Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

eleni petala

Η Ελένη Πεταλά μάς μιλά

Η Ελένη Πεταλά είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στην Πολιτιστική Διαχείριση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Μουσειοπαιδαγωγικής και Συγγραφής Παιδικών Βιβλίων. Τώρα δουλεύει στην οικογενειακή της επιχείρηση με αντικείμενο τις ναυλώσεις σκαφών αναψυχής και ταυτόχρονα γράφει παραμύθια. Η Ελένη Πεταλά μάς μιλά για τη δουλειά της, τη συγγραφή του πρώτου της παραμυθιού και τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη ζωή. 

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας. 

Η δουλειά μου σχετίζεται με τον τουρισμό. Έχω αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας το αντικείμενο είναι οι ναυλώσεις σκαφών αναψυχής.  

Παράλληλα ασχολούμαι και με την συγγραφή και τον Απρίλιο του 2021 δημοσίευσα το πρώτο μου παραμύθι, με τίτλο «Τελικά μιλάνε τα βιβλία;» 

Είναι ένα παραμύθι σχετικά με τον ρόλο του βιβλίου στη ζωή μας.  

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή; 

Η σχέση μου με την περιοχή ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, όταν χτίστηκε στον Γαλατά το εξοχικό μας σπίτι. Τα πρώτα χρόνια ομολογουμένως δεν ερχόμουν τόσο συχνά. Τα τελευταία όμως πέντε περίπου χρόνια  έρχομαι στον Γαλατά κάποιες μέρες τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα και σίγουρα το καλοκαίρι. Δεν μου περνάει από το μυαλό πως δεν θα έρθω εδώ το καλοκαίρι. Έχω δεθεί συναισθηματικά με τον τόπο, κάθε φορά είναι σαν να τον ανακαλύπτω κατά κάποιο τρόπο από την αρχή.  

Παρατηρώ σημεία που πριν περνούσαν απαρατήρητα, ανακαλύπτω νέα μέρη, κάνω πράγματα απλά, καθημερινά, που πριν δεν έκανα, γιατί ένιωθα επισκέπτρια, περαστική. Και την Καθετή έτσι την ανακάλυψα, μια μέρα καθώς βρέθηκα τυχαία έξω από τον χώρο σας. Και τον πρόσεξα γιατί είχα αρχίσει να παρατηρώ. 

Ουσιαστικά «ζω» και αφουγκράζομαι την περιοχή τα τελευταία πέντε χρόνια. Και πιστεύω πως έχω πολλά ακόμα να ανακαλύψω. Γι’ αυτό επιθυμώ οι επισκέψεις στο σπίτι μου εδώ να γίνουν πιο συχνές.   

Πώς έχουν επηρεαστεί η εργασία και η ζωή σας από την οικονομική κρίση αρχικά και τώρα από την υγειονομική και πώς το αντιμετωπίζετε; 

Η οικονομική κρίση επηρέασε φυσικά την εργασία μου, καθώς ο τουρισμός είναι ένα κομμάτι που σε περιόδους οικονομικών κρίσεων πλήττεται άμεσα. Οι διακοπές μετατρέπονται αυτόματα σε είδος πολυτελείας ή μπαίνουν στο τέλος της λίστας, αφού οι προτεραιότητες αλλάζουν άρδην και η προσοχή επικεντρώνεται στο να καλυφθούν οι πρακτικές καθημερινές ανάγκες. Επίσης, η οικονομική κρίση δημιουργεί ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, οπότε ξανά οι διακοπές «εκτοπίζονται» κατά κάποιον τρόπο από τη λίστα. 

Η υγειονομική κρίση επίσης επηρέασε την εργασία μου, μιας και τελικοί αποδέκτες των υπηρεσιών μας είναι άνθρωποι από όλη την Ευρώπη. Και οι υγειονομική κρίση έχει και οικονομικές επιπτώσεις.  

Εσωτερικά επίσης άλλαξαν κάποια δεδομένα, όπως π.χ. κάποιες εκθέσεις δεν πραγματοποιήθηκαν, κάποια events έγιναν ψηφιακά, κάποιες συναντήσεις γίνονται πλέον μέσω Skype Call, ακόμα και τώρα. Πιστεύω ότι αυτό το κομμάτι θα συμβάλει πολύ και στον τρόπο με τον οποίο θα εργαζόμαστε στο μέλλον.  

Από την άλλη, αυτό ωφέλησε τη συγγραφική μου δραστηριότητα, καθώς εκμεταλλεύτηκα τον χρόνο αυτό διοχετεύοντας την ενέργειά μου σε κάτι που επίσης αγαπώ πολύ. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας παρακολούθησα κάποια επιπλέον σεμινάρια συγγραφής παιδικών βιβλίων και ολοκλήρωσα το πρώτο μου παραμύθι. Πέρα από τη χαρά της υλοποίησης αυτού του ονείρου, νιώθω και μια βαθιά ικανοποίηση, γιατί εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο το διάστημα αυτό της κοινωνικής απομόνωσης.  

Όσον αφορά στην ζωή μου, αυτό που με επηρέασε αρκετά την περίοδο της πανδημίας ήταν αυτή η απομόνωση και η φοβία που φύτρωσε ξαφνικά μέσα μας. Φοβία να πλησιάσουμε τον άνθρωπό μας, να τον αγγίξουμε. Άθελά μας γίναμε απρόσιτοι και ο μεγαλύτερός μου φόβος ήταν αυτός, να μην συνηθίσουμε, αποδεχτούμε αυτό το μοτίβο.  

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας; 

Το να προσπαθώ να μαθαίνω τον ίδιο μου τον εαυτό, να τον αναλύω  και να τον βάζω κάτω από το μικροσκόπιο, είναι ένας οδηγός που έχει αποδειχθεί πολύτιμος όχι μόνο για τη δουλειά μου αλλά και για τη ζωή μου.  

Ένα στοιχείο που με έχει βοηθήσει πολύ είναι η επιθυμία μου να αποκτώ συνεχώς καινούργιες γνώσεις, μέσα από σεμινάρια, συνέδρια, εργαστήρια. Σχετικά με τη δουλειά μου αλλά και τη συγγραφική μου δραστηριότητα.  

Πάντα κάτι θα αποκομίσω που θα μου δώσει ένα ερέθισμα, θα γεννήσει μια νέα ιδέα, θα φωτίσει ένα σημείο, θα δώσει ίσως λύση και σε ένα πρόβλημα. Το σημαντικότερο όλων είναι η γέννηση νέων ιδεών.  

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά; 

Αυτό που θα ήθελα να βελτιώσω είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που θέτω, γιατί ορισμένες φορές δεν καταφέρνω να τα τηρώ. Είτε γιατί υπερεκτιμώ αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είτε γιατί δεν κάνω σωστή διαχείριση του χρόνου.  

Και μετά αναγκαστικά «τρέχω» να προλάβω τους χρόνους και αυτό δεν είναι καλό, γιατί δημιουργεί πίεση και μπορεί να γίνουν λάθη. 

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας; 

Αυτό που θα έκανα διαφορετικά είναι να ζύγιζα πιο καλά τις αποφάσεις που έπαιρνα στα πλαίσια της εργασίας μου. Γιατί πριν χρόνια έπαιρνα αποφάσεις, έθετα π.χ. έναν στόχο, ενθουσιαζόμουν, είχα ιδέες, ξεκινούσα την υλοποίηση και κάπου στην πορεία το άφηνα, σταματούσα. Γιατί δεν υπήρχε πια ο ενθουσιασμός. Και έτσι χανόταν πολύτιμος χρόνος. Τώρα πλέον όταν παίρνω μια απόφαση, δεσμεύομαι να την υλοποιήσω και να την φτάσω μέχρι το τέλος.  

Αυτό που με βοήθησε στην εξέλιξή μου είναι το ότι, παρόλο που υπήρχε η οικογενειακή επιχείρηση, εγώ ήμουν ελεύθερη να σπουδάσω και να ακολουθήσω την πορεία που επιθυμούσα. Γιατί δεν δέχτηκα ποτέ κάποια πίεση από την οικογένειά μου. Και αυτό το οφείλω στη μητέρα μου, και την ευχαριστώ για αυτό, που δημιούργησε αυτήν την επιχείρηση, ωστόσο δεν με πίεσε ούτε και ούτε θεώρησε ποτέ δεδομένο ότι θα την αναλάβω.  

Η πορεία που χάραξα πριν μπω στην επιχείρηση ήταν πολύ σημαντική. Ζυμώθηκα με την αγορά εργασίας, βρέθηκα σε δυσάρεστες αλλά και υπέροχες εργασιακές συνθήκες, γνώρισα ανθρώπους από άλλα εργασιακά περιβάλλοντα, διαφορετικών αντιλήψεων, τρόπου σκέψης. Και αυτό εμπλούτισε σημαντικά τις εμπειρίες μου και τα βιώματά μου.  

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε; 

Να προχωρήσει με θάρρος και αποφασιστικότητα. Ζούμε σε μια χώρα όπου ο τουρισμός ανθεί και θα ανθεί συνεχώς. Είναι ένα τεράστιο και πολυεπίπεδο πεδίο, όπου ένας νέος άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει και να καινοτομήσει με νέες υπηρεσίες.  

Η τεχνολογία είναι σύμμαχος σε όλα τα πεδία. Και στον τουρισμό αλλάζει ο τρόπος που παρέχονται οι υπηρεσίες και γεννιούνται συνεχώς νέες ιδέες.  

Και αν αγαπάει παράλληλα κάτι άλλο να μην το εγκαταλείψει. Γιατί το ένα συμπληρώνει το άλλο και δημιουργείται μια όμορφη συνθήκη ενέργειας και ισορροπίας.  

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Σχετικά με τη δουλειά μου σχεδιάζω να αναπτύξω κάποιες νέες υπηρεσίες. Σχετικά με τη συγγραφή ετοιμάζω τη νέα, βελτιωμένη έκδοση του παραμυθιού μου «Τελικά μιλάνε τα βιβλία;», αλλά και ένα ακόμα παραμύθι, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επιμέλειας.  

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε; 

Συγχαρητήρια για το έργο σας και την προσπάθεια που καταβάλλετε. Το να προσφέρει κανείς σε έναν τόπο που δεν έχει πρόσβαση σε ποικίλες δράσεις και πολιτιστικά δρώμενα έχει πάντα μεγάλη αξία.  

agios kyrikos
Προηγουμενο Αρθρο
Ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμΕΑ «Άγιος Κήρυκος»
24 Νοεμβριου 2021
oi-filoi-tis-paradosis
Επομενο Αρθρο
Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης»
23 Δεκεμβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.