Η Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά

Η Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά για την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην περιοχή. Η Ρίτσα Δαρσινού είναι μια επιχειρηματίας με καινοτόμο δράση και συμβολή στην περιοχή Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων τα τελευταία τριάντα χρόνια. H εταιρεία της, Darsinos Services, στον Γαλατά, συμπράττει στην πορθμειακή γραμμή Πόρου-Γαλατά με δύο πορθμεία. Επίσης, ασχολείται με αγοραπωλησίες και εφοδιασμό σκαφών, πωλήσεις και ενοικιάσεις αυτοκινήτων και scooter και εμπόριο φωτοβολταϊκών και μπαταριών μικρών και μεγάλων μονάδων πράσινης ενέργειας.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στην περιοχή για πάνω από τριάντα χρόνια, τα είκοσι τελευταία με τη ναυτιλία. Πιστεύω πως η ιδιωτική πρωτοβουλία συμβάλλει στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών και μάλιστα, αν αυτή καινοτομεί, τότε μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία. Γι’ αυτό, το 2000, με τον σύζυγό μου, κατασκευάσαμε το πρώτο μας επιβατικό οχηματαγωγό, το ΚΥΡΙΑΚΗ, το οποίο είναι αμφίδρομο-αμφίπλωρο. Πρωτοποριακό πλοίο ακόμη και σήμερα, πόσο μάλλον πριν είκοσι χρόνια. Με αυτή την επένδυση αναβαθμίσαμε την τοπική πορθμειακή γραμμή. Διότι, εκτός του ότι δρομολογήσαμε ένα πλοίο νέας τεχνολογίας, καταφέραμε να παρασύρουμε και τις άλλες εταιρείες που είχαν πλοία στη συγκεκριμένη γραμμή να μειώσουν τον μέσο όρο ηλικίας των σκαφών τους. Στη συνέχεια κατασκευάσαμε το δεύτερό μας πλοίο, το ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Δ., το οποίο ήταν το μεγαλύτερο στο πορθμείο, βασισμένο σε όμορφο σχεδιασμό και με εξελιγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό για λιγότερα εκπεμπόμενα καυσαέρια.

Όπως θα καταλάβατε, η σκέψη μου πάντα έχει την αγωνία πώς να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Έτσι, όταν τα επόμενα επιχειρηματικά μου σχέδια ήταν η ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, έπρεπε να δώσω το καλό παράδειγμα. Επέλεξα να ασχοληθώ με την καθαρή ενέργεια, την ηλεκτροκίνηση. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η ηλεκτροκίνηση είναι ακόμη πολύ ακριβή για εκμετάλλευση των αυτοκινήτων, το τόλμησα. Αγόρασα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα και τα διαθέτω προς ενοικίαση στην περιοχή μας. Επίσης, αντιπροσωπεύω για τον Αργοσαρωνικό τα Eco-car, τα οποία είναι μικρού όγκου αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ιδανικά για τα νησιά μας, που έχουν μικρούς δρόμους. Αυτοκίνητα τα οποία δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, δεν ηχορυπαίνουν και είναι πολύ οικονομικά (1 ευρώ τα 100 χλμ), χωρίς τέλη κυκλοφορίας και άλλους φόρους.

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Από την περιοχή, και συγκεκριμένα από τον Γαλατά, είναι ο σύζυγός μου, ο Νίκος Δαρσινός. Στην αρχή, μαζί με τον Νίκο, ερωτεύτηκα τη γενέτειρά του. Τώρα, όμως, μετά από σαράντα χρόνια, αγαπώ τον τόπο και δεν τον αλλάζω με κανέναν άλλο. Άλλωστε, το αποδεικνύει το γεγονός ότι ζω και δραστηριοποιούμαι εδώ τόσο πολλά χρόνια.

Πώς έχουν επηρεαστεί η εργασία και η ζωή σας από την οικονομική κρίση αρχικά και τώρα από την υγειονομική και πώς το αντιμετωπίζετε;

Η οικονομική κρίση και βέβαια μας επηρέασε αρνητικά πάρα πολύ, όπως όλους. Όμως με σύνεση και σκληρή δουλειά σταθήκαμε στα πόδια μας. Πιστεύω πως και την υγειονομική κρίση θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε, μόνο με ατομική ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Για κάθε δουλειά χρειάζεται να γνωρίζεις το αντικείμενο με το οποίο πρόκειται να ασχοληθείς, τουλάχιστον τα βασικά. Η οικογένειά μου όλη είναι ναυτική. Έχουμε ναυτική εκπαίδευση και εμπειρία. Όμως για να πετύχεις χρειάζεται όραμα, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και σκληρή δουλειά.

Τι θα θέλατε να βελτιώσετε στον εαυτό ή και στη δουλειά σας; Ποιες είναι οι ελλείψεις ή τα μειονεκτήματά σας και πώς σας έχουν επηρεάσει αυτά;

Η φύση του ανθρώπου είναι όσο μεγαλώνει να βελτιώνεται. Ελπίζω να το έχω καταφέρει και εγώ.

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Αν γύριζε ο χρόνος πίσω, δεν νομίζω πως θα ενεργούσα με διαφορετικό τρόπο. Σε όλη τη ζωή μου ακροβατούσα μεταξύ οικογένειας και επιχειρηματικών προσπαθειών μου. Δεν γνωρίζω αν ενεργούσα σε όλα σωστά… Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι πως αγαπούσα και φρόντισα την οικογένεια μου, από τη μία, και πως με ό,τι έχω καταπιαστεί επαγγελματικά, το έκανα με πολύ όρεξη και έντιμα.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Το μότο μου, το οποίο είναι «Μην αδικείς κανένα… αλλά και να μην επιτρέψεις σε κανένα να σε αδικήσει», είναι η συμβουλή μου προς όλα τα νέα παιδιά. Τα υπόλοιπα, ο κάθε άνθρωπος πρέπει να βάζει στόχους, τους οποίους με δουλειά, με υπομονή και επιμονή θα τους καταφέρει.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Νομίζω πως έχω βάλει τη βάση σε πράγματα για μακροχρόνια επιχειρηματική δραστηριότητα και πέραν της φυσικής μου παρουσίας σε αυτά. Επίσης, θεωρώ πως έχω δύο άξιους συνεχιστές των προσπαθειών μου, τους γιους μου Γιάννη και Γιώργο. Άρα σε λίγα χρόνια θα αποσυρθώ από την ενεργό δράση. Με τη συνταξιοδότηση μου, θα παραδώσω τη σκυτάλη πλήρως στα παιδιά μου. Τώρα, στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μου, ασχολούμαι με ξυλογλυπτική και ζωγραφική. Μετά, αν έχω υγεία σωματική και πνευματική, θέλω να αφιερώσω τον όποιο χρόνο μού απομένει στην τέχνη, που αγαπώ. Ένας στόχος και αυτή, ελπίζω να τα καταφέρω.

H Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά / Ritsa Darsinou talks to us
H Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά / Ritsa Darsinou talks to us
H Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά / Ritsa Darsinou talks to us
Η Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά / Ritsa Darsinou talks to us
H Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά / Ritsa Darsinou talks to us
H Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά / Ritsa Darsinou talks to us
H Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά / Ritsa Darsinou talks to us
Η Ρίτσα Δαρσινού μάς μιλά / Ritsa Darsinou talks to us
Ecocars
Προηγουμενο Αρθρο
Τα EcoCar στον Γαλατά
20 Αυγούστου 2020
Αναζήτηση εργασίας / Job opportunities
Επομενο Αρθρο
Αναζήτηση εργασίας
20 Αυγούστου 2020

Πρόσφατα Νέα

21 Δεκεμβριου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβριου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

23 Νοεμβριου 2020

Ο Μιχάλης Δαγκλής μάς μιλά για την συγγραφική του πορεία, την σχέση του με την περιοχή και για πολλά άλλα σε μια συνέντευξη στην Καθετή.