Η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη μάς μιλά

Η Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη είναι Ιστορικός Τέχνης. Έχει σπουδάσει Ιστορία Τέχνης και Μουσειολογία (Διδακτορικό, Boston University, Μασαχουσέτη), εργάστηκε και διοργάνωσε εκθέσεις στην πανεπιστημιακή γκαλερί του Boston University, και στη συνέχεια δίδαξε στο Boston College της Βοστόνης Ιστορία της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα, όπως επίσης και Ιστορία της Φωτογραφίας. Το 2006 ξεκίνησε την γκαλερί Citronne στον Πόρο.

Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.

H γκαλερί Citronne εφέτος συμπληρώνει δεκαπέντε «θερινά» έτη ζωής και λειτουργίας. Η γκαλερί ξεκίνησε από μεράκι, αγάπη και ίσως άγνοια για τον χώρο του εμπορίου της τέχνης. Για αυτό και είναι ένας ίσως λίγο ανορθόδοξος εμπορικός χώρος. Αποσκοπεί να λειτουργήσει ως φορέας πολιτισμικής διαχείρισης, ως φόρουμ για ανταλλαγή εικαστικών ιδεών και απόψεων. Το σημερινό κοινωνικό και ιστορικό γίγνεσθαι φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα και προβληματισμούς οξείς, με κατανόηση ελλιπή ή και ανύπαρκτη. Η εποχή την οποία διανύουμε ως άτομα και ως πολίτες μάς επιτάσσει θεματικές που υπερβαίνουν την εμπειρία μας, συχνά και την αντίληψή μας. Στη χώρα μας η ανάγκη για απαντήσεις, για μια πρόταση ερμηνείας, είναι αισθητή και αυξητικά πιεστική. Χρειάζεται επιτακτικά η υπερβατική παρέμβαση της Τέχνης.

Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή;

Στον Πόρο πήγα για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1988. Στην πρώτη αυτή επίσκεψη μου φάνηκε ότι ο τόπος απέπνεε μια μελαγχολία, όπως συμβαίνει συνήθως στα ελληνικά νησιά τον χειμώνα. Ο Πόρος είναι ένα ιδιότυπο νησί. Η θάλασσα, ακύμαντη σαν λίμνη, δεν χωρίζει· συνδέει με τον αντικρινό Γαλατά. Στο νησί αυτό, όπου, παρά τις κοντινές αποστάσεις, δεν φθάνουν οι θορυβώδεις θερινοί ρυθμοί από τα γύρω νησιά, η ζωή κινείται καθησυχαστικά, σχεδόν αθόρυβα. Η κίνηση έρχεται φυσικά, από τις βάρκες και τα πλοία, αλλά και από το ανεπαίσθητο λίκνισμα των πεύκων, που κατεβαίνουν κλιμακωτά ως τη θάλασσα.

Η σχέση μου με τον τόπο κατ’ ουσίαν στήθηκε δεκαπέντε χρόνια πριν -μαζί με το σπίτι μας. Παρόλο που δεν πρόκειται για πατρογονικό κτίσμα, αυτό το κτίσμα του 19ου αιώνα στο λιμάνι από την πρώτη στιγμή απέκτησε το ύφος  μιας προσωπικής κατοικίας. Αναπαλαιώθηκε, αλλά και ανασκευάστηκε. Ενσωμάτωσε τα χαρακτηριστικά μας, στέγασε τις εμπειρίες μας, απεικόνισε τις επιλογές και τον τρόπο της ζωής μας. Έγινε, δηλαδή, ένα κομμάτι εντεταγμένο στην τοπική παράδοση, αλλά και ένα άνοιγμα ενεργό στον ορίζοντα της θάλασσας. Τα παιδιά μας μεγάλωσαν στο σπίτι αυτό, από καλοκαίρι σε καλοκαίρι· έφτιαξαν τις δικές τους μνήμες, τις δικές τους αναφορές, τη δική τους τοπική ιστορία.

Έτσι καταλαβαίνω τον Πόρο, έτσι τον οικειοποιούμαι. Ενστερνίζομαι τη στενή του σχέση με την ξηρά, με την ακτή της Πελοποννήσου απέναντι: το Λεμονοδάσος, γνώριμο από τα εφηβικά μου διαβάσματα, την «Κοιμωμένη», που μας παραπέμπει στο ιστορικό συγκινητικό γλυπτό του Χαλεπά, τις αεικίνητες βάρκες στο λιμανάκι του Γαλατά. Στο νησί, τα πεύκα και η περίκλειστη θάλασσα, πάντα σχεδόν ήρεμη, σηματοδοτούν τα τοπία και τα κτίσματα: το ρομαντικό Λιμανάκι της Αγάπης, μετά τον Ρωσικό Ναύσταθμο, τη Βίλα Γαλήνη, με την πάντα ζωντανή μνήμη του Σεφέρη και του Θεοτοκά, το γραφικό εκκλησάκι στο κατάφυτο Δασκαλειό.

Σε αυτήν την ξεχωριστή ατμόσφαιρα διαμορφώθηκε στο ισόγειο του σπιτιού μας και η γκαλερί CITRONNE, ένας χώρος όπου διασταυρώνονται σύγχρονα ρεύματα της Τέχνης, όπου εκτίθενται έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και από τη Διασπορά. Το όνομά της έρχεται φυσικά από το ομώνυμο δάσος, αλλά και από τη μεγάλη λεμονιά που βρήκαμε στην αυλή του σπιτιού.

Πώς έχει επηρεάσει η κρίση το έργο και τη ζωή σας και πώς την αντιμετωπίζετε;

Η σημερινή υγειονομική κρίση είχε σαν αποτέλεσμα γκαλερί και μουσεία να διακόψουν τη λειτουργία τους από τα μέσα Μαρτίου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η γκαλερί CITRONNE, όπως και άλλοι χώροι τέχνης, προσπάθησαν να βρουν νέους τρόπους να επιτελέσουν τον σκοπό τους, δηλαδή να μεταδίδουν τάσεις, ιδέες, αισθητική και γνώση σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Η κρίση, λοιπόν, ενίσχυσε τη χρήση νέων τεχνολογιών (διαδικτυακές παρουσιάσεις εκθέσεων και ξεναγήσεις), ώστε να κρατηθεί ζωντανή η επαφή του κοινού με τα εικαστικά και τους καλλιτέχνες.

Ποιες γνώσεις και ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σας σας έχουν φανεί πιο χρήσιμα στη δουλειά σας;

Οι σπουδές μου στην ιστορία της τέχνης και το θεωρητικό υπόβαθρο που είχα πριν ξεκινήσω την γκαλερί βοήθησαν να μπορώ να κάνω σωστότερες επιλογές καλλιτεχνών και εκθέσεων. Να μπορώ να κρίνω κατά πόσον ένας καλλιτέχνης που παρουσιάζουμε στην γκαλερί είναι σημαντικός· αν, δηλαδή, τα όσα δείχνει σηματοδοτούν την εποχή του και, δυνάμει, επεκτείνονται στο μέλλον.

Τι θα κάνατε διαφορετικά και τι θεωρείτε ότι έχετε κάνει πολύ σωστά στη σταδιοδρομία σας;

Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι θα έκανα κάτι διαφορετικό. Ο Πόρος είναι επιλογή, αποκύημα μακράς σκέψης και η εκπλήρωση μιας ανάγκης. Εκτός από τις προφανείς οικογενειακές μας καταβολές, το νησί αυτό έχει μια μεγάλη παράδοση ως εστία και χώρος δημιουργίας. Καλλιτέχνες, συγγραφείς, διανοούμενοι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους, ενισχύοντας την ιδιαιτερότητα της θέσης και του τοπίου. Πόρος σημαίνει άνοιγμα, πέρασμα· αυτήν την ιδιότητα προσπαθεί να αναδείξει και να αξιοποιήσει η γκαλερί Citronne.

Επίσης, θεωρώ σημαντική τη συνεργασία της γκαλερί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Είναι το όγδοο καλοκαίρι εφέτος που στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας παρουσιάζονται έργα συγχρόνων καλλιτεχνών, τα οποία «συνομιλούν» με τα αρχαιολογικά εκθέματα του μουσείου.

Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό άτομο που θα ήθελε να κάνει αυτό που κάνετε;

Να συνειδητοποιήσει ότι μια γκαλερί δεν είναι απλώς μια επιχείρηση, δεν αποσκοπεί αποκλειστικά σε οικονομικό κέρδος. Ασφαλώς, προϋπόθεση και ένας βασικός στόχος της γκαλερί είναι να μπορεί να αυτοσυντηρείται, δηλαδή να εξασφαλίζει τουλάχιστον μια οικονομική ισορροπία στη λειτουργία της, αλλά, παράλληλα, μια αίθουσα Τέχνης εκθέτει μια πολιτισμική πρόταση. Οφείλει να ασκεί ένα σύνθετο ρόλο, κοινωνικό, ενημερωτικό, παρεμβατικό και, γιατί όχι, και παιδαγωγικό.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, άμεσα και αργότερα;

Ο χώρος μας αλλάζει καθημερινά. Ανοίγεται και προσαρμόζεται στις αλλαγές τις οποίες επιφέρουν ο χρόνος, οι εξελίξεις, οι συνθήκες. Η σημερινή υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της στην κίνηση των ανθρώπων έφερε την γκαλερί CITRONNE, όπως και τους άλλους πολιτισμικούς χώρους, μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Στην γκαλερί CITRONNE επιλέξαμε, όμως, να θεωρήσουμε την κρίση αυτή ως επίσπευση, αν όχι και ως ευκαιρία, να εντάξουμε την γκαλερί στις νέες τεχνολογίες, να συμμετάσχουμε στις νέες προκλήσεις, να εκμεταλλευτούμε τις νέες δυνατότητες. Σε αυτήν την απόφαση μας βοήθησε πολύ η προετοιμασία την οποία είχαμε ήδη ξεκινήσει, πολύ πριν η πανδημία μάς υποχρεώσει.

Είχαμε εξαρχής συνείδηση ότι όσο σημαντική είναι η αρτιότητα και η αισθητική ταυτότητα ενός χώρου Τέχνης εξίσου σημαντικός σήμερα είναι και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται διαδικτυακά, μέσα από το site και τα social media (Facebook/Instagram). Παρακολουθώντας συστηματικά ανάλογες δραστηριότητες στο εξωτερικό, διαπιστώσαμε ότι οι νεότερες γενεές ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά από το διαδίκτυο και ότι πολύ συχνά η αφετηρία της αγοράς ενός έργου είναι η παρουσίασή του σε μία έγκυρη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Με αυτήν την εμπειρία, ερευνήσαμε, εργαστήκαμε και οργανώσαμε εγκαίρως τον τρόπο με τον οποίο θα επεκτείναμε και θα προβάλλαμε την γκαλερί σε αυτόν τον χώρο. Χρειαζόταν, βέβαια, να επιλέξουμε μία πλατφόρμα, έναν χώρο όπου συμμετείχαν και άλλες σημαντικές γκαλερί. Εντοπίσαμε την Artsy, ως την πλέον έγκυρη πλατφόρμα, και αποφασίσαμε ότι αυτή θα μας εξέφραζε. Έτσι η γκαλερί CITRONNE εμφανίζεται εκεί ήδη από τις αρχές του Απριλίου. Παρουσιάζουμε αρχειακό υλικό από τις σημαντικές μας εκθέσεις, τα έργα των καλλιτεχνών τους οποίους εκπροσωπούμε, καθώς και έργα από το depot της γκαλερί.

Η γκαλερί ανοίγεται σε έναν πολύ ευρύτερο χώρο, ξεπερνώντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς του φυσικού της χώρου στην Αθήνα ή στον Πόρο. Ανοίγεται σε ένα διεθνές κοινό. Ως πρόσφατα, το άνοιγμα αυτό εξασφαλιζόταν με μετακινήσεις και ταξίδια εκτός Ελλάδος -επί παραδείγματι στο Παρίσι, στον διεθνή χώρο του Ο.Ο.Σ.Α. Σήμερα, η τεχνολογία μάς προσφέρει πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά φυσικά και πολύ σοβαρότερες προκλήσεις. Σε αυτό το νέο πλαίσιο, έξω από τα μέχρι πρότινος συνήθη, η γκαλερί εκτιμάται και μετριέται κατ’ αρχήν ως οργανωμένο πεδίο εικαστικής προβολής.

Σε αυτήν την πρώτη αναμέτρηση προστίθεται και το καλλιτεχνικό βάρος των καλλιτεχνών της σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Έλληνες καλλιτέχνες, πολύ σημαντικοί και συχνά πρωτοπόροι κατ’ εμέ, είναι στο σύνολό τους σχεδόν άγνωστοι στο διεθνές κοινό. Αυτό σημαίνει ότι οι θεατές/επισκέπτες της πλατφόρμας δεν έχουν προκαθορισμένη, σχηματισμένη αντίληψη στο μυαλό τους, όπως συμβαίνει με τα έργα των γνωστών, διεθνών καλλιτεχνών, οι οποίοι συνυπάρχουν στην πλατφόρμα -επί παραδείγματι ο Georg Baselitz, ο Frank Stella, ο Andreas Gursky, ο Ai Weiwei κλπ. Στην γκαλερί CITRONNE, η επιδίωξή μας είναι να μετατρέψουμε το αρχικό αυτό μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Έχουμε μεγάλη εκτίμηση και εμπιστοσύνη στους καλλιτέχνες τους οποίους εκπροσωπούμε.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η δύναμη, οι ιδέες, η αισθητική, η πρωτοτυπία, οι πηγές έμπνευσης του έργου τους εκπέμπουν στον θεατή-δέκτη μια νέα διάσταση, ρωμαλέα, φρέσκια και ανεξάρτητη. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι Έλληνες καλλιτέχνες μπορούν να συναγωνιστούν τους ομοτέχνούς τους αλλοδαπούς σε παγκόσμια κλίμακα. Στην γκαλερί CITRONNE δεχόμαστε με πολύ ενθουσιασμό την πρόκληση αυτής της διεθνούς σύγκρισης.

Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

Χρειαζόμαστε στη χώρα μας μια διπλωματική πολιτισμική πολιτική με εύρος και φαντασία. Ώς σήμερα η επικρατούσα αντίληψη περιορίζει την προβαλλόμενη Τέχνη, σε όλες της σχεδόν τις εκφάνσεις, στην Αρχαιότητα, με κάποια επέκταση και στο Βυζάντιο. Η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία είναι σχεδόν παντελώς απούσα. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο ορίζουμε τον Τουρισμό είναι επιφανειακός, με έμφαση αποκλειστικά στο οικονομικό όφελος. Δεν υπάρχει μια συνολική εμπεριστατωμένη θεώρηση της σύγχρονης πολιτισμικής μας ταυτότητας. Ο Τουρισμός μπορεί και πρέπει να στηριχθεί και να διαδώσει τα πολιτισμικά μας προϊόντα, να προβάλει δηλαδή την πολιτισμική φυσιογνωμία της χώρας μας. Μια τέτοια πολιτική, εκτός από χρήματα, αποφέρει κύρος και επιρροή. Γι’ αυτό, άλλωστε, σε άλλες χώρες το κράτος είτε προβάλλει απευθείας τα σύγχρονα καλλιτεχνικά επιτεύγματα είτε ενθαρρύνει και ενισχύει τη σχετική ιδιωτική πρωτοβουλία.

Προηγουμενο Αρθρο
Γκαλερί CITRONNE-Πόρος
18 Ιουνιου 2020
Επομενο Αρθρο
Η Εύη Πίνη μάς μιλά
13 Ιουλιου 2020

Πρόσφατα Νέα

Saronic Chanber Music Festival
31 Ιουλίου 2023

Σε όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ο Πόρος θα φιλοξενήσει και πάλι από σπουδαστές μέχρι και καταξιωμένους εγχώριους και διεθνείς μουσικούς.

29 Ιουλίου 2023

Τον Ιούνιο, ταξιδέψαμε στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ, στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, μέσα από αληθινές ιστορίες, από όλο τον κόσμο.

Resources about fish farms featured image
29 Ιουλίου 2023

Ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο με συγκεντρωμένα στοιχεία, έρευνες, βίντεο και αρθρογραφία για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

24 Ιουλίου 2023

Ψαρεύοντας για κέρδη: Εταιρεία υδατοκαλλιέργειας συναντά αντίσταση από τοπικές κοινότητες σε Ελλάδα και Ισπανία.

27 Ιουνίου 2023

Ένα πρωτοποριακό ψηφιακό ημερολόγιο τοπικών εκδηλώσεων για τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα, που περιλαμβάνει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της περιοχής, σε ελληνικά και αγγλικά.

01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει εξίσου σώμα και μυαλό. Μέσω του αθλητισμού, η νεολαία μας μαθαίνει νέες δεξιότητες και κοινωνικοποιείται, δημιουργώντας φιλίες και συνεργασίες, μέσα σε ένα υγιώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

22 Σεπτεμβρίου 2023

Δημοσκόπηση της κοινής γνώμης των κατοίκων του Πόρου και των Μεθάνων που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι το 87% των ατόμων που ερωτήθηκαν διαφωνεί με τα σχέδια επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο.

Saronic Chanber Music Festival
29 Αυγούστου 2023

Ο Αύγουστος του 2023 ήταν γεμάτος κλασική μουσική στον Πόρο, με σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις να επιστρέφουν μετά από καιρό.