volunteering

Εθελοντισμός και πρακτική άσκηση στην Καθετή

Όλοι εμείς εδώ στην Καθετή δουλεύουμε καθημερινά με διάθεση να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας σε όποιο πεδίο μπορούμε. Αυτό σημαίνει πολλές και διαφορετικές δράσεις, που δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε αν δεν μας στήριζαν άνθρωποι που πιστεύουν στην ιδέα του εθελοντισμού. Με τη σειρά της, η Καθετή προσφέρει την ευκαιρία σε σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων να κάνουν την πρακτική άσκησή τους κοντά της. Εθελοντισμός και πρακτική άσκηση στην Καθετή πλέον έχουν παράλληλες πορείες. 

Η ιδέα του εθελοντισμού 

Ο εθελοντισμός βασίζεται στην αρχή του αλτρουϊσμού, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Έννοιες που στην πρακτική τους εφαρμογή μεταφράζονται σε συμπόνια, φροντίδα και κοινωνική ευημερία. Μια αλυσιδωτή προσφορά στην αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, που δίνει νέο περιεχόμενο στις ζωές όλων μας και δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον. 

Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πως ο εθελοντισμός προϋποθέτει ανθρώπους που βρίσκονται σε θέση ισχύος σε σχέση με τους συνανθρώπους τους, που έχουν λύσει τα δικά τους θέματα. Όμως δεν είναι έτσι. Χρειάζεται ανθρώπους με ευαισθησίες, που, ταυτόχρονα με τη διάθεσή τους να προσφέρουν, ευεργετούνται και εξελίσσουν τον εαυτό τους. Πρώτα απ’ όλα, μας συνδέει με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Δημιουργεί φιλίες που αντέχουν στο χρόνο και συνδυάζει την επίπονη εργασία με τη διασκέδαση. Αποτελεί γόνιμο έδαφος για να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, να αποκτήσουμε εργασιακή εμπειρία και να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

Εθελοντισμός στην Καθετή 

Η Καθετή, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στηρίχθηκε στον εθελοντισμό από την αρχή της λειτουργίας της. Με τη βοήθεια των εθελοντών και εθελοντριών της, οργάνωσε και συνεχίζει να οργανώνει πολλές δραστηριότητες, όπως εργαστήρια τέχνης, εκπαιδευτικά σεμινάρια και μαθήματα ελληνικών. Δημιουργεί θεατρικές παραστάσεις και βίντεο σχετικά με την περιοχή, αναλαμβάνει περιβαλλοντικές δράσεις, γράφει άρθρα σε ελληνικά και αγγλικά και προάγει τον σχολικό εθελοντισμό. Σε όλα αυτά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Περισσότεροι εθελοντές και εθελόντριες σημαίνει περισσότερες και ποικίλες δράσεις. Και, φυσικά, καλοδεχόμαστε προτάσεις για νέες δράσεις, σύμφωνα με τις δεξιότητες σας. 

Πρακτική άσκηση στην Καθετή 

Η Καθετή είναι συνδεδεμένη με την πλατφόρμα Άτλας. Μια διαδικτυακή υπηρεσία η οποία συνδέει τους φορείς που παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η πλατφόρμα αποτελεί μια ενιαία βάση διαθέσιμων θέσεων πρακτικής άσκησης. Παράλληλα, προσφέρει σφαιρική ενημέρωση σε θέματα που άπτονται της αγοράς εργασίας και των πρώτων βημάτων των φοιτητών σε αυτή. 

Παράλληλα, η Καθετή ξεκίνησε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, για να προσφέρει δυνατότητα εξ αποστάσεως πρακτικής σε φοιτητές του. Το καλοκαίρι του 2021 είχε τον πρώτο ασκούμενο, τον Γιούρεν, από την Κίνα. Ο ίδιος αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της πρακτικής του αντιμετώπισε προκλήσεις, απέκτησε πολλές δεξιότητες και μοιράστηκε πολλές αναμνήσεις. Πολύ σύντομα, η Καθετή θα προσφέρει και δια ζώσης θέσεις πρακτικής και σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και την περιοχή μας. 

Εδώ, στην Καθετή, μέχρι στιγμής πραγματοποιούμε το όραμά μας να προσφέρουμε στον τόπο με τη βοήθεια ανθρώπων που πραγματικά νοιάζονται. Άνθρωποι από τον τόπο μας, από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και από το εξωτερικό, που αξίζει να τους αναφέρουμε ονομαστικά. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όσους από τους εθελοντές και τις εθελόντριές μας δεν είχαν αντίρρηση να αναφερθούν ονομαστικά: 

Ανδριανού Ναταλία 
Γιοβά Έφη 
Γιοβάς Σπύρος
Ζαχαρόπουλος Χρήστος 
Κανατσίδη Άννα 
Κουτσουμπέλης Χρυσόστομος 
Μακρίδου Βίκυ 
Μπαϊκούση Βιολέτα 
Νάσσου Κατερίνα 

Παλαιστίδου Έλλη 
Πατεράκη Μαρία 
Σόμπα Τένια 
Τσιαμάνη Άντερσον Χαριλένα 
Τσιμούρτου Πηνελόπη 
Φράνσταλης Ιωακείμ 
Χριστοδούλου Κωνσταντίνα
Barrios Kimberly 

Έτσι λοιπόν αναπτύσσονται μαζί εθελοντισμός και πρακτική άσκηση στην Καθετή. Χρειαζόμαστε την προσφορά σας για να επεκτείνουμε τις δράσεις μας και να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας σε όσα περισσότερα πεδία μπορούμε. Να προαγάγουμε τον τόπο μας και να αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο στις γενιές που έρχονται. Ελάτε και εσείς στην εθελοντική μας ομάδα! 

passage
Προηγουμενο Αρθρο
Η απήχηση της θεατρικής παράστασης «Πέρασμα»
25 Οκτωβριου 2021
kdap & adopt a beach
Επομενο Αρθρο
Παρέα με το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας στις παραλίες που «υιοθετήσαμε»
24 Νοεμβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.