Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

feature image Voluntary Fire Unit of Poros

Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου

Ποιος δεν θα ήθελε να ζει σε μια κοινωνία που θα τη χαρακτήριζε η αλληλεγγύη και η ανιδιοτέλεια; Όμως αυτές οι δύο έννοιες δεν είναι αφηρημένες, ούτε μπορούν να επιβληθούν με κάποιο νόμο. Συνδέονται με το ήθος, τη συνείδηση και τις προσδοκίες μας. Είναι στάση ζωής. Αναπόσπαστο κομμάτι μιας τέτοιας κοινωνίας είναι και ο εθελοντισμός. Η έννοια του εθελοντισμού εκφράζεται με πολλούς τρόπους, από την απλή προσφορά ρούχων μέχρι τη στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Οι εθελοντές/-ντριες αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. Τέτοιο παράδειγμα είναι και το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2018, μετά από μακρόχρονες προσπάθειες. Στεγάζεται στο «κτίριο ΚΑΠΗ» και ανήκει διοικητικά στην Π.Υ. Νομού Αργολίδας. Στελεχώνεται από τρεις υπαξιωματικούς και 21 εθελοντές/-ντριες. Διαθέτει τρία πυροσβεστικά οχήματα και πλήρη εξοπλισμό, ενώ ο Δήμος έχει αναλάβει τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής του. 

Ποια η σημασία της εθελοντικής πυρόσβεσης για τον Πόρο; 

Ένα νησί καταπράσινο με πολλούς επισκέπτες έχει και πολλούς λόγους να είναι σε επιφυλακή. Φανταστείτε να καίγεται σπίτι στον Πόρο, να είναι βράδυ και να πρέπει να περάσει πυροσβεστικό όχημα με το πλοίο. Η καθυστέρηση σημαίνει και μεγαλύτερες ζημιές. Όμως σε περιοχές με μικρό πληθυσμό δεν προβλέπεται η λειτουργία πυροσβεστικών σταθμών. 

Το γεγονός αυτό φέρνει τον Πόρο σε δυσμενή θέση. Αν δεν υπήρχαν εθελοντές/-ντριες δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει πυροσβεστικό κλιμάκιο με έδρα το νησί. Οπότε πρακτικά η παρουσία τους λύνει πολλά προβλήματα. Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς. Οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε

Τι σημαίνει να είσαι εθελοντής πυροσβέστης; 

Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που ο καθένας, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και τα προσόντα του, συμβάλλει και σε διαφορετικούς τομείς. Οι εθελοντές/-ντριες έχουν εκπαίδευση 120 ωρών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Δίνουν εξετάσεις για να πιστοποιηθούν και κάνουν τρεις βάρδιες τον μήνα. Επίσης, τα σεμινάρια στα οποία συμμετέχουν είναι σχεδόν τα ίδια με ενός επαγγελματία. Μεγάλη η ευθύνη! Όμως προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες μας και, σε κάποιες περιπτώσεις, τις ζωές μας.  

Ας δούμε λοιπόν τι λέει η εθελόντρια πυροσβέστρια Μαριάνθη Παπαδιαμάντη: «Δεν μπορώ να νιώθω αμέτοχη. Από την πρώτη στιγμή που μπορέσαμε να κάνουμε κάτι, τότε, με τη φωτιά στου Λαμπράκη, που δεν είχαμε τίποτα, ο κόσμος ήταν με τις σαγιονάρες. Η εικόνα ήτανε κάποιοι άνθρωποι, ακόμα και τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, να πασχίζουμε να κουβαλάμε νερό από τη θάλασσα με τις λεκάνες, χέρι με χέρι. Και από την άλλη, να βλέπεις ανθρώπους που περνάγανε, βγάζανε φωτογραφίες και εμποδίζανε κιόλας». Και συμπληρώνει: «Έχω γνωρίσει ανθρώπους που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον με μένα και αυτό μας έχει δημιουργήσει δεσμούς πιο φιλικούς, πιο ουσιαστικούς. Αυτό είναι κάτι ενδιαφέρον στη ζωή έτσι και αλλιώς όταν σου συμβαίνει». 

Ας συμβάλουμε στη λύση 

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τις αδυναμίες οργάνωσης και ανταπόκρισης της πολιτείας στις ανάγκες μας. Όμως, παράλληλα με τις βελτιώσεις που μπορεί να διεκδικούμε, μπορούμε να ενεργοποιηθούμε για να καλύπτουμε τυχόν κενά. Η Καθετή, αναγνωρίζοντας την καθοριστική προσφορά των δικών της εθελοντών/-ντριών και τον καίριο ρόλο που παίζει το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου, μας θυμίζει ότι μπορούμε να διαθέσουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας και να συμβάλουμε στη λύση!

Προηγουμενο Αρθρο
Πρότυπες κοινότητες
22 Φεβρουαριου 2021
Επομενο Αρθρο
Μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά!
24 Μαρτιου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

28 Μαΐου 2024

Φέτος το καλοκαίρι μια πανδαισία φωτογραφικών τοπίων θα πλημυρίσει την Πούντα. Το iFocus.gr σε συνεργασία με την Καθετή διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Πόρου και σας καλεί να λάβετε μέρος. Ο Διαγωνισμός του iFocus.gr ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 1 Ιουλίου στις 23:59.

10 Μαΐου 2024

Το συνέδριο Seas of Change υποδέχθηκε στον Πόρο 80 εκπροσώπους από περισσότερους από 50 οργανισμούς σε 14 χώρες και 4 ηπείρους.

10 Μαΐου 2024

Το «Katheti Summer Arts 2024» είναι μια γιορτή για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική έκφραση. Από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, ο Πόρος γεμίζει με καλλιτεχνικά δρώμενα!