Ιχθυοκαλλιέργειες: Η άμεση απειλή της επέκτασής τους και η άγνοια κινδύνου

Πρότυπες κοινότητες

Η Καθετή, ορμώμενη από το βαθύ ενδιαφέρον της για τις συνθήκες διαβίωσης στον τόπο μας, επέλεξε να προβάλει μερικές πρότυπες κοινότητες που λειτουργούν ως παράδειγμα, με τη συλλογική προσπάθεια, την πρόοδο που σημείωσαν και την ευημερία που απολαμβάνουν. 

Τι μας ώθησε να δώσουμε τον χαρακτηρισμό πρότυπες κοινότητες; Τι το ενδιαφέρον παρουσιάζουν; Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που οι άνθρωποι δεν αποθαρρύνθηκαν από τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και δεν παραιτήθηκαν. Συνεργαζόμενοι ως σύνολο, κατάφεραν να βελτιώσουν τη ζωή τους και να προαγάγουν τον τόπο τους, εφαρμόζοντας καινοτόμες και πρωτότυπες λύσεις. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από αυτές ως πηγή έμπνευσης. 

Ανάβρα, Μαγνησία 

Η Ανάβρα είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του όρους Όθρυς, σε υψόμετρο 925 μέτρων. Μέχρι το 1990 ήταν ένα υποβαθμισμένο, σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό. Το όραμα του Δημήτρη Τσουκαλά, κοινοτάρχη επί 16 χρόνια, εξέλιξε την Ανάβρα μέσα σε λίγα χρόνια σε πρότυπο αγροτικό οικισμό, τρίτο σε ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό νότο, και κίνησε το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο.

Οι υποδομές που δημιουργήθηκαν είναι υποδειγματικές. Τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα, βιολογική κτηνοτροφία και πρότυπο πιστοποιημένο σφαγείο. Αιολικό πάρκο που εξασφάλισε σημαντικά ετήσια έσοδα στην Κοινότητα, ασφαλτοστρωμένοι και πλακόστρωτοι δρόμοι, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, ιατρείο. Επίσης, δημιουργήθηκαν πλατείες, δύο αίθουσες εκδηλώσεων, διώροφος χώρος στάθμευσης, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κλειστό σύγχρονο γυμναστήριο, λαογραφικό μουσείο και ένα περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο 240 στρεμμάτων.

Επέκτειναν τις προσπάθειές τους θέτοντας στόχους όπως ένα μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ένα σύστημα τηλεθέρμανσης με φωτοβολταϊκά, ένα καινοτόμο σύστημα αποχέτευσης και ένα βιοκλιματικό πάρκο.

Δυστυχώς, η απώλεια αυτονομίας μέσω του προγράμματος Καλλικράτης δεν διευκόλυνε την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Η Ανάβρα, χωρίς να βασίσει την ανάπτυξή της στο κράτος, έφτασε στο σημείο να προσφέρει στους κατοίκους της υψηλό βιοτικό επίπεδο και ποιότητα ζωής συγκρίσιμη με αυτήν της Ελβετίας. Έχει μηδενικό ποσοστό ανεργίας και εγκληματικότητας, μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη και πληθυσμό που αυξάνεται.

Μεσολόγγι, Αιτωλοακαρνανία

Οι κάτοικοι του Μεσολογγίου, στην προσπάθειά τους να βγουν από τη στασιμότητα και να δώσουν κίνητρα, ειδικά στους νέους, να παραμείνουν στην περιοχή, εφάρμοσαν το μοντέλο της συμμετοχικής ηγεσίας. Οι αρχές της συμμετοχικής ηγεσίας βασίζονται στη συλλογική νοημοσύνη και τη συνδημιουργία όλων των ενδιαφερόμενων μερών ώστε να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματά τους.

Το ξεκίνημα έγινε με τη βοήθεια ενός εθελοντικού ραδιοφωνικού σταθμού, που εξέπεμπε από το 1960. Δόθηκε πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο να προτείνει θέματα για ραδιοφωνική εκπομπή, να εκφράσει απόψεις, να συνομιλήσει. Στη συνέχεια, εγκαινίασαν νέα προγράμματα, με στόχο την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Πλέον, το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου οργανώνει συνελεύσεις στις γειτονιές της πόλης ή με τηλεδιασκέψεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να αναφέρουν προβλήματα υποδομών στις γειτονιές τους. Αυτά καταγράφονται, κατηγοριοποιούνται και μεταβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες και τη Δημοτική Αρχή.

Παύλιανη, Φθιώτιδα

Η Παύλιανη είναι χτισμένη σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Έχει ενταχθεί στο Habitat Agenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα με θέμα τη δημιουργία βιώσιμων οικισμών, με την έννοια της ασφάλειας, της υγιεινής, της ισονομίας και της αειφορίας. Στόχος είναι η ανάπτυξη των παραδοσιακών χωριών και η εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.
Με την ενεργή συμμετοχή τους, η κοινότητα, ο μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος και το σύνολο των κατοίκων κατάφεραν να οδηγήσουν την Παύλιανη σε ανοδική πορεία, μιας και είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουριστικά.

Στις δράσεις τους συμπεριλαμβάνονται εικαστικές παρεμβάσεις, καθαριότητα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και επίλυση των προβλημάτων με συζήτηση. Επίσης, διαμόρφωσαν και συντηρούν τα τελευταία 20 χρόνια ένα πάρκο.

Το «Παρκάκι», όπως το αποκαλούν, είναι ουσιαστικά ένα παραποτάμιο δάσος στις πηγές του Ασωπού, διαμορφωμένο με γέφυρες, φράγματα, μονοπάτια, πινακίδες, παιχνίδια και κατασκευές δραστηριοτήτων. Οι κατασκευές του πάρκου είναι εναρμονισμένες με το περιβάλλον και ελάχιστα παρεμβατικές. Ο αρχικός σκοπός του πάρκου ήταν η αναψυχή των κατοίκων. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και συντηρεί οικονομικά πολλές οικογένειες.

Τήλος, Δωδεκάνησα

Η Τήλος πριν τρεις περίπου δεκαετίες είχε 270 κατοίκους και ως κοινωνία αντιμετώπιζε τον μαρασμό. Αυτή τη στιγμή διπλασίασε τον πληθυσμό της και είναι το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου. Είναι ενταγμένη εξολοκλήρου στο δίκτυο Natura 2000 και ενεργειακά αυτόνομη, με ένα υβριδικό σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι εγκαταστάσεις είναι μικρής κλίμακας, χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις του περιβάλλοντος, και περιλαμβάνουν ανεμογεννήτρια, φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Το ενεργειακό πλεόνασμα εξάγεται, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Άλλο ένα σημαντικό βήμα είναι η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου του Δήμου με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Η δημιουργία σταθμού ηλεκτρικής φόρτισης παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε ιδιώτες. Επιπλέον, τα σπίτια του νησιού διαθέτουν έξυπνους μετρητές ενέργειας, για την ορθότερη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών. Έξυπνοι μετρητές χρησιμοποιούνται και για τον απομακρυσμένο έλεγχο άντλησης νερού από τις γεωτρήσεις, τον έλεγχο της στάθμης του στις δεξαμενές και τον έλεγχο επάρκειας.

Άξια λόγου είναι και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που έχουν δημιουργήσει, με σκοπό την απασχόληση ντόπιων αλλά και προσφύγων που φιλοξενούνται στο νησί. Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει ένα τυροκομείο και γενικότερος στόχος είναι η μεταποίηση προϊόντων του αγροκτηνοτροφικού τομέα.

Επιπρόσθετα, η Τήλος συγκαταλέγεται στα νησιά που διεξάγεται το πρόγραμμα «Αθλητικά μονοπάτια». Ως κοινωνία, προωθούν την αθλητική παιδεία, μεριμνούν για την ψυχική και σωματική υγεία και βελτιώνουν την ποιότητας ζωής των παιδιών τους.


Η πρόοδος που σημείωσε η Τήλος απαιτούσε τη σύμπνοια και τη συνεργασία του κοινωνικού συνόλου. Για τον σκοπό αυτό, μέσα στα χρόνια, έγιναν πάρα πολλές ενημερώσεις και δημόσιες διαβουλεύσεις. Τα πρώτα οφέλη από την κοινωνική πολιτική και την ενεργειακή αυτονομία είναι η αύξηση του τουρισμού, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, μιας και το νησί προβλήθηκε από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τρίκαλα, Θεσσαλία

Ο Δήμος Τρικκαίων το 2016 συμπεριελήφθη στις 10 πιο βιώσιμες πόλεις της Ε.Ε. Από τότε, συνεχίζει να υλοποιεί έργα υποδομών που στοχεύουν σε μια «ευφυή» και σύγχρονη πόλη. Παράλληλα με τα έργα, ενισχύει με δράσεις την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Ένα αξιόλογο συμμετοχικό εργαλείο που παρέχει στους πολίτες είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία, ώστε να συναποφασίζουν για θέματα που αφορούν στην πόλη τους.

Έχει δώσει βάρος στην πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους, ενισχύοντας την ποδηλατοκίνηση και την ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα με τα δεκάδες χιλιάδες ποδήλατα των Τρικάλων, δημιουργούνται ποδηλατοδρόμοι, σταθμοί επισκευής ποδηλάτων με ταχυφορτιστές για ηλεκτρικά ποδήλατα και ποδηλατοστάσια. Επίσης, το 2015 δοκίμασε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο ηλεκτρικό λεωφορείο χωρίς οδηγό στο κέντρο της πόλης. Επιπρόσθετα, χρησιμοποίησε δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στους δρόμους της πόλης έχει εγκατασταθεί και σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης για ΑμεΑ, με αισθητήρες ανίχνευσης της σχετικής κάρτας ταυτοποίησης. Στα πλαίσια της ευκολότερης μετακίνησης, ειδικά των κατοίκων των χωριών, δίνεται πρόσβαση σε μια δωρεάν online εφαρμογή που παρέχει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για τις ώρες άφιξης των λεωφορείων στις στάσεις, για επιλογές κοινής χρήσης αυτοκινήτων (carpooling) και για άλλες υπηρεσίες.

Σημαντική πρωτοπορία είναι και η δοκιμαστική τοποθέτηση ηλιακού κάδου απορριμμάτων.

Ο ηλιακός συλλέκτης τροφοδοτεί την μπαταρία, τους αισθητήρες, τον αυτόματο συμπιεστή των απορριμμάτων και το σύστημα μετάδοσης ηλεκτρονικών δεδομένων. Ο Δήμος διαθέτει και σύστημα περιβαλλοντικών μετρήσεων αέρα, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ποιότητας πόσιμου νερού και καταγραφής περιβαλλοντικών παραμέτρων των υδάτων του ποταμού Λιθαίου.

Προηγουμενο Αρθρο
Η τέχνη μάς ενώνει
22 Φεβρουαριου 2021
feature image Voluntary Fire Unit of Poros
Επομενο Αρθρο
Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου
24 Μαρτιου 2021

Πρόσφατα Νέα

Korfos fish farm
13 Νοεμβρίου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

29 Αυγούστου 2023

Μια αναδρομή στο Poros Arts Festival 2023. Φέτος το καλοκαίρι, το Poros Arts Festival ξεχύθηκε σε καθε σημείο του νησιού μας.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

winetasting-featured-image
27 Απριλίου 2023

Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας υπάρχουν από την αρχαιότητα. Στις μέρες μας, το κρασί παραμένει ένα δημοφιλές ποτό και ένα σημαντικό γεωργικό προϊόν.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

sundesmos-troizinioi
28 Φεβρουαρίου 2022

Ο Σύνδεσμος των Εν Αθήναις και Πειραιεί Τροιζηνίων ιδρύθηκε το 1895 με έδρα τον Πειραιά και έχει πολλές εκδηλώσεις στο ενεργητικό του.

agios dimitrios
26 Ιανουαρίου 2022

Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στα Μέθανα χτίστηκε ακριβώς στο χείλος της λάβας περί τα τέλη του 13ου ή αρχές 14ου αιώνα και κρύβει πολλά μυστήρια. 

sillogos poriotissa
25 Ιανουαρίου 2022

Η ποικιλία των εθίμων αντικατοπτρίζει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μικρής κοινωνίας και συνθέτει μια μεγαλύτερη, πολύχρωμη, πολυδύναμη εικόνα, αυτή του πολιτισμού.

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

volunteering
25 Οκτωβρίου 2021

Ο εθελοντισμός είναι συμπόνια και φροντίδα. Δημιουργεί φιλίες και μας βοηθάει να πετύχουμε πολύπλευρη προσωπική ανάπτυξη. 

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

feature image Voluntary Fire Unit of Poros
24 Μαρτίου 2021

Ο αλτρουϊσμός αυτών των ανθρώπων διαφυλάσσει το δικαίωμα όλων μας να ζούμε πιο ασφαλείς.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

03 Απριλίου 2024

Το ντοκιμαντέρ «Poros Stands» κάνει πρεμιέρα φέτος τον Απρίλιο και στοχεύει στην υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών για τη διάσωση του Πόρου από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

02 Απριλίου 2024

Με τις θάλασσές μας να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την κλιματική κρίση, ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός.

28 Φεβρουαρίου 2024

Ο δημιουργός της Γοργόνας του Πόρου, Γιώργος Ξενούλης, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με το άγαλμα που φιλοτέχνησε για το νησί μας.