poros trails

Τα μονοπάτια του Πόρου

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο ακολουθούν μονοπάτια που μας οδηγούν σε χώρους ιστορικού, γεωλογικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος. Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Προσφέρουν απόδραση και αναψυχή, και αποτελούν πόλο έλξης για ανθρώπους που ως τουρίστες λειτουργούν αειφορικά και με σεβασμό για τον τόπο.

Η ανάδειξη των μονοπατιών

Πριν από αρκετά χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια καταγραφής πεζοπορικών διαδρομών στον Πόρο από την Κατερίνα Σακελλίου και τον Βαγγέλη Παπαθυμιόπουλο.

Στη συνέχεια, ο οργανισμός Paths of Greece ανέλαβε για λογαριασμό του Δήμου Πόρου τη μελέτη για τον καθαρισμό και τη σηματοδότηση των μονοπατιών, καθώς και για τη δημιουργία χαρτών πεζοπορικών διαδρομών.

Έπειτα, ήρθε η στιγμή της υλοποίησης. Ο Αντώνης Πάνου, μέλος της ομάδας φίλων πεζοπορίας Πόρου Όλοι μαζί περπατάμε και συνεργάτης της Paths of Greece, ανέλαβε τη δύσκολή δουλειά του καθαρισμού και της σηματοδότησης.

Το καινούργιο δίκτυο μονοπατιών του Πόρου

Πλέον, τα μονοπάτια του Πόρου είναι προσβάσιμα σε όλους. Είναι ανοιχτά και έχουν σκαλοπάτια στα δύσκολα σημεία και σήματα σε κάθε διασταύρωση ή ξέφωτο. Το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι όρεξη να τα απολαύσουμε! Υπάρχουν έξι βασικές διαδρομές.

Διαδρομή 1: Ένας περίπατος στο Λεμονοδάσος

Το μονοπάτι ξεκινάει από την παραλία της Αλυκής, περνά τη λιμνοθάλασσα και, διασχίζοντας το Λεμονοδάσος, φτάνει στην Άρτιμο. Συνεχίζει προς την παλιά ταβέρνα του Καρδάση και κατηφορίζει καταλήγοντας πάλι στην Αλυκή.

Διαδρομή 2: Η αρχοντική Σφαιρία

Μια διαδρομή στα σοκάκια της Σφαιρίας με καταπληκτική θέα, που περνά από πολλά αξιοθέατα και καταλήγει στον Μύλο.

Διαδρομή 3: Μονοπάτι προς τον Φάρο

Ξεκινάει από την Πέρλια, ανηφορίζει προς την Καμάρα ακολουθώντας τον δασικό δρόμο και καταλήγει στον Φάρο. Μια πανέμορφη διαδρομή, με θέα που φτάνει ως τα Μέθανα και την Αθήνα.

Διαδρομή 4: Στην καρδιά της Καλαβρίας

Ξεκινάει από το Ασκέλι και διασχίζει τον πευκόφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία. Κατευθύνεται προς την Παναγίτσα στη Βρυσούλα, συνεχίζει για τον Ναό του Ποσειδώνα και, ακολουθώντας την παλιά διαδρομή των ρετσινάδων, καταλήγει πάλι στο Ασκέλι.

Διαδρομή 5: Το βουνό και το Μοναστήρι

Από το ρέμα του Ασκελίου, το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα από το πευκόδασος προς τον λόφο Σαμουήλ, περνάει από τον Ναό του Ποσειδώνα και ακολουθεί την περίμετρο της Βίγλας, της υψηλότερης κορφής του νησιού. Στη συνέχεια κατηφορίζει προς το Μοναστήρι και καταλήγει στο Ασκέλι.

Διαδρομή 6: Ένα οροπέδιο, ιστορία και θάλασσα

Το μονοπάτι ξεκινάει από τον Ναό του Ποσειδώνα και κατευθύνεται προς τον Άγιο Ευστράτιο. Κατηφορίζει προς το οροπέδιο της Φούσας και καταλήγει στην παραλία της Βαγιωνιάς. Από εκεί ανεβαίνει με κατεύθυνση την πηγή Κρο και γυρνάει στην τοποθεσία Παλάτια.

Τα μονοπάτια του Πόρου προσφέρουν αναψυχή αλλά και οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Είναι το μέσο για την ανάπτυξη περιπατητικού τουρισμού σε ένα νησί που συνδυάζει το φυσικό κάλλος, το πολιτιστικό περιβάλλον και την εγγύτητα στην Αθήνα.

Η Καθετή, ως υπέρμαχος οποιασδήποτε μορφής αειφόρου τουρισμού, προβάλλει τα μονοπάτια του Πόρου, διότι αποτελούν βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη πεζοπορικού τουρισμού, μιας από τις πλέον ανερχόμενες τουριστικές τάσεις.

Από τις παραλίες του Πόρου, της Τροιζηνίας, των Μεθάνων και τα αξιοθέατα μέχρι τα τοπικά προϊόντα, τις χειροποίητες δημιουργίες ντόπιων τεχνιτών/-τριών, τους/τις εικαστικούς της περιοχής και τα βιβλία με τοπικό άρωμα, αυτά τα άρθρα συνδυάζονται και συμπληρώνουν το εγχείρημα της Καθετής και της ομάδας Ec(h)o να προάγουν την περιοχή ως προορισμό αειφόρου τουρισμού.

Γίνετε και εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Χαρακτηριστική εικόνα και φωτογραφίες κειμένου: Φοίβος Τσαραβόπουλος, Paths of Greece (πηγή: Poros trails)

poay
Προηγουμενο Αρθρο
Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!
04 Απριλιου 2023
monk seal
Επομενο Αρθρο
Η μεσογειακή φώκια κινδυνεύει από την ΠΟΑΥ Πόρου
27 Απριλιου 2023

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.