summer-activities

Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21;

Περάσαμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα περιορισμού λόγω Covid, που στέρησε σε όλους μας τη δυνατότητα δραστηριοποίησης και επαφής με τους συνανθρώπους μας. Όμως η Καθετή συνέχισε να δουλεύει διαδικτυακά, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Συνέχισε να προετοιμάζει όλα αυτά που ήθελε να προσφέρει στην τοπική κοινότητα. Έτσι φέτος το καλοκαίρι οι συνθήκες βελτιώθηκαν και η Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

«Υιοθετήσαμε» δύο τοπικές παραλίες

Ως μέλος της κοινοπραξίας Ec(h)o, με το πρόγραμμα του WWF «Υιοθέτησε μια παραλία», «υιοθετήσαμε» δύο τοπικές παραλίες. Τη Βαγιωνιά στον Πόρο και την Αγία Σωτήρα στον Γαλατά. Οι δράσεις έγιναν στις 5 και στις 11 Ιουνίου και θα επαναλαμβάνονται 2-4 φορές τον χρόνο. Έγινε καθαρισμός των παραλιών και καταγραφή απορριμμάτων.

Τα δεδομένα της καταγραφής εισάγονται σε μια βάση δεδομένων που αποτελεί υπόβαθρο για έρευνα, αλλά και για ενημέρωση των πολιτών και των αρμόδιων κρατικών φορέων. Αυτό συμβαίνει γιατί το πρόγραμμα του WWF λειτουργεί στα πλαίσιο της «επιστήμης των πολιτών». Είναι δηλαδή μια δράση με την οποία απλοί άνθρωποι, ενήλικες και παιδιά, έρχονται σε επαφή με την επιστημονική μεθοδολογία. 

Η εικαστική έκθεση «Γέφυρες: Όπου το παρελθόν συναντά το παρόν»

Ακολούθησε η εικαστική έκθεση «Γέφυρες: Όπου το παρελθόν συναντά το παρόν». Η έκθεση ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου, με διάρκεια ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση έγινε αντιπαραβολή παλιών φωτογραφιών με το σύγχρονο τοπίο, απεικονισμένο από 14 εικαστικούς της περιοχής, ζωγράφους και φωτογράφους. 

Στην έκθεση, δίπλα ακριβώς από τις σύγχρονες δημιουργίες των καλλιτεχνών, τοποθετήθηκαν οι παλιές φωτογραφίες από τις οποίες εμπνεύστηκαν. Αυτός ο συνδυασμός έγινε αφορμή πολλών συζητήσεων μεταξύ των επισκεπτών αλλά και με τους/τις καλλιτέχνες και τις διοργανώτριες. Η έκθεση ξάφνιασε ευχάριστα πάνω από 2.500 επισκέπτες, προκαλώντας νοσταλγία σε κάποιους και διευκολύνοντας τη γνωριμία με τον τόπο για άλλους. 

Τα εργαστήρια του Project Resound

Παράλληλα, έγιναν τα εργαστήρια του Project Resound, με τη συνεργασία της σύμπραξης Ec(h)o και υπό την αιγίδα των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής. Για δεκαπέντε μέρες, από τις 26 Ιουνίου ως τις 10 Ιουλίου, φιλοξενήσαμε εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων από εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ και άλλες 15 χώρες.

Στόχος των εργαστηρίων ήταν η δημιουργία στρατηγικής και ο σχεδιασμός ενός μοντέλου αειφόρου τουρισμού προσαρμοσμένου στα δεδομένα της περιοχής μας. Τα εργαστήρια αποτελούν τμήμα ενός συνολικότερου έργου που ξεκίνησε το 2017, και χρειάστηκαν περισσότερες από 1.170 ώρες εθελοντικής εργασίας για να φτάσει στο στάδιο πραγματοποίησης των εργαστηρίων. Περισσότερες από 1.788 ώρες εθελοντισμού στο πεδίο χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση των εργαστηρίων. Αυτές οι ώρες εργασίας μάς έφεραν στο τελικό βήμα, που είναι το σχέδιο εφαρμογής. 

Η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τις πυρόπληκτες περιοχές

Στο καλοκαιρινό μας πρόγραμμα, δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να προσθέσουμε και μια έκτακτη δράση. Η Καθετή, σε συνεργασία με τον Δήμο Πόρου, οργάνωσε τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας αλλά και τα ζώα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Η δράση ολοκληρώθηκε στις 15 Αυγούστου και η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ήταν συγκινητική.

Κατά τη διάρκεια των ημερών συλλογής, σχεδόν 300 συμπολίτες μας έφεραν πάνω από 300 σακούλες/κούτες με τρόφιμα, χυμούς, νερά, είδη ρουχισμού, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής, καθώς και 120 κιλά ζωοτροφής. 

Η θεατρική παράσταση «Πέρασμα»

Τέλος, αποχαιρετήσαμε το καλοκαίρι με τη θεατρική παράσταση «Πέρασμα», μια ερασιτεχνική παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο. Η παράσταση ήταν το αποτέλεσμα του εργαστηρίου της Καθετής «Θεατρική καταγραφή Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων». Οι συμμετέχοντες/-ουσες του εργαστηρίου ερεύνησαν, συγκέντρωσαν και κατέγραψαν ιστορίες της περιοχής μας από βιβλιογραφικές πηγές και συνεντεύξεις κατοίκων και δημιούργησαν από κοινού ένα θεατρικό έργο. 

Η θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε στις 29 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Καμένης Χώρας στα Μέθανα, στις 30 Αυγούστου στο eco-glamping Odyssey στον Γαλατά και στις 26 Σεπτεμβρίου στο Σινέ Διάνα στον Πόρο, αποσπώντας ενθουσιώδη σχόλια.  

Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι πως τήρησε τη δέσμευσή της να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, στον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Όμως αυτή η προσπάθεια δεν σταματάει εδώ. Τώρα ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε τα σχέδιά μας για το φθινόπωρο και τον χειμώνα της χρονιάς 2021-2022. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση, με εργαστήρια, μαθήματα, εκπαιδευτικά προγράμματα και προετοιμασία για τις πολιτιστικές και άλλες δράσεις που ετοιμάζουμε για το επόμενο καλοκαίρι. 

Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: Ευγένιος Ξάνθης

fires-featured-image
Προηγουμενο Αρθρο
Η στήριξη του τόπου μας στους πυρόπληκτους
01 Σεπτεμβριου 2021
olive tree
Επομενο Αρθρο
Γη της ελιάς
01 Οκτωβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.