Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

sundesmos-troizinioi

Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων 

Οι άνθρωποι, σε όλη την ιστορία τους, οργανώνονται σε κοινότητες, αναπτύσσουν δεσμούς και μέσα από τα ήθη και τα έθιμά τους δημιουργούν πολιτισμό. Μια έννοια που συνδέεται με την κοινωνική συνοχή, τη συλλογική ταυτότητα και την καλλιέργεια του πνεύματος. Ένα δυναμικό και πολύπλοκο δίκτυο, που διαμορφώνεται από τη στάση και τις επιλογές κάθε ατόμου ξεχωριστά. Η Καθετή στηρίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με τη δράση τους ενισχύουν το δίκτυο του πολιτισμού. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων

Ο σκοπός 

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά. Τα μέλη του συλλόγου έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή, αλλά κατοικούν στον Πειραιά και την Αθήνα. Ο πρόεδρος του συλλόγου Σωτήρης Μπουλντούμης μάς λέει: «Το κίνητρο της ίδρυσης του συλλόγου ήταν η ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για αλληλεγγύη. Ο σκοπός του ήταν κυρίως να βοηθήσει οικονομικά τα αδύνατα μέλη της περιοχής μας. Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου, ο σύλλογος εξελίχθηκε σε πατριωτικό και πολιτιστικό σύνδεσμο». Και συνεχίζει μιλώντας για το μέλλον: «Αυτό που συνέδεε τα παλιότερα μέλη ήταν οι κοινές αναμνήσεις. Με τις νεότερες γενιές δεν συμβαίνει το ίδιο. Συνεπώς σκέφτομαι να προσεγγίσω αυτούς τους ανθρώπους στέλνοντας ένα είδος εφημερίδας, με σκοπό να τους εθίσω στην ιδέα του Πόρου και να τους καλέσω να συμμετέχουν σε κάποια από τις δραστηριότητές μας». 

Οι δράσεις 

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του. Έχει διοργανώσει εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας στον Πόρο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η έκθεση φωτογραφίας «Ο Παλιός μας Πόρος», στο κτίριο Συγγρού, με φωτογραφίες του Πόρου από την περίοδο 1900-1960. Επιπλέον διοργανώνουν φιλολογικές βραδιές με ποίηση, λογοτεχνία και συνοδεία μουσικής. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων συχνά παρουσιάζουν Ποριώτες συγγραφείς. Επίσης, κάνουν επισκέψεις σε μουσεία και καλούν ομιλητές/-ήτριες που παρουσιάζουν διάφορα θέματα, από κοινωνικά έως διατροφής. Στο πλαίσιο των ετήσιων δραστηριοτήτων τους είναι η δημιουργία ημερολογίων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και συλλεκτικά ημερολόγια με γκραβούρες, που μεταφέρουν την εικόνα της ζωής του τόπου πριν από 200-300 χρόνια. Και φυσικά δεν λείπει η διασκέδαση. Χριστουγεννιάτικα bazaar, συχνά φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αποκριάτικοι χοροί, συνεστιάσεις και πάρα πολλές εκδρομές έρχονται να συμπληρώσουν τις δράσεις του συλλόγου. 

Άξιο λόγου είναι και το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο «Μέτρον Άριστον», που έχει δημιουργήσει ο πρόεδρος του συλλόγου, συγγραφέας και ο ίδιος, με προσωπική προσπάθεια. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα τέχνης και βιβλία ποίησης, λογοτεχνίας και ιστορίας ντόπιων, αλλά και άλλων συγγραφέων. Πρόκειται για έναν ιστότοπο που δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και συγγραφείς να αναρτήσουν το έργο τους. Ο ίδιος λέει: «Το έκανα για να δώσω διέξοδο σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν αλλού στέγη για να προβάλουν τη δουλειά τους». 

Τα 126 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου δείχνουν και το πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η έννοια του πολιτισμού στον τόπο μας. Η Καθετή ανακαλύπτει αυτές τις ρίζες με μια σειρά άρθρων που προβάλλουν τη δράση πολιτιστικών φορέων, όπως η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμΕΑ «Άγιος Κήρυκος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα» και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πόρου. 

support our work
Προηγουμενο Αρθρο
Βοηθήστε το έργο μας 
26 Ιανουαριου 2022
katheti's innovations
Επομενο Αρθρο
Καινοτομίες της Καθετής 
22 Μαρτιου 2022

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.