τα έθιμά τους δημιουργούν πολιτισμό. Μια έννοια που συνδέεται με την κοινωνική συνοχή, τη συλλογική ταυτότητα και την καλλιέργεια του πνεύματος. Ένα δυναμικό και πολύπλοκο δίκτυο, που διαμορφώνεται από τη στάση και τις επιλογές κάθε ατόμου ξεχωριστά. Η Καθετή στηρίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με τη δράση τους ενισχύουν το δίκτυο του πολιτισμού. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων.
Ο σκοπός
Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά. Τα μέλη του συλλόγου έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή, αλλά κατοικούν στον Πειραιά και την Αθήνα. Ο πρόεδρος του συλλόγου Σωτήρης Μπουλντούμης μάς λέει: «Το κίνητρο της ίδρυσης του συλλόγου ήταν η ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για αλληλεγγύη. Ο σκοπός του ήταν κυρίως να βοηθήσει οικονομικά τα αδύνατα μέλη της περιοχής μας. Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου, ο σύλλογος εξελίχθηκε σε πατριωτικό και πολιτιστικό σύνδεσμο». Και συνεχίζει μιλώντας για το μέλλον: «Αυτό που συνέδεε τα παλιότερα μέλη ήταν οι κοινές αναμνήσεις. Με τις νεότερες γενιές δεν συμβαίνει το ίδιο. Συνεπώς σκέφτομαι να προσεγγίσω αυτούς τους ανθρώπους στέλνοντας ένα είδος εφημερίδας, με σκοπό να τους εθίσω στην ιδέα του Πόρου και να τους καλέσω να συμμετέχουν σε κάποια από τις δραστηριότητές μας».
Οι δράσεις
Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του. Έχει διοργανώσει εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας στον Πόρο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η έκθεση φωτογραφίας «Ο Παλιός μας Πόρος», στο κτίριο Συγγρού, με φωτογραφίες του Πόρου από την περίοδο 1900-1960. Επιπλέον διοργανώνουν φιλολογικές βραδιές με ποίηση, λογοτεχνία και συνοδεία μουσικής. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων συχνά παρουσιάζουν Ποριώτες συγγραφείς. Επίσης, κάνουν επισκέψεις σε μουσεία και καλούν ομιλητές/-ήτριες που παρουσιάζουν διάφορα θέματα, από κοινωνικά έως διατροφής. Στο πλαίσιο των ετήσιων δραστηριοτήτων τους είναι η δημιουργία ημερολογίων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και συλλεκτικά ημερολόγια με γκραβούρες, που μεταφέρουν την εικόνα της ζωής του τόπου πριν από 200-300 χρόνια. Και φυσικά δεν λείπει η διασκέδαση. Χριστουγεννιάτικα bazaar, συχνά φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αποκριάτικοι χοροί, συνεστιάσεις και πάρα πολλές εκδρομές έρχονται να συμπληρώσουν τις δράσεις του συλλόγου.
Άξιο λόγου είναι και το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο «Μέτρον Άριστον», που έχει δημιουργήσει ο πρόεδρος του συλλόγου, συγγραφέας και ο ίδιος, με προσωπική προσπάθεια. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα τέχνης και βιβλία ποίησης, λογοτεχνίας και ιστορίας ντόπιων, αλλά και άλλων συγγραφέων. Πρόκειται για έναν ιστότοπο που δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και συγγραφείς να αναρτήσουν το έργο τους. Ο ίδιος λέει: «Το έκανα για να δώσω διέξοδο σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν αλλού στέγη για να προβάλουν τη δουλειά τους».
Τα 126 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου δείχνουν και το πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η έννοια του πολιτισμού στον τόπο μας. Η Καθετή ανακαλύπτει αυτές τις ρίζες με μια σειρά άρθρων που προβάλλουν τη δράση πολιτιστικών φορέων, όπως η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμΕΑ «Άγιος Κήρυκος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα» και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου.