Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Η Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά

Η Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά για την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην περιοχή. Η Ρίτσα Δαρσινού είναι μια επιχειρηματίας με καινοτόμο δράση και συμβολή στην περιοχή Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων τα τελευταία τριάντα χρόνια. H εταιρεία της, Darsinos Services, στον Γαλατά, συμπράττει στην πορθμειακή γραμμή Πόρου-Γαλατά με δύο πορθμεία. Επίσης, ασχολείται με αγοραπωλησίες και εφοδιασμό σκαφών, πωλήσεις και ενοικιάσεις αυτοκινήτων και scooter και εμπόριο φωτοβολταϊκών και μπαταριών μικρών και μεγάλων μονάδων πράσινης ενέργειας.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στην περιοχή για πάνω από τριάντα χρόνια, τα είκοσι τελευταία με τη ναυτιλία. Πιστεύω πως η ιδιωτική πρωτοβουλία συμβάλλει στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών και μάλιστα, αν αυτή καινοτομεί, τότε μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία. Γι’ αυτό, το 2000, με τον σύζυγό μου, κατασκευάσαμε το πρώτο μας επιβατικό οχηματαγωγό, το ΚΥΡΙΑΚΗ, το οποίο είναι αμφίδρομο-αμφίπλωρο. Πρωτοποριακό πλοίο ακόμη και σήμερα, πόσο μάλλον πριν είκοσι χρόνια. Με αυτή την επένδυση αναβαθμίσαμε την τοπική πορθμειακή γραμμή. Διότι, εκτός του ότι δρομολογήσαμε ένα πλοίο νέας τεχνολογίας, καταφέραμε να παρασύρουμε και τις άλλες εταιρείες που είχαν πλοία στη συγκεκριμένη γραμμή να μειώσουν τον μέσο όρο ηλικίας των σκαφών τους. Στη συνέχεια κατασκευάσαμε το δεύτερό μας πλοίο, το ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Δ., το οποίο ήταν το μεγαλύτερο στο πορθμείο, βασισμένο σε όμορφο σχεδιασμό και με εξελιγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό για λιγότερα εκπεμπόμενα καυσαέρια.

Όπως θα καταλάβατε, η σκέψη μου πάντα έχει την αγωνία πώς να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Έτσι, όταν τα επόμενα επιχειρηματικά μου σχέδια ήταν η ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, έπρεπε να δώσω το καλό παράδειγμα. Επέλεξα να ασχοληθώ με την καθαρή ενέργεια, την ηλεκτροκίνηση. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η ηλεκτροκίνηση είναι ακόμη πολύ ακριβή για εκμετάλλευση των αυτοκινήτων, το τόλμησα. Αγόρασα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα και τα διαθέτω προς ενοικίαση στην περιοχή μας. Επίσης, αντιπροσωπεύω για τον Αργοσαρωνικό τα Eco-car, τα οποία είναι μικρού όγκου αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ιδανικά για τα νησιά μας, που έχουν μικρούς δρόμους. Αυτοκίνητα τα οποία δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, δεν ηχορυπαίνουν και είναι πολύ οικονομικά (1 ευρώ τα 100 χλμ), χωρίς τέλη κυκλοφορίας και άλλους φόρους.

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Από την περιοχή, και συγκεκριμένα από τον Γαλατά, είναι ο σύζυγός μου, ο Νίκος Δαρσινός. Στην αρχή, μαζί με τον Νίκο, ερωτεύτηκα τη γενέτειρά του. Τώρα, όμως, μετά από σαράντα χρόνια, αγαπώ τον τόπο και δεν τον αλλάζω με κανέναν άλλο. Άλλωστε, το αποδεικνύει το γεγονός ότι ζω και δραστηριοποιούμαι εδώ τόσο πολλά χρόνια.

Πώς έχουν επηρεαστεί η εργασία και η ζωή σας από την οικονομική κρίση αρχικά και τώρα από την υγειονομική και πώς το αντιμετωπίζετε;

Η οικονομική κρίση και βέβαια μας επηρέασε αρνητικά πάρα πολύ, όπως όλους. Όμως με σύνεση και σκληρή δουλειά σταθήκαμε στα πόδια μας. Πιστεύω πως και την υγειονομική κρίση θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε, μόνο με ατομική ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Για κάθε δουλειά χρειάζεται να γνωρίζεις το αντικείμενο με το οποίο πρόκειται να ασχοληθείς, τουλάχιστον τα βασικά. Η οικογένειά μου όλη είναι ναυτική. Έχουμε ναυτική εκπαίδευση και εμπειρία. Όμως για να πετύχεις χρειάζεται όραμα, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και σκληρή δουλειά.

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Η φύση του ανθρώπου είναι όσο μεγαλώνει να βελτιώνεται. Ελπίζω να το έχω καταφέρει και εγώ.

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Αν γύριζε ο χρόνος πίσω, δεν νομίζω πως θα ενεργούσα με διαφορετικό τρόπο. Σε όλη τη ζωή μου ακροβατούσα μεταξύ οικογένειας και επιχειρηματικών προσπαθειών μου. Δεν γνωρίζω αν ενεργούσα σε όλα σωστά… Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι πως αγαπούσα και φρόντισα την οικογένεια μου, από τη μία, και πως με ό,τι έχω καταπιαστεί επαγγελματικά, το έκανα με πολύ όρεξη και έντιμα.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Το μότο μου, το οποίο είναι «Μην αδικείς κανένα… αλλά και να μην επιτρέψεις σε κανένα να σε αδικήσει», είναι η συμβουλή μου προς όλα τα νέα παιδιά. Τα υπόλοιπα, ο κάθε άνθρωπος πρέπει να βάζει στόχους, τους οποίους με δουλειά, με υπομονή και επιμονή θα τους καταφέρει.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Νομίζω πως έχω βάλει τη βάση σε πράγματα για μακροχρόνια επιχειρηματική δραστηριότητα και πέραν της φυσικής μου παρουσίας σε αυτά. Επίσης, θεωρώ πως έχω δύο άξιους συνεχιστές των προσπαθειών μου, τους γιους μου Γιάννη και Γιώργο. Άρα σε λίγα χρόνια θα αποσυρθώ από την ενεργό δράση. Με τη συνταξιοδότηση μου, θα παραδώσω τη σκυτάλη πλήρως στα παιδιά μου. Τώρα, στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μου, ασχολούμαι με ξυλογλυπτική και ζωγραφική. Μετά, αν έχω υγεία σωματική και πνευματική, θέλω να αφιερώσω τον όποιο χρόνο μού απομένει στην τέχνη, που αγαπώ. Ένας στόχος και αυτή, ελπίζω να τα καταφέρω.

Ecocars
Προηγουμενο Αρθρο
Τα EcoCar στον Γαλατά
20 Αυγούστου 2020
Αναζήτηση εργασίας / Job opportunities
Επομενο Αρθρο
Αναζήτηση εργασίας
20 Αυγούστου 2020

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.