Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Στη μνήμη του ποριώτη καλλιτέχνη Γιώργου Ξενούλη

28 Φεβρουαρίου, 2024

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο καταξιωμένος γλύπτης με καταγωγή από τον Πόρο Γιώργος Ξενούλης. Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, μετουσιώνοντας την αγάπη του για τον τόπο όπου μεγάλωσε, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.  

Ο Γιώργος Ξενούλης έζησε στον Πόρο από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 19 ετών. Στη συνέχεια, έφυγε για την Αφρική, όπου εργάστηκε ως οδοντοτεχνίτης, καθώς από πολύ νέος κατείχε τρομερές δεξιότητες στον σχεδιασμό και τη μορφοποίηση σχημάτων, αλλά και στους λεπτούς χειρισμούς εργαλείων. Στο μακροχρόνιο αυτό ταξίδι, γνώρισε τη γλυπτική μέσα από την τέχνη των αυτόχθονων κατοίκων της Κεντρικής Αφρικής και εντυπωσιάστηκε από την πρωτότυπη δεξιοτεχνία τους και τα υλικά που χρησιμοποιούσαν. Μερικά χρόνια αργότερα, στην Πραιτώρια της Νοτίου Αφρικής, ο Γιώργος Ξενούλης σπούδασε την τέχνη της γλυπτικής.

Έπειτα από πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό, τη δεκαετία του ‘90 επισκέπτεται μετά από πολύ καιρό τον τόπο όπου μεγάλωσε. Συγκινημένος από την επανασύνδεσή του με τον Πόρο, αποφασίζει να φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς τη Γοργόνα του Πόρου. Η Γοργόνα, με φόντο την Κοιμωμένη, κοσμεί από την αλλαγή της χιλιετηρίδας τον Πόρο και αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια μασκότ του νησιού. Εκτός από τη Γοργόνα, ο Γιώργος Ξενούλης οραματιζόταν ένα ακόμη άγαλμα για τον Πόρο: ένα μεγάλο μπρούτζινο άγαλμα του Ποσειδώνα, που θα αναδύεται από τη θάλασσα, στο κανάλι μεταξύ Πόρου και Γαλατά. Δυστυχώς, το φιλόδοξο όραμα του καλλιτέχνη για την υλοποίηση αυτού του μνημειώδους γλυπτού δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγω διαφόρων απρόβλεπτων προκλήσεων και εμποδίων που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η ηρεμία και η ευαισθησία που τον διέπνεαν, καθώς και ο τρόπος που έβλεπε την πλήρη αρμονία της φύσης ως βασικό στοιχείο της ζωής είναι χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται έντονα στα έργα του. Πηγή έμπνευσης σε όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής του πορείας αποτελούσαν η αρχαιοελληνική μυθολογία, η μεσογειακή φύση και η θάλασσα. Η σχεδιαστική και πλαστική άνεση που διέθετε του επέτρεπε να αποτυπώνει με εντυπωσιακό τρόπο ρεαλιστικές μορφές, που διακρίνονται για τη ζωντάνια και την αληθοφάνεια τους. Τα έργα του παρουσιάστηκαν σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις και κοσμούν σήμερα διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Γιώργου Ξενούλη. Η συνεισφορά του και η αγάπη του για τον Πόρο θα είναι για πάντα στις καρδιές μας.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γιάννη Μανιάτη και τη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη για τις πολύτιμες πληροφορίες που συλλέξαμε μέσα από το αρχείο της. Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Κωστή Δουζίνα και την κα Νάνσυ Δουζίνα, που μας μίλησαν για τον Γιώργο Ξενούλη και μοιράστηκαν μαζί μας έργα του από την προσωπική τους συλλογή.

Προηγουμενο Αρθρο
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γιατί λέμε όχι στις ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο»
02 Φεβρουαριου 2024
Επομενο Αρθρο
Περιβαλλοντικές οργανώσεις αφιερωμένες στη θαλάσσια προστασία
02 Απριλιου 2024

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

02 Φεβρουαρίου 2024

Στις 25 Ιανουαρίου στην Καθετή, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ Γαλατά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γιατί λέμε όχι στις ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο»!