Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ & ταινιών μικρού μήκους

Ο Πόρος έζησε τη μαγεία των αληθινών ιστοριών…

21 Ιουλίου 2023

του Μπάμπη Κανατσίδη

Αναδημοσίευση από Saronic Magazine

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Μικρού Μήκους, στα πλαίσια Poros Arts Festival. Μια από τις πιο ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει φιλοξενήσει το νησί του Πόρου.

Από τις 27 μέχρι και τις 30 Ιουνίου, ταξιδέψαμε στο Σινέ Διάνα, στον χρόνο και τον χώρο, στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, μέσα από αληθινές ιστορίες, από όλο τον κόσμο.

Δεκατέσσερα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ μας συγκλόνισαν, μας προβλημάτισαν, μας συγκίνησαν και μας έφεραν επαφή με ανθρώπους και γεγονότα που ενδεχομένως αγνοούσαμε, ή δεν τους/τα γνωρίζαμε σε βάθος. Η είσοδος στις προβολές ήταν ελεύθερη για το κοινό. Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον αγώνα του Πόρου, κατά των ιχθυοτροφείων και στον αγώνα της μικρής Βαλέρια.

Παράλληλα, τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας, μικρού μήκους, μας ψυχαγώγησαν και μας έφεραν σε επαφή με νέους σκηνοθέτες και δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου.

Οι προβολές έγιναν με την παρουσία των περισσοτέρων δημιουργών, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν με το νησί, την φιλοξενία και την απίστευτη ομορφιά του Σινέ Διάνα, το οποίο εκτός από την μαγεία, εντυπωσίασε τους δημιουργούς με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό του.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ επιμελήθηκε η φίλη του Πόρου, σκηνοθέτης Φλώρα Πρησιμιντζή, η οποία επέλεξε τις ταινίες και ήρθε σε επαφή με τους δημιουργούς, μεταφέροντας την πρόσκληση των διοργανωτών.

Τα περισσότερα ντοκιμαντέρ και ταινίες είχαν υπότιτλους αγγλικούς ή ελληνικούς, ανάλογα με τη γλώσσα των διαλόγων.

Τι είδαμε στο κινηματογραφικό τετραήμερο

Κάθε μία από τις ημέρες του Φεστιβάλ, ξεκινούσε με την προβολή του ντοκιμαντέρ “Saving Poros” που αφορούσε το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών και των σχεδίων βιομηχανοποίησης του νησιού. Το ντοκιμαντέρ σόκαρε τους ανυποψίαστους θεατές, οι οποίοι με τη σειρά τους δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνει το νησί. Καθημερινά τις εκδηλώσεις προλόγιζε η διευθύντρια της “Καθετής” Φαίη Ορφανίδου, παρουσιάζοντας στα μεσοδιαστήματα τους δημιουργούς.

Την Τρίτη 27/6 το πρόγραμμα ξεκίνησε με το ντοκιμαντέρ της Φλώρας Πρησιμιντζή “Πίσω δεν γυρνάω”, ένα ντοκιμαντέρ περιέγραφε τον πόνο και την αγωνία των μεταναστών και των προσφύγων, παραγωγής 2016,  που μπήκε εκτάκτως στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, μετά την τραγωδία του ναυαγίου στην Πύλο.

Ακολούθησε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, της Βίκυς Μαρκολέφα και του Bastian Fisher, “Ο τελευταίος ψαράς” που μας έφερε σε επαφή με τον τελευταίο επαγγελματία ψαρά του νησιού της Σικίνου.

Το κλίμα ήρθε να αλλάξει ένα πολυβραβευμένο ελληνικό animation με τίτλο “Από το μπαλκόνι”, μια δημιουργία του Άρη Καπλανίδη, που ενθουσίασε, χάρισε γέλιο και άφησε μια γλυκόπικρη γεύση στους θεατές.

Οι προβολές συνεχίστηκαν με το ντοκιμαντέρ της Κλεώνης Φλέσσα “Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος” που μας ταξίδεψε στις Σπέτσες, την Αθήνα και την Ιταλία του 19ου αιώνα, παρουσιάζοντας μας μια άγνωστη σε πολλούς, αλλά ξεχωριστή και βασανισμένη προσωπικότητα της Τέχνης της Ελλάδας.

Η βραδιά έκλεισε με το πορτραίτο της ζωγράφου Μανταλίνας Ψωμά, σε ένα ντοκιμαντέρ σκηνοθεσίας Φλώρας Πρησιμιντζή.

Την Τετάρτη 28/6, οι προβολές ξεκίνησαν με το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού “Lundlow – Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα” που μας ταξίδεψε στις αρχές του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ για να μας πει την ιστορία για τη Σφαγή του Λάντλοου και τη συνεισφορά των Ελλήνων στο εργατικό κίνημα της Αμερικής.

Ακολούθησε η μικρού μήκους μυθοπλασία του σκηνοθέτη Μάριου Γαρέφου “Ο άνθρωπος που τάιζε τον ίσκιο του”, μια υπέροχη κινηματογραφική ταινία film noir, με γνωστούς εξαιρετικούς ηθοποιούς.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με το ντοκιμαντέρ της Φλώρας Πρησιμιντζή “Σαμοθράκη – Η σιωπή των βράχων”, που μας ταξίδεψε στο ξεχωριστό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, μέσα από την ιστορία και την μυθολογία.

Η βραδιά έκλεισε με ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ “Μόνος στο δάσος” για τον φωτογράφο τον Κωνσταντίνο Πίττα, που ταξίδεψε μόνος σε όλη την Ευρώπη από το 1984 μέχρι το 1989 και έβγαλε 30.000 ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Στόχος του ήταν να δει τους Ευρωπαίους πίσω και από τις δύο πλευρές του Σιδηρού Παραπετάσματος. Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που συγκινεί κάθε φωτογράφο και σε παρακινεί να ασχοληθείς με την φωτογραφία. Σενάριο-σκηνοθεσία Λευτέρης Φυλακτός.

Την Πέμπτη 29/6 το πρόγραμμα ξεκίνησε με το ντοκιμαντέρ του Μένου Δελιοτζάκη “Αντρέας Λεντάκης – H ιστορία είμαι εγώ” που μας αφηγήθηκε τη ζωή, τη πολιτική δράση και τη πνευματική πορεία του Ανδρέα Λεντάκη. Και μέσω αυτού, της πορείας της Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα της πολιτικής ιστορία της χώρας, κατά το δεύτερα μισό του 20ου αιώνα. Οι μαρτυρίες του ντοκιμαντέρ, συμπλήρωσαν οριστικά το παζλ της προσωπικότητας του Ανδρέα Λεντάκη.

Ακολούθησε η μικρή μήκους ταινία των Βασίλη Τσιουβάρα και Ταξιάρχη Δεληγιάννη, “A la Carte”.

Η βραδιά έκλεισε με το ντοκιμαντέρ του Τάκη Σακελλαρίου “Μαμαγκάκης – Ο τελευταίος λόγος”. Στο ντοκιμαντέρ, ο διεθνής Έλληνας μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης εξομολογείται για τελευταία φορά λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, τον Ιούλιο του 2013. Το ντοκιμαντέρ φωτίζει τις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και του έργου, ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. 

Την Παρασκευή 30/6 το πρόγραμμα ξεκίνησε με το κινηματογραφικό αριστούργημα του Άγγελου Ράλλη “Mighty Afrin. In the time of floods”. Ένα καθηλωτικό ντοκιμαντέρ, με καταπληκτική φωτογραφία. Ένα απίστευτο ταξίδι στο Μπαγκλαντές, στο πλευρό της 12χρονης Αφρίν.

Ακολούθησε το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου “Υφάντρες” για την άγνωστη ιστορία της Σουηδικής βιοτεχνίας υφαντουργίας στο χωριό της Βλάστης Κοζάνης.  Ένα χρονικό που προσφέρει μια γλυκόπικρη ματιά, διατυπώνοντας καίρια ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.

Η τελευταία ημέρα έκλεισε με την αλληγορική μικρού μήκους ταινία του Κώστα Σταματόπουλου “Newstria”. Μια ταινία που προκάλεσε προβληματισμό για την κατάσταση που βιώνουμε ως κανονικότητα και τις απειλές που αγνοούμε.

Οι συντελεστές του Φεστιβάλ

Η εξαιρετική πολιτιστική εκδήλωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ & ταινιών μικρού μήκους, έγινε για πρώτη φορά το 2017 στον Πόρο, ωστόσο φιλοξένησε φέτος πολλούς σκηνοθέτες. Οι σκηνοθέτες που τίμησαν με την παρουσία τους τις προβολές το Φεστιβάλ ήταν (με σειρά εμφάνισης) οι: Φλώρα Πρησιμιντζή, Βίκυ Μαρκολέφα, Κλεώνη Φλέσσα, Μάριος Γαρέφος, Μένος Δελιοτζάκης, Τάκης Σακελλαρίου, Άγγελος Ράλλης, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος και Κώστας Σταματόπουλος.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ξεκίνησε ως ιδέα του Μπάμπη Κανατσίδη. Θερμά συγχαρητήρια στην Φαίη Ορφανίδου και την Σοφία Ζαράνη, τα κορίτσια της “Καθετής” και στην εξωτερική συνεργάτιδα Φλώρα Πρησιμιντζή που με πολύ μόχθο και απίστευτη υπομονή και οργάνωση, συντόνισαν και διοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία το Φεστιβάλ.

Ευχαριστίες στην ΕΡΤ και τους δημιουργούς που μας παραχώρησαν την άδεια για την προβολή των ταινιών τους.

Ευχαριστίες στον Δήμο Πόρου που στηρίζει την προσπάθεια, και τον Δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη που τίμησε με την παρουσία του το Φεστιβάλ.

Ευχαριστίες στους χορηγούς που φιλοξένησαν, έδωσαν αναμνηστικά δώρα και “ταΐσαν” τους φιλοξενούμενους δημιουργούς. Θα γίνει ξεχωριστό ρεπορτάζ για τους χορηγούς του Poros Arts Festival.

Ευχαριστίες στους Ποριώτες, που μαζί με τους τουρίστες τίμησαν με την παρουσία τους τους δημιουργούς και την διοργάνωση.

Και τέλος, πολλές ευχαριστίες στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ, τον Βαγγέλη και την Σοφία Σπίρτζη, που πάντοτε ανοίγουν πρόθυμα τις πόρτες του για τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Όσοι δημιουργοί βρέθηκαν στον Πόρο για το Φεστιβάλ συμφώνησαν πως έχουμε ένα από τα πιο όμορφα θερινά σινεμά της χώρας, με φιλόξενους ιδιοκτήτες, που μας επιτρέπει να καθιερώσουμε ένα θερινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που θα μπορούσε να καθιερώσει τον Πόρο, ως το κέντρο φεστιβαλικών εκδηλώσεων κινηματογράφου.

Resources about fish farms featured image
Προηγουμενο Αρθρο
Ενημερωτικές πηγές για τις ιχθυοκαλλιέργειες
29 Ιουλιου 2023
Saronic Chanber Music Festival
Επομενο Αρθρο
Αύγουστος κλασικής μουσικής στον Πόρο
31 Ιουλιου 2023

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.