sundesmos-troizinioi

Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων 

Οι άνθρωποι, σε όλη την ιστορία τους, οργανώνονται σε κοινότητες, αναπτύσσουν δεσμούς και μέσα από τα ήθη και τα έθιμά τους δημιουργούν πολιτισμό. Μια έννοια που συνδέεται με την κοινωνική συνοχή, τη συλλογική ταυτότητα και την καλλιέργεια του πνεύματος. Ένα δυναμικό και πολύπλοκο δίκτυο, που διαμορφώνεται από τη στάση και τις επιλογές κάθε ατόμου ξεχωριστά. Η Καθετή στηρίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με τη δράση τους ενισχύουν το δίκτυο του πολιτισμού. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων

Ο σκοπός 

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά. Τα μέλη του συλλόγου έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή, αλλά κατοικούν στον Πειραιά και την Αθήνα. Ο πρόεδρος του συλλόγου Σωτήρης Μπουλντούμης μάς λέει: «Το κίνητρο της ίδρυσης του συλλόγου ήταν η ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για αλληλεγγύη. Ο σκοπός του ήταν κυρίως να βοηθήσει οικονομικά τα αδύνατα μέλη της περιοχής μας. Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου, ο σύλλογος εξελίχθηκε σε πατριωτικό και πολιτιστικό σύνδεσμο». Και συνεχίζει μιλώντας για το μέλλον: «Αυτό που συνέδεε τα παλιότερα μέλη ήταν οι κοινές αναμνήσεις. Με τις νεότερες γενιές δεν συμβαίνει το ίδιο. Συνεπώς σκέφτομαι να προσεγγίσω αυτούς τους ανθρώπους στέλνοντας ένα είδος εφημερίδας, με σκοπό να τους εθίσω στην ιδέα του Πόρου και να τους καλέσω να συμμετέχουν σε κάποια από τις δραστηριότητές μας». 

Οι δράσεις 

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του. Έχει διοργανώσει εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας στον Πόρο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η έκθεση φωτογραφίας «Ο Παλιός μας Πόρος», στο κτίριο Συγγρού, με φωτογραφίες του Πόρου από την περίοδο 1900-1960. Επιπλέον διοργανώνουν φιλολογικές βραδιές με ποίηση, λογοτεχνία και συνοδεία μουσικής. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων συχνά παρουσιάζουν Ποριώτες συγγραφείς. Επίσης, κάνουν επισκέψεις σε μουσεία και καλούν ομιλητές/-ήτριες που παρουσιάζουν διάφορα θέματα, από κοινωνικά έως διατροφής. Στο πλαίσιο των ετήσιων δραστηριοτήτων τους είναι η δημιουργία ημερολογίων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και συλλεκτικά ημερολόγια με γκραβούρες, που μεταφέρουν την εικόνα της ζωής του τόπου πριν από 200-300 χρόνια. Και φυσικά δεν λείπει η διασκέδαση. Χριστουγεννιάτικα bazaar, συχνά φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αποκριάτικοι χοροί, συνεστιάσεις και πάρα πολλές εκδρομές έρχονται να συμπληρώσουν τις δράσεις του συλλόγου. 

Άξιο λόγου είναι και το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο «Μέτρον Άριστον», που έχει δημιουργήσει ο πρόεδρος του συλλόγου, συγγραφέας και ο ίδιος, με προσωπική προσπάθεια. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα τέχνης και βιβλία ποίησης, λογοτεχνίας και ιστορίας ντόπιων, αλλά και άλλων συγγραφέων. Πρόκειται για έναν ιστότοπο που δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και συγγραφείς να αναρτήσουν το έργο τους. Ο ίδιος λέει: «Το έκανα για να δώσω διέξοδο σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν αλλού στέγη για να προβάλουν τη δουλειά τους». 

Τα 126 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου δείχνουν και το πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η έννοια του πολιτισμού στον τόπο μας. Η Καθετή ανακαλύπτει αυτές τις ρίζες με μια σειρά άρθρων που προβάλλουν τη δράση πολιτιστικών φορέων, όπως η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμΕΑ «Άγιος Κήρυκος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα» και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου. 

support our work
Προηγουμενο Αρθρο
Βοηθήστε το έργο μας 
26 Ιανουαριου 2022
katheti's innovations
Επομενο Αρθρο
Καινοτομίες της Καθετής 
22 Μαρτιου 2022

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.