
Εντυπώσεις από τα εργαστήρια του Project Resound
Τι έγινε τελικά με τα εργαστήρια του Project Resound που έγιναν στην περιοχή μας με τη συνεργασία της σύμπραξης Ec(h)o; Ποια είναι τα συμπεράσματα και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας; Για ένα δεκαπενθήμερο η περιοχή μας φιλοξένησε εθελοντές και εθελόντριες από όλο τον κόσμο, που ήρθαν με σκοπό να συμβάλουν στη δημιουργία στρατηγικής για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα. Ταλαντούχοι άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων από εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ, Βενεζουέλα, Κένυα, Ουγκάντα, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Βρετανία, Νορβηγία, Κύπρο και άλλες επτά χώρες μάς επισκέφτηκαν και αναμίχθηκαν με την τοπική κοινωνία. Ας δούμε λοιπόν τις εντυπώσεις από τα εργαστήρια του Project Resound, που έγιναν υπό την αιγίδα των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής.


Η νεαρή συμμετέχουσα από τον Πόρο Δάφνη Παπαθυμιοπούλου μάς μιλά για τις εντυπώσεις της από τα εργαστήρια του Project Resound: «Η συμμετοχή μου στο Project Resound ήταν μία μοναδική εμπειρία. Αυτό που με εντυπωσίασε κυρίως ήταν ο τρόπος που εργάστηκε η ομάδα, ένας τρόπος αρκετά όμοιος με αυτόν που χρησιμοποιούμε κι εμείς στη σχολή μου. Συλλογή δεδομένων, ανάλυση, καταιγισμός ιδεών (brainstorming), προσέγγιση του θέματος μέσω δημιουργικότητας ήταν κάποια από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του project. Όλη αυτή η διαδικασία μού προσέφερε γνώσεις και εμπειρία, που θεωρώ ότι θα μου φανούν χρήσιμες στο μέλλον. Τέλος, χάρηκα πολύ που έκανα καινούργιες γνωριμίες, με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες».
«Τα καλύτερα ταξίδια είναι εκείνα που απαντούν σε ερωτήσεις που ποτέ δεν σκέφτηκες να ρωτήσεις»
Η πρώτη ομάδα γνώρισε το φυσικό τοπίο, τα προϊόντα μας, επισκέφτηκε επιχειρήσεις, παρακολούθησε πολιτιστικές εκδηλώσεις και μίλησε με κατοίκους, για να μπορέσει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Ποια είναι τα δυνατά σημεία μας; Πώς μπορούμε να τα προωθήσουμε; Πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ένα διαφορετικό είδος τουρίστα, που να θέλει να μείνει περισσότερο, να βυθιστεί στην τοπική ζωή και τον πολιτισμό και να έχει μια συνολική αυθεντική ελληνική εμπειρία; Τι εμπόδια πρέπει να ξεπεράσουμε και πώς μπορούμε να το κάνουμε; Η πρώτη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων και μιας στρατηγικής πρότασης για την περιοχή.


O Zoltan Monori, από την Ουγγαρία, γράφει: «Είχα τη θαυμάσια ευκαιρία να συμμετέχω στην ομάδα του Project Resound, όπου συνάντησα καταπληκτικούς ανθρώπους, έφαγα το καλύτερο φαγητό και βοήθησα την τοπική κοινότητα».
Ο δεύτερος κύκλος
Η δεύτερη εβδομάδα ξεκίνησε με μια καινούργια ομάδα ανθρώπων, που προσέγγισε την περιοχή με τον ίδιο τρόπο όπως η πρώτη, και παράλληλα εργάστηκε πάνω στην πρόταση της προηγούμενης εβδομάδας, βελτιώνοντας και αναπτύσσοντάς την.

Η σχεδιάστρια Victoria Schloenbach, από τις ΗΠΑ, αναφέρει: «Έχω τόσες πολλές αναμνήσεις από την ομάδα του Project Resound. Έμαθα τόσα πολλά μ’ εσάς και με τα καταπληκτικά μέλη της κοινότητας με τα οποία δουλέψαμε».

Η ομάδα εμβάθυνε στη στρατηγική, τις ιδέες για μπράντινγκ και λογότυπα, το σχέδιο προώθησης και τον τρόπο εφαρμογής της στρατηγικής στη συνέχεια. Παράλληλα, ξεκίνησε τις εργασίες της και η τρίτη ομάδα, που εργάστηκε εξ αποστάσεως, ώστε να συμβάλει στην εδραίωση της περιοχής μας ως προορισμού αειφόρου τουρισμού.
Η Christine Everdell, από τη Νορβηγία, αναφέρει: «Η ομάδα του Project Resound είχε πολλή δουλειά να κάνει, αλλά βρήκε χρόνο για λίγη διασκέδαση! Τις τελευταίες μέρες μάς υποδέχτηκαν θερμά σε μια εξαιρετικά ζωντανή κοινότητα, όπου οι οικοδεσπότες και οι οικοδέσποινές μας έχουν γίνει οικογένεια. Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι/-ες που παρουσιάζουμε τον εναλλακτικό τουρισμό στα μέλη της κοινότητας απόψε».

Και συνεχίζει: «Φανταστικά βράδια εδώ, στο Live-Bio, με το Project Resound, τρώγοντας φανταστικό φαγητό από το Odyssey Poros και μαθαίνοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς».
Μια πνοή αλλαγής

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με μια συνάντηση συνδημιουργίας και καταιγισμού ιδεών με τοπικούς εκπροσώπους. Η συνάντηση πυροδότησε πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και οδήγησε στην τελική παρουσίαση της πρότασης. Μιας πρότασης που μπορεί να μας βγάζει έξω από τη ζώνη άνεσής μας, αλλά δημιούργησε ενθουσιασμό και θα μας βοηθήσει να έρθουμε κοντά ως κοινότητα.
Ο νεαρός συμμετέχων από την περιοχή Σπύρος Γιοβάς δηλώνει: «Συμμετέχοντας στο Project Resound, η άποψή μου σχετικά με την περιοχή μας και τον τουρισμό γενικώς άλλαξε τελείως. Αφού άκουσα και συζήτησα με τα μέλη της ομάδας, συνειδητοποίησα πως το τέλειο σπίτι μου, στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο τέλειο και έχει άμεση ανάγκη βοήθειας και αλλαγής. Το project ήταν μια διαφωτιστική εμπειρία και ανυπομονώ να δω τις θετικές αλλαγές που θα φέρει στην περιοχή μας».
Το τελικό βήμα
Ο σχεδιασμός του έργου ξεκίνησε το 2017 και χρειάστηκαν περισσότερες από 1.170 ώρες εθελοντικής εργασίας για να φτάσει στο στάδιο πραγματοποίησης των εργαστηρίων. Περισσότερες από 1.788 ώρες εθελοντισμού στο πεδίο χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση των εργαστηρίων. Αυτές οι ώρες εργασίας μάς έφεραν στο τελικό βήμα, που είναι το σχέδιο εφαρμογής.

Είναι δύσκολο και μακρύ το ταξίδι για να εφαρμόσουμε τις ιδέες που προέκυψαν, αλλά οι εντυπώσεις από τα εργαστήρια του Project Resound δημιούργησαν την πεποίθηση πως το αποτέλεσμα θα είναι κάτι ξεχωριστό και μοναδικό για την περιοχή. Και δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε στο πλευρό μας ταλαντούχους και δεσμευμένους συνεργάτες. Την ομάδα του Project Resound, αλλά και τους τοπικούς συνεργάτες τους, τη σύμπραξη Ec(h)o. Η Καθετή, ως μέλος της Ec(h)o, στηρίζει το εγχείρημα, διότι πιστεύει ότι ο συνδυασμός της έρευνας για τις τοπικές ανάγκες με τη διεθνή εμπειρία ενός εξειδικευμένου συμβουλευτικού οργανισμού θα οδηγήσουν στην επιτυχή ανάπτυξη αειφόρου τουρισμού στον τόπο μας.
Το κείμενο βασίστηκε σε δημοσιεύσεις στη σελίδα του Live-bio στο Facebook.