feature image Voluntary Fire Unit of Poros

Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου

Ποιος δεν θα ήθελε να ζει σε μια κοινωνία που θα τη χαρακτήριζε η αλληλεγγύη και η ανιδιοτέλεια; Όμως αυτές οι δύο έννοιες δεν είναι αφηρημένες, ούτε μπορούν να επιβληθούν με κάποιο νόμο. Συνδέονται με το ήθος, τη συνείδηση και τις προσδοκίες μας. Είναι στάση ζωής. Αναπόσπαστο κομμάτι μιας τέτοιας κοινωνίας είναι και ο εθελοντισμός. Η έννοια του εθελοντισμού εκφράζεται με πολλούς τρόπους, από την απλή προσφορά ρούχων μέχρι τη στελέχωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Οι εθελοντές/-ντριες αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. Τέτοιο παράδειγμα είναι και το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2018, μετά από μακρόχρονες προσπάθειες. Στεγάζεται στο «κτίριο ΚΑΠΗ» και ανήκει διοικητικά στην Π.Υ. Νομού Αργολίδας. Στελεχώνεται από τρεις υπαξιωματικούς και 21 εθελοντές/-ντριες. Διαθέτει τρία πυροσβεστικά οχήματα και πλήρη εξοπλισμό, ενώ ο Δήμος έχει αναλάβει τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής του. 

Ποια η σημασία της εθελοντικής πυρόσβεσης για τον Πόρο; 

Ένα νησί καταπράσινο με πολλούς επισκέπτες έχει και πολλούς λόγους να είναι σε επιφυλακή. Φανταστείτε να καίγεται σπίτι στον Πόρο, να είναι βράδυ και να πρέπει να περάσει πυροσβεστικό όχημα με το πλοίο. Η καθυστέρηση σημαίνει και μεγαλύτερες ζημιές. Όμως σε περιοχές με μικρό πληθυσμό δεν προβλέπεται η λειτουργία πυροσβεστικών σταθμών. 

Το γεγονός αυτό φέρνει τον Πόρο σε δυσμενή θέση. Αν δεν υπήρχαν εθελοντές/-ντριες δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει πυροσβεστικό κλιμάκιο με έδρα το νησί. Οπότε πρακτικά η παρουσία τους λύνει πολλά προβλήματα. Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς. Οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε

Τι σημαίνει να είσαι εθελοντής πυροσβέστης; 

Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που ο καθένας, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και τα προσόντα του, συμβάλλει και σε διαφορετικούς τομείς. Οι εθελοντές/-ντριες έχουν εκπαίδευση 120 ωρών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Δίνουν εξετάσεις για να πιστοποιηθούν και κάνουν τρεις βάρδιες τον μήνα. Επίσης, τα σεμινάρια στα οποία συμμετέχουν είναι σχεδόν τα ίδια με ενός επαγγελματία. Μεγάλη η ευθύνη! Όμως προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, τις περιουσίες μας και, σε κάποιες περιπτώσεις, τις ζωές μας.  

Ας δούμε λοιπόν τι λέει η εθελόντρια πυροσβέστρια Μαριάνθη Παπαδιαμάντη: «Δεν μπορώ να νιώθω αμέτοχη. Από την πρώτη στιγμή που μπορέσαμε να κάνουμε κάτι, τότε, με τη φωτιά στου Λαμπράκη, που δεν είχαμε τίποτα, ο κόσμος ήταν με τις σαγιονάρες. Η εικόνα ήτανε κάποιοι άνθρωποι, ακόμα και τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, να πασχίζουμε να κουβαλάμε νερό από τη θάλασσα με τις λεκάνες, χέρι με χέρι. Και από την άλλη, να βλέπεις ανθρώπους που περνάγανε, βγάζανε φωτογραφίες και εμποδίζανε κιόλας». Και συμπληρώνει: «Έχω γνωρίσει ανθρώπους που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον με μένα και αυτό μας έχει δημιουργήσει δεσμούς πιο φιλικούς, πιο ουσιαστικούς. Αυτό είναι κάτι ενδιαφέρον στη ζωή έτσι και αλλιώς όταν σου συμβαίνει». 

Ας συμβάλουμε στη λύση 

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τις αδυναμίες οργάνωσης και ανταπόκρισης της πολιτείας στις ανάγκες μας. Όμως, παράλληλα με τις βελτιώσεις που μπορεί να διεκδικούμε, μπορούμε να ενεργοποιηθούμε για να καλύπτουμε τυχόν κενά. Η Καθετή, αναγνωρίζοντας την καθοριστική προσφορά των δικών της εθελοντών/-ντριών και τον καίριο ρόλο που παίζει το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου, μας θυμίζει ότι μπορούμε να διαθέσουμε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας και να συμβάλουμε στη λύση!

Προηγουμενο Αρθρο
Πρότυπες κοινότητες
22 Φεβρουαριου 2021
Επομενο Αρθρο
Μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά!
24 Μαρτιου 2021

Πρόσφατα Νέα

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.