Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

agios dimitrios

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου

Του Ηλία Ρίζου

Στα Μέθανα, κάπου ανάμεσα στις Μούσκες και την Κουνουπίτσα, υπάρχει ένας όμορφος τόπος. Ένα πλάτωμα με παχιά γόνιμα χώματα και φαρδιές πεζούλες. Προς τη θάλασσα, το πλάτωμα περιβάλλεται από απόκρημνες πλαγιές, σχεδόν αδιάβατες, ενώ στα ανατολικά το όριο της εύφορης γης ορίζει ένα βραχώδες φρύδι, μια εντυπωσιακή πτύχωση λάβας που δημιουργήθηκε από τις παλιές ηφαιστειακές εκρήξεις. Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα. 

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου κρύβει πολλά μυστήρια που μάλλον δε θα λύσουμε ποτέ. Είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια παλαιότερης μεγαλύτερης εκκλησίας. Το ιερό της παλαιάς εκκλησίας διατηρήθηκε και ενσωματώθηκε στον Άγιο Δημήτριο.

Το εσωτερικό έχει πλούσιο διάκοσμο από αγιογραφίες σε πάρα πολύ κακή κατάσταση, δυστυχώς. Μάλλον οι αγιογραφίες φιλοτεχνήθηκαν αμέσως μετά την κατασκευή της εκκλησίας με την τεχνοτροπία του fresco. Παρά τις φθορές στις μορφές των Αγίων μορφών, το εκκλησάκι είναι πανέμορφο και εντυπωσιακό. 

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν χαράγματα πάνω στις αγιογραφίες, κυρίως γαλέρες και καραβέλες όπως επίσης ζώα και πολλές ημερομηνίες. Οι τύποι των χαραγμένων πλοίων έπλεαν στη Μεσόγειο από τον 13ο ως τον 18ο αιώνα. Πριν από αιώνες κάποιοι άφησαν το αποτύπωμά τους πάνω στις ήδη παλιές αγιογραφίες. Πειρατές; Πρόσφυγες; Ναυαγοί; Επισκέπτες; Άγνωστο. 

Πανέμορφο αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι τα εντοιχισμένα κεραμίδια που σχηματίζουν διακοσμητικές ταινίες στη βόρεια και τη νότια όψη αλλά και η διακόσμηση του υπέρθυρου της εισόδου. Εντυπωσιακά πλατιά βυζαντινά κεραμίδια, πιθανότατα τα πρωτότυπα, βρίσκονται ακόμα στη θέση τους. 

Η ιερή τράπεζα αποτελείται από 2 μαρμάρινα κιονόκρανα με πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Τα κιονόκρανα έχουν μεταφερθεί από άλλη παλαιότερη εκκλησία και δεν συνάδουν με τα υπόλοιπα στοιχεία του κτιρίου. Από την γλυπτική διακόσμηση τους, χρονολογούνται στα μέσα του 6ου αιώνα μΧ, δηλαδή είναι εφτακόσια χρόνια παλαιότερα από το μικρό εκκλησάκι!  

Ένα οστεοφυλάκιο με κόκκαλα από πολλούς ανθρώπους στην περιοχή της εκκλησίας, μπορεί να σημαίνει ότι κάποτε υπήρξε εδώ μικρό μοναστήρι. 

Η απομακρυσμένη θέση του και η δύσκολη πρόσβασή του το έχουν φέρει στην εγκατάλειψη. Δεν υπάρχουν μονοπάτια που να οδηγούν στο εκκλησάκι και κατά κάποιο τρόπο πρέπει να χαθείς για να το βρεις. Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου είναι άλλο ένα καλά κρυμμένο μυστικό στα βουνά των Μεθάνων. 

Η Καθετή με μια σειρά άρθρων, όπως οι πεζοπορικές διαδρομές και οι παραλίες των Μεθάνων, στοχεύει στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της χερσονήσου και στην ανακάλυψη των μυστικών της. Το παρόν άρθρο είναι απόσπασμα από το κείμενο του Ηλία Ρίζου. Θα βρείτε το λεπτομερές άρθρο αναρτημένο στην ιστοσελίδα Volcanotrails

Κεντρική φωτογραφία & φωτογραφίες άρθρου: Ηλίας Ρίζος

sillogos poriotissa
Προηγουμενο Αρθρο
Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα»
25 Ιανουαριου 2022
support our work
Επομενο Αρθρο
Βοηθήστε το έργο μας 
26 Ιανουαριου 2022

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.