Η Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά

Η Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά για την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην περιοχή. Η Ρίτσα Δαρσινού είναι μια επιχειρηματίας με καινοτόμο δράση και συμβολή στην περιοχή Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων τα τελευταία τριάντα χρόνια. H εταιρεία της, Darsinos Services, στον Γαλατά, συμπράττει στην πορθμειακή γραμμή Πόρου-Γαλατά με δύο πορθμεία. Επίσης, ασχολείται με αγοραπωλησίες και εφοδιασμό σκαφών, πωλήσεις και ενοικιάσεις αυτοκινήτων και scooter και εμπόριο φωτοβολταϊκών και μπαταριών μικρών και μεγάλων μονάδων πράσινης ενέργειας.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στην περιοχή για πάνω από τριάντα χρόνια, τα είκοσι τελευταία με τη ναυτιλία. Πιστεύω πως η ιδιωτική πρωτοβουλία συμβάλλει στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών και μάλιστα, αν αυτή καινοτομεί, τότε μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία. Γι’ αυτό, το 2000, με τον σύζυγό μου, κατασκευάσαμε το πρώτο μας επιβατικό οχηματαγωγό, το ΚΥΡΙΑΚΗ, το οποίο είναι αμφίδρομο-αμφίπλωρο. Πρωτοποριακό πλοίο ακόμη και σήμερα, πόσο μάλλον πριν είκοσι χρόνια. Με αυτή την επένδυση αναβαθμίσαμε την τοπική πορθμειακή γραμμή. Διότι, εκτός του ότι δρομολογήσαμε ένα πλοίο νέας τεχνολογίας, καταφέραμε να παρασύρουμε και τις άλλες εταιρείες που είχαν πλοία στη συγκεκριμένη γραμμή να μειώσουν τον μέσο όρο ηλικίας των σκαφών τους. Στη συνέχεια κατασκευάσαμε το δεύτερό μας πλοίο, το ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Δ., το οποίο ήταν το μεγαλύτερο στο πορθμείο, βασισμένο σε όμορφο σχεδιασμό και με εξελιγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό για λιγότερα εκπεμπόμενα καυσαέρια.

Όπως θα καταλάβατε, η σκέψη μου πάντα έχει την αγωνία πώς να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Έτσι, όταν τα επόμενα επιχειρηματικά μου σχέδια ήταν η ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, έπρεπε να δώσω το καλό παράδειγμα. Επέλεξα να ασχοληθώ με την καθαρή ενέργεια, την ηλεκτροκίνηση. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η ηλεκτροκίνηση είναι ακόμη πολύ ακριβή για εκμετάλλευση των αυτοκινήτων, το τόλμησα. Αγόρασα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα και τα διαθέτω προς ενοικίαση στην περιοχή μας. Επίσης, αντιπροσωπεύω για τον Αργοσαρωνικό τα Eco-car, τα οποία είναι μικρού όγκου αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ιδανικά για τα νησιά μας, που έχουν μικρούς δρόμους. Αυτοκίνητα τα οποία δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, δεν ηχορυπαίνουν και είναι πολύ οικονομικά (1 ευρώ τα 100 χλμ), χωρίς τέλη κυκλοφορίας και άλλους φόρους.

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Από την περιοχή, και συγκεκριμένα από τον Γαλατά, είναι ο σύζυγός μου, ο Νίκος Δαρσινός. Στην αρχή, μαζί με τον Νίκο, ερωτεύτηκα τη γενέτειρά του. Τώρα, όμως, μετά από σαράντα χρόνια, αγαπώ τον τόπο και δεν τον αλλάζω με κανέναν άλλο. Άλλωστε, το αποδεικνύει το γεγονός ότι ζω και δραστηριοποιούμαι εδώ τόσο πολλά χρόνια.

Πώς έχουν επηρεαστεί η εργασία και η ζωή σας από την οικονομική κρίση αρχικά και τώρα από την υγειονομική και πώς το αντιμετωπίζετε;

Η οικονομική κρίση και βέβαια μας επηρέασε αρνητικά πάρα πολύ, όπως όλους. Όμως με σύνεση και σκληρή δουλειά σταθήκαμε στα πόδια μας. Πιστεύω πως και την υγειονομική κρίση θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε, μόνο με ατομική ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Για κάθε δουλειά χρειάζεται να γνωρίζεις το αντικείμενο με το οποίο πρόκειται να ασχοληθείς, τουλάχιστον τα βασικά. Η οικογένειά μου όλη είναι ναυτική. Έχουμε ναυτική εκπαίδευση και εμπειρία. Όμως για να πετύχεις χρειάζεται όραμα, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και σκληρή δουλειά.

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Η φύση του ανθρώπου είναι όσο μεγαλώνει να βελτιώνεται. Ελπίζω να το έχω καταφέρει και εγώ.

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Αν γύριζε ο χρόνος πίσω, δεν νομίζω πως θα ενεργούσα με διαφορετικό τρόπο. Σε όλη τη ζωή μου ακροβατούσα μεταξύ οικογένειας και επιχειρηματικών προσπαθειών μου. Δεν γνωρίζω αν ενεργούσα σε όλα σωστά… Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι πως αγαπούσα και φρόντισα την οικογένεια μου, από τη μία, και πως με ό,τι έχω καταπιαστεί επαγγελματικά, το έκανα με πολύ όρεξη και έντιμα.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Το μότο μου, το οποίο είναι «Μην αδικείς κανένα… αλλά και να μην επιτρέψεις σε κανένα να σε αδικήσει», είναι η συμβουλή μου προς όλα τα νέα παιδιά. Τα υπόλοιπα, ο κάθε άνθρωπος πρέπει να βάζει στόχους, τους οποίους με δουλειά, με υπομονή και επιμονή θα τους καταφέρει.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Νομίζω πως έχω βάλει τη βάση σε πράγματα για μακροχρόνια επιχειρηματική δραστηριότητα και πέραν της φυσικής μου παρουσίας σε αυτά. Επίσης, θεωρώ πως έχω δύο άξιους συνεχιστές των προσπαθειών μου, τους γιους μου Γιάννη και Γιώργο. Άρα σε λίγα χρόνια θα αποσυρθώ από την ενεργό δράση. Με τη συνταξιοδότηση μου, θα παραδώσω τη σκυτάλη πλήρως στα παιδιά μου. Τώρα, στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μου, ασχολούμαι με ξυλογλυπτική και ζωγραφική. Μετά, αν έχω υγεία σωματική και πνευματική, θέλω να αφιερώσω τον όποιο χρόνο μού απομένει στην τέχνη, που αγαπώ. Ένας στόχος και αυτή, ελπίζω να τα καταφέρω.

Ecocars
Προηγουμενο Αρθρο
Τα EcoCar στον Γαλατά
20 Αυγούστου 2020
Αναζήτηση εργασίας / Job opportunities
Επομενο Αρθρο
Αναζήτηση εργασίας
20 Αυγούστου 2020

Πρόσφατα Νέα

Saronic Chanber Music Festival
31 Ιουλίου 2023

Σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ο Πόρος θα φιλοξενήσει και πάλι από σπουδαστές μέχρι και καταξιωμένους εγχώριους και διεθνείς μουσικούς.

29 Ιουλίου 2023

Τον Ιούνιο, ταξιδέψαμε στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ, στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, μέσα από αληθινές ιστορίες, από όλο τον κόσμο.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

22 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση της κοινής γνώμης των κατοίκων του Πόρου και των Μεθάνων που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι το 87% των ατόμων που ερωτήθηκαν διαφωνεί με τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Saronic Chanber Music Festival
29 Αυγούστου 2023

Ο Αύγουστος του 2023 ήταν γεμάτος κλασική μουσική στον Πόρο, με σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις να επιστρέφουν μετά από καιρό.