Αντιδράσεις για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών-Αιχμή οι επιπτώσεις στον τουρισμό

summer-activities

Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21;

Περάσαμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα περιορισμού λόγω Covid, που στέρησε σε όλους μας τη δυνατότητα δραστηριοποίησης και επαφής με τους συνανθρώπους μας. Όμως η Καθετή συνέχισε να δουλεύει διαδικτυακά, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Συνέχισε να προετοιμάζει όλα αυτά που ήθελε να προσφέρει στην τοπική κοινότητα. Έτσι φέτος το καλοκαίρι οι συνθήκες βελτιώθηκαν και η Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

«Υιοθετήσαμε» δύο τοπικές παραλίες

Ως μέλος της κοινοπραξίας Ec(h)o, με το πρόγραμμα του WWF «Υιοθέτησε μια παραλία», «υιοθετήσαμε» δύο τοπικές παραλίες. Τη Βαγιωνιά στον Πόρο και την Αγία Σωτήρα στον Γαλατά. Οι δράσεις έγιναν στις 5 και στις 11 Ιουνίου και θα επαναλαμβάνονται 2-4 φορές τον χρόνο. Έγινε καθαρισμός των παραλιών και καταγραφή απορριμμάτων.

Τα δεδομένα της καταγραφής εισάγονται σε μια βάση δεδομένων που αποτελεί υπόβαθρο για έρευνα, αλλά και για ενημέρωση των πολιτών και των αρμόδιων κρατικών φορέων. Αυτό συμβαίνει γιατί το πρόγραμμα του WWF λειτουργεί στα πλαίσιο της «επιστήμης των πολιτών». Είναι δηλαδή μια δράση με την οποία απλοί άνθρωποι, ενήλικες και παιδιά, έρχονται σε επαφή με την επιστημονική μεθοδολογία. 

Η εικαστική έκθεση «Γέφυρες: Όπου το παρελθόν συναντά το παρόν»

Ακολούθησε η εικαστική έκθεση «Γέφυρες: Όπου το παρελθόν συναντά το παρόν». Η έκθεση ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου, με διάρκεια ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση έγινε αντιπαραβολή παλιών φωτογραφιών με το σύγχρονο τοπίο, απεικονισμένο από 14 εικαστικούς της περιοχής, ζωγράφους και φωτογράφους. 

Στην έκθεση, δίπλα ακριβώς από τις σύγχρονες δημιουργίες των καλλιτεχνών, τοποθετήθηκαν οι παλιές φωτογραφίες από τις οποίες εμπνεύστηκαν. Αυτός ο συνδυασμός έγινε αφορμή πολλών συζητήσεων μεταξύ των επισκεπτών αλλά και με τους/τις καλλιτέχνες και τις διοργανώτριες. Η έκθεση ξάφνιασε ευχάριστα πάνω από 2.500 επισκέπτες, προκαλώντας νοσταλγία σε κάποιους και διευκολύνοντας τη γνωριμία με τον τόπο για άλλους. 

Τα εργαστήρια του Project Resound

Παράλληλα, έγιναν τα εργαστήρια του Project Resound, με τη συνεργασία της σύμπραξης Ec(h)o και υπό την αιγίδα των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής. Για δεκαπέντε μέρες, από τις 26 Ιουνίου ως τις 10 Ιουλίου, φιλοξενήσαμε εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων από εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ και άλλες 15 χώρες.

Στόχος των εργαστηρίων ήταν η δημιουργία στρατηγικής και ο σχεδιασμός ενός μοντέλου αειφόρου τουρισμού προσαρμοσμένου στα δεδομένα της περιοχής μας. Τα εργαστήρια αποτελούν τμήμα ενός συνολικότερου έργου που ξεκίνησε το 2017, και χρειάστηκαν περισσότερες από 1.170 ώρες εθελοντικής εργασίας για να φτάσει στο στάδιο πραγματοποίησης των εργαστηρίων. Περισσότερες από 1.788 ώρες εθελοντισμού στο πεδίο χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση των εργαστηρίων. Αυτές οι ώρες εργασίας μάς έφεραν στο τελικό βήμα, που είναι το σχέδιο εφαρμογής. 

Η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τις πυρόπληκτες περιοχές

Στο καλοκαιρινό μας πρόγραμμα, δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να προσθέσουμε και μια έκτακτη δράση. Η Καθετή, σε συνεργασία με τον Δήμο Πόρου, οργάνωσε τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας αλλά και τα ζώα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Η δράση ολοκληρώθηκε στις 15 Αυγούστου και η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ήταν συγκινητική.

Κατά τη διάρκεια των ημερών συλλογής, σχεδόν 300 συμπολίτες μας έφεραν πάνω από 300 σακούλες/κούτες με τρόφιμα, χυμούς, νερά, είδη ρουχισμού, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής, καθώς και 120 κιλά ζωοτροφής. 

Η θεατρική παράσταση «Πέρασμα»

Τέλος, αποχαιρετήσαμε το καλοκαίρι με τη θεατρική παράσταση «Πέρασμα», μια ερασιτεχνική παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο. Η παράσταση ήταν το αποτέλεσμα του εργαστηρίου της Καθετής «Θεατρική καταγραφή Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων». Οι συμμετέχοντες/-ουσες του εργαστηρίου ερεύνησαν, συγκέντρωσαν και κατέγραψαν ιστορίες της περιοχής μας από βιβλιογραφικές πηγές και συνεντεύξεις κατοίκων και δημιούργησαν από κοινού ένα θεατρικό έργο. 

Η θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε στις 29 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Καμένης Χώρας στα Μέθανα, στις 30 Αυγούστου στο eco-glamping Odyssey στον Γαλατά και στις 26 Σεπτεμβρίου στο Σινέ Διάνα στον Πόρο, αποσπώντας ενθουσιώδη σχόλια.  

Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι πως τήρησε τη δέσμευσή της να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, στον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Όμως αυτή η προσπάθεια δεν σταματάει εδώ. Τώρα ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε τα σχέδιά μας για το φθινόπωρο και τον χειμώνα της χρονιάς 2021-2022. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση, με εργαστήρια, μαθήματα, εκπαιδευτικά προγράμματα και προετοιμασία για τις πολιτιστικές και άλλες δράσεις που ετοιμάζουμε για το επόμενο καλοκαίρι. 

Δικαιώματα κεντρικής φωτογραφίας: Ευγένιος Ξάνθης

fires-featured-image
Προηγουμενο Αρθρο
Η στήριξη του τόπου μας στους πυρόπληκτους
01 Σεπτεμβριου 2021
olive tree
Επομενο Αρθρο
Γη της ελιάς
01 Οκτωβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Ιουλίου 2024

Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

02 Ιουλίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή διοργανώνει και προσφέρει τα «Σοκάκια», ένα περιπετειώδες και διασκεδαστικό παιχνίδι για όσους/-ες επισκέπτονται τον Πόρο.

28 Ιουνίου 2024

Αυτό το καλοκαίρι η Καθετή σάς προσκαλεί να διασκεδάσετε παίζοντας «Τεχνο-κάψουλα», το πρώτο παιχνίδι γνώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα! Σκοπός της Τεχνο-κάψουλας είναι η γνωριμία μας με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και τύχης.