Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

volunteering

Εθελοντισμός και πρακτική άσκηση στην Καθετή

Όλοι εμείς εδώ στην Καθετή δουλεύουμε καθημερινά με διάθεση να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας σε όποιο πεδίο μπορούμε. Αυτό σημαίνει πολλές και διαφορετικές δράσεις, που δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε αν δεν μας στήριζαν άνθρωποι που πιστεύουν στην ιδέα του εθελοντισμού. Με τη σειρά της, η Καθετή προσφέρει την ευκαιρία σε σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων να κάνουν την πρακτική άσκησή τους κοντά της. Εθελοντισμός και πρακτική άσκηση στην Καθετή πλέον έχουν παράλληλες πορείες. 

Η ιδέα του εθελοντισμού 

Ο εθελοντισμός βασίζεται στην αρχή του αλτρουϊσμού, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Έννοιες που στην πρακτική τους εφαρμογή μεταφράζονται σε συμπόνια, φροντίδα και κοινωνική ευημερία. Μια αλυσιδωτή προσφορά στην αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, που δίνει νέο περιεχόμενο στις ζωές όλων μας και δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον. 

Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πως ο εθελοντισμός προϋποθέτει ανθρώπους που βρίσκονται σε θέση ισχύος σε σχέση με τους συνανθρώπους τους, που έχουν λύσει τα δικά τους θέματα. Όμως δεν είναι έτσι. Χρειάζεται ανθρώπους με ευαισθησίες, που, ταυτόχρονα με τη διάθεσή τους να προσφέρουν, ευεργετούνται και εξελίσσουν τον εαυτό τους. Πρώτα απ’ όλα, μας συνδέει με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα. Δημιουργεί φιλίες που αντέχουν στο χρόνο και συνδυάζει την επίπονη εργασία με τη διασκέδαση. Αποτελεί γόνιμο έδαφος για να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, να αποκτήσουμε εργασιακή εμπειρία και να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

Εθελοντισμός στην Καθετή 

Η Καθετή, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, στηρίχθηκε στον εθελοντισμό από την αρχή της λειτουργίας της. Με τη βοήθεια των εθελοντών και εθελοντριών της, οργάνωσε και συνεχίζει να οργανώνει πολλές δραστηριότητες, όπως εργαστήρια τέχνης, εκπαιδευτικά σεμινάρια και μαθήματα ελληνικών. Δημιουργεί θεατρικές παραστάσεις και βίντεο σχετικά με την περιοχή, αναλαμβάνει περιβαλλοντικές δράσεις, γράφει άρθρα σε ελληνικά και αγγλικά και προάγει τον σχολικό εθελοντισμό. Σε όλα αυτά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Περισσότεροι εθελοντές και εθελόντριες σημαίνει περισσότερες και ποικίλες δράσεις. Και, φυσικά, καλοδεχόμαστε προτάσεις για νέες δράσεις, σύμφωνα με τις δεξιότητες σας. 

Πρακτική άσκηση στην Καθετή 

Η Καθετή είναι συνδεδεμένη με την πλατφόρμα Άτλας. Μια διαδικτυακή υπηρεσία η οποία συνδέει τους φορείς που παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η πλατφόρμα αποτελεί μια ενιαία βάση διαθέσιμων θέσεων πρακτικής άσκησης. Παράλληλα, προσφέρει σφαιρική ενημέρωση σε θέματα που άπτονται της αγοράς εργασίας και των πρώτων βημάτων των φοιτητών σε αυτή. 

Παράλληλα, η Καθετή ξεκίνησε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, για να προσφέρει δυνατότητα εξ αποστάσεως πρακτικής σε φοιτητές του. Το καλοκαίρι του 2021 είχε τον πρώτο ασκούμενο, τον Γιούρεν, από την Κίνα. Ο ίδιος αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της πρακτικής του αντιμετώπισε προκλήσεις, απέκτησε πολλές δεξιότητες και μοιράστηκε πολλές αναμνήσεις. Πολύ σύντομα, η Καθετή θα προσφέρει και δια ζώσης θέσεις πρακτικής και σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και την περιοχή μας. 

Εδώ, στην Καθετή, μέχρι στιγμής πραγματοποιούμε το όραμά μας να προσφέρουμε στον τόπο με τη βοήθεια ανθρώπων που πραγματικά νοιάζονται. Άνθρωποι από τον τόπο μας, από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και από το εξωτερικό, που αξίζει να τους αναφέρουμε ονομαστικά. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όσους από τους εθελοντές και τις εθελόντριές μας δεν είχαν αντίρρηση να αναφερθούν ονομαστικά: 

Ανδριανού Ναταλία 
Γιοβά Έφη 
Γιοβάς Σπύρος
Ζαχαρόπουλος Χρήστος 
Κανατσίδη Άννα 
Κουτσουμπέλης Χρυσόστομος 
Μακρίδου Βίκυ 
Μπαϊκούση Βιολέτα 
Νάσσου Κατερίνα 

Παλαιστίδου Έλλη 
Πατεράκη Μαρία 
Σόμπα Τένια 
Τσιαμάνη Άντερσον Χαριλένα 
Τσιμούρτου Πηνελόπη 
Φράνσταλης Ιωακείμ 
Χριστοδούλου Κωνσταντίνα
Barrios Kimberly 

Έτσι λοιπόν αναπτύσσονται μαζί εθελοντισμός και πρακτική άσκηση στην Καθετή. Χρειαζόμαστε την προσφορά σας για να επεκτείνουμε τις δράσεις μας και να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας σε όσα περισσότερα πεδία μπορούμε. Να προαγάγουμε τον τόπο μας και να αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο στις γενιές που έρχονται. Ελάτε και εσείς στην εθελοντική μας ομάδα! 

passage
Προηγουμενο Αρθρο
Η απήχηση της θεατρικής παράστασης «Πέρασμα»
25 Οκτωβριου 2021
kdap & adopt a beach
Επομενο Αρθρο
Παρέα με το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας στις παραλίες που «υιοθετήσαμε»
24 Νοεμβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.