Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

poros trails

Τα μονοπάτια του Πόρου

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο ακολουθούν μονοπάτια που μας οδηγούν σε χώρους ιστορικού, γεωλογικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος. Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Προσφέρουν απόδραση και αναψυχή, και αποτελούν πόλο έλξης για ανθρώπους που ως τουρίστες λειτουργούν αειφορικά και με σεβασμό για τον τόπο.

Η ανάδειξη των μονοπατιών

Πριν από αρκετά χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια καταγραφής πεζοπορικών διαδρομών στον Πόρο από την Κατερίνα Σακελλίου και τον Βαγγέλη Παπαθυμιόπουλο.

Στη συνέχεια, ο οργανισμός Paths of Greece ανέλαβε για λογαριασμό του Δήμου Πόρου τη μελέτη για τον καθαρισμό και τη σηματοδότηση των μονοπατιών, καθώς και για τη δημιουργία χαρτών πεζοπορικών διαδρομών.

Έπειτα, ήρθε η στιγμή της υλοποίησης. Ο Αντώνης Πάνου, μέλος της ομάδας φίλων πεζοπορίας Πόρου Όλοι μαζί περπατάμε και συνεργάτης της Paths of Greece, ανέλαβε τη δύσκολή δουλειά του καθαρισμού και της σηματοδότησης.

Το καινούργιο δίκτυο μονοπατιών του Πόρου

Πλέον, τα μονοπάτια του Πόρου είναι προσβάσιμα σε όλους. Είναι ανοιχτά και έχουν σκαλοπάτια στα δύσκολα σημεία και σήματα σε κάθε διασταύρωση ή ξέφωτο. Το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι όρεξη να τα απολαύσουμε! Υπάρχουν έξι βασικές διαδρομές.

Διαδρομή 1: Ένας περίπατος στο Λεμονοδάσος

Το μονοπάτι ξεκινάει από την παραλία της Αλυκής, περνά τη λιμνοθάλασσα και, διασχίζοντας το Λεμονοδάσος, φτάνει στην Άρτιμο. Συνεχίζει προς την παλιά ταβέρνα του Καρδάση και κατηφορίζει καταλήγοντας πάλι στην Αλυκή.

Διαδρομή 2: Η αρχοντική Σφαιρία

Μια διαδρομή στα σοκάκια της Σφαιρίας με καταπληκτική θέα, που περνά από πολλά αξιοθέατα και καταλήγει στον Μύλο.

Διαδρομή 3: Μονοπάτι προς τον Φάρο

Ξεκινάει από την Πέρλια, ανηφορίζει προς την Καμάρα ακολουθώντας τον δασικό δρόμο και καταλήγει στον Φάρο. Μια πανέμορφη διαδρομή, με θέα που φτάνει ως τα Μέθανα και την Αθήνα.

Διαδρομή 4: Στην καρδιά της Καλαβρίας

Ξεκινάει από το Ασκέλι και διασχίζει τον πευκόφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία. Κατευθύνεται προς την Παναγίτσα στη Βρυσούλα, συνεχίζει για τον Ναό του Ποσειδώνα και, ακολουθώντας την παλιά διαδρομή των ρετσινάδων, καταλήγει πάλι στο Ασκέλι.

Διαδρομή 5: Το βουνό και το Μοναστήρι

Από το ρέμα του Ασκελίου, το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα από το πευκόδασος προς τον λόφο Σαμουήλ, περνάει από τον Ναό του Ποσειδώνα και ακολουθεί την περίμετρο της Βίγλας, της υψηλότερης κορφής του νησιού. Στη συνέχεια κατηφορίζει προς το Μοναστήρι και καταλήγει στο Ασκέλι.

Διαδρομή 6: Ένα οροπέδιο, ιστορία και θάλασσα

Το μονοπάτι ξεκινάει από τον Ναό του Ποσειδώνα και κατευθύνεται προς τον Άγιο Ευστράτιο. Κατηφορίζει προς το οροπέδιο της Φούσας και καταλήγει στην παραλία της Βαγιωνιάς. Από εκεί ανεβαίνει με κατεύθυνση την πηγή Κρο και γυρνάει στην τοποθεσία Παλάτια.

Τα μονοπάτια του Πόρου προσφέρουν αναψυχή αλλά και οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Είναι το μέσο για την ανάπτυξη περιπατητικού τουρισμού σε ένα νησί που συνδυάζει το φυσικό κάλλος, το πολιτιστικό περιβάλλον και την εγγύτητα στην Αθήνα.

Η Καθετή, ως υπέρμαχος οποιασδήποτε μορφής αειφόρου τουρισμού, προβάλλει τα μονοπάτια του Πόρου, διότι αποτελούν βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη πεζοπορικού τουρισμού, μιας από τις πλέον ανερχόμενες τουριστικές τάσεις.

Από τις παραλίες του Πόρου, της Τροιζηνίας, των Μεθάνων και τα αξιοθέατα μέχρι τα τοπικά προϊόντα, τις χειροποίητες δημιουργίες ντόπιων τεχνιτών/-τριών, τους/τις εικαστικούς της περιοχής και τα βιβλία με τοπικό άρωμα, αυτά τα άρθρα συνδυάζονται και συμπληρώνουν το εγχείρημα της Καθετής και της ομάδας Ec(h)o να προάγουν την περιοχή ως προορισμό αειφόρου τουρισμού.

Γίνετε και εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

Χαρακτηριστική εικόνα και φωτογραφίες κειμένου: Φοίβος Τσαραβόπουλος, Paths of Greece (πηγή: Poros trails)

poay
Προηγουμενο Αρθρο
Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!
04 Απριλιου 2023
winetasting-featured-image
Επομενο Αρθρο
Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας
27 Απριλιου 2023

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!

Korfos fish farm
10 Μαΐου 2024

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.