Πρότυπες κοινότητες

Η Καθετή, ορμώμενη από το βαθύ ενδιαφέρον της για τις συνθήκες διαβίωσης στον τόπο μας, επέλεξε να προβάλει μερικές πρότυπες κοινότητες που λειτουργούν ως παράδειγμα, με τη συλλογική προσπάθεια, την πρόοδο που σημείωσαν και την ευημερία που απολαμβάνουν. 

Τι μας ώθησε να δώσουμε τον χαρακτηρισμό πρότυπες κοινότητες; Τι το ενδιαφέρον παρουσιάζουν; Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που οι άνθρωποι δεν αποθαρρύνθηκαν από τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και δεν παραιτήθηκαν. Συνεργαζόμενοι ως σύνολο, κατάφεραν να βελτιώσουν τη ζωή τους και να προαγάγουν τον τόπο τους, εφαρμόζοντας καινοτόμες και πρωτότυπες λύσεις. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες από αυτές ως πηγή έμπνευσης. 

Ανάβρα, Μαγνησία 

Η Ανάβρα είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του όρους Όθρυς, σε υψόμετρο 925 μέτρων. Μέχρι το 1990 ήταν ένα υποβαθμισμένο, σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό. Το όραμα του Δημήτρη Τσουκαλά, κοινοτάρχη επί 16 χρόνια, εξέλιξε την Ανάβρα μέσα σε λίγα χρόνια σε πρότυπο αγροτικό οικισμό, τρίτο σε ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό νότο, και κίνησε το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο.

Οι υποδομές που δημιουργήθηκαν είναι υποδειγματικές. Τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα, βιολογική κτηνοτροφία και πρότυπο πιστοποιημένο σφαγείο. Αιολικό πάρκο που εξασφάλισε σημαντικά ετήσια έσοδα στην Κοινότητα, ασφαλτοστρωμένοι και πλακόστρωτοι δρόμοι, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, ιατρείο. Επίσης, δημιουργήθηκαν πλατείες, δύο αίθουσες εκδηλώσεων, διώροφος χώρος στάθμευσης, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κλειστό σύγχρονο γυμναστήριο, λαογραφικό μουσείο και ένα περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο 240 στρεμμάτων.

Επέκτειναν τις προσπάθειές τους θέτοντας στόχους όπως ένα μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ένα σύστημα τηλεθέρμανσης με φωτοβολταϊκά, ένα καινοτόμο σύστημα αποχέτευσης και ένα βιοκλιματικό πάρκο.

Δυστυχώς, η απώλεια αυτονομίας μέσω του προγράμματος Καλλικράτης δεν διευκόλυνε την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Η Ανάβρα, χωρίς να βασίσει την ανάπτυξή της στο κράτος, έφτασε στο σημείο να προσφέρει στους κατοίκους της υψηλό βιοτικό επίπεδο και ποιότητα ζωής συγκρίσιμη με αυτήν της Ελβετίας. Έχει μηδενικό ποσοστό ανεργίας και εγκληματικότητας, μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη και πληθυσμό που αυξάνεται.

Μεσολόγγι, Αιτωλοακαρνανία

Οι κάτοικοι του Μεσολογγίου, στην προσπάθειά τους να βγουν από τη στασιμότητα και να δώσουν κίνητρα, ειδικά στους νέους, να παραμείνουν στην περιοχή, εφάρμοσαν το μοντέλο της συμμετοχικής ηγεσίας. Οι αρχές της συμμετοχικής ηγεσίας βασίζονται στη συλλογική νοημοσύνη και τη συνδημιουργία όλων των ενδιαφερόμενων μερών ώστε να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματά τους.

Το ξεκίνημα έγινε με τη βοήθεια ενός εθελοντικού ραδιοφωνικού σταθμού, που εξέπεμπε από το 1960. Δόθηκε πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο να προτείνει θέματα για ραδιοφωνική εκπομπή, να εκφράσει απόψεις, να συνομιλήσει. Στη συνέχεια, εγκαινίασαν νέα προγράμματα, με στόχο την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Πλέον, το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου οργανώνει συνελεύσεις στις γειτονιές της πόλης ή με τηλεδιασκέψεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να αναφέρουν προβλήματα υποδομών στις γειτονιές τους. Αυτά καταγράφονται, κατηγοριοποιούνται και μεταβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες και τη Δημοτική Αρχή.

Παύλιανη, Φθιώτιδα

Η Παύλιανη είναι χτισμένη σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Έχει ενταχθεί στο Habitat Agenda, ένα πιλοτικό πρόγραμμα με θέμα τη δημιουργία βιώσιμων οικισμών, με την έννοια της ασφάλειας, της υγιεινής, της ισονομίας και της αειφορίας. Στόχος είναι η ανάπτυξη των παραδοσιακών χωριών και η εκτέλεση πρότυπων έργων ανάπλασης για την αναβάθμισή τους.
Με την ενεργή συμμετοχή τους, η κοινότητα, ο μορφωτικός και πολιτιστικός σύλλογος και το σύνολο των κατοίκων κατάφεραν να οδηγήσουν την Παύλιανη σε ανοδική πορεία, μιας και είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουριστικά.

Στις δράσεις τους συμπεριλαμβάνονται εικαστικές παρεμβάσεις, καθαριότητα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και επίλυση των προβλημάτων με συζήτηση. Επίσης, διαμόρφωσαν και συντηρούν τα τελευταία 20 χρόνια ένα πάρκο.

Το «Παρκάκι», όπως το αποκαλούν, είναι ουσιαστικά ένα παραποτάμιο δάσος στις πηγές του Ασωπού, διαμορφωμένο με γέφυρες, φράγματα, μονοπάτια, πινακίδες, παιχνίδια και κατασκευές δραστηριοτήτων. Οι κατασκευές του πάρκου είναι εναρμονισμένες με το περιβάλλον και ελάχιστα παρεμβατικές. Ο αρχικός σκοπός του πάρκου ήταν η αναψυχή των κατοίκων. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και συντηρεί οικονομικά πολλές οικογένειες.

Τήλος, Δωδεκάνησα

Η Τήλος πριν τρεις περίπου δεκαετίες είχε 270 κατοίκους και ως κοινωνία αντιμετώπιζε τον μαρασμό. Αυτή τη στιγμή διπλασίασε τον πληθυσμό της και είναι το πρώτο πράσινο νησί της Μεσογείου. Είναι ενταγμένη εξολοκλήρου στο δίκτυο Natura 2000 και ενεργειακά αυτόνομη, με ένα υβριδικό σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι εγκαταστάσεις είναι μικρής κλίμακας, χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις του περιβάλλοντος, και περιλαμβάνουν ανεμογεννήτρια, φωτοβολταϊκά και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Το ενεργειακό πλεόνασμα εξάγεται, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Άλλο ένα σημαντικό βήμα είναι η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου του Δήμου με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Η δημιουργία σταθμού ηλεκτρικής φόρτισης παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε ιδιώτες. Επιπλέον, τα σπίτια του νησιού διαθέτουν έξυπνους μετρητές ενέργειας, για την ορθότερη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών. Έξυπνοι μετρητές χρησιμοποιούνται και για τον απομακρυσμένο έλεγχο άντλησης νερού από τις γεωτρήσεις, τον έλεγχο της στάθμης του στις δεξαμενές και τον έλεγχο επάρκειας.

Άξια λόγου είναι και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που έχουν δημιουργήσει, με σκοπό την απασχόληση ντόπιων αλλά και προσφύγων που φιλοξενούνται στο νησί. Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει ένα τυροκομείο και γενικότερος στόχος είναι η μεταποίηση προϊόντων του αγροκτηνοτροφικού τομέα.

Επιπρόσθετα, η Τήλος συγκαταλέγεται στα νησιά που διεξάγεται το πρόγραμμα «Αθλητικά μονοπάτια». Ως κοινωνία, προωθούν την αθλητική παιδεία, μεριμνούν για την ψυχική και σωματική υγεία και βελτιώνουν την ποιότητας ζωής των παιδιών τους.


Η πρόοδος που σημείωσε η Τήλος απαιτούσε τη σύμπνοια και τη συνεργασία του κοινωνικού συνόλου. Για τον σκοπό αυτό, μέσα στα χρόνια, έγιναν πάρα πολλές ενημερώσεις και δημόσιες διαβουλεύσεις. Τα πρώτα οφέλη από την κοινωνική πολιτική και την ενεργειακή αυτονομία είναι η αύξηση του τουρισμού, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, μιας και το νησί προβλήθηκε από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τρίκαλα, Θεσσαλία

Ο Δήμος Τρικκαίων το 2016 συμπεριελήφθη στις 10 πιο βιώσιμες πόλεις της Ε.Ε. Από τότε, συνεχίζει να υλοποιεί έργα υποδομών που στοχεύουν σε μια «ευφυή» και σύγχρονη πόλη. Παράλληλα με τα έργα, ενισχύει με δράσεις την ενημέρωση και την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Ένα αξιόλογο συμμετοχικό εργαλείο που παρέχει στους πολίτες είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία, ώστε να συναποφασίζουν για θέματα που αφορούν στην πόλη τους.

Έχει δώσει βάρος στην πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους, ενισχύοντας την ποδηλατοκίνηση και την ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα με τα δεκάδες χιλιάδες ποδήλατα των Τρικάλων, δημιουργούνται ποδηλατοδρόμοι, σταθμοί επισκευής ποδηλάτων με ταχυφορτιστές για ηλεκτρικά ποδήλατα και ποδηλατοστάσια. Επίσης, το 2015 δοκίμασε για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο ηλεκτρικό λεωφορείο χωρίς οδηγό στο κέντρο της πόλης. Επιπρόσθετα, χρησιμοποίησε δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στους δρόμους της πόλης έχει εγκατασταθεί και σύστημα αποτρεπτικής στάθμευσης για ΑμεΑ, με αισθητήρες ανίχνευσης της σχετικής κάρτας ταυτοποίησης. Στα πλαίσια της ευκολότερης μετακίνησης, ειδικά των κατοίκων των χωριών, δίνεται πρόσβαση σε μια δωρεάν online εφαρμογή που παρέχει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για τις ώρες άφιξης των λεωφορείων στις στάσεις, για επιλογές κοινής χρήσης αυτοκινήτων (carpooling) και για άλλες υπηρεσίες.

Σημαντική πρωτοπορία είναι και η δοκιμαστική τοποθέτηση ηλιακού κάδου απορριμμάτων.

Ο ηλιακός συλλέκτης τροφοδοτεί την μπαταρία, τους αισθητήρες, τον αυτόματο συμπιεστή των απορριμμάτων και το σύστημα μετάδοσης ηλεκτρονικών δεδομένων. Ο Δήμος διαθέτει και σύστημα περιβαλλοντικών μετρήσεων αέρα, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ποιότητας πόσιμου νερού και καταγραφής περιβαλλοντικών παραμέτρων των υδάτων του ποταμού Λιθαίου.

Προηγουμενο Αρθρο
Η τέχνη μάς ενώνει
22 Φεβρουαριου 2021
feature image Voluntary Fire Unit of Poros
Επομενο Αρθρο
Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου
24 Μαρτιου 2021

Πρόσφατα Νέα

poay
27 Μαρτίου 2023

Η τοπική κοινωνία λέει ξεκάθαρα: «Όχι ιχθυοτροφεία στον Πόρο!».

p.a.w.s.
24 Μαρτίου 2023

Στην περιοχή μας, την προστασία των αδέσποτων ζώων έχει αναλάβει από το 2002 η Φιλοζωική Εταιρεία Πόρου (PAWS).

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

screengs group article
24 Φεβρουαρίου 2023

Η Ομάδα Προβολών συνεχίζει με ταινίες μικρού μήκους, με τις συναντήσεις να πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.