feature image Voluntary Fire Unit of Poros

Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου

Ποιος δεν θα ήθελε να ζει σε μια κοινωνία που θα τη χαρακτήριζε η αλληλεγγύη και η ανιδιοτέλεια; Όμως αυτές οι δύο έννοιες δεν είναι αφηρημένες, ούτε μπορούν να επιβληθούν με κάποιο νόμο. Συνδέονται με το ήθος, τη συνείδηση και τις προσδοκίες μας. Είναι στάση ζωής. Αναπόσπαστο κομμάτι μιας τέτοιας κοινωνίας είναι και ο εθελοντισμός. Η έννοια του εθελοντισμού εκφράζεται με πολλούς τρόπους, από την απλή προσφορά ρούχων μέχρι τη στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Οι εθελοντές/-ντριες αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. Τέτοιο παράδειγμα είναι και το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2018, μετά από μακρόχρονες προσπάθειες. Στεγάζεται στο «κτίριο ΚΑΠΗ» και ανήκει διοικητικά στην Π.Υ. Νομού Αργολίδας. Στελεχώνεται από τρεις υπαξιωματικούς και 21 εθελοντές/-ντριες. Διαθέτει τρία πυροσβεστικά οχήματα και πλήρη εξοπλισμό, ενώ ο Δήμος έχει αναλάβει τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής του. 

Ποια η σημασία της εθελοντικής πυρόσβεσης για τον Πόρο; 

Ένα νησί καταπράσινο με πολλούς επισκέπτες έχει και πολλούς λόγους να είναι σε επιφυλακή. Φανταστείτε να καίγεται σπίτι στον Πόρο, να είναι βράδυ και να πρέπει να περάσει πυροσβεστικό όχημα με το πλοίο. Η καθυστέρηση σημαίνει και μεγαλύτερες ζημιές. Όμως σε περιοχές με μικρό πληθυσμό δεν προβλέπεται η λειτουργία πυροσβεστικών σταθμών. 

Το γεγονός αυτό φέρνει τον Πόρο σε δυσμενή θέση. Αν δεν υπήρχαν εθελοντές/-ντριες δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει πυροσβεστικό κλιμάκιο με έδρα το νησί. Οπότε πρακτικά η παρουσία τους λύνει πολλά προβλήματα. Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς. Οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε

Τι σημαίνει να είσαι εθελοντής πυροσβέστης; 

Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που ο καθένας, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και τα προσόντα του, συμβάλλει και σε διαφορετικούς τομείς. Οι εθελοντές/-ντριες έχουν εκπαίδευση 120 ωρών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Δίνουν εξετάσεις για να πιστοποιηθούν και κάνουν τρεις βάρδιες τον μήνα. Επίσης, τα σεμινάρια στα οποία συμμετέχουν είναι σχεδόν τα ίδια με ενός επαγγελματία. Μεγάλη η ευθύνη! Όμως προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες μας και, σε κάποιες περιπτώσεις, τις ζωές μας.  

Ας δούμε λοιπόν τι λέει η εθελόντρια πυροσβέστρια Μαριάνθη Παπαδιαμάντη: «Δεν μπορώ να νιώθω αμέτοχη. Από την πρώτη στιγμή που μπορέσαμε να κάνουμε κάτι, τότε, με τη φωτιά στου Λαμπράκη, που δεν είχαμε τίποτα, ο κόσμος ήταν με τις σαγιονάρες. Η εικόνα ήτανε κάποιοι άνθρωποι, ακόμα και τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, να πασχίζουμε να κουβαλάμε νερό από τη θάλασσα με τις λεκάνες, χέρι με χέρι. Και από την άλλη, να βλέπεις ανθρώπους που περνάγανε, βγάζανε φωτογραφίες και εμποδίζανε κιόλας». Και συμπληρώνει: «Έχω γνωρίσει ανθρώπους που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον με μένα και αυτό μας έχει δημιουργήσει δεσμούς πιο φιλικούς, πιο ουσιαστικούς. Αυτό είναι κάτι ενδιαφέρον στη ζωή έτσι και αλλιώς όταν σου συμβαίνει». 

Ας συμβάλουμε στη λύση 

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τις αδυναμίες οργάνωσης και ανταπόκρισης της πολιτείας στις ανάγκες μας. Όμως, παράλληλα με τις βελτιώσεις που μπορεί να διεκδικούμε, μπορούμε να ενεργοποιηθούμε για να καλύπτουμε τυχόν κενά. Η Καθετή, αναγνωρίζοντας την καθοριστική προσφορά των δικών της εθελοντών/-ντριών και τον καίριο ρόλο που παίζει το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου, μας θυμίζει ότι μπορούμε να διαθέσουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας και να συμβάλουμε στη λύση!

Προηγουμενο Αρθρο
Πρότυπες κοινότητες
22 Φεβρουαριου 2021
Επομενο Αρθρο
Μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά!
24 Μαρτιου 2021

Πρόσφατα Νέα

27 Απριλιου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλιου 2021

Οι ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας στον Πόρο βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας έγκρισης. Τι σημαίνει αυτό για το νησί;

27 Απριλιου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.