project-resound-featured-image

Εντυπώσεις από τα εργαστήρια του Project Resound

Τι έγινε τελικά με τα εργαστήρια του Project Resound που έγιναν στην περιοχή μας με τη συνεργασία της σύμπραξης Ec(h)o; Ποια είναι τα συμπεράσματα και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας; Για ένα δεκαπενθήμερο η περιοχή μας φιλοξένησε εθελοντές και εθελόντριες από όλο τον κόσμο, που ήρθαν με σκοπό να συμβάλουν στη δημιουργία στρατηγικής για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα. Ταλαντούχοι άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων από εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ, Βενεζουέλα, Κένυα, Ουγκάντα, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Βρετανία, Νορβηγία, Κύπρο και άλλες επτά χώρες μάς επισκέφτηκαν και αναμίχθηκαν με την τοπική κοινωνία. Ας δούμε λοιπόν τις εντυπώσεις από τα εργαστήρια του Project Resound, που έγιναν υπό την αιγίδα των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής. 

Η νεαρή συμμετέχουσα από τον Πόρο Δάφνη Παπαθυμιοπούλου μάς μιλά για τις εντυπώσεις της από τα εργαστήρια του Project Resound: «Η συμμετοχή μου στο Project Resound ήταν μία μοναδική εμπειρία. Αυτό που με εντυπωσίασε κυρίως ήταν ο τρόπος που εργάστηκε η ομάδα, ένας τρόπος αρκετά όμοιος με αυτόν που χρησιμοποιούμε κι εμείς στη σχολή μου. Συλλογή δεδομένων, ανάλυση, καταιγισμός ιδεών (brainstorming), προσέγγιση του θέματος μέσω δημιουργικότητας ήταν κάποια από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του project. Όλη αυτή η διαδικασία μού προσέφερε γνώσεις και εμπειρία, που θεωρώ ότι θα μου φανούν χρήσιμες στο μέλλον. Τέλος, χάρηκα πολύ που έκανα καινούργιες γνωριμίες, με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες». 

«Τα καλύτερα ταξίδια είναι εκείνα που απαντούν σε ερωτήσεις που ποτέ δεν σκέφτηκες να ρωτήσεις»

Η πρώτη ομάδα γνώρισε το φυσικό τοπίο, τα προϊόντα μας, επισκέφτηκε επιχειρήσεις, παρακολούθησε πολιτιστικές εκδηλώσεις και μίλησε με κατοίκους, για να μπορέσει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποια είναι τα δυνατά σημεία μας; Πώς μπορούμε να τα προωθήσουμε; Πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ένα διαφορετικό είδος τουρίστα, που να θέλει να μείνει περισσότερο, να βυθιστεί στην τοπική ζωή και τον πολιτισμό και να έχει μια συνολική αυθεντική ελληνική εμπειρία; Τι εμπόδια πρέπει να ξεπεράσουμε και πώς μπορούμε να το κάνουμε; Η πρώτη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων και μιας στρατηγικής πρότασης για την περιοχή.  

O Zoltan Monori, από την Ουγγαρία, γράφει: «Είχα τη θαυμάσια ευκαιρία να συμμετέχω στην ομάδα του Project Resound, όπου συνάντησα καταπληκτικούς ανθρώπους, έφαγα το καλύτερο φαγητό και βοήθησα την τοπική κοινότητα».

Ο δεύτερος κύκλος

Η δεύτερη εβδομάδα ξεκίνησε με μια καινούργια ομάδα ανθρώπων, που προσέγγισε την περιοχή με τον ίδιο τρόπο όπως η πρώτη, και παράλληλα εργάστηκε  πάνω στην πρόταση της προηγούμενης εβδομάδας, βελτιώνοντας και αναπτύσσοντάς την.  

Η σχεδιάστρια Victoria Schloenbach, από τις ΗΠΑ, αναφέρει: «Έχω τόσες πολλές αναμνήσεις από την ομάδα του Project Resound. Έμαθα τόσα πολλά μ’ εσάς και με τα καταπληκτικά μέλη της κοινότητας με τα οποία δουλέψαμε».

Η ομάδα εμβάθυνε στη στρατηγική, τις ιδέες για μπράντινγκ και λογότυπα, το σχέδιο προώθησης και τον τρόπο εφαρμογής της στρατηγικής στη συνέχεια. Παράλληλα, ξεκίνησε τις εργασίες της και η τρίτη ομάδα, που εργάστηκε εξ αποστάσεως, ώστε να συμβάλει στην εδραίωση της περιοχής μας ως προορισμού αειφόρου τουρισμού.  

Η Christine Everdell, από τη Νορβηγία, αναφέρει: «Η ομάδα του Project Resound είχε πολλή δουλειά να κάνει, αλλά βρήκε χρόνο για λίγη διασκέδαση! Τις τελευταίες μέρες μάς υποδέχτηκαν θερμά σε μια εξαιρετικά ζωντανή κοινότητα, όπου οι οικοδεσπότες και οι οικοδέσποινές μας έχουν γίνει οικογένεια. Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι/-ες που παρουσιάζουμε τον εναλλακτικό τουρισμό στα μέλη της κοινότητας απόψε».

Και συνεχίζει: «Φανταστικά βράδια εδώ, στο Live-Bio, με το Project Resound, τρώγοντας φανταστικό φαγητό από το Odyssey Poros και μαθαίνοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς». 

Μια πνοή αλλαγής

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με μια συνάντηση συνδημιουργίας και καταιγισμού ιδεών με τοπικούς εκπροσώπους. Η συνάντηση πυροδότησε πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και οδήγησε στην τελική παρουσίαση της πρότασης. Μιας πρότασης που μπορεί να μας βγάζει έξω από τη ζώνη άνεσής μας, αλλά δημιούργησε ενθουσιασμό και θα μας βοηθήσει να έρθουμε κοντά ως κοινότητα.  

Ο νεαρός συμμετέχων από την περιοχή Σπύρος Γιοβάς δηλώνει: «Συμμετέχοντας στο Project Resound, η άποψή μου σχετικά με την περιοχή μας και τον τουρισμό γενικώς άλλαξε τελείως. Αφού άκουσα και συζήτησα με τα μέλη της ομάδας, συνειδητοποίησα πως το τέλειο σπίτι μου, στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο τέλειο και έχει άμεση ανάγκη βοήθειας και αλλαγής. Το project ήταν μια διαφωτιστική εμπειρία και ανυπομονώ να δω τις θετικές αλλαγές που θα φέρει στην περιοχή μας».

Το τελικό βήμα

Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε το 2017 και χρειάστηκαν περισσότερες από 1.170 ώρες εθελοντικής εργασίας για να φτάσει στο στάδιο πραγματοποίησης των εργαστηρίων. Περισσότερες από 1.788 ώρες εθελοντισμού στο πεδίο χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση των εργαστηρίων. Αυτές οι ώρες εργασίας μάς έφεραν στο τελικό βήμα, που είναι το σχέδιο εφαρμογής. 

Είναι δύσκολο και μακρύ το ταξίδι για να εφαρμόσουμε τις ιδέες που προέκυψαν, αλλά οι εντυπώσεις από τα εργαστήρια του Project Resound δημιούργησαν την πεποίθηση πως το αποτέλεσμα θα είναι κάτι ξεχωριστό και μοναδικό για την περιοχή. Και δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε στο πλευρό μας ταλαντούχους και δεσμευμένους συνεργάτες. Την ομάδα του Project Resound, αλλά και τους τοπικούς συνεργάτες τους, τη σύμπραξη Ec(h)o. Η Καθετή, ως μέλος της Ec(h)o, στηρίζει το εγχείρημα, διότι πιστεύει ότι ο συνδυασμός της έρευνας για τις τοπικές ανάγκες με τη διεθνή εμπειρία ενός εξειδικευμένου συμβουλευτικού οργανισμού θα οδηγήσουν στην επιτυχή ανάπτυξη αειφόρου τουρισμού στον τόπο μας

Το κείμενο βασίστηκε σε δημοσιεύσεις στη σελίδα του Live-bio στο Facebook.

chatzopoulios-featured-image
Προηγουμενο Αρθρο
Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη
02 Αυγούστου 2021
winetasting-featured-image
Επομενο Αρθρο
Οι δρόμοι του κρασιού στην περιοχή μας
01 Σεπτεμβριου 2021

Πρόσφατα Νέα

statement
01 Ιουνίου 2023

Πολλές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας σε ανοιχτούς θαλάσσιους κλωβούς, όπως αυτούς στον Πόρο.

poros arts festival
31 Μαΐου 2023

Το Εναλλακτικό Poros Arts Festival 2023 θα διαρκέσει από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, με πλήθος εκδηλώσεων.

Cine Diana
30 Μαΐου 2023

Το σινεμά μάς ψυχαγωγεί και μας προβληματίζει. Τελικά υπάρχει η Σινε-μαγεία: Από τη μεγάλη οθόνη στις καρδιές μας.

poros trails
26 Απριλίου 2023

Τα μονοπάτια του Πόρου μάς φέρνουν σε επαφή με το πευκοδάσος και το ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

what we accomplished
23 Δεκεμβρίου 2022

Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στην ολοκλήρωσή του. Ήρθε η ώρα του απολογισμού, της ηθικής και ψυχικής ικανοποίησης για αυτά που πετύχαμε το 2022.

performing arts
02 Δεκεμβρίου 2022

Το δημιουργικό έργο των κατοίκων της περιοχής είναι η ταυτότητά μας. Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τις τοπικές παραστατικές τέχνες.

kyouka
03 Νοεμβρίου 2022

Η «ΚΙΟΥΚΑ» είναι μια σύγχρονη ιστορία ζωής, που περιγράφει το ταξίδι μιας οικογένειας στον Πόρο για τις καλοκαιρινές της διακοπές.

calendar 2023
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Ημερολόγιο 2023 της Καθετής έχει ως θέμα το ψάρεμα, τις ψαρόβαρκες και τη θάλασσα. Ένα ταξίδι με φόντο το γαλάζιο.

precious little good mornings
26 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πρωινά εκείνων των συναισθηματικά παγωμένων μηνών της καραντίνας. Η χρονική περίοδος που ξεκίνησαν οι λιγοστές καλημέρες από τα παιδιά.

sub
26 Μαΐου 2022

Στάσου πάνω στη σανίδα και ξεκίνα να κωπηλατείς στον Πόρο. Οι λάτρεις του SUP είχαν την ευκαιρία να κωπηλατήσουν στα γαλάζια νερά του νησιού.

agios georgios
26 Μαΐου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου στα 11 χρόνια λειτουργίας του, έχει να επιδείξει σημαντικές για την κοινότητα πρωτοβουλίες.

despina-kappi-talks-to-us
24 Δεκεμβρίου 2021

Η Δέσποινα Καππή μάς μιλά για το ρόλο της ψυχοθεραπείας στη ζωή μας, την πορεία της και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

oi-filoi-tis-paradosis
23 Δεκεμβρίου 2021

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά «Οι Φίλοι της Παράδοσης» ιδρύθηκε με σκοπό την προβολή της περιοχής, τη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. 

01 Οκτωβρίου 2021

Η έκθεση που κατάφερε να χτίσει «Γέφυρες» δέχθηκε πάνω από 2.500 επισκέπτες. Προκάλεσε νοσταλγία, γνωριμία με τον τόπο και τον πολιτισμό του.

olive tree
01 Οκτωβρίου 2021

Ζούμε σε μια περιοχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως γη της ελιάς. Μια περιοχή με βραβεία και παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδου.

summer-activities
01 Οκτωβρίου 2021

Φέτος το καλοκαίρι Καθετή άνθισε. Επεκτάθηκε και δραστηριοποιήθηκε. Πώς όμως; Τι έκανε η Καθετή το καλοκαίρι του ’21; 

19 Ιουλίου 2021

Οι παραλίες των Μεθάνων συνδέουν την άγρια ομορφιά των βουνών της χερσονήσου με το ατελείωτο μπλε της θάλασσας.

lemonodasos
01 Ιουλίου 2021

Το Λεμονοδάσος έχει ανακηρυχθεί τοπίο φυσικού κάλλους από την UNESCO και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη Ραμσάρ. Παρουσιάζουμε τον ΤΟΕΒ, που αγωνίζεται για την αναζωογόνησή του.

paralies troizinias
29 Ιουνίου 2021

Καλοκαίρι και θάλασσα! Ένας συνδυασμός που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Και ο τόπος μας έχει πολλή θάλασσα και πολλές παραλίες!

Hiking trails of Poros, Troizhnia and Methana
28 Μαΐου 2021

Οι πεζοπορικές διαδρομές στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα ξετυλίγονται σε έναν τόπο με ιδιαίτερη γεωγραφία και ποικιλία τοπίου.

27 Απριλίου 2021

Η περιοχή μας, με το ειδυλλιακό τοπίο της, την παράδοση στην αλιεία και τον τουρισμό, προσφέρεται για αλιευτικό τουρισμό.

27 Απριλίου 2021

Το καλοκαίρι έρχεται και μυρίζει θάλασσα! Ήλιος, αμμουδιές, καθαρά, γαλανά νερά, ταβερνάκια, beach bar, αλλά και απομόνωση. οι παραλίες του Πόρου προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές.

sustainable tourism featured image
29 Μαρτίου 2021

Το μοντέλο του αειφόρου τουρισμού προωθείται και ενθαρρύνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα θετικά και μειώνοντας τα αρνητικά. Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο αειφόρος τουρισμός στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα; Τοπική έρευνα για τον αειφόρο τουρισμό, με στόχο τη χαρτογράφηση των δραστηριοτήτων, των αναγκών και των προοπτικών της περιοχής.

24 Μαρτίου 2021

Το 2020 ήταν μια παράξενη μα και θαυμάσια χρονιά. Παρά τις δυσκολίες, η Καθετή χάραξε τη δική της πορεία με ένα ανέλπιστο αποτέλεσμα.

22 Ιανουαρίου 2021

Οι χειροποίητες δημιουργίες συνδυάζουν τη γνώση και τις παραδοσιακές τεχνικές με τη σύγχρονη αισθητική για να παράγουν λειτουργικά, χρηστικά προϊόντα και να εξυπηρετήσουν πρακτικές ανάγκες. Οι τοπικοί τεχνίτες/-ριες έχουν μια αμφίδρομη σχέση με την περιοχή στην οποία ζουν.

21 Δεκεμβρίου 2020

Ο αειφόρος τουρισμός, ένας τουρισμός που σέβεται τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, είναι ιδανικός για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Αυτό πρεσβεύει η Ec(h)o, η ομάδα των τοπικών συνεργατών του Project Resound, ενός οργανισμού social design, ο οποίος χρησιμοποιεί τις δημιουργικές του ικανότητες για να φέρει θετική αλλαγή στον κόσμο.

24 Νοεμβρίου 2020

Yπάρχει ωραιότερο δώρο από ένα βιβλίο; Η Καθετή συγκέντρωσε σε ένα άρθρο όσα βιβλία με τοπικό άρωμα μπόρεσε να ανακαλύψει και σας τα παρουσιάζει.

29 Οκτωβρίου 2020

Οι άνθρωποι, λένε, μοιάζουν με τον τόπο τους. Για να ανακαλύψουμε την τοπική περιοχή, τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές της, ο καταλληλότερος τρόπος είναι μέσα από ένα γαστρονομικό ταξίδι. Τα τοπικά προϊόντα και οι τοπικοί παραγωγοί θα μας φανερώσουν θησαυρούς που θα μας εκπλήξουν, δίνοντάς μας μια γεύση από τη γοητεία αυτής της γωνιάς του Σαρωνικού.

30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Καθετή επισκέφθηκε τον χώρο του συλλόγου «Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας» στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας.

11 Αυγούστου 2020

Το καλοκαίρι στον Πόρο, έχοντας αλλάξει πολύ από κάποιες απόψεις, έχει μείνει ίδιο από πολλές άλλες. Και ο Πόρος θα είναι εδώ για να σου το προσφέρει ξανά και ξανά και ξανά. Για να συνεχίσουν οι αναμνήσεις μας να μοσχοβολάνε πεύκο και λεμονανθό.

22 Ιουλίου 2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων από το 2013 διοργανώνει κάθε χρόνο επικοινωνιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές του Πόρου και της Τροιζηνίας-Μεθάνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διακοπές στο Μουσείο» πραγματοποιείται και το εικαστικό εργαστήρι «Με τον τρόπο του…».

18 Ιουνίου 2020

Η γκαλερί CITRONNE και αυτό το καλοκαίρι ανοίγει τις πόρτες της και σας υποδέχεται στον Πόρο. Η ιστορικός τέχνης και ιδιοκτήτρια της γκαλερί Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη φέτος επέλεξε να δημιουργήσει μια συνέχεια με την έκθεση «Inner Space», που παρουσιάζει στην γκαλερί της Πατριάρχου Ιωακείμ.
Παράλληλα, συνεργάζεται για όγδοη συνεχή χρονιά με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Συνεπιμελείται την έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη.

fish farms
31 Μαΐου 2023

Ντοκιμαντέρ για τις Ιχθυοκαλλιέργειες βιομηχανικής κλίμακας που παρουσιάζουν τις παγκόσμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας.