
Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου
Του Ηλία Ρίζου
Στα Μέθανα, κάπου ανάμεσα στις Μούσκες και την Κουνουπίτσα, υπάρχει ένας όμορφος τόπος. Ένα πλάτωμα με παχιά γόνιμα χώματα και φαρδιές πεζούλες. Προς τη θάλασσα, το πλάτωμα περιβάλλεται από απόκρημνες πλαγιές, σχεδόν αδιάβατες, ενώ στα ανατολικά το όριο της εύφορης γης ορίζει ένα βραχώδες φρύδι, μια εντυπωσιακή πτύχωση λάβας που δημιουργήθηκε από τις παλιές ηφαιστειακές εκρήξεις. Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα.

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου κρύβει πολλά μυστήρια που μάλλον δε θα λύσουμε ποτέ. Είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια παλαιότερης μεγαλύτερης εκκλησίας. Το ιερό της παλαιάς εκκλησίας διατηρήθηκε και ενσωματώθηκε στον Άγιο Δημήτριο.
Το εσωτερικό έχει πλούσιο διάκοσμο από αγιογραφίες σε πάρα πολύ κακή κατάσταση, δυστυχώς. Μάλλον οι αγιογραφίες φιλοτεχνήθηκαν αμέσως μετά την κατασκευή της εκκλησίας με την τεχνοτροπία του fresco. Παρά τις φθορές στις μορφές των Αγίων μορφών, το εκκλησάκι είναι πανέμορφο και εντυπωσιακό.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν χαράγματα πάνω στις αγιογραφίες, κυρίως γαλέρες και καραβέλες όπως επίσης ζώα και πολλές ημερομηνίες. Οι τύποι των χαραγμένων πλοίων έπλεαν στη Μεσόγειο από τον 13ο ως τον 18ο αιώνα. Πριν από αιώνες κάποιοι άφησαν το αποτύπωμά τους πάνω στις ήδη παλιές αγιογραφίες. Πειρατές; Πρόσφυγες; Ναυαγοί; Επισκέπτες; Άγνωστο.

Πανέμορφο αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι τα εντοιχισμένα κεραμίδια που σχηματίζουν διακοσμητικές ταινίες στη βόρεια και τη νότια όψη αλλά και η διακόσμηση του υπέρθυρου της εισόδου. Εντυπωσιακά πλατιά βυζαντινά κεραμίδια, πιθανότατα τα πρωτότυπα, βρίσκονται ακόμα στη θέση τους.
Η ιερή τράπεζα αποτελείται από 2 μαρμάρινα κιονόκρανα με πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Τα κιονόκρανα έχουν μεταφερθεί από άλλη παλαιότερη εκκλησία και δεν συνάδουν με τα υπόλοιπα στοιχεία του κτιρίου. Από την γλυπτική διακόσμηση τους, χρονολογούνται στα μέσα του 6ου αιώνα μΧ, δηλαδή είναι εφτακόσια χρόνια παλαιότερα από το μικρό εκκλησάκι!

Ένα οστεοφυλάκιο με κόκκαλα από πολλούς ανθρώπους στην περιοχή της εκκλησίας, μπορεί να σημαίνει ότι κάποτε υπήρξε εδώ μικρό μοναστήρι.

Η απομακρυσμένη θέση του και η δύσκολη πρόσβασή του το έχουν φέρει στην εγκατάλειψη. Δεν υπάρχουν μονοπάτια που να οδηγούν στο εκκλησάκι και κατά κάποιο τρόπο πρέπει να χαθείς για να το βρεις. Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου είναι άλλο ένα καλά κρυμμένο μυστικό στα βουνά των Μεθάνων.
Η Καθετή με μια σειρά άρθρων, όπως οι πεζοπορικές διαδρομές και οι παραλίες των Μεθάνων, στοχεύει στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της χερσονήσου και στην ανακάλυψη των μυστικών της. Το παρόν άρθρο είναι απόσπασμα από το κείμενο του Ηλία Ρίζου. Θα βρείτε το λεπτομερές άρθρο αναρτημένο στην ιστοσελίδα Volcanotrails.
Κεντρική φωτογραφία & φωτογραφίες άρθρου: Ηλίας Ρίζος